Міністру соціальної політики України Денісовій Л.Л.

18 березня 2014 року № 158
Міністру соціальної
політики України
Денісовій Л.Л.

Щодо незадовільного фінансування діяльності Державної установи «Національний науковий центр радіаційної медицини НАМН України» у 2014 році

Шановна Людмило Леонтіївно !

В поточному році склалася вкрай негативна ситуація з фінансуванням діяльності ДУ «Національний науковий центр радіаційної медицини НАМН України», зокрема, щодо забезпечення медикаментами, медичним обладнанням, харчування хворих тощо. В більшості випадків пацієнти змушені докуповувати значну частину ліків за особисті кошти.

На медикаментозне забезпечення клініки ДУ «ННЦРМ НАМН України» виділено у поточному році лише 2 300 тис. грн. за рахунок державного бюджету, а за державною програмою «Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», що передана з МНС України до Міністерства соціальної політики України і включає, в тому числі, фінансування міжвідомчих експертних рад по встановленню зв’язку захворювань, фінансування взагалі відсутнє. В той же час, реальні потреби клініки становлять на загальну групу медикаментів близько 8034,9 тис. грн. та для лікування онкологічних захворювань до 27480 тис. грн. Середня вартість лікування соматичної патології (гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба, цукровий діабет, гіпотиреоз, виразкова хвороба і т.д.) становить від 500-800 грн. до 2100 грн. в залежності від важкості хвороби, вартість лікування онкогематологічної патології — від 3 000 до 50 000 грн. за один курс лікування (подібні курси лікування призначаються пацієнту до 4-6 разів на рік).

Більшість медичної апаратури, яка використовується клінікою ННЦРМ, застаріла, її подальше використання погіршує якість інструментальних та лабораторних обстежень, спричиняє проведення повторних досліджень та створює черги серед пацієнтів клініки, тим самим ускладнює надання медичної допомоги. Виділення коштів на обладнання для клініки ННЦРМ в сумі 5 млн. грн. протягом 2013 року неодноразово переносилося, але зрештою ці кошти так і не надійшли.

На харчування хворих в 2014 році в перерахунку на один ліжко-день виділено трохи більше 7 грн. (в минулому році було 12 грн.), що унеможливлює забезпечення хворих дієтичним та лікувальним харчуванням. Відповідно до «Норм харчування на одного хворого на день в лікувально-профілактичних закладах», згідно додатку №2 до Наказу МОЗ СРСР від 23.04.1985 р. №540 та «Додаткових норм харчування осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» додатку №1 до Постанови КМ України від 21.05.1992 року № 258, вартість харчування має становити близько 27 грн. на один день. Це потребує збільшення фінансування на харчування хворих клініки в 4 рази і має становити у 2014 році 4200 тис. грн.
Скорочення фінансування наукових розробок ННЦРМ в галузі медичної допомоги постраждалим та дозиметрії призвело до необхідності переводу наукових співробітників на неповний робочий день. На 2014 рік за розділом «наука» в кошторисі не вистачає 1800 тис. грн.

Незадовільна ситуація і з фінансуванням комунальних витрат: кошторисом виділено 6339 тис. грн., що становить лише 64 % від реальної потреби (9600 тис. грн.).

Абсолютно необґрунтованим є скорочення фінансування діяльності міжвідомