Новое постановление уходящего правительства стало ударом по пенсионерам-переселенцам



Урядом удосконалено порядок призначення, відновлення та проведення пенсійних виплат внутрішньо переміщеним особам.

Йдеться про проведення органами Пенсійного фонду України пенсійного забезпечення внутрішньо переміщених осіб (у тому числі осіб, які відповідно до законодавства відмовились від довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи) за принципом екстериторіальності незалежно від подальших змін місця проживання.

Інформація про місце проживання внутрішньо переміщених осіб встановлюватиметься органами Пенсійного фонду України самостійно на підставі відомостей, що містяться в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб, що не потребуватиме додаткових звернень цих осіб.

Також уточнено перелік виплат, які фінансуються за рахунок державного бюджету.

Кабінет Міністрів України
Постанова

від 21 серпня 2019 р. № 788

Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України

Кабінет Міністрів України постановляє:
Внести до постанов Кабінету Міністрів України зміни, що додаються.

        Прем’єр-міністр України                              В. ГРОЙСМАН

Інд. 73




ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 21 серпня 2019 р. № 788

ЗМІНИ,
що вносяться до постанов Кабінету Міністрів України


1. У постанові Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2014 р.
№ 637 “Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам” (Офіційний вісник України, 2014 р., № 95, ст. 2736; 2015 р., № 70,
ст. 2312; 2018 р., № 57, ст. 1992):
1) у пункті 1:
абзац другий викласти в такій редакції:
“призначення та продовження виплати довічних державних стипендій, усіх видів соціальної допомоги та компенсацій, матеріального забезпечення, надання соціальних послуг, субсидій та пільг за рахунок коштів державного бюджету та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування внутрішньо переміщеним особам здійснюються за місцем перебування таких осіб на обліку, що підтверджується довідкою, виданою згідно з Порядком оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 509 (Офіційний вісник України, 2014 р., № 81, ст. 2296; 2015 р., № 70, ст. 2312). Призначення, відновлення та продовження виплати пенсій (щомісячного довічного грошового утримання) (далі ¾ пенсії) внутрішньо переміщеним особам, у тому числі особам, які відмовились відповідно до пункту 1 частини першої статті 12 Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” від довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи і зареєстрували місце проживання та постійно проживають на території, де органи державної влади здійснюють свої повноваження (далі ¾ внутрішньо переміщені особи), здійснюються територіальними органами Пенсійного фонду України на підставі відомостей, що містяться в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб. Виплата (продовження виплати) довічних державних стипендій, усіх видів соціальної допомоги та компенсацій, матеріального забезпечення (далі ¾ соціальні виплати) та пенсій, що призначені зазначеним особам, здійснюється через рахунки та мережу установ і пристроїв акціонерного товариства “Державний ощадний банк України” з можливістю отримання готівкових коштів і проведення безготівкових операцій через мережу установ і пристроїв будь-яких банків тільки на території населених пунктів, де органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі. Виплата пенсій та соціальні виплати особам з інвалідністю I групи та іншим особам, які за висновком лікарсько-консультативної комісії не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, за їх письмовою заявою можуть здійснюватись акціонерним товариством “Укрпошта” з доставкою за фактичним місцем проживання/перебування таких осіб;”;
доповнити пункт після абзацу третього новим абзацом такого змісту:
“Під час звернення внутрішньо переміщеної особи із заявою про призначення, відновлення чи продовження виплати пенсії та документом, що посвідчує особу, територіальні органи Пенсійного фонду України ідентифікують особу заявника, фіксують місце і час її звернення, порівнюють отримані дані з даними, що обробляються в базах даних Пенсійного фонду України, з урахуванням даних Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб у порядку, який затверджується Пенсійним фондом України за погодженням з Мінсоцполітики.”.
У зв’язку з цим абзаци четвертий — шістнадцятий вважати відповідно абзацами п’ятим — сімнадцятим;
в абзаці п’ятому слова “що перебувають на обліку як внутрішньо переміщені особи” замінити словами “які є внутрішньо переміщеними особами”;
доповнити пункт абзацами такого змісту:
“У разі надходження до Пенсійного фонду України або до його територіальних органів інформації від Адміністрації Державної прикордонної служби, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки, Національної поліції, Державної міграційної служби, Міністерства фінансів, інших органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, яка дає обґрунтовані підстави вважати, що особа повернулась до покинутого місця постійного проживання, або особою подано документи, що містять недостовірні відомості для призначення (відновлення, продовження виплати) пенсії, виплата пенсії продовжується після особистого звернення особи, проходження ідентифікації у порядку, визначеному в абзаці четвертому цього пункту, з урахуванням даних Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб та за відсутності підстав, передбачених пунктами 2¾5 частини першої статті 12 Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”.
Пенсійний фонд України та його територіальні органи мають право звертатися до Адміністрації Державної прикордонної служби, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки, Національної поліції, Державної міграційної служби, Міністерства фінансів, інших органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з метою підтвердження чи спростування інформації про повернення особи до покинутого місця постійного проживання або поданих нею для призначення (відновлення, продовження виплати) пенсії документів, зокрема з використанням системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів.
Суми пенсій, які не виплачено за період до місяця їх відновлення, обліковуються в органі, що здійснює пенсійні виплати, та виплачуються на умовах окремого порядку, визначеного Кабінетом Міністрів України.”;
2) абзац перший пункту 5 викласти в такій редакції:
“5. Акціонерному товариству “Державний ощадний банк України”:”;
3) у тексті постанови слово “публічне” в усіх відмінках виключити.
2. У Порядку призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 8 червня 2016 р. № 365 “Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам” (Офіційний вісник України, 2016 р., № 47, ст. 1702; 2018 р., № 39, ст. 1374, № 57, ст. 1992):
1) у пункті 1 слова “пенсій (щомісячного довічного грошового утримання),” виключити;
2) у пункті 4 слова “територіальними органами Пенсійного фонду України,” виключити;
3) абзац другий пункту 6 виключити.
3. У постанові Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 р. № 649 “Питання погашення заборгованості з пенсійних виплат за рішеннями суду” (Офіційний вісник України, 2018 р., № 68, ст. 2307):
1) пункт 2 постанови після слів “нарахування (перерахунку) пенсійних” доповнити словами “та інших пов’язаних з ними”;
2) в абзаці четвертому пункту 2 Порядку погашення заборгованості з пенсійних виплат за рішеннями суду, затвердженого зазначеною постановою, слова “нараховано пенсію, що фінансується за рахунок коштів державного бюджету та залишається невиплаченою” замінити словами “нараховано пенсію або щомісячне довічне грошове утримання суддям у відставці (надбавки, підвищення, компенсацію втрати частини доходу, грошову допомогу), що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету та залишаються невиплаченими”.

_____________________


Комментариев нет:

Отправить комментарий