Про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи"

Проект вноситься народним депутатом України Фабрикант С.С. 

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»
(щодо посилення соціального захисту громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях та військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї)

Верховна Рада України п о с т а н о в л я є:


І. Внести до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., № 37, ст. 543; 1996 р., № 35, ст. 162; 1999 р., № 19, ст. 174; 2001 р., № 44, ст. 230; 2006 р., № 1, ст. 18, №№ 9, 10-11, ст. 96, № 49, ст. 485; 2007 р., № 7-8, ст. 66; 2008 р., №№ 5-8, ст. 78) такі зміни:

1. Статтю 48 викласти в такій редакції:

«Стаття 48. Компенсації за шкоду, заподіяну здоров'ю, особам, які стали інвалідами, учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС або інших ядерних аварій, ядерних випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї, та сім'ям за втрату годувальника

Одноразова компенсація учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС або інших ядерних аварій, ядерних випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій, ядерних випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї, та сім'ям, які втратили годувальника із числа осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, інших ядерних аварій, ядерних випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї, смерть яких пов'язана з Чорнобильською катастрофою, іншими ядерними аваріями, ядерними випробуваннями, військовими навчаннями із застосуванням ядерної зброї, щорічна допомога на оздоровлення виплачується в порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України.».

2. Абзац десятий частини третьої статті 54 викласти у такій редакції:

«для інших інвалідів, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, іншими ядерними аваріями, ядерними випробуваннями, військовими навчаннями із застосуванням ядерної зброї:».

3. У статті 59:

1) назву статті викласти у такій редакції:

«Стаття 59. Пенсії військовослужбовцям, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї»;

2) абзац четвертий цієї статті викласти у такій редакції:
«Особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок чого стали інвалідами, пенсія по інвалідності обчислюється відповідно до цього Закону або за бажанням цих осіб з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, що був встановлений на час їхнього перебування в зоні відчуження або на радіоактивно забрудненій території під час ліквідації інших ядерних аварій, участі у ядерних випробуваннях та військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї».

ІІ. Прикінцеві положення

1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

2. Кабінету Міністрів України у місячний термін після набрання чинності цим Законом:
привести свої нормативно-правові акти у відповідність з цим Законом;
забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.


Голова Верховної Ради України

Подання 07.03.2013

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

Відповідно до статті 93 Конституції України в порядку законодавчої ініціативи вношу на розгляд Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо посилення соціального захисту громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях та військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї).
Доповідати законопроект на пленарному засіданні Верховної Ради України буде народний депутат України Фабрикант С.С.

Додатки:
1. проект Закону України на 2 арк.;
2. пояснювальна записка на 2 арк.;
3. порівняльна таблиця на 3 арк.;
4. проект постанови Верховної Ради України на 1 арк.;
5. електронні копії зазначених документів.


Народний депутат України С.С.Фабрикант

Пояснювальна записка 07.03.2013

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»
(щодо посилення соціального захисту громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях та військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї)

1.   Обґрунтування необхідності прийняття Закону

Чинний Закон України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" не в повній мірі захищає права та інтереси осіб, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях та військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї. Тільки в АР Крим зареєстровано 480 громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях та військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, а в цілому в Україні таких громадян близько 6 тисяч. Під дію цього законопроекту підпадає близько 1,5 тисяч осіб.

Ця категорія громадян була прирівняна до учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЄС 1, 2, та 3 категорій, але окремі пільги та компенсації, передбачені законодавством для громадян – учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЄС, діючим законодавством на них не розповсюджуються. Внаслідок чого, вищезазначений Закон України потребує внесення змін та доповнень.

Прийняття проекту Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (щодо посилення соціального захисту громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях та військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї) надасть можливість реалізувати право на пільги та компенсації цієї категорії громадян та у повному обсязі і у відповідності до реалій сьогодення, буде захищати значну соціальну групу громадян України, які постраждали, виконуючи свій громадянський або військовий обов'язок.

2. Мета і шляхи її досягнення

Законопроект дозволить підвищити рівень соціального захисту осіб, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях та військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї.
Прийняття проекту Закону усуне протиріччя при наданні пільг та компенсацій громадянам, які приймали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЄС та інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях та військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї та які мають однакову категорію.

3. Правові аспекти

Основними законодавчими актами, які регулюють зазначені відносини у сфері охорони праці, є Конституція України та Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».
Реалізація положень законопроекту після його прийняття потребує внесення змін до деяких підзаконних нормативно-правових актів.

