Звернення депутатів Тернопільської обласної ради до до Кабінету Міністрів України




ПРОЄКТ

 

Звернення
депутатів Тернопільської обласної ради до
до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України щодо
вжиття заходів соціального захисту постраждалим громадянам внаслідок Чорнобильської катастрофи

 

У квітні цього року виповнюється 35 років з дня найбільшої техногенної катастрофи в історії людства – вибуху на Чорнобильській атомній електростанції. Традиційно наприкінці квітня ми вшановуватимемо героїзм пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, волонтерів, які брали участь у ліквідації наслідків аварії.

Тільки в Тернопільській області на обліку обліку перебуває 39304 осіб, яким встановлено статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Захист прав потерпілих від аварії на ЧАЕС – важлива складова здійснення свої зобов’язань державою в частині забезпечення соціально-економічних прав в Україні осіб, що принесли своє здоров’я та життя в жертву заради спасіння мільйонів людей.

Ми, депутати Тернопільської обласної ради, звертаємось з приводу вжиття заходів щодо посилення соціального захисту ліквідаторів та постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.  А саме:

1. З метою недопущення зменшення пенсійних виплат під час перерахунку пенсії, у разі зміни розміру мінімальної заробітної плати проводити перерахунок зазначених пенсій виходячи лише із розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, оскільки з кожним роком при призначені пенсії для пенсіонерів її розмір постійно зменшується.

Пропонуємо збільшити розмір мінімальних пенсійних виплат для цих категорій осіб (наразі постановою Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 року                  № 1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (зі змінами) з 1 липня 2019 року збільшено пенсійні виплати лише військовослужбовцям та військовозобов’язаним, призваним на військові збори, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи і внаслідок цього стали особами з інвалідністю).

2. Терміново внести зміни до Постанови КМУ від 23 листопада 2011року № 1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», зокрема:

-         у п. 9 змінити показник середньої заробітної плати (доходу) в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески за 2006 рік, що застосовується для обчислення пенсії відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» на  показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, визначається як середній показник за 2014, 2015 та 2016 роки, як це визначено для всіх пенсіонерів України;

-         у п. 9-1 розширити коло осіб, які мають право на пенсію, включивши в нього осіб, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС від підприємств (цивільних осіб);

-         у підпункті 2 п. 11 змінити відсотки по групах інвалідності на 225, 255 та 285, що дасть можливість покращити пенсійне забезпечення осіб, евакуйованих із зони відчуження;

-         у п.13 скасувати сталі суми виплат додаткових пенсій, прив’язавши їх до розміру прожиткового мінімуму;

-         п.15-1 скасувати, що дасть змогу отримувати додаткову пенсію новим пенсіонерам.

3. Передбачити в змінах до державного бюджету України коштів для Тернопільської області на придбання житла постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи (зокрема і через державні програми будівництва).

Відновити бюджетну програму «Забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

4. Збільшити видатки з державного бюджету на забезпечення постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи 1 – ї категорії санаторно-курортними путівками чи одержання за їх бажанням грошової компенсації в розмірі середньої вартості путівки в Україні. Станом на сьогодні держава фінансує путівки на рівні               65 відсотків. Недостатнім є розмір грошової допомоги для компенсації вартості путівок шляхом безготівкового перерахування коштів санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення і відпочинку за надання послуг, який у 2020 році для 1 категорії становить 7700 гривень. Передбачити збільшення вартості путівок на санаторно-курортне лікування з 7700,00 гривень до 12300,00 гривень.

5. Фінансування бюджетної програми КПКВК 2501200 «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

6. Відновлення бюджетної програми КПКВК 2301490 «Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

7. Збільшення бюджетної програми «Фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій, призначених за пенсійними програмами, та дефіциту коштів Пенсійного фонду» (КПКВК 2506080).

8. Передбачення збільшення коштів на фактичне виконання судових рішень за бюджетною програмою КПКВК 3504040 «Заходи щодо виконання рішень суду, що гарантовані державою» та розроблення прозорого порядку та відкритого реєстру виконання вищезазначених рішень судів про погашення заборгованості.

Маємо бути вдячними тим, хто прийняв на себе удар мужності, захисту та подвигу в ті роки.

 

Прийнято на пленарному
засіданні сесії
Тернопільської обласної ради
шостого скликання
                                        2021 року
м. Тернопіль





11 комментариев:

  1. Благодарю,все правильно,дай Бог,чтобы Каб.Мин.обратил внимание и принял эти предложения в отношении гражданских ликвидаторов аварии на ЧАЭС,все делали одно дело вместе с военными и такая разница в песнях в 2-3 раза.

    ОтветитьУдалить
  2. Началось перетягивание одеяла, все стали думать, кпк бы себе побольше отхватить от общего пирога. Какие могут быть =решения сулов=, когда не могут даже улучшить материальное положение ликвидаторов 2-й категории накануне 35-летия аварии?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. анонимно24 февр. 2021 г., 15:44:00 ДА ты прав началось.ТОЛЬКО НЕ ЗАБЫВАЙ,ЧТО ЕСЛИ БЫ ЗАКОНЫ ИСПОЛНЯЛИСЬ И НЕ ЗАМЕНЯЛИСЬ ПОСТАНОВАМИ ДА И В ЗАКОНЫ НЕ ВНОСИЛИСЬ ИЗМЕНЕНИЯ КОТОРЫЕ ПРОТИВОРЕЧАТ КОНСТИТУЦИИ ТО И НЕ БЫЛО БЕЗЗАКОНИЯ КОТОРОЕ НА ДАННЫЙ МОМЕНТ ПРОЦВЕТАЕТ.ТАК ПОДУМАЙ ПЕРЕД ТЕМ КАК ПИСАТЬ И ЧТО ПИСАТЬ.

      Удалить
    2. 2 -й категории получать от жилетки рукава к 35 летию .

      Удалить
  3. А хватит ли Тернопольскому бюджету на выплату всех льгот которые есть и которые они предлагают, ведь сейчас все выплаты з местных бюджетов. Проголосовать это одно, а финансировать, совсем другое.

    ОтветитьУдалить
  4. так это деньги на финансирование прикарпатского проивопожарного батальона,весь мир от термояда спасли,саркофаг выстроили,и далее по нарастающей)

    ОтветитьУдалить
  5. А что... Правильное предложение поступило - финансировать пенсии =постраждалых= исключительно из бюджета ОБЛАСТИ. Пусть хоть по миллиону евро эвакуированным и зональникам выписывают. А также их детям (которые давно все ДЕДЫ ), их внукам, которые давно уже ОТЦЫ, ну и правнукам, которые пока ещё детишки. Так что пускай себе финансируют и выполняют решения Судов - из бюджета Области.

    ОтветитьУдалить
  6. Скілько чорної заздрості на нормальне рішення депутатів? Не соромно окремим АНОНІМАМ

    ОтветитьУдалить
  7. Как любит периферия щипать госбюджет! А вы попробуйте из своего, тернопольского. У нас же давно перешли на самофинансирование и каждая область живет на то, что заработала, так?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Ну высказывания некоторых это явный диагноз.При чем тут Тернополь или другая область.Это Тернопольская обл может обратится -Звернення
      депутатів Тернопільської обласної ради до
      до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України щодо
      вжиття заходів соціального захисту постраждалим громадянам внаслідок Чорнобильської катастрофи -за всех Чернобыльцев Украины и только,если бы депутаты всех областей поступили так так может быть и обратили внимание на наши проблемы.Что вы думаете оно все просто так решается-скорее всего Саша Деркачь пытается это пробить.

      Удалить