Охрану Чернобыльской зоны усилят


Тиждень посиленого режиму оголосили у чорнобильській зоні відчуження. Напередодні 27 роковин трагедії на ЧАЕС місцеві правоохоронці ще пильніше стерегтимуть кордони. У пам'ятні дні більшає любителів екстриму, які не впускають нагоди прослизнути на заборонену територію. Як боронять Чорнобиль від стакерів, бачила Валерія Мікульська.




Хто із поминальними вінками, хто з робочою перепусткою, а хто організованою екскурсією - усі до Дитяток. Хоч, які поважні гості у зоні, а процедура стандартна.

Ігор Мусієнко, начальник відділу МВС зони ЧАЕС:

- Перевіряють наявність документів, які посвідчують особу, перепустки і потім запускають на територію зони.

Утім паперові правила шукачам пригод - зіпсований відпочинок. Адже дозволи маршрут утискають. Тож відчайдухи рюкзак на спину і вперед обхідними шляхами.

Юрій Татарицький, патрульний:

- Гнучкі і винахідливі. Лише такі пробираються на територію зони відчуження. І зазвичай таким шляхом, який я щойно продемонструвала. Колючий дріт сталкерів не лякає. 2012 сюди пролізло близько сотні і вже цього року зловили вісьмох.

Рудий ліс, закинуті хати і безперервний викид адреналіну, це те, за чим сюди їдуть мандрівники. Ані величезні вовки, ні рисі, ні, тим паче, радіація їх не лякає. В основному, каже командир, це росіяни.

Ігор Мусієнко, начальник відділу МВС зони ЧАЕС:

- Продукти харчування в них з собою, рюкзаки, палатки вони беруть. Вони, якщо потрапляють у зону нелегально, то вони тут дві-три доби передвигаются.

Лізуть, здоров'я не шкодують. Бо ж дозиметр у лісах досі висвистує.

Тож уже кілька десятиліть тутешні міліціянти виходять на полювання. На свіжого стакера. Хто пішки коло меж, хто на колесах по дорогах. А від прудких Марти та Грома і на вузьких лісових стежинах не сховаєшся.

Юрій Татарицький, патрульний:

- Злазим і йдем разом з порушником. Доправляємо до КПП, а там уже командири знають, що робить.

Ось він - живий улов із ранішнього полювання. Четверо мандрівників уже кілька днів, як блукали закинутими селами. Навіть дівчину з собою узяли. Олена пишається, не вперше у нелегальний похід збиралася. Захопила навіть капці.

- Ну тапочки, потому что тяжело ходить в таких этих самых.

Утім цього разу втомитися не встигла. І талісман не допоміг.

Олена, сталкер:

- Вот вам Спиридон, настоящий сталкер Спиридон, общайтесь. - Это ваш талисман? Ну хреновый талисман получился.

Добро реєструють, порушників допитують. Штраф - 380 гривень із кожного. Утім найстрашніше для стакера те, що фото й відео видалять. Адже знімати місця екологічного лиха України можна лише із особливим дозволом.

Валерія Мікульська, Олександр Данилов,
Новини, телеканал "Інтер"

ИСТОЧНИК

Комментариев нет:

Отправить комментарий