Ініціативна група інформує

Наразі в Україні склалася дуже непроста, соціально-небезпечна ситуація щодо пенсійного забезпечення однієї з категорій громадян - цивільних (які були відряджені з підприємств, організацій та установ з метою ліквідації Чорнобильської катастрофи), які нарівні з іншою категорією громадян - військовослужбовцями, брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи і внаслідок цього стали особами з інвалідністю. 

Для наведення Конституційного ладу у державі та встановлення соціальної справедливості у пенсійному забезпеченні цивільних громадян, які були відряджені з підприємств, організацій та установ з метою ліквідації Чорнобильської катастрофи Ініціативна група звернулась з заявою до Міністра соціальної політики України.

Не залишайтесь байдужими до своєї долі і приймайте активну участь у захисті своїх конституційних прав.

Ваша доля в ваших руках.

Зразки заяв завжди можна отримати в електронному вигляді у членів Ініціативної групи.

 

З повагою до всіх і кожного, 
Ініціативна група. 

 

20/11-27-01   від 27 листопада 2020 року

 

 

Міністру соціальної політики України  М. В. Лазебній 

 

 

 

 

 

 

 

Про усунення диспропорції

у пенсійному забезпеченні  цивільних громадян, які були відряджені з підприємств, організацій та установ з метою ліквідації Чорнобильської катастрофи

 

Контактна особа:
Гайдак Віктор Васильович
Посвідчення: Серія А, № 419569
пр-т Героїв Сталінграду, 61, кв. 77,
м. Київ, 04213
(095) 683-75-16
Е-mail: v.v.gaydak@gmail.com



Заява 

26.04.1986 р. в Україні сталася трагедія, яку весь світ визнав як Чорнобильську катастрофу - катастрофу планетарного масштабу.

У ліквідації Чорнобильської катастрофи брали участь військовослужбовці та цивільні  громадяни, які були відряджені з підприємств, організацій та установ з метою ліквідації Чорнобильської катастрофи (аварії на ЧАЕС), які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи - катастрофи планетарного масштабу, які поруч та разом з військовослужбовцями виконували свій Конституційний обов’язок, знаходячись на одній забрудненій території в однакових неймовірно важких умовах, небезпечних для життя.

Всі категорії громадян, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи отримали радіаційний вплив та потребують відшкодування шкоди, заподіяної здоров’ю, в тому числі - справедливого пенсійного забезпечення.

Наразі в Україні склалася дуже непроста, соціально-небезпечна ситуація щодо пенсійного забезпечення однієї з категорій громадян - цивільних (які були відряджені з підприємств, організацій та установ з метою ліквідації Чорнобильської катастрофи), які нарівні з іншою категорією громадян - військовослужбовцями, брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи і внаслідок цього стали особами з інвалідністю. 

Звертаємо Вашу увагу на те, що пенсії громадян, які були відряджені з підприємств, організацій та установ з метою ліквідації Чорнобильської катастрофи (які знаходяться в одному статусі з військовослужбовцями, мають одну і ту ж Категорію - 1, а також інвалідність однієї групи - 2 група) в рази відрізняються від пенсій військовослужбовців, про що свідчать дані таблиці: 

 

 

Учасники ліквідації Чорнобильської катастрофи

Державна пенсія

1

громадянин, який виконував обов’язки солдата строкової служби

12506.72

2

громадянин, залучений через військкомат

9412,17

3

громадянин, відряджений з підприємства

2620,80

 Ось конкретний приклад:

Цивільний громадянин Івакін Борис Іванович (Посвідчення Учасника ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС 1986 року Категорія 1, Серія А, № 027879) був відряджений з підприємства для беспосередньої участі у ліквідації Чорнобильської катастрофи, був зарахований до складу ОРС в структурі ЧАЕС з 7 жовтня по 21 жовтня 1986 року (безвиїздно, документи є в особистій справі),  виконував свої конституційні обов’язки на забрудненій території, небезпечній для життя, отримав радіаційний вплив, внаслідок чого захворів та отримав інвалідність ІІ групи.

Офіційна відповідь Пенсійного фонду України № 2800-030203-8/25408 від 10.08.2020 (мовою оригіналу):

«Оскільки розмір Вашої пенсійної виплати нижче розміру мінімальної пенсійної виплати, визначеної пунктом 12 Порядку № 1210, Вам виплачується щомісячна державна адресна допомога до 255 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Розмір пенсійної виплати станом на 01.08.2020 становить 4365,60 грн (1712,00 грн x 255%, де: 1712,00 грн – прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність з 01.07.2020).