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація законопроекту потребуватиме близько 115 мільйонів гривень видатків з державного бюджету, покриття яких здійснюватиметься за рахунок коштів, що надходять від приватизації майна.

5. Прогноз результатів

Прийняття зазначеного законопроекту дозволить забезпечити належний рівень соціального захисту осіб, що брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях та військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї та усуне диспропорції, що виникли останнім часом у пенсійному забезпеченні цієї соціальної групи та громадян, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Народний депутат України С.С.Фабрикант

Порівняльна таблиця 07.03.2013

Порівняльна таблиця до проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо посилення соціального захисту громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях та військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї)


Чинна редакція
Редакція із змінами, що пропонуються
Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»
Стаття 48. Компенсації за шкоду, заподіяну здоров'ю, особам, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та сім'ям за втрату годувальника



Одноразова компенсація учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, та сім'ям, які втратили годувальника із числа осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та смерть яких пов'язана з Чорнобильською катастрофою, щорічна допомога на оздоровлення виплачується в порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України.

Стаття 48. Компенсації за шкоду, заподіяну здоров'ю, особам, які стали інвалідами, учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС або інших ядерних аварій, ядерних випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї, та сім'ям за втрату годувальника



Одноразова компенсація учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС або інших ядерних аварій, ядерних випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій, ядерних випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї, та сім'ям, які втратили годувальника із числа осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, інших ядерних аварій, ядерних випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї, смерть яких пов'язана з Чорнобильською катастрофою, іншими ядерними аваріями, ядерними випробуваннями, військовими навчаннями із застосуванням ядерної зброї, щорічна допомога на оздоровлення виплачується в порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України.
Абзац десятий частини третьої статті 54:


для інших інвалідів, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою:
Абзац десятий частини третьої статті 54:


для інших інвалідів, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, іншими ядерними аваріями, ядерними випробуваннями, військовими навчаннями із застосуванням ядерної зброї:
Стаття 59. Пенсії військовослужбовцям, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи


Пенсії військовослужбовцям призначаються з їх грошового забезпечення згідно з цим Законом та іншими законодавчими актами.
Додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров'ю, призначається відповідно до статті 51 цього Закону.
Військовослужбовцям пенсії по інвалідності, а членам їх сімей пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи за їх бажанням можуть призначатися на умовах і в порядку, визначених законодавством України для осіб, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, що їх вони дістали при виконанні обов'язків військової служби (службових обов'язків) або відповідно до статті 54 цього Закону.
Особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок чого стали інвалідами, пенсія по інвалідності обчислюється відповідно до цього Закону або за бажанням цих осіб з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, що був встановлений на час їхнього перебування в зоні відчуження.
Стаття 59. Пенсії військовослужбовцям, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї

Пенсії військовослужбовцям призначаються з їх грошового забезпечення згідно з цим Законом та іншими законодавчими актами.


Додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров'ю, призначається відповідно до статті 51 цього Закону.

Військовослужбовцям пенсії по інвалідності, а членам їх сімей пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи за їх бажанням можуть призначатися на умовах і в порядку, визначених законодавством України для осіб, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, що їх вони дістали при виконанні обов'язків військової служби (службових обов'язків) або відповідно до статті 54 цього Закону.




Особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок чого стали інвалідами, пенсія по інвалідності обчислюється відповідно до цього Закону або за бажанням цих осіб з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, що був встановлений на час їхнього перебування в зоні відчуження або на радіоактивно забрудненій території під час ліквідації інших ядерних аварій, участі у ядерних випробуваннях та військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї.


Народний депутат України України                     С.С.Фабрикант



7 комментариев:

  1. короче всех в одну кучу ,ещё и депутатов сюда внести и тогда наступип комммунизм

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. так их наверное и так будет полно депутатов принимавших участие в испытаниях ядерного оружия

      Удалить
  2. Закон имеет название - "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". В Законе сказано, что "Чорнобильська катастрофа торкнулася долі мільйонів людей. У багатьох регіонах, на величезних територіях виникли нові соціальні та економічні умови. Україну оголошено зоною екологічного лиха. Створення системи надійного захисту людей від наслідків Чорнобильської катастрофи потребує залучення значних фінансових, матеріальних та наукових ресурсів.
    Цей Закон визначає основні положення щодо реалізації конституційного права громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на охорону їх життя і здоров'я та створює єдиний порядок визначення категорій зон радіоактивно забруднених територій, умов проживання і трудової діяльності на них, соціального захисту потерпілого населення.".

