На Рівненщині у чорнобильців відберуть «гробові»?

2 гривні «гробових» – так у народі називають щомісячні виплати чорнобильцям – можуть відібрати у мешканців понад сотнi сіл Рівненської області.

На Рівненщині є 339 населених пунктів, які 20 років тому зарахували до зон радіоактивного забруднення внаслідок аварії на ЧАЕС. Нинi мешканцiв 155 з них хочуть позбавити статусу чорнобильців. Про це йшлося на всiх передсесiйних комісіях обласної ради. Своє рiшення депутати мотивували висновками Національної комісії з питань радіаційного захисту населення про радіологічний стан населення пунктів Рівненської області. Саме в них, мовляв, зазначено, чому і який пункт потрібно позбавити чорнобильського статусу.

До перелiку з 155 пунктiв включене, зокрема, селище Степань Сарненського району, зняття статусу з якого підтримує обласна профспілка, якiй належить санаторій «Горинь», що функціонує у селищі. Так, очiльник Федерацiї профспілок Рiвненщини, екс-нардеп Микола Шершун звернув увагу на те, що санаторій у Степанi міг би працювати та оздоровлювати дітей, якби населений пункт був позбавлений статусу забрудненої зони. Люди ж хвилюються за те, що якщо Степань позбавлять статусу зони радіоактивного забруднення внаслідок аварії на ЧАЕС, відбудеться збільшення на 5 років пенсійного віку для чоловіків та жінок, вiдмiнене безкоштовне харчування для школярів та щорічна допомога на оздоровлення. А альтернативної підтримки місцевим жителям, якi в переважнiй бiльшостi виживають за рахунок соцiальних виплат, ніхто не запропонував.

ИСТОЧНИК:   takeinfo.net

Комментариев нет:

Отправить комментарий