Чорнобильці і влада намагається порозумітися



Сьогодні у Міністерстві праці та соціальної політики відбулася зустріч представників Організаційного комітету з проведення Всеукраїнської акції протесту чорнобильців, яка намічена на 2 жовтня у м. Києві, та представниками Мінсоцполітики і Пенсійного Фонду України.

Зазначена зустріч проводилася в рамках підготовки зустрічі з віце-прем’єр-міністром України, Міністром соціальної політики Сергієм Тігіпко та тривала з 9 до 11 години.

Перед директором Департаменту соціального захисту громадян, які постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Оленою Кравченко представниками Організаційного комітету було порушено ряд питань, які стосуються пенсійного забезпечення чорнобильців. Зокрема, пропозиції, які подані центральним керівництвом Вссеукраїнської громадської організації інвалідів "Союз Чорнобиль Україна" щодо осучаснення заробітних плат для нарахування пенсій по інвалідності, не можуть бути прийнятними та не можуть задовольняти більшості інвалідів-чорнобильців, оскільки це осучаснення торкнеться лише обмеженого кола осіб.


 Також на зустрічі піднімалось питання щодо комісій по відновленню заробітних плат за роботу в зоні відчуження ЧАЕС. Проте, створення зазначених комісій не вирішує проблему тих інвалідів, у яких були низькі заробітні плати, або як таких - взагалі не було. Зокрема це стосується солдатів-строковиків, тощо.

Як розповів телефоном представник Організаційного комітету з проведення Всеукраїнської акції протесту чорнобильців Борис Бродовский:

"Сьогодні не вирішувалось питання і не розглядались пропозиції щодо пенсійного забезпечення чорнобильців. На це необхідно мати повноваження від, принаймні, людей, які об’єдналися і підтримують проведення акції протесту.

На зустрічі звучала ключова фраза – соціальна справедливість. Адже не можна говорити про соціальну справедливість, коли двоє людей працювали в однакових умовах і в одному місці в зоні відчуження ЧАЕС, але їхні пенсії різняться в декілька разів. Абсурдною є ситуація, коли інвалід третьої групи отримує пенсію більшу в рази за інваліда першої групи.

Не менш абсурдною є пропозиція центрального керівництва "Союзу Чорнобиль" підвищити пенсії на тисячу гривен, адже у згаданих вище випадках соціальною справедливістю тут і не пахне.

Треба шукати більш прийнятну і справедливу формулу нарахування пенсій, адже радіація нікого не щадила і однаково наносила шкоду.

Разом з тим, ми сьогодні всього лиш уповноважені провести підготовчу роботу до зустрічі з віце-прем’єр-міністром України Сергієм Тигіпком та довести до відома, що така зустріч має відбутися не пізніше 26 вересня. Якщо наші пропозиції щодо зустрічі з віце-прем’єр-міністром і кола порушених питань будуть проігноровані – чорнобильці змушені будуть вдатися до акції протесту.

Наші вимоги є суто соціальні і не мають будь-якої політичної спрямованості. Якщо ми змушені будемо вийти на акцію протесту, то підкреслюю, жодних політичних гасел, прапорів і вимог ми собі не дозволимо.

Сьогодні деякі лідери чи окремі особи надіються на те, що у випадку проведення акції - її вдасться перевести у політичну площину. Проте, нехай не будують ніяких планів. Позиція Організаційного комітету є непорушною, а хто бажає політики - нехай оголошує про проведення своєї акції протесту і її проводить. Наша акція, якщо і відбуватиметься, то лише перед будівлею Міністерства соціальної політики на яку і подано відповідне повідомлення".