Дмитро Колєсніков відвідав ліквідатора аварії на Чорнобильській АЕС Петра Васильовича Забитчука


Працювати на благо Вітчизни – девіз людей, які не зупинялися перед жодним випробуванням і йшли на ризик задля миру та спокою на рідній землі. Одним із таких є Петро Васильович Забитчук – ліквідатор наслідків Чорнобильської катастрофи, конструктор Південмашу, засновник  організації «Союз Чорнобиль» цього заводу.

Покращувати умови соціального захисту людей, які постраждали в наслідок аварії на ЧАЕС – одне з важливих завдання, яке ставить наш Президент Віктор Янукович. Напередодні роковини аварії на ЧАЕС голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков відвідав.

З 1973 року Петро Забитчук працював на Південному машинобудівному заводі техніком-конструктором. Відслужив в армії у ракетних військах і в 1975 році знов повернувся на ПМЗ. У листопаді 1986 року, після аварії на ЧАЕС, був відряджений на ліквідацію наслідків аварії.
 
Як згадує ліквідатор, у Чорнобилі виконували небезпечну роботу – проводили дезактивацію приміщень, здійснювали заміри радіаційного фону. Петро Васильович здійснив 50 виїздів безпосередньо до станції та набрав 25 рентген. Після цього повинен був їхати додому, але не було ким його замінити. Довелося залишитися. Потрапити додому Петро Васильович зміг тільки у березні 1987 року. 

Після повернення знову працював на Південмаші, де заснував та очолив організацію "Союз Чорнобиль”. Через кілька років почали проявлятися захворювання, пов’язані з ліквідацією наслідків аварії на ЧАЕС. Отримав ІІІ групу інвалідності. Проте відповідальність, професіоналізм, прагнення працювати задля розвитку регіону та Вітчизни не давали покинути роботу.

Петра Васильовича запросили на роботу до Червоногвардійського районного виконкому у Дніпропетровську, де він пройшов шлях від заступника відділом соціально-економічного розвитку до першого заступника голови виконкому. Після того як Петро Васильович вийшов на пенсію, його запросили очолити міжшкільний комбінат. І ліквідатор став на нову відповідальну службу – виховання майбутнього покоління Дніпропетровщини.

Губернатор Дмитро Колєсніков відвідав героя-ліквідатора, подякував Петру Васильовичу за героїзм та великий внесок у розвиток Дніпропетровщини та всієї країни.

«Мужність та героїзм ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС – це приклад для наслідування молодим поколінням. Це люди, які віддали Вітчизні себе сповна, і навіть втративши здоров’я, продовжують працювати задля розвитку рідної землі. Тому турбота та повага до ліквідаторів – це наш обов’язок та справа честі. Наш Президент Віктор Федорович Янукович поставив завдання – забезпечити високий рівень соціального захисту кожного постраждалого внаслідок аварії на ЧАЕС. І Дніпропетровщина створює відповідні умови», - сказав Дмитро Колєсніков.

Зокрема, губернатор зазначив, що у 2012 році «чорнобильцям» було придбано 16 квартир у Петриківському районі, у котеджному містечку Голубі Озера та с. Єлізаветівка. Ще у 14 домівках були проведені капітальні ремонти (м. Нікополю – 1; Орджонікідзе –1; Дніпропетровську – 5; Жовті Води - 2; Кривий Ріг – 3; Павлограду – 1; Васильківський район – 1).

Також минулого року близько 5 тис ліквідаторів та постраждалих отримали матеріальну допомогу. Ще 170 ліквідаторів отримали путівки на оздоровлення.

На державному рівні у 2012 році були вдвічі збільшено пенсії ліквідаторам-чорнобильцям, удосконалено умови надання державної допомоги. З початку 2012 року середня пенсія інваліда-ліквідатора першої групи зросла з 2443 грн до 5440 грн, другої групи - з 2195 до 5130 грн, третьої групи - з 1420 до 3940 грн. На виплату пенсій в держбюджеті було додатково передбачено 1,8 млрд грн, гроші виплачуються своєчасно і в повному обсязі. Це свідчення особливої підтримки та турботи, яка за завданням Президента України Віктора Януковича надається постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС.

Влітку 2012 року Уряд реалізував пропозиції чорнобильських організацій і забезпечив прийняття закону, яким було введено грошова компенсація за санаторно-курортні путівки. Тепер люди самі можуть вибрати заклад, який їм підходить за медичними показаннями, а держава оплачує лікування, не нав'язуючи путівку в конкретний санаторій, як це відбувалося раніше.

Комментариев нет:

Отправить комментарий