218 населених пунктів області можуть позбавити статусу постраждалих від Чорнобильської катастрофи


Влада хоче позбавити 218 населених пунктів області статусу території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.  Відтак жителів цих населених пунктів буде позбавлено статусу постраждалих від цієї катастрофи.

Йдеться у відкритому повідомленню Народного депутата Валерія Дубіля.

Ще в 2011 році Міністерство екології та природних ресурсів України на виконання Указу Президента України № 237 від 11 жовтня 2010 року «Про заходи, пов’язані з 25 роковинами Чорнобильської катастрофи», задля перегляду меж зон радіоактивного забруднення, провело роботи щодо дозиметричної паспортизації населених пунктів у 12 областях України.
 
На підставі цього експертна група Національної комісії з радіаційного захисту населення України підготувала 12 висновків про радіологічний стан 2163 населених пунктів, зокрема і Чернігівської області.

Згідно з висновком №12 від 26.12.2012 про радіологічний стан населених пунктів Чернігівської області, експертна група  Національної комісії з радіаційного захисту населення України визначила 248 населених пунктів області, по яким було підготовлено висновки щодо радіологічного стану.

Під час підготовки експертних висновків використовувалися дані дозиметричних спостережень за дозами опромінення мешканців населених пунктів і результати радіологічного моніторингу харчових продуктів місцевого виробництва за 2000-2008-і та 2011-ті роки.

Згідно з цими висновками, за критерієм щільності забруднення ґрунту понад доаварійний рівень, до зони безумовного відселення (це друга категорія) в Чернігівській області не віднесено жодного населеного пункту.

Зоною гарантованого добровільного відселення (третя категорія) є лише один населений пункт село Локотьків.

Зоною посиленого радіологічного контролю (це четверта категорія) є 29 населених пунктів із 247, які було обстежено, зокрема в Козелецькому районі лише один населений пункт  із 40,  Корюківському –  3 із 29,  Ріпкинському –  3 із 71, Семенівському  – 16 із 53 та в Чернігівському районах –  6 із 44.

Тобто, 218 населених пунктів Чернігівської області не відповідають критеріям зонування, а відтак не можуть бути зонами радіоактивного забруднення, що передбачено чинним законодавством.

Відповідно до Закону України від 27 лютого 1991 року «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи», рішення про зміну статусу населеного пункту,  тобто виведення його за межі зони радіоактивного забруднення, переведення із однієї зони в іншу, приймаються тільки за поданням обласної ради на підставі експертних висновків. Щоб підготувати проект Закону України «Про перелік населених пунктів України, віднесених до зон радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи» Міністерство екології та природних ресурсів України направило експертний висновок до Чернігівської обласної ради і рекомендувало розглянути його на сесії та прийняти відповідне рішення, про що проінформувати Міністерство до 1 вересня нинішнього року.

Голова Чернігівської обласної ради, виконуючи ці рекомендації, доручив голові постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та захисту населення наслідків аварії на ЧАЕС Валерію Зубу розглянути це питання  на засіданні комісії.

Водночас  голова комісії Валерій Зуб надіслав листи головам Козелецької,  Корюківської,  Новгород-Сіверської,  Ріпкинської, Семенівської, Сосницької та Чернігівської районних рад з проханням надати свої пропозиції щодо прийняття рішення з перегляду меж зон радіоактивного забруднення.

У доповіді Національної комісії з радіаційного захисту населення про стан техногенної та природної безпеки в Україні 2011-го року йдеться, що експертні висновки обговорювалися на сесіях місцевих рад, і що більшість погоджуються змінити статус населених пунктів, за умови залишення їм пільг, передбачених Чорнобильським законодавством та за умови прийняття Урядом закону щодо пріоритетного розвитку населених пунктів.

Але жодних «обговорень на сесіях місцевих рад» з цього питання не було.  Виведення частини населених пунктів із зони радіаційного забруднення - це лише перший крок до позбавлення громадян, які там мешкають,  статусу постраждалих від чорнобильської катастрофи.


1 комментарий: