Проект Закону про внесення змін до статті 54


Проект Закону про внесення змін до статті 54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (щодо перерахунку пенсій)

Проект

вноситься
народним депутатом України
Кальченком В.М.
(№121)


ЗАКОН УКРАЇНИ

Про внесення змін до статті 54 Закону України
«Про статус і соціальний захист громадян,
які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»

 
Верховна Рада України п о с т а н о в л я є:



І. Статтю 54   Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., № 13, ст. 178 із наступними змінами) викласти в такій редакції:

         «Стаття 54. Державна пенсія особам, віднесеним до категорії 1 та у зв’язку з втратою годувальника

Пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи можуть призначатися за бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно з законодавством. 

В усіх випадках розмір середньомісячної заробітної плати для обчислення пенсії за роботу в зоні відчуження у 1986-1990 роках не може перевищувати 3,0 тис. карбованців.

Обчислення і призначення пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсій у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи із заробітку за межами зони відчуження провадиться на загальних підставах відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

В усіх випадках розміри пенсій для інвалідів, щодо яких встановлено зв'язок з Чорнобильською катастрофою, не можуть бути нижчими:

по І групі інвалідності - 10 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність;
по 11 групі інвалідності - 8 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність;
по ІІІ групі інвалідності - 6 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність;
дітям-інвалідам - 3 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність.

Порядок обчислення пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи визначається Кабінетом Міністрів України.

ІІ. Прикінцеві положення

1.    Цей Закон набирає чинності з 1 липня 2014 року.

2.    Кабінету Міністрів України протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом :

привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;
забезпечити перегляд і скасування міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно правових атів, що суперечать цьому Закону.



Голова Верховної Ради
України                                                                В. В. РИБАК




Подання 03.07.2013







НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ


№________________                                       „___”_______________2013 р.



ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ


Відповідно до статті 93 Конституції України в порядку законодавчої  ініціативи вношу на розгляд Верховної Ради України проект               Закону України “Про внесення змін до статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» .

Доповідати проект Закону у Верховній Раді України буду особисто.
Додаток: 1. Текст законопроекту на  2 арк.

2. Проект постанови Верховної Ради на 1  арк.
3. Пояснювальна записка на  2  арк.
4. Порівняльна таблиця на  5  арк.
5. Текст матеріалів в електронній формі.


Народний депутат України                                           В.М. Кальченко
                   (№ 121)



ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту Закону України про внесення змін до статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян,
які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»


        1.Обгрунтування необхідності прийняття акта

Відповідно до пункту 28 Розділу ІІ  Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України»  внесені зміни до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Рішенням Конституційного Суду України від 22 травня 2008 року       № 10-рп/2008, визнано такими, що не відповідають Конституції України                   (є неконституційними), положення статті 67 розділу I, пунктів 2 - 4, 6 - 8, 10 - 18, підпунктів 1 - 7 пункту 19, пунктів 20 - 22, 24 - 34, підпунктів 1 - 6, 8 - 12 пункту 35, пунктів 36 - 100 розділу II «Внесення змін до деяких законодавчих актів України» та пункту 3 розділу III «Прикінцеві положення» Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України».

При винесенні цього Рішення Конституційний Суд України не визначив порядку його виконання. У законодавчій базі норми Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» викладено в редакції розділу II Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України», визнаного Конституційним Судом неконституційним, зазначено лише, що відповідна норма визнана неконституційною, але раніше діюча її редакція не поновлена.

За даними Секретаріату Конституційного Суду України, приймати рішення стосовно відновлення  дії попередньої редакції будь-яких правових норм в разі визнання змін до них неконституційними Конституційний Суд не повноважний. Також чинне законодавство України не передбачає автоматичного відновлення дії попередньої редакції таких правових норм. Єдиним органом законодавчої влади в Україні є Верховна Рада України (стаття 75 Конституції України), до повноважень якої згідно з пунктом 3 частини першої статті 85 Конституції України належить прийняття законів. Остаточне вирішення питань законодавчого врегулювання правовідносин після визначення Конституційним Судом України законів або їх окремих норм неконституційними є компетенцією Верховної Ради України.