Пенсію обчислено відповідно до вимог чинного законодавства». 

Тобто, за виконання своїх конституційних обов’язків по врятуванню Вітчизни Івакін Борис Іванович від держави Україна не заслужив навіть гідної пенсії. 

Щодо чинного законодавства:

Така проблема у пенсійному забезпеченні має місце у більшості учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС з числа цивільних громадян, які були відряджені з підприємств для ліквідації Чорнобильської катастрофи (особливо для задіяних у 1986 році).

Ця ж сама проблема у пенсійному забезпеченні між цивільними громадянами та військовослужбовцями визнана Комітетом з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Верховної Ради України (лист ВР України № 04/30/16-2020/3999595 від 30.04.2020 року) як Диспропорція:

«У Комітеті Верховної Ради України … розглянуто Ваше звернення щодо усунення диспропорції у діючому законодавстві при розрахунку та виплаті пенсій для цивільних громадян, які були відряджені з підприємств, організацій та установ для виконання робіт з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, та військовослужбовцями.

З огляду на життєву важливість порушеного питання, звернення надіслано до Міністерства соціальної політики України для розгляду та викладення позиції Міністерства з питань, віднесених до його компетенції».

Крім цього, у березні 2019 року, враховуючи численні звернення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, зокрема щодо неналежного законодавчого забезпечення їхніх прав у сфері соціального захисту та пенсійного забезпечення, відповідно до пункту 2.2. Порядку здійснення провадження Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, затвердженого наказом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини від 12.08.2013 № 18/02-13 (зі змінами), було відкрито з власної ініціативи провадження Уповноваженого, яке на сьогодні триває. 

У ході провадження протягом 2019 року направлялись неодноразові звернення до Міністерства соціальної політики України, як центрального органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері соціального захисту, пенсійного забезпечення, стосовно запровадження рівних умов пенсійного забезпечення всіх учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, що входять до переліку, визначеного статтею 10 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Як видно з листа Міністерства соціальної політики № 2371/0/5-20/29 від 27.07.2020 за підписом заступника міністра Б. Лебедцова:

«Отже, критерієм визначення статусу учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС для цивільних громадян, так і для військовослужбовців, є безпосередня участь у будь-яких роботах, пов'язаних з усуненням самої аварії, її наслідків у зоні відчуження. 

Законом не передбачено розмежування на цивільних громадян і військовослужбовців при визначенні відповідного статусу».

В той же час, як видно з відповіді Міністерства соціальної політики стосовно диспропорції у пенсійному забезпеченні при розрахунку і виплаті пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII (далі – Закон № 796), захисту конституційних прав осіб, які були відряджені з підприємств, організацій та установ з метою ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи (лист № 349/0/3-20 від 09.11.2020 за підписом Міністра Лазебної):

«Пенсійне забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, проводиться відповідно до Закону № 796, яким визначено основні засади реалізації конституційного права громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в тому числі осіб з інвалідністю, віднесених до категорії 1, та військовослужбовців, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, на соціальний захист.

Порядком обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (зі змінами) (далі – Порядок № 1210), визначено механізм обчислення пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсій у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи відповідно до статей 54, 57 та 59 Закону № 796, а також розміри пенсій, меншими від яких не можуть бути пенсії по інвалідності внаслідок Чорнобильської катастрофи осіб, віднесених до категорії 1 (як учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, так і потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи).

Варто зазначити, що в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС брали участь військовослужбовці строкової служби, тобто солдати, заробітна плата яким не нараховувалась.

Розміри пенсій такій категорії осіб впродовж багатьох років обчислювалися з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, який було встановлено на час перебування в зоні відчуження. Мінімальна заробітна плата у 1986 році становила 70 карбованців.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» від 03.10.2017 № 2148-VIII внесено зміни до статті 59 Закону № 796, якими передбачено, зокрема, що особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок цього стали особами з інвалідністю, пенсія по інвалідності обчислюється відповідно до Закону або за бажанням таких осіб – із п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року. 

