Звернення Чорнобильців Харківщини


Звернення Чорнобильців Харківщини, учасників мітингу з нагоди 25 річниці заснування громадського чорнобильського руху 

6 серпня 2013 року
м. Харків

           6 серпня 1988 року в м. Харкові була заснована перша на теренах країн колишнього Радянського Союзу і в світі громадська чорнобильська організація «Чужой беды не бывает».Наша громадська організація стала передвісником громадського чорнобильського руху на Україні і інших країнах Європи. Завдяки зусиллям чорнобильців Харківщини були розроблені і прийняті рішення та законодавчі акти на рівні не тільки міста та області, а й всієї України. Зокрема більшість статей Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» прийняті згідно пропозицій та наполегливих вимог харків’ян.
 
        Але цей закон в зв’язку з періодичною зміною влади переглядався та змінювався більш ніж 40 разів, нажаль не в кращу сторону. Ця тенденція зберігається і в наш час незважаючи на те, що ліквідатори і потерпілі з кожним роком все більше і більше втрачають здоров’я, смертність серед нас в 4 рази більше, ніж серед інших категорій населення.

        Завдяки переговорним процесам з Кабінетом Міністрів України ми отримали деякі обіцянки щодо вдів та дітей чорнобильців. Вирішення цих питань не потребує значних фінансових витрат, але з незрозумілих причин термін їх вирішення перенесено на наступний рік.

        Також не вирішуються питання щодо пенсійного забезпечення чорнобильців згідно вимог ст.50, 54 ч.4 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Уряд надає на перспективу обіцянки на майбутнє. Але терміни виконання не зазначені.

Наші вимоги:
--    Чорнобильці повинні жити згідно Закону.
 — Зміни до Закону згідно Конституції не повинні погіршувати соціальні стандарти життя.
 — Обіцянки влади на покращення виконувати в теперішньому часі.

         Ми також закликаємо представників різних громадських чорнобильських організацій бути єдиними при відстоюванні всіх питань соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Мати взаєморозуміння та знаходити спільну точку зору по головним проблемним питанням.

Звернення прийнято одноголосно учасниками  мітингу з нагоди 25 річниці заснування громадського чорнобильського руху  06 серпня 2013 року.

м. Харків

Комментариев нет:

Отправить комментарий