Проект Закону України про внесення змін до статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» спрямований на відновленні дії норм статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» в редакції  до 28 грудня 2007 року.

2. Мета і шляхи її досягнення

У законопроекті пропонується  відновити дію норм статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» в редакції  до 28 грудня 2007 року.

3. Правові аспекти

Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Розрахунок додаткової потреби в коштах в разі обчислення пенсій інвалідам I категорії (ліквідаторам та евакуйованим), які отримують пенсію, відповідно до статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»


2014 рік  ІІ півріччя
2015 рік
Група
інвалідності
Чисельність
осіб
Додаткові витрати на місяць
млн..грн.
Додаткові витрати на рік
млн..грн.
Чисельність
осіб
Додаткові витрати на місяць
млн..грн.
Додаткові витрати на рік
млн..грн.
І
ІІ
ІІІ
2605
39401
25837
27,4
334,8
187,6
164,4
2008,8
1125,6
2605
39401
25837
27,4
334,8
187,6
328,8
4017,6
2251,2
Всього
67843
549,8
3298,8
67843
549,8
6597,6


5. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття акта.

Прийняття зазначеного законопроекту дозволить законодавчо врегулювати правовідносини після визначення Конституційним Судом України окремих норм Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» неконституційними.




Народний депутат України
В.М. Кальченко

(№121)

Порівняльна таблиця
до проекту Закону України
про внесення змін до статті 54 Закону України
«Про статус і соціальний захист громадян, які
постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»



Чинна редакція Закону
Зміст положення (норми) запропонованого проекту акта
Стаття 54.  Державна пенсія особам, віднесеним до          категорії 1  та у зв'язку з втратою годувальника


     Пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи можуть призначатися за бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно з законодавством.
В усіх випадках розмір середньомісячної заробітної плати для обчислення пенсії за роботу в зоні відчуження у 1986-1990 роках не може перевищувати 3,0 тис. карбованців.


     У  всіх  випадках  розміри  пенсій  для  інвалідів, щодо яких встановлено зв'язок з Чорнобильською катастрофою,  не можуть  бути нижчими:


     для учасників  ліквідації  наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році:


     по I групі інвалідності - 220 процентів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;


     по II   групі   інвалідності  -  200  процентів  прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;


     по III  групі  інвалідності  -  180  процентів   прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;


     для учасників  ліквідації  наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 1987-1990 роках та осіб,  евакуйованих у 1986 році  із  зони відчуження:


     по I групі інвалідності - 160 процентів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;


     по II  групі  інвалідності  -  150   процентів   прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;
     по III   групі  інвалідності  -  140  процентів  прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;


     для інших інвалідів,  щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою:


     по I групі інвалідності - 130 процентів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;


     по II  групі  інвалідності  -  120   процентів   прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;


     по III   групі  інвалідності  -  110  процентів  прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;


     дітям-інвалідам -  70  процентів  прожиткового  мінімуму  для осіб, які втратили працездатність.
{  Частина третя статті 54 із змінами, внесеними згідно із Законом N  3108-IV  ( 3108-15 ) від 17.11.2005; в редакції Закону N 107-VI (  107-17 ) від 28.12.2007 - зміну визнано неконституційною згідно з  Рішенням  Конституційного Суду N 10-рп/2008 ( v010p710-08 ) від 22.05.2008 }


     Пенсія в     разі     втрати    годувальника    призначається непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника,  які  були  на його утриманні (при цьому дітям пенсія призначається незалежно від  того, чи були вони на утриманні годувальника), у розмірі:


     на одного непрацездатного члена сім'ї - 50  процентів  пенсії по інвалідності померлого годувальника;