Висновки: 

Проаналізувавши нормативно-правові акти чинного законодавства України стосовно питань Чорнобильської проблематики, можна зробити наступні висновки:

1.    Має місце вибіркове ставлення до різних категорій громадян, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи: 

Про військовослужбовців надається інформація в повному обсязі (визначення, формулювання, роз’яснення, тощо), і жодним чином не згадуються цивільні  громадяни, які були відряджені з підприємств, організацій та установ з метою ліквідації Чорнобильської катастрофи (аварії на ЧАЕС), які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи - катастрофи планетарного масштабу.

Статус у військовослужбовців та цивільних громадян один – «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» а відношення і підхід у розв'язанні питань - різне. (Такий висновок можна зробити, дослідивши ст. 10 ЗУ 796-ХІІ),   

Стаття 10. Визначення осіб, які належать до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС вважаються громадяни, які безпосередньо брали участь у будь-яких роботах, пов'язаних з усуненням самої аварії, її наслідків у зоні відчуження у 1986-1987 роках незалежно від кількості робочих днів, а у 1988-1990 роках - не менше 30 календарних днів, у тому числі проведенні евакуації людей і майна з цієї зони, а також тимчасово направлені або відряджені у зазначені строки для виконання робіт у зоні відчуження, включаючи військовослужбовців*, працівники державних, громадських, інших підприємств, установ і організацій незалежно від їх відомчої підпорядкованості, а також ті, хто працював не менше 14 календарних днів у 1986 році на діючих пунктах санітарної обробки населення і дезактивації техніки або їх будівництві. Перелік цих пунктів визначається Кабінетом Міністрів України.

* Тут і надалі до військовослужбовців належать: особи офіцерського складу, прапорщики, мічмани, військовослужбовці надстрокової служби, військовозобов'язані, призвані на військові збори, військовослужбовці-жінки, а також сержанти (старшини), солдати (матроси), які перебувають (перебували) на дійсній строковій службі у збройних силах, керівний і оперативний склад органів Комітету державної безпеки, особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, а також інших військових формувань.

 

2.    Навіть у законопроекті, що вноситься Міністерством соціальної політики України, знову продовжується ганебна практика штучно створених різних умов для різних категорій громадян (військовослужбовців і цивільних), яка створює умови для диспропорції у пенсійному забезпеченні.

Виходячи з тексту законопроекту: «Законопроектом, зокрема, пропонується обчислювати за бажанням заявника пенсію по інвалідності відповідно до Закону особам із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, визначених статтею 10 Закону, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, а також особам, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї і внаслідок цього стали особами з інвалідністю, і пенсію у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи за осіб з їх числа з урахуванням середньомісячного заробітку* виходячи з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року». І це в той час коли для частини «Учасників ліквідації аварії на ЧАЕС» пенсія по інвалідності обчислюється з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року. (Постанова № 543 набрала чинності 01.07.2019).

* наразі неможливо отримати цивільним громадянам довідку про середньомісячний заробіток (особливо тим, хто брав участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи у 1986 році) в зв’язку з тим, що держава не виконала свій обов’язок по збереженню архівних документів, в тому числі відомостей про заробітну плату в зоні відчуження, про свідчать офіційні відповіді з архівних установ.

 

3.    До чого призвело таке вибіркове ставлення:

  • вдова «військовослужбовця» має право на пенсію у розмірі  6250-00 грн.
  • вдова «цивільного»  має право на пенсію  у розмірі 1300-00 грн. 

4.    Різне пенсійне забезпечення «цивільних» і «військовослужбовців» призвело до морального приниження як самих цивільних громадян – захисників вітчизни, так і їх сімей!!! 

Складається враження, що Держава Україна повністю виключила зі своїх завдань виконання взятих на себе обов’язків щодо відшкодування шкоди, заподіяної здоров’ю громадянам, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи, особливо по відношенню до окремої категорії - цивільних громадян, які були відряджені з підприємств, організацій та установ з метою ліквідації Чорнобильської катастрофи.

Особливе ставлення до вищезазначеної категорії громадян останнім часом Ініціативна група відчуває на собі:

·       через неможливість отримати офіційні дані про кількість «цивільних», які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи;

·       до цього часу немає відповіді на питання «чи визнає Мінсоцполітики диспропорцію у пенсійному забезпеченні»;

·       пропозиція про застосування єдиної формули пенсійного забезпечення для всіх громадян, які знаходяться в одному статусі повністю ігнорується посадовими особами Мінсоцполітики;

·       представники Ініціативної групи, як об’єднання громадян, більше 3-х років з дня подачі заяви до Мінсоцполітики не залучаються до процесу законотворчої діяльності. 

