ОТВЕТ НА ОТКРЫТОЕ ПИСЬМО АЗАРОВУ Н. Я. ПО ПОРУЧЕНИЮ ОТ КОРОЛЕВСКОЙ Н. Ю.


Вельмишановний, Миколо Яновичу!

Зараз з вуст українських високопосадовців звучать повідомлення та звіти про нібито високі досягнення та всеохоплююче вирішення соціальних проблем учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Особливо це спостерігається з наближенням 27-х роковин Чорнобильської катастрофи, коли наводяться суперечливі дані про розміри чорнобильських пенсій, які озвучуються чиновниками.

За вашим дорученням представниками Кабінету Міністрів України у жовтні 2012 року було розпочато переговорний процес з протестуючими громадськими організаціями чорнобильців.

Попередні консультації та домовленості, які було досягнуто в результаті переговорів, полягали у поетапному збільшенні пенсій постраждалим громадянам та входження в правове поле, відповідно до норм та вимог діючого Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Хоча не виконання закону не добавляє іміджу України, однак чорнобильські громадські організації виявили максимум конструктивності.

Слід констатувати, що практично ще у грудні місяці 2012 року всі напрацювання для прийняття рішення були готові, проте ваше доручення не призвело до логічного завершення переговорів.

Попередні домовленості громадськості та влади щодо поетапного підвищення пенсій громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та можливості тим самим відновлення законності, зараз свідомо затягується, що може розцінюватися виключно як небажання або неспроможність влади виконувати свої обіцянки та прямі конституційні обов’язки перед громадянами України.

Ніхто не утаємничує того, що чорнобильська громадськість очікувала змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 23 листопада за № 1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» саме напередодні сумних 27-х роковин Чорнобильської катастрофи, які попередньо розробило Міністерство соціальної політики України і отримали підтримку з боку чорнобильської громадської. Мова йдеться про поетапне підвищення пенсій по інвалідності до 2015 року у розмірах 6, 8 та 10 мінімальних прожиткових мінімуми, в залежності від групи інвалідності, що ґрунтується на Законі України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та є компромісом.

Так зване «осучаснення» по 2007 - 2008 роках, яке пропонують деякі діячі і чиновники, навпаки не відповідає принципам соціальної справедливості та збільшує розрив між мінімальною та максимальною пенсіями, що є неприпустимим та антиконституційним.

Проте, наші очікування не виправдались.

Сьогодні надходять сигнали зі всіх регіонів України про готовність чорнобильських організацій та окремих учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС вдатися до крайніх заходів та об’явити найближчим часом безстрокове голодування в м. Києві, незважаючи на наближення череди травневих свят.

До вчинення таких дій їх спонукає у першу чергу безвихідність становища у якому вони опинилися.

Вважаємо, що це може призвести до непередбачуваних наслідків, пов’язаним з життям і здоров’ям громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та потребує негайного Вашого особистого втручання в ситуацію, що склалася.

У зв’язку із вищезазначеним просимо Вас, Миколо Яновичу, про проведення невідкладної зустрічі з представниками чорнобильських громадських організацій – членами переговорної групи, які вели переговори за вашим дорученням, починаючи з жовтня 2012 року, для остаточного вирішення питання відносно результатів проведених переговорів.

Володимр Проскурін,
голова ВГО «Всеукраїнське об’єднання ветеранів Чорнобиля»

Борис Бродовський,
митрофорний протоієрей УПЦ,
координатор протестних чорнобильських організацій


ОТВЕТ


Відповідь на Ваше звернення нашого "чорнобильського" департаменту:
Департамент соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, Міністерства соціальної політики України розглянув звернення за №202/26/04-13, яке надійшло через соціальні мережі Прем’єр-міністру України Азарову М.Я. стосовно переговорного процесу з робочою групою, створеною у жовтні 2012 року, та повідомляє.
Переговорний процес, за дорученням Прем’єр-міністра України М.Азарова, продовжила Міністр Н.Королевська.
Відповідні засідання було проведено 1 лютого, 22 березня, 2 та 3 квітня 2013 року.
За результатами зустрічей Міністра з громадськими чорнобильськими організаціями пропозиції робочої групи опрацьовані.
2 квітня 2013 було проведено засідання робочої групи, на якому Пенсійним фондом України були надані розрахунки щодо додаткових потреб в коштах для можливого поетапного підвищення пенсій по інвалідності внаслідок Чорнобильської катастрофи у розмірах, встановлених Законом (10, 8, та 6 мінімальних пенсій за віком) та обговорено проект постанови Кабінету Міністрів України „Про внесення змін до Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1210.
За підрахунками Пенсійного фонду України потреба у коштах на запровадження пенсій інвалідам-чорнобильцям у розмірі 10, 8 та 6 мінімальних пенсій за віком на 2013 рік становить 9,0 млрд. грн., тобто додаткова потреба на 2013 рік становить 5,2 млрд. гривень: для ліквідаторів – 2,4 млрд. грн., для потерпілих – 2,8 млрд. гривень.
Під головуванням Міністра Н. Королевської у другій декаді травня планується проведення засідання Консультативної ради з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи щодо обговорення питань, пов’язаних із соціальним захистом постраждалих громадян.


7 комментариев:

  1. Пока они разчухаются - сколько ликвидаторов уйдет на тот свет недождавшись "покращення"

    ОтветитьУдалить
  2. михаил конотоп4 мая 2013 г., 07:20:00

    почему убытки от аварии народ оплачивает себе сам (из бюджета)? почему стоит в стороне приватизированый наследник минатомэнэрго? повышение тарифа электроэнэрги на копейку (копейка для чернобыльца)сняло бы вопрос хотя бы оплаты санаторных путевок.

    ОтветитьУдалить
  3. а я давно говорил что энерго атом должен возмещать нам за потерю трудоспособности и еще, почему 90 киловат бесплатно ,почему вообще не платить инвалидам за злектро энергию не так уж много мы расходуем.

    ОтветитьУдалить
  4. свежо придание но верится с трудом,мели Емеля твоя неделя

    ОтветитьУдалить
  5. Нничего не будет,можете губу не раскатывать. Только будут переливать с пустого в порожнее и все!!!

    ОтветитьУдалить
  6. во всём виноват ИУДА Анндреев-продался с потрохами......

    ОтветитьУдалить