Понад 15 тисяч буковинців можуть втратити чорнобильські пільги



У Києві вирішили, що 14 сіл Заставнівщини та Кіцманщини більше не мають права належати до зони радіоактивного забруднення

14 населених пунктів Заставнівського та Кіцманського районів необхідно позбавити статусу зон радіоактивного забруднення. Такого висновку дійшла експертна група, створена Національною комісією з радіаційного захисту населення України. Відповідний документ із оцінкою радіологічного стану в селах експерти надіслали до Чернівецької обласної ради.

«Для людей це катастрофа»

Втрата статусу автоматично означає і втрату пільг для понад 15 тисяч буковинців, котрі проживають в зонах радіоактивного забруднення.

– Для людей це катастрофа. Коли у селі довідалися, що «чорнобильські» пільги можуть забрати, старенькі жіночки навіть плакали, – розповідає Веренчанський сільський голова Володимир Бойчук. – Для селян ця допомога від держави дуже значима, вона допомагає зводити кінці з кінцями.
 
Головний спеціаліст відділу з чорнобильських виплат департаменту соціального захисту населення Чернівецької ОДА Ганна Рожко каже, село Киселів Кіцманського району належить до третьої категорії зони радіоактивного забруднення – гарантованого добровільного відселення. Ще тринадцять населених пунктів Кіцманщини та Заставнівщини зарахували до 4 категорії, вони увійшли у так звану зону «посиленого радіоекологічного контролю».

19824 буковинці мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, із них 15625 проживають у зонах радіоактивного забруднення

– Згідно із Законом України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», мешканці цих 14 населених пунктів мають низку пільг, – пояснює пані Рожко. – Основні з них, це право на безплатне отримання ліків за рецептом лікаря, безплатне позачергове зубопротезування (для жителів 4-тої зони – зубопротезування зі знижкою 50%), звільнення від плати за землю, відшкодування 50% вартості палива особам, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення, а також право виходу на пенсію на 5 років раніше.

Що ж до дітей, то вони мають право безкоштовно відвідувати садочок, школярів безоплатно годують та оздоровлюють.

Радіаційний фон не перевищує гранично допустимих норм 

А що ж із рівнем радіації? У держсанепідслужбі переконують – повітря та продукти харчування – чисті.

– Постійно вимірюємо рівень поглинутої дози зовнішнього гамма-випромінювання у контрольних точках 14 сіл Заставнівщини та Кіцманщини (це зазвичай людні місця – біля сільської ради, у садочках, школах, ФАПах , біля магазинів) і перевищень гранично допустимих норм немає, – розповідає завідувач лабораторії ДУ «Чернівецький обласний лабораторний центр» Держсанепідслужби України Людмила Лупашко, – Узагалі радіаційний фон там стабілізувався ще у 1990-х і складає 9-16 мікрорентген на годину за норми 30.

Пані Лупашко каже, до 2011 року діяла програма, за котрою надходило фінансування ще й на щорічну перевірку рівня радіонуклідів у городині та молоці, і у цих продуктах перевищення допустимого рівня цезію-137 та стронцію-90 не виявили.

Ґрунти у Киселеві ще забруднені

Відсутність шкідливих речовин у продуктах – «подарунок» від буковинських ґрунтів, котрі мають значну здатність до поглинання. Вони накопичують радіонукліди у собі та не дають їм переходити у рослинну продукцію, кажуть фахівці.

На Буковині вважають забрудненими 12 тисяч гектарів землі, до 2000 року ми вимірювали рівень раз на рік, нині – раз на 5 років, – розповідає начальник відділу Чернівецької філії Інституту охорони ґрунтів України  Ольга Старовойтова. – Одразу після аварії на ЧАЕС були ділянки із забрудненням понад 5 кюрі на кілометр квадратний, нині ж таких уже немає, максимальний рівень – 3,5-4 кюрі.

Згідно із чинним законодавством, до зони гарантованого добровільного відселення зараховують території із забрудненням ґрунтів 5-10 кюрі на кілометр квадратний, до зони посиленого радіоекологічного контролю – 1-5 кюрі на квадратний кілометр. Тож якщо вірити нинішнім замірам, 13 сіл Кіцманьщини та Заставнівщини необхідно позбавляти нинішнього статусу, а Киселів Кіцманського району переводити з 3 до 4 категорії.

Позбавлення пільг відтермінували 

Хоч повітря, продукти і вода нині чисті, та свого часу люди наковталися радіації вдосталь, і зіпсували здоров’я не лише собі, а й дітям та онукам, кажуть у Киселеві.

– Зростає кількість онкохворих, недужих на цукровий діабет, хвороби шлунково-кишкового тракту, щитовидної залози, лише офіційна статистика цього не відображає, владі вигідно замовчувати такі речі, – вважає секретар Киселівської сільської ради Іван Солоненко.

Наразі буковинські депутати пропозицію про зміну статусу населених пунктів не підтримали, як і органи місцевого самоврядування і виконавчої влади Кіцманського та Заставнівського районів, департамент охорони здоров’я та цивільного захисту населення Чернівецької облдержадміністрації, а також громадська організація «Чорнобильці Буковини». Однак якщо влада вже вирішила зекономити на пільгах, то рано чи пізно це однаково станеться.

Надія КАРБУНАР

Комментариев нет:

Отправить комментарий