Виглядає так: 

для однієї категорії (військовослужбовців) - Державна політика, яку реалізує Міністерство соціальної політики України спрямована на соціальний захист, а для іншої категорії  -  «Цивільних» - спрямована на соціальне знищення. 

Підводячи риску:

В чинному законодавстві України не існує жодного Закону, жодних змін і доповнень до чинного законодавства, жодної Постанови Уряду які б були спрямовані на соціальний захист цивільних громадян, які були відряджені з підприємств, організацій та установ з метою ліквідації Чорнобильської катастрофи та встановлення соціальної справедливості щодо пенсійного забезпечення відповідної категорії громадян. 

Вимагаємо:

  • вжити рішучих заходів щодо наведення Конституційного ладу у державі та встановлення соціальної справедливості у пенсійному забезпеченні цивільних громадян, які були відряджені з підприємств, організацій та установ з метою ліквідації Чорнобильської катастрофи. 

Відповідь просимо надіслати контактній особі Гайдаку Віктору Васильовичу на адресу: вул. Героїв Сталінграду, 61, кв. 77, м. Київ, 04213 та продублювати її на електронну адресу: v.v.gaydak@gmail.com з обов’язковим повідомленням за телефоном: (095) 683-75-16.

 

За дорученням Ініціативної групи                                          /В. В. Гайдак /







64 комментария:


  1. Ваш комментарий будет опубликован после одобрения. И с каких это пор????

    ОтветитьУдалить
  2. Пиши не пиши все равно получим шиши,они нас не слышать.

    ОтветитьУдалить
  3. Допустим гражданским дали добро, по какой методе насчитают им пенсию?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. По формуле профЭссора "Шамбуровича": 0*0=0

      Удалить
  4. Відповідно до ч.6 ст.3 ЦК Укрїни загальними засадами цивільного законодавства є: справедливість, добросовісність та розумність. А де ми бачимо справедливість чи розумність в діях влади яка допустила дискримінацію по відношенню до громадян держави з числа ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, навіщо влада поділила нас на білих та чорних, це не гуманно, не по-людськи. Але хіба такі як Галина Третякова в загалі можуть відчути біль не справеливості цивільних ліквідаторів наслідків авараії на ЧАЕС. Зрозуміло що ні, тому думаємо кого вибираємо, бо вибори вже не загорами і вони будуть достроковими. З тими кого вибираємо з тими нам і жити, а ті кого вибрали вже себе показали, від них ми справедливості не дочекаємося.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Власть одаривает активных в ущерб пассивных.

      Удалить
    2. А как отличить перед выборами КТО ЕСТЬ КТО? Брешуть все!

      Удалить
    3. Гайдака в президенты! Хотел бы засекти время, за сколько дней он бы "переобулся", и затянул унылое объяснение: "Понимаете побратимы, денег нет, МВФ морозиться, экономика в стагнации, коронавирус душит, другие тоже хотят и т.д. и т.п."

      Удалить
    4. А тебя нужно в помощники шлямбура.

      Удалить
    5. Предлагаю ШЛЯМБУРА посвятить в ликвидаторы, он тогда добреть к нам начнет!!

      Удалить
    6. Кажуть, що дурням)закон не писаний; якраз для дурачків «закони» пишуться.

      Удалить
  5. А чого мовчали 35 років?
    Все влаштовувало?
    Хочу зрозуміти: в чому була логіка мовчання?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. а логіка та що думали - дадуть їм ( тим що боролися) дадуть і мені ,а вийшло що ні!

      Удалить
    2. Очень много было молчунов с хорошими пенсиями, им кипишь никогда не был нужен. Очень много максимальщиков сидели на ключевых посадах, и контролировали ход событий, им нужны всегда были тишина и покой. Остальные жили-доживали по принципу "молчание ягнат", дадут-дадут, не дадут значит не дадут, а если кто-то добьется то и "мне" перепадет. Вот и вся логика.

