На Черкащині розпочала діяти виставка присвячена Чорнобильській аварії


У квітні цього року Україна буде відзначати 27-му річницю з дня аварії на Чорнобильській атомній електростанції. У рамках вшанування ліквідаторів та постраждалих від наслідків катастрофи на Черкащині розпочалися пам’ятні заходи.

Зокрема, 12 квітня 2013 року в обласному краєзнавчому музеї відкрилась виставка «Чорнобиль: Люди – Місця – Солідарність – Майбутнє». У її відкритті взяли участь заступник голови обласної ради Василь Касян, віце-президент Всеукраїнської громадської організації інвалідів та голова обласної організації «Союз Чорнобиля України» Володимир Болтенков, ліквідатори та постраждалі катастрофи, курсанти Академії пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля, громадськість міста.


У своєму виступі, заступник голови обласної ради Василь Касян відмітив, що відкриття цієї виставки це лише один з багатьох запланованих заходів на Черкащині щодо вшанування усіх учасників Чорнобильської трагедії.

– Ми знаємо, що у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС взяли участь майже 900 тисяч жителів України, значна частина з них – вихідці з Черкащини. На жаль, не всі вони сьогодні серед нас, – сказав Василь Петрович. – Однак, сьогодні влада області, спільно з громадськими організаціями Черкащини, робить усе від неї залежне аби допомогти ліквідаторам та постраждалим від наслідків аварії вирішити усі проблемні питання, з якими вони стикаються у повсякденному житті. Це й придбання квартир для ліквідаторів; надання кваліфікованої медичної допомоги у закладах охорони здоров’я області; забезпечення доступними ліками, шляхом виділення з обласного та місцевих бюджетів додаткових коштів на їх закупівлю; надання безоплатних путівок на оздоровлення тощо.

За словами заступника голови обласної ради, відкриття цієї виставки ще раз засвідчує небайдужість європейського співтовариства до проблем мирного використання атомної енергії. З іншого боку, цілий ряд країн та громадських об’єднань Європи вже не один рік допомагають вирішувати проблеми ліквідаторів та дітей, які постраждали від аварії на ЧАЕС: організовують оздоровлення та лікування цієї категорії населення нашої області, надають матеріальну допомогу постраждалим.

«Спільними зусиллями ми й надалі повинні робити все, щоб прийдешні покоління не забували про цю трагедію, шанували її ліквідаторів і не допустили повторення подібної катастрофи. В рамках обласних програм «Будуємо нову Черкащину» та «Турьота» ми й надалі будемо все робити, щоб була дієвою допомога з боку влади ліквідаторам та постраждалим від аварії», – наголосив Василь Касян.
Виставку у м. Черкаси було організовано завдяки спільним зусиллям органів влади і громадських організацій, небайдужих та за підтримки Міжнародного освітнього центру у м. Дортмунд (Німеччина). Останнім була організована виставка присвячена Чорнобильській трагедії, що побувала у 49 містах Німеччини, Австрії та Голландії. Тепер, повну копію цієї виставки, а саме – інтерактивну пересувну виставку «Люди – Місця – Солідарність – Майбутнє» зможуть побачити й жителі Черкащини.

У матеріалах експозиції відображено розповідь про аварію на реакторі, її наслідки, проблеми сучасного життя в забруднених після Чорнобиля регіонах та нову енергетичну політику. Виставка складається з двох частин, пов’язаних між собою: перша частина – інформаційна, друга – виставка фотографій. Виставка демонструє аспекти руху солідарності, який склався в Європі після Чорнобиля. У той же час виставка «Люди – Місця – Солідарність – Майбутнє» спонукає глядачів замислитись про нову енергетичну політику, про те, як використовуються екологічні та енергетичні ресурси.

До участі у виставці залучені ліквідатори та свідки подій з їх особистим досвідом, отриманим після аварії, тож для відвідувачів виставки передбачено проведення зустрічей з очевидцями аварії.
Виставка відкрита для відвідувань з 12 до 21 квітня.

ИСТОЧНИК

Комментариев нет:

Отправить комментарий