Експерт: султанський режим скупого Януковича зруйнується під власною вагою


Режим Віктора Януковича зруйнується під час президентських виборів 2015 або 2020 року. Про це у своїй колонці на The World Affairs пише професор політології Ратгерського університету Олександр Мотиль.
«Хоча Україні можливо доведеться витримати ще від трьох до восьми років зловживань Віктора Януковича до наступних президентських виборів 2015 або 2020 року, на щастя, його кінець вже видніється в полі зору, а виклики, що постануть перед країною після Януковича вже принаймні у довгостроковій перспективі можна передбачити.

Після широкого інституційного руйнування, здійсненого Януковичем і Партією регіонів, Україну треба буде відновлювати зверху вниз. Просто реформ буде вже недостатньо. Навіть «радикальні реформи» можуть не охопити всю повноту змін, які Україні треба буде здійснити, щоб оговтатись від «руїни Януковича» та досягти політичного пожвавлення і оновлення, яке б прийшло на зміну знемаганню і закостенілості.

Майже не має значення чи залишиться Янукович до 2015 чи до 2020 року. Інституційне нищення, яке він розпочав у 2010 році, вже більш-менш завершене, створено нестійкий султанський режим, і чи то три, чи то вісім додаткових років зловживань вже особливо не поглиблять та не розширять політичні збитки. Звичайно, від восьми років руїни економіка України зазнає набагато більших руйнувань, ніж від трьох. До того ж, чим більше Янукович і його регіонали перебуватимуть при владі, тим більше ростиме вірогідність путчу під проводом олігархів чи повстання населення ростиме. Втім, політичний режим, який він створив - султанізм, більше якісно не зміниться, хіба що розпадеться», - пише Мотиль.

«Зважаючи на те, що султанські режими за своєю природою є корумпованими і консервативними, немає жодних підстав сподіватись, що система такої скупої і посередньої людини як Янукович буде здатна і бажатиме пожертвувати своїм благополуччям заради розпливчатого поняття реформ, особливо, якщо реформи підривають їх владу і привілеї. З іншого боку, функціонуючи зі збоями, така система є першим кандидатом на застій і занепад. І рано чи пізно султанська система Януковича зруйнується під власною мертвою вагою. Більш ймовірно це відбудеться під час президентських виборів 2015 року або 2020 після того як скінчиться другий строк повноважень Януковича. Єдиним питанням є чи відбудеться це мирно чи ні», - додає аналітик.



Комментариев нет:

Отправить комментарий