Юридичний секретар Євросуду від України блокує скарги чорнобильців


Сотні скарг чорнобильців не прийняті до розгляду Європейським судом з прав людини за примхою юридичного секретаря В. Пушкаря, який є представником України. Про це заявляють представники громадської організації "Всеукраїнське об'єднання ветеранів-чорнобильців".

«Корупція проникла і до Євросуду. Всі чорнобильські заяви, які пройшли через юридичного секретаря Філіпс, визнали прийнятними. Але аналогічні заяви, які потрапили до юридичного секретаря Пушкаря - відбраковані. Він як фільтр - не приймає їх до розгляду. Може український уряд дав таку вказівку? Ми написали про це голові Євросуду і Єврокомісару з прав людини до Ради Європи. Після цього Пушкар П. В. надіслав роз'яснення одному з наших колег Володимиру Сумарокову - про те, що він може подати нову скаргу, - пояснив чорнобилець Юрій Рибак.

Зокрема, чорнобильці пояснили, що Європейський суд з прав людини тричі розглядав колективні скарги українських чорнобильців. Всі ці скарги надійшли на розгляд через юридичного секретаря Філіпс.

Євро суд загалом задовольнив вимоги 656 осіб на отримання пенсії у розмірі, який визначений Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (1991 року). На додачу кожному з позивачів за рішенням Євросуду українська держава має виплатити по €2 тис компенсації.

«Аналогічні скарги у Страсбурзі об'єднують - 20 червеня розглянули і задовольнили скаргу Пісарський і 164 інших проти України. У той же день - Цибулько та 249 інших проти України. А 19 липня ще задовольнили скаргу Марченко і 243 інших проти України, - повідомив лідер чорнобильців з Донецька Володимир Деркач.

Водночас інші аналогічні скарги не були прийняті до розгляду. Тільки по Донецькій області їх виявилося понад 500. "Держава Україна позбавила мене моїх грошових коштів у вигляді пенсії, яка давала мені право жити, лікуватися, харчуватися. Сам факт, що судами України були визнані мої права, і суд зобов'язав державу дотримуватися норму закону, є незаперечним фактом. Але держава вважала, що може не виконувати свої зобов'язання ", - йдеться в цих скаргах.

Серед тих, чию скаргу не прийняв суд - один з найбільш активних учасників чорнобильських протестів у листопаді-грудні 2011 року Павло Ломізов з міста Волноваха.

Європейська концвенція про захист прав людини не передбачає права на оскарження рішення, яким Євросуд визнав скаргу не прийнятною. Але чорнобильці, які отримали відмову, здаватися не збираються. Новий потік позовів вони планують направити до адміністративних судів України.

Водночас вони надіються, що позитивні рішення Євросуду з аналогічним зверненнями приведуть в якості обгрунтування законності своїх вимог.
Нагадаємо, загальна сума заборгованості уряду за рішеннями українських судів за позовами чорнобильців складає 1 млрд 557 млн гривень.

Протягом останніх років в Україні неодноразово відбувались акції протесту чорнобильців, які вимагали виплати у повному обсязі пенсій за судовими рішеннями.


1 комментарий:

  1. У нас десятки принятых к рассмотрению жалоб, секретарём был Павел Пушкарь.. Не думаем, что коррупция дошла и до него..

    Возможно, дело в самих жалобах? Проверяйте условия приемлемости (ст. 34, ст. 35 Европейской Конвенции).

    юристы Линского И.В.

    ОтветитьУдалить