«Вимагаємо пенсії по закону» – черкаські чорнобильці

Черкаси – Черкаська обласна організація «Чорнобильський набат» ініціює безстрокову акцію протесту під стінами Міністерства соціальної політики України. Вже наступного вівторка, 2 жовтня,черкаські «чорнобильці» разом із товаришами з інших областей вимагатимуть від влади «соціальної справедливості».
 

 

Володимир Головчак майже три місяці ліквідовував наслідки аварії на Чорнобильській АЕС. Нині він отримує мінімальну пенсію за другу групу інвалідності – 2152 гривні. Чорнобилець уже позивався до суду і навіть його виграв, але виплати з Пенсійного фонду так і не отримав.


Суд виграв. Але постановою Кабінету Міністрів це все було скасовано

«Суд виграв – «до негайного виконання». Але з 1 листопада 2011 року постановою Кабінету Міністрів це все було скасовано. Упродовж цього року декілька разів я брав участь в акціях протесту: їздили до Києва, пікетували біля Черкаської облдержадміністрації. Однак ніхто нас не чує і чути не хоче. Нікому ми не потрібні з нашими проблемами. Ми – це категорія, яка називається «обузою» і для держави, і для державного бюджету», – каже Володимир Головчак.

Чорнобильці вимагають «соціальної справедливості»

Черкаські чорнобильці й ліквідатори збираються брати участь у безстроковій акції протесту під стінами Міністерства соціальної політики України. Початок запланований на 2 жовтня. Ініціатором цієї акції є Черкаська обласна організація «Чорнобильський набат». Як розповів Радіо Свобода координатор організаційного комітету Борис Бродовський, у Києві «чорнобильці» з різних регіонів України вимагатимуть «соціальної справедливості», тобто нарахування пенсій «по закону», а не «по зарплатах».
 

Пенсії зараз нараховують «по зарплаті» згідно із постановою № 1210 Кабінету Міністрів, яку ініціював «Союз Чорнобиль України»

Борис Бродовський


«Пенсії зараз нараховують «по зарплаті» згідно із постановою № 1210 Кабінету Міністрів, яку ініціював «Союз Чорнобиль України». Їм вигідно отримувати «по зарплаті», бо голови, які сидять у центральній раді «Союзу Чорнобиль України», отримували гарну зарплату, тому що обіймали високі посади. Якби ж вони отримували шість, вісім чи десять мінімальних пенсій за віком, то, наприклад, по третій групі мали б 5400 гривень. А так отримують понад 10 тисяч. От чому вони добивалися і зараз добиваються, щоб тільки «по зарплаті». А є люди, які отримували пенсію «по закону» – їм суди присудили 5300 гривень. Коли ж ввели постанову № 1210, нам перестали виплачувати пенсію «по закону», а почали виплачувати за пропозицією «СЧУ» – «по зарплаті», – пояснює Бродовський.

Постанова Кабміну збільшила пенсії «чорнобильців» – Пенсійний фонд

Проте у Головному управлінні Пенсійного фонду в Черкаській області Радіо Свобода повідомили, що постанова № 1210 не зменшила, а навпаки, суттєво збільшила пенсії «чорнобильців».
 

Ця постанова не погіршила, а покращила ситуацію

Тетяна Коваль


«У зв’язку із прийняттям цієї постанови 1210, навпаки, розмір пенсії збільшився. За рахунок того, що заробітна плата таких осіб осучаснювалася. І в деяких осіб він навіть перевищує максимальну. Тобто, у нас є такі особи, у яких пенсія порахована із заробітної плати, і в яких розмір пенсії платиться з обмеженням. Тобто, ця постанова не погіршила, а покращила ситуацію», – зауважує начальник відділу призначення пенсій управління пенсійного забезпечення Головному управлінні Пенсійного фонду у Черкаській області Тетяна Коваль.

Водночас одна з основних умов «чорнобильців», які з вівторка протестуватимуть під Міністерством соціальної політики, – це нарахування та виплати пенсії по інвалідності. Вони вимагають, щоб пенсії інвалідів-«чорнобильців» не були нижчими, ніж 10 мінімальних пенсій за віком для І групи інвалідності; 8 мінімальних пенсій для ІІ групи та 6 мінімальних пенсій для ІІІ групи інвалідності.

Щоб реалізувати це, за підрахунками координатора акції протесту Бориса Бродовського, із державного бюджету варто додатково виділити лише близько двох мільярдів гривень.

Вирішувати питання треба для всіх, а не для купки людей – Болтенков

Втім, як стверджує голова Черкаської обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Володимир Болтенков, цією сумою проблему не вирішити. На його думку, необхідно виділити значно більше – приблизно 6-8 мільярдів гривень.
 

Треба іти на компроміси, треба вирішувати питання сьогодні, а не завтра

Володимир Болтенков


«Це такі гроші, які практично неможливо дати. Інша справа «Союз Чорнобиль України», який робить таку шляхетну, але невдячну справу – іде на діалог зі владою. А це дуже непросто. Адже треба іти на компроміси, треба вирішувати питання сьогодні, а не завтра. І вирішувати їх для всіх, а не для купки людей. Щоб шість, вісім, десять мінімальних пенсій зробити, лише у нас в області потрібно 240 мільйонів гривень», – переконаний Володимир Болтенков.

На території Черкаської області нині проживає 124 тисячі постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Серед них 10100 осіб – це ліквідатори аварії, з яких 3011 – ліквідатори-інваліди.

ИСТОЧНИК

Комментариев нет:

Отправить комментарий