    Так какое отношение к пострадавшим от аварии на ЧАЭС имеют те, про кого так волнуется С.С. Фабрикант? Для них нужен отдельный закон, так как отношение к аварии на ЧАЕС они не имеют.
    Предлагаемые изменения к закону №796 можно назвать "туфтой для лохов" с целью развалить всё чернобыльское законодательство, для выполнения которого Кабмин и так не может найти деньги.

    ОтветитьУдалить
  3. Стаття 1. Мета та основні завдання Закону

    Закон спрямований на захист громадян, які постраждали
    внаслідок Чорнобильської катастрофи, та розв'язання пов'язаних з
    нею проблем медичного і соціального характеру, що виникли
    внаслідок радіоактивного забруднення території.

    Глубокоуважаемая С.С. Фабрикант! Вы хотите уничтожить цель и основное задание Закона? Ничего у Вас не получится.

    ОтветитьУдалить
  4. Лучше бы г-жа Фабрикант свою энергию направила бы на выполнение Закона 796-ХII. А свои поправки оставит себе на память. Не работает основной Закон, а тут еще поправки. Не проще ли в категорию потерпевших ввести и этих лиц.
    Но меня беспокоить другое: опять КМУ устанавливает порядок и размер выплат. Когда же будет работать Закон? Этим Фабрикант и "радетели" законодатели до нее вносят разброд, Законом уже установлены порядок и размер начислений и выплат.
    Платите.

    ОтветитьУдалить
  5. Пані Фабрикант підготувала проект Закону Про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". На мою думку, вона, таким чином, вирішила пропіаритися на передодні чергової річниці з дня Чорнобильської катастрофи. Я цілком і повністю погоджуюсь з Євгеном, про те, що зазначений Закон стосується лише Чорнобильців і до нього не потрібно додавати інші категорії громадян.Я розумію, що учасники випробувань ядерної зброї та інші категорії повинні бути захищені законодавчо. Але для цього не потрібно вносити доповнення до Чорнобильського Закону, а потрібно прийняти окремий Закон.
    А, щодо внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", хочу зазначити наступне:
    1. Досить вносити зміни в Закон;
    2. Авторам проєкту необхідно досконально вивчити Закон, проаналізувати його на відповідність Конституції України, зокрема ст.22 та інш;
    3. Вилучити з нього норми, які не відповідають Конституції. Такі, наприклад, як " ... виплачується в порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України". Адже це є, не що інше як порушення прав людини, порушення норм Основного Закону України.
    Кабінет Міністрів України повинен чітко діяти на підставі Конституції та Законів України.
    Не повинен встановлювати розміри виплат, а ЗОБОВЯЗАНИЙ виконувати вимоги Закону.
    Щодо надання права КМУ встановлювати розміри виплат: Ми це вже проходили. Памятаємо постанову КМУ № 1 (січень 2002 року). Автор - премєр-міністр А.Кінах та зміни до неї в 2003 році, автором яких є премєр-міністр В.Янукович. Зазначена Постанова була спрямована на покращення пенсійного забезпечення Чорнобильців, Ветеранів війни та ін. Результатом такого покращення і турботи влади про своїх громадян стало те, що пенсії з цього часу стали виплачувати в значно меншому розмірі ніж це передбачено Законами. А саме: замість нарахування підвищень пенсії відповідно до прожиткового мінімуму, почали нараховувати виходячи з розрахункового розміру, тобто з 19 грн.90коп. Прожитковий мінімум, в той час був більший від розрахункового. Законом України " Про Державний Бюджет України на 2013 рік" надали право КМУ встановлювати розмір виплат, виходячи із фінансового становища. Але, разом з цим, НЕ НАДАЛИ такого права, щодо встановлення розмірів виплат,виходячи із фінансового становища Держави, депутатам, Уряду, Адміністрації Президента, Конституційному Суду та ін. Таким чином, для цих категорій "СЛУГ НАРОДУ" фінансове становище задовільне, а для Інвалідів та учасників війни, осіб, які підпадають під вимоги Чорнобильського Закону - фінансів не вистачає.
    Це ж саме пропонує і "МАРІОНЕТКА" влади Юрій Андрєєв, тобто, виплачувати пенсій не в розмірах визначених ст. 54 Закону, а в розрахунковому розмірі, тобто, на 50% менше.
    І останнє: мене дивує позиція чиновників, багатьох депутатів, які, бючи себе в груди, на передодні Дня Чорнобильської катастрофи заявляють, що ми зробимо все для покращання життя Чорнобильців, а роблять все навпаки.

    ОтветитьУдалить