      Удалить
  6. Давайте вместе порассуждаем про выборы. Правильный вопрос прозвучал, а как узнать кого выбирать? Ответа я не знаю, как узнать новых, но хотябы старых, которых уже узнали, не выбирать, этих то мы уже знаем. Так давайте никого из тех кто сейчас, из какой бы партии они не были, не выбирать. Может какой толк будет. А с другой стороны, из новых одного мы уже выбрали, теперь расхлёбуем. Куда не глянь, везде петьля.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Лидеров готовит комплекс мер: общество, мораль и человеческие ценности, а самое главное, чтобы Господь Бог послал такого человека. Ну за общество и мораль всем известно, ну а Господь Бог давно махнул рукой. Так чего ждать? Выбираем как всегда наилучшее из худшего.

      Удалить
  7. Я по себе скажу.Был кадровым отказаться не мог было мне 24 года.Был бы гражданским никогда бы не поехал бы в этот чернобыль.Вот и думайте.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Не пиши хирні якщо не знаеш

      Удалить
    2. Как сказать. Люди со стороны завидуют нашим пенсиям, а не болезням. Слышал не раз в упрек: "Если бы знал , напросился сам бы в Чернобыль, через военкомат." А почему так сами подумайте. Ладно отвечу. Со стороны многие ликвидаторы-инвалиды! (не все) выглядят, как успешные граждане, да еще этим и хызуются.

      Удалить
    3. пусть теперь думают те кому завтра ехать, а чернобылей нам ещё хватит на нашем веку с такими руководителями как сейчас и такими специалистами как остались, а новых спецов уже не будет их некому готовить

      Удалить
    4. Ай да молодца,настоящий герой. Если б все были такие как ты,то страна точно победила бы катастрофу и генофонд. Так что думай ты,хотя о чем это я? Думать то у тебя не чем.

      Удалить
    5. Твої висказування дають тобі характеристику, що з тебе такий і захистник вітчизни,як ти пишиш про цивільних ліквідаторів.

      Удалить
  8. Повна "дурня".
    Цивільного, який відмовлявся їхати у 1986 році на ліквідацію аварії
    (а не її наслідків) наступного ж дня "в погонах" направляли через
    військкомат на ліквідацію тієї ж Чорнобильської катастрофи.

    ОтветитьУдалить
  9. Первое - ОРСы не принимали НЕПОСРЕДСТВЕННОГО участия в ЛПА, а выполняли ОБСЛУЖИВАЮЩУЮ работу для ликвидаторов.
    Второе - отказников из числа гражданских никаким образом не могли на следующий день призвать через военкомат, т.к. существовала система ПРИПИСКи запасников к конкретным воинским частям. Каждый запасник был приписан к конкретной части в 86-м году. Согласно полученной воинской специальности.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Опять орсы тебя мучают. Это мы уже слышали,что радиация липла только к пагонам. К твоему сведению молодых женщин и девочек не имели право посылать в пекло в 86г.,гражданских наоборот из зоны вывозили. И то что эта как ты говоришь обслуга пахала по 16-18 часов в сутки,и кормила таких как ты,то они уже герои. А ты возьми и застрелись му..к.

      Удалить
    2. Ликвидация - в первую очередь это была работа, а для победы была нужна разная работа, если она была в зоне опасности.

      Удалить
  10. Харашо написано и правильно , но это надо было делать год назад ,а не бегать возле Третьяковой и россказывать ей басни о важности реестра и о том что после его создания пенсии будут по предложений инициативной группой по 20 тысяч .Если бы год назад Виктор поддержал нашу команду этим письмом , ужеб гражданские 86 года ,целый год получали пенсию как военные и было бы легче подтянуть 87-90 года .Для анонима 23.04 .Когда военкомат призывал на ликвидацию аварии в Чернобыль , никто тогда не придерживался к военной специальности .Было безразлично кто будет сбрасывать графит с краши лопатой ,связист или артиллерист или танкист .Главное чтоб он мог держать лопату в руках .

    ОтветитьУдалить
  11. Слушайте и не умничайте, "знатоки": да, приписаны были по картотеке каждый к какой-то в/ч, согласно специальности воинской.
    Но тут вступает в действие обыкновенный человеческий фактор. Во первых, кому нужны те специальности на ликвидации?!
    Пришла телефонограмма: авария на ЧАЭС. Поставить сколько-то личного состава. Офицеров сколько-то, сержантов сколько-то, рядовых сколько-то.
    Доложить о выполнении к скольки-то часам такого-то числа.
    Военкоматы давай работать.
    Шлют по военно-учетным столам в сельсоветы. А там тетка сидит. Давай искать. Тот прячется, тот пьяный, тот уехал куда-то, тот в отпуске и т.д.
    И пошли грести кого поймают.
    Патамушта, надо доложить что выполнен приказ.