     на двох та більше непрацездатних членів сім'ї - 100 процентів пенсії по інвалідності померлого годувальника,  визначеної  згідно із   зазначеною   статтею,  що  розподіляється  між  ними  рівними частками.
{ Частина четверта статті 54 в редакції Закону N 107-VI ( 107-17 ) від  28.12.2007 - зміну визнано неконституційною згідно з Рішенням Конституційного Суду N 10-рп/2008 ( v010p710-08 ) від 22.05.2008 }


     До непрацездатних   членів   сім'ї   померлого   годувальника належать   особи,  зазначені  у  статті  36  Закону  України  "Про загальнообов'язкове  державне  пенсійне страхування" .
{  Частина  статті  54  в  редакції Закону N 107-VI ( 107-17 ) від 28.12.2007  -  зміну  визнано  неконституційною  згідно з Рішенням Конституційного Суду N 10-рп/2008                   ( v010p710-08 ) від 22.05.2008 }


     Розмір прожиткового   мінімуму   для   осіб,   які   втратили  працездатність,  визначається  на  момент виплати пенсії згідно із законом про Державний бюджет України і не може коригуватися іншими нормативно-правовими актами. { Частина статті 54 в редакції Закону
   107-VI   (   107-17   )   від   28.12.2007   -  зміну  визнано
неконституційною    згідно   з   Рішенням   Конституційного   Суду № 10-рп/2008 ( v010p710-08 ) від 22.05.2008 }


     Порядок обчислення   пенсії   по   інвалідності,  що  настала внаслідок каліцтва чи захворювання,  і пенсії у зв'язку з  втратою годувальника   внаслідок  Чорнобильської  катастрофи  визначається Кабінетом Міністрів України.

        Стаття 54. Державна пенсія особам, віднесеним до категорії 1 та у зв'язку з втратою годувальника
Пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи можуть призначатися за бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно з законодавством.
В усіх випадках розмір середньомісячної заробітної плати для обчислення пенсії за роботу в зоні відчуження у 1986-1990 роках не може перевищувати 3,0 тис. карбованців.

Обчислення і призначення пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсій у    зв' язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи із заробітку за межами зони відчуження провадиться на загальних підставах відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".
В усіх випадках розміри пенсій для інвалідів, щодо яких встановлено зв'язок з Чорнобильською катастрофою, не можуть бути нижчими:
по І групі інвалідності - 10 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність;
по 11 групі інвалідності - 8 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність;
по ІІІ групі інвалідності - 6 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність;
дітям-інвалідам - 3 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність;
Порядок обчислення пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи визначається Кабінетом Міністрів України.

Народний депутат України
В.М. Кальченко
 (№ 121)


11 комментариев:

  1. Чому цей Кальченко для порівняння бере не діючий (не існуючий)текс ст.54 ?? Він що дилітант...?

    ОтветитьУдалить
  2. Значуть будуть знижувати прожитковий мінімум... ОДНОЗНАЧНО!

    ОтветитьУдалить
  3. УМРИ ТИ СЬОГОДН1 А Я УМРУ ЗАВТРА

    ОтветитьУдалить
  4. надо сначала проверит всех чернобыльцов

    ОтветитьУдалить
  5. проэкт принят или нет неизвесно

    ОтветитьУдалить
  6. вроди бы не принят.

    ОтветитьУдалить
  7. да никто его не примет

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Ну и дела, наши законотворцы с помощью фарш-мажорных операций пишут новые законы, а из ранее действующих законов пишут проекты законов принятие которых нам долго прийдется ждать.

      Удалить
  8. Это проект закона,его еще никто не принимал и ряд ли примет.Нового ничего не будет,т.к. в последних строках-"Порядок исчисления пенсии по инвалидности, наступившей вследствие увечья или заболевания, и пенсии в связи с потерей кормильца вследствие Чернобыльской катастрофы определяется Кабинетом Министров Украины."

    ОтветитьУдалить
  9. а чего еще ждать от них, выполняли б какие есть законы и конституцию бы почитать им, да недосуг.

    ОтветитьУдалить