У списках не значиться

Майже три роки чорнобилець не отримує пенсію – такий курйоз стався із жителем села Лучки Кобеляцького району. Олександр Лесик мав право піти на пенсію у 55 років, але у галузевому архіві його прізвище не значиться, хоча чоловік має статус і посвідчення чорнобильця, відповідний запис у військовому квитку.

Не буває правил без винятків

Олександр Лесик планував вийти на пенсію у березні 2010 року. Дружина зібрала документи та повезла в управління Пенсійного фонду в Кобеляках:

– Сказали, що необхідна довідка із галузевого архіву. Ми написали запит. І яким же було наше здивування, коли отримали відповідь, що чоловік не значиться у списках військової частини №06407! Це стало початком наших поневірянь. Скільки вже листів я написала! І до Центрального архіву міністерства оборони колишнього СРСР (розташованого у Подольську), і до СБУ в Києві, і до Кіровоградського військкомату, звідки чоловіка призивали…


Рідкісний випадок

Журналісти «WeekЕnd» уперше зіткнулися із такою курйозною ситуацією. По коментар звернулися до управління Пенсійного фонду у Кобеляках.

Заступник начальника Управління Валентина Ященко зазначила, що подібні випадки, на жаль, трапляються, хоч і дуже рідко. І таким чорнобильцям нічого іншого не залишається, як чекати пенсійного віку на загальних підставах, без будь-яких знижень.

- У документах чорнобильців дійсно бувають описки і невідповідності. Наприклад, у військовому квитку вказано один термін перебування, а у довідці – інший. Інколи ініціали не співпадають тощо. Ми завжди розглядаємо документи в комплексі, звіряємо. Я раджу заявникові ще раз звернутися до нашого управління з усіма документами.

Валентина Ященко розповідає інший випадок: про кухарів, які працювали у чорнобильській зоні, але жоден документ цього не підтвердив, хоча було багато свідків. Але в процедурі призначення пенсій свідчення не враховують.

Що стосується справи Олександра Лесика, то, як радять юристи, він може спробувати ще звернутися до спеціальної міжвідомчої Комісії зі спірних питань, яка працює при Міністерстві соціальної політики України і займається подібними важкими випадками чорнобильців. У звіті комісії вказано, що пройшло понад 25 років після аварії на АЕС, а деякі громадяни уперше отримують статус чорнобильців.


Хто може допомогти?

- У Полтаві ми створили робочу групу, яка допомагає чорнобильцям знайти оті первинні документи, - прокоментував заступник голови Полтавської ОДА із соціальних питань, освіти та охорони здоров’я Олександр Коваль під час прес-конференції 15 червня у Кременчуці.
Журналіст «WeekЕnd» передала контакти Олександра Лесика і сподівається, що співробітники робочої групи таки вийдуть на зв’язок із ним. На час виходу статті цього ще не відбулося.

Як додав Олександр Коваль, нещодавно був перерахунок пенсій чорнобильцям, але незадоволеними залишилися ті, хто через суди домігся високих пенсій, але наразі не отримує великої суми:

На листування з офіційними установами у сім’ї чорнобильця було витрачено не один місяць. Ось і зараз дружині Олександра Лесика порадили вдруге звернутися до Центрального архіву, нехай перевірять інші військові частини, мовляв, писарчук у військкоматі номером помилився, а власник військового квитка не звернув уваги… Останній лист у Подольськ відправили 3 місяці тому, а відповіді поки немає.

- Середній розмір пенсій за рішенням суду іноді становив понад 5 тисяч гривень. Були і такі випадки, коли разом виплачувалося по 100 і більше тисяч гривень пенсії за попередній час. Ми розуміємо, яке це було навантаження, кошти в пенсійному бюджеті на це не були передбачені. Зараз такі високі пенсії чорнобильці не отримують. Але зроблено перерахунки – і частина чорнобильців отримала підвищення. У селах багато людей не були активними свого часу і не подавали до суду, то для них відбулося значне підвищення. А для інших – безперечні втрати.

Людмила ДНІПРОВСЬКА
 

2 комментария:

  1. сергей воробьёв-луганск1 июл. 2012 г., 14:41:00

    у меня такой же случай.командировка в чарнобыль в в/ч 06407.сама часть находилась в Чернобыле в здании бывшего горисполкома.если ты служил там то номер части правильный.но дело в том что это штаб Особой Группы Гражданской Обороны и подчинялся Москве.после распада СССР все документы забрали в Москву,а точнее в военный архив в г.Подольск.я написал запрос в январе месяце,в конце марта пришло письмо что запрос получен 15 марта.получается что письмо шло в Москву 1,5месяца,а когда придёт ответ не известно.я спрашивал у ребят говорят что можно ждать и год.

    ОтветитьУдалить
  2. сергей воробьёв-луганск1 июл. 2012 г., 14:49:00

    опечатка.не Нежин а Чернобыль

    ОтветитьУдалить