    ОтветитьУдалить
  12. Ну, напишу чтоб понимали хоть что-то.
    В каком-то там году, ещё при СССР,решила Москау проверить мою дивизию насчёт укомплектования партизанами на случай войны. Заодно и военкоматы типа как они справятся с комплектованием частей.
    Внезапно объявили тревогу аккурат на 23 февраля.
    Полгода ездили в военкоматы уточняли личный состав кого призовут по подразделениям, размеры шинелей, формы, шапки и т.д. надо понимать, что в СССР внезапно значит загодя все знают и готовятся вовсю.
    Да, а на 23 февраля у всех женчин и мужчинок традиция:
    Бабы и девки поздравляют, мужики накрывают и все пьют до конца.
    Вот кинулись военкоматы призывать. А призвать мало кого живого то и найдешь.
    Ну, а призыв надо делать бо дрючить будут по взрослому.
    Ну и нагребли кого попало лишь бы план выполнить.
    Вопрос был один: танкист? Ага, вперёд. Танкисты нам надо.
    Водитель? Ага. Тоже надо.
    А когда это толпа привалила в дивизию то выяснилось, что машины то дизеля Уралы, а водители таксисты с таксопарка и ездили исключительно на Газ-24 Волга. А танкисты то танкисты, да данного типа танков в глаза не видели. То же с артиллеристами.
    Я уже молчу о том, что какая тут нафиг форма и какие размеры, какие тут размеры сапог и шапки.
    А на улице минус 20-25 ниже нуля. И все пьяные.
    А набрали этого войска не мало ни много аж 13 тысяч.
    Так, ребята, мало того, что пьяные, так они ж не дураки на 23 февраля приехать без водки и закуски. А надо своим ходом проехать с тысячу верст, заехать в Гончаровск и там отстреляться, отвоеваться и живыми вернуться домой в часть со всей техникой и вооружением. При этом людей не поморозить и кормить три раза в день. И в снегах Черниговщины в морозец 25 минус людей где-то укладывать спать, чтоб не поморозить. И палатки надо, и печки, и чем те печки топить. И мыться тоже надо. И в конце все привести в порядок, законсервировать, а что на складах получали- всё сдать до последнего комплекта.
    А вы говорите " все приписаны к своим частям".
    Поставили дивизии оценку 4. Комдиву дали Красную Звезду, нач.политотдела Боевое Красное Знамя. Меня командующий приказал назначить нач.штаба. Но опять же кто-то принес денег и его назначили, а я не догадался, не принес да и нести нечего было.
    Я не жалуюсь. Просто хочу сказать, что " Гладко было на бумаге. Да забыли про овраги, а по ним ходить".
    Так гребли и на ликвидацию.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Контролируемый хаос - это и была военная дисциплина в наших армиях. Это только немцы наступали с чистым бельем и шоколадом. Ну и где те немцы оказались в 1945 году, и где наш солдат в худой шенелке? Одни рождены для ряженых поражений, другие для ПОБЕД!!!

      Удалить
  13. Не, я нэ можу.
    Чтож вы куда надо и куда не надо приплетаете это победобесие?!
    Говорим же про ликвидацию аварии на ЧАЭС и ликвидаторов.
    И сайт "Мы чернобыльцы".
    Мало проблем?
    Впрочем, всё это болтовня, которая ни до чего не приведет.
    Внешний долг составляет 2.4 триллиона. И бюджет еле-еле и ковит.
    Хорошо хоть можно нести кто что хочет.
    Может полегчает.
    Всё что нам светит это год
    "вшанування" и небывалый почёт.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. А на космічні зарплати чиновникам є! Тим людям які заслуговують для них коштів нема,а для тих хто штани протерає для тих є.Для них і закони працюють і все остальне,а для ліквідаторів ні закони не працюють ні коштів нема це все брехня!

