Батьки відмовляються від своїх дітей, аби ті вступили до ВУЗу


Батьки йдуть на все, щоб забезпечити своїм дітям навчання у Вишах. Вони навіть відмовляються від них, щоб ті мали пільгові умови при вступі, - пише українське видання Сегодня.

Таких "винахідливих" родин в Україні чимало й у результаті "пільговики" змагаються між собою за бюджетне навчання. А от дітям, які вчилися та сподівалися на свої знання, доводиться пасти задніх.

"Я хочу поступити на "бюджет", тому, куди пройду по балах, туди й піду. Але зараз, коли я побачила, скільки пільговиків, я вже не така впевнена, що у мене це вийде навіть з моїми балами", - розповідає абітурієнтка.

Член приймальної комісії університету ім. Т. Г. Шевченка Олена розповіла, чому цьогоріч так багато пільговиків. Вся справа в тому, що батьки та абітурієнти стали "надто винахідливими".
"Хтось із батьків пише відмову від дитини - і все, пільговик. А відмова пишеться ось просто за кілька місяців до подачі документів, ми ж бачимо, які дати стоять".
 
Нагадаємо, що поза конкурсом, як і в попередні роки, зараховуються: - діти, батьки яких загинули під час бойових дій; - діти-сироти та діти (до 23 років), позбавлені батьківського піклування; - діти-інваліди віком до 18 років, інваліди I та II груп; - діти-інваліди Чорнобильської катастрофи та діти до 18 років, чиї батьки загинули внаслідок Чорнобильської катастрофи; діти чорнобильців I категорії (до 18 років) і чорнобильці I і II категорій; - діти загиблих шахтарів, шахтарів-інвалідів I та II груп та шахтарів, що мають стаж роботи не менше 15 років; - діти, чиї батьки загинули або стали інвалідами на вугледобувних підприємствах (при вступі на гірничі спеціальності); - діти військовослужбовців та працівників правоохоронних органів, які загинули при виконанні службових обов'язків; - члени сімей шахтарів та гірничорятувальників, які загинули внаслідок аварії на шахті іг. Засядька.

При рівній кількості конкурсних балів в першу чергу будуть зараховані такі категорії пільговиків: - сироти; - члени сімей військових (при вступі у військові навчальні заклади та військові підрозділи внз); - інваліди III групи, а також діти інвалідів з малозабезпечених сімей; - демобілізовані з армії в рік вступу; - діти із сімей з п'ятьма і більше дітьми; - медалісти; - інші категорії абітурієнтів, які визначає внз.

Безпосередньо прийом до внз абітурієнтів за держзамовленням, тобто на навчання за рахунок бюджету, буде відбуватися в три етапи.

Перший рейтинговий список вступників буде оприлюднено 1 серпня 2013 року не пізніше 12:00.

Ознайомитися з ним можна буде на сайті інформаційної системи "Конкурс" (www.vstup.info), який розпочне свою роботу з 1 липня, на сайті обраного вишу або на інформаційному стенді у приміщенні вузу. З моменту опублікування списку у абітурієнта буде чотири дні - по 4 серпня включно - щоб подати до приймальної комісії обраного внз оригінали документів для зарахування.

Якщо вступник не приносить паперу, його видаляють з рейтингового листа, а його місце займає наступний у списку абітурієнт. Якщо всі кандидати з першого списку приносять документи вчасно, то другого етапу зарахування не буде. У разі необхідності другий етап, тобто оприлюднення другого, оновленого рейтингу, відбудеться 5 серпня не пізніше 12:00.

У абітурієнта буде три дні (по 7 серпня включно), щоб принеси до внз оригінали документів. Якщо знадобиться третій етап, то він пройде 8 серпня 2013 року (оригінали документів слід принести в приймальної комісії до 10 серпня включно).

Остаточний список надійшли до внз за державним замовленням буде оприлюднений 11 серпня. А список студентів-контрактників планують сформувати після зарахування на бюджетні місця, але не пізніше 25 серпня.

Найвищі шанси вступити на безкоштовне навчання в цьому році є у абітурієнтів, які вирішили отримати диплом технічного або ІТ-спеціаліста: Міністерство освіти і науки збільшило кількість бюджетних місць для таких напрямів, як інформатика, системний аналіз, комп'ютерні науки, комп'ютерна інженерія, системна інженерія, мікро- та наноелектроніка, телекомунікації, безпека інформаційних і комунікаційних систем, система технічного захисту інформації, управління інформаційною безпекою та інше.

А ось через перенасиченість ринку праці юристами, менеджерами з маркетингу та економістами-міжнародниками держзамовлення на ці спеціальності зменшився, пояснили нам в МОН. Так що вступити на бюджетні місця за цими профілями абітурієнтам буде складніше, ніж зазвичай.


Комментариев нет:

Отправить комментарий