Понад два десятки міст України входять до антирейтингу найзабрудненіших. Інфографіка


За даними спостережень гідрометеорологічних організацій у 2012 р. до списку міст з найбільшим рівнем забруднення атмосферного повітря ввійшли 24 міста країни. Високий рівень забруднення повітря в цих містах пов'язаний, в основному, із високою концентрацією промислових підприємств.

Найбільше міст з високим рівнем забруднення атмосферного повітря налічується у Донецькій області - 8, а Горлівка та Маріуполь тримають абсолютний рекорд по Україні за індексом забруднення атмосфери (ІЗА).

Значними середньорічними концентраціями формальдегіду, діоксиду азоту, фенолу, бенз(а)пірену, фтористого водню, оксиду вуглецю позначається повітря у 3 містах Луганської області, у 3 містах Дніпропетровщини та 2 - Автономної Республіки Крим. Інші вісім міст зі списку - обласні центри. Загальний рівень забруднення атмосферного повітря в Україні у 2012 р. за ІЗА дорівнював 8,0 і оцінювався як високий.

Водночас, концентрації радіоактивних елементів у повітрі на території України були стабільними і на декілька порядків нижчими за допустимі норми (крім зони відчуження в межах промислового майданчика Чорнобильської АЕС).

Із даними рівнів забруднення повітря і кислотністю опадів можна ознайомитися в інфографіці Укрінформу.




Інфографіка Укрінформу. Найзабрудненіші міста України. На ілюстрованих схемах щодо рівня забруднення повітря у містах представлені дані ІЗА по двох десятках населених пунктів та, для порівняння, цифри за попередній рік, а також дані щодо кислотності опадів у процентному відношенні. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), щорічно понад 2 млн осіб у світі гинуть унаслідок вдихання забрудненого повітря, яке викликає хвороби серця, рак легенів, астму та гострі інфекції нижніх дихальних шляхів.


Комментариев нет:

Отправить комментарий