      Удалить
    2. Так на дворе сволочной украинский капитализм, по другому уже не будет! При капитализме всегда было и будет только два класса. Класс жирдяев угнетателей, и класс угнетенных жебракив. Уже никто и не стесняется демонстрировать свое богатство и финансовое преимущество. Посмотрите уровень жизни украинской буржуазии, особенно киевской, и сельской голытьбы и работяг в переферийных городах. Ликвидаторов никто в элиту записывать не собирался.

      Удалить
    3. Всё что нам светит это год
      Та меньше смотрите Вы эти ток-шоу по телевизору и заявления "экспертов" что все пропало! Подойдет март месяц и будет индексация, а какой будет год увидим в следующем году.

      Удалить
    4. 25чапаевская дивизия3 дек. 2020 г., 06:58:00

      В личном кабинете индексация будет аж в 1923г. кроме того что в декабре повысят на 23 грв

      Удалить
  14. В Чернобыльском движении, по всей видимости, тоже контролируемый хаос.
    И он до чего-нибудь доброго не доведёт.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Будет дистанционное поздравление к 35 годовщине, и полный "локдаун", а точнее полный пи..ец к весне, как в экономике так и в наших ожиданиях.

      Удалить
  15. Ребята , с 1.12 пересчитали пенсию и пропала доплата за вред здоровью. Проверьте личные кабинеты , у всех так? пишите , не молчите . Неужели обращения этой инициативной группы таки привели к обрезанию наших пенсий?

    ОтветитьУдалить
  16. Если не настоять чтоб сделали осовременивание пенсий по 14,15,16 годах ( как всем срочникам, военным и "партизанам") то не будет вообще никакого повышения.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Так расчет и был на то, чтобы пенсия не росла, они все сразу продумали. Власть вообще заявляет что нужно отделить мин.пенсию и мин.зарплату от перерасчета пенсий и других соц.выплат, так как это слишком "жирно". На сегодняшний день ,ощутима в повышении пенсий, только индексация. На большее расчитывать думаю не стоит. О прямой пятикратке, или о правильной формуле, мечтать уже нет смысла, да уже даже и тема не обсуждается по этому вопросу. На суды надежды нет, как собственно и на власть, и те и другие будут ссылаться друг на друга. "Те не подтвердили, а те не утвердили."

      Удалить
    2. ребята о чем ви говорите кому настоять нас не слишать сит голодному не верит

      Удалить
  17. https://video.112.ua/vladimir-kacman-v-tok-shou-puls-na-112-ukraina-01122020-337618.html на 4-35 сек Лидия рассказала о ситуации с невыплатами доплаты.... а у Вас ребята тишина... конечно ждите пенсии и тогда.....

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Лидия рассказала о ситуации с невыплатами доплаты....
      А не надо смотреть Кацмана, Спивака, Соколовскую, портникова, гордона, политологов и экспертов которые дополняют их - они этим зарабатывают себе на жизнь. Смотрите спортивные каналы, познавательные, мультики вместе с внуками. Берегите нервы - этим и семью укрепите и сэкономите на лекарствах.

      Удалить
  18. Такой страницы больше нет, у меня высвечивается, например щите в двух словах о чем там, спасибо

    ОтветитьУдалить
  19. Чернобыльцам нужно остепениться, перестать требовать любых увеличений и без того сравнительно огромных пенсий. И добровольно пойти на уменьшение размеров своих пенсий и социальных льгот. То есть поделиться деньгами со своим народом, который бедствует.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. А может призвать, к дележке с народом, лучше пенсионеров из числа судей, прокуроров, банкиров и чиновников? У них, как истинных "патриотов", пенсии не ограничены 10 минималками. Кроме того, что во время трудовой деятельности обеспечены огромной зарплатой и взятками, так им еще и пенсию подавай 80% от зарплаты. Не леквидаторам надо уменьшать, а остальным повышать. Да и гильотину не мешало бы поставить на майдане, для прямого вынесения приговора ворам-"патриотам", а так безнаказанность , коррупция в высших эшелонах власти доведут страну до полного "ЛОКДАУНА".

      Удалить
  20. Пускай подадут пример депутати всех фракций коболевые с нафтових газа потом чернбильци

    ОтветитьУдалить
  21. помоему надо поделится с нашими слугами потом газпромом с коболевим с витренкои ссудьями с ментами и многими другими атоверно ми живем лутше

    ОтветитьУдалить
  22. Нет ума . считай...... А ГРАЖДАНСКИЕ ЛИКВИДАТОРЫ ЧТО НЕ ТАКИЕ ЖЕ ЛЮДИ КАК ВОЯКИ . Почему одним много а другим ШИШ

    ОтветитьУдалить
  23. сергей киев3 дек. 2020 г., 13:04:00

    пусть урежут на офис призидента копейки вернут на питание

    ОтветитьУдалить
  24. Да, верно, зачем нам пенсии, медицина у нас бесплатная, лекарства дают, бери не хочу, магазин даёт продукты без денег, коммунальные как при старой власти и социализм, все у нас хорошо и поживём мы все ещё тысячу лет при таком счастье.

    ОтветитьУдалить
  25. Что-то не припомню, что на ликвидацию аварии очередь стояла в военкомат, никто не хотел в 30 лет стать колекой, зато сейчас разные идейные, нигде и не когда не работающим, приввкшии к халяве начинают тявкать.

    ОтветитьУдалить
  26. дай мне пенсию депутата а я ему свою вместе со здоровьем и их льготами

    ОтветитьУдалить
  27. кто знает когда будут росматривать чернобильский законопроект

    ОтветитьУдалить
  28. А КАКОЙ ЗАКОНОПРОЕКТ.

    ОтветитьУдалить
  29. Если пенсии получаете по % потери трудоспособности (ПКМУ 1210)!

    Согласно ПКМУ 1210, пенсии по инвалидности определяются по формуле, в которую заложена средняя зарплата по Украине за 2006г. Если Каб.мин. заменит 2006г. на 2014,2015,2016, как для обычных пенсионеров, (а это 3764,4грн. вместо 928,21грн., сразу пенсии увеличатся в 4 раза

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Тракторист7 дек. 2020 г., 15:17:00

      КМУ на это не пойдет

      Удалить
    2. Есть такие у которых даже по 2006 году по 15000 тысяч..... Если говорить за ограничение 10 минималками, то эта цифра для максимальщиков хорошо двигается два раза в год. Вот и щитайте 15000*4

      Удалить
  30. КМУ должны 2006г заменить на 2014,2015,2016. Когда вышло это Постановление, тогда всем пенсионерам расчет производился с 2006г. В октябре 2017 всем изменили за 2014,2015,2016, а за чернобыльцев тупо забыли, и так по сей день.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Переходите на пенсию по общему пенсионному законодательству, и они посчитают из расчета 2014-2016. Кстати, одно время такие варианты были, у кого большие зарплаты, шахтеры например. А собрать все "до кучи", и помножить на участие в ЛПА? ПФУ еще долго морозиться будет, а может так и не разморозиться никогда. Мало "буйных" в лобировании вопроса по 2006 году. Время нас не щадит, поэтому лидеры меняют стратегии на жизнеспособные, а не занимаются популизмом (ст.59). Наверное это правильно реализованный шанс. Дальше неизвестность.

      Удалить
  31. В ПКМУ 1210 должны заменить 2006 на 2014.2015,2016. Когда вышло это Постановление, всем пенсионерам расчет производился с 2006г. В октябре 2017 всем изменили на 2014,2015,2016, а за чернобыльцев тупо забыли по сей день. Поэтому пенсии участников ЧАЭС ниже обычного пенсионера.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Наврядли чтобы в ПФУ забыли, в таком ведомстве каждая цифра под микроскопом. Они в рассчет брали пенсии возможных очень больших пенсий, прмер приведен выше, а вовсе не забота о минимальщиках. Не дадут ликвидаторам сравнятся с пенсиями судей и прокуроров, как говорят "рожей не вышли^. Пока самый приемлемый и солидарный вариант, это подобие ст.59 или п.543, многих он вполне устраивает. Ну а масимальщикам по п.1210 флаг в руки, ждите замену года, или добивайтесь в гордом одиночестве.

      Удалить
    2. Тракторист8 дек. 2020 г., 15:37:00

      За то,что у некоторых граждан в свое время были высокие зп и кратность их называют/обзывают максимальщиками,а по простому,тех,кто так пишет/думает просто давит жаба,ну куда ж без нее :)

      Удалить
    3. Да у минимальщиков не будут спрашивать какой год брать 2006 или 2014-2016, даже если их будет жаба душить, а вот очень большая жаба живет в кабинетах ПФУ. Вот ПФУшная жабище и шагу не сделает в изменении года.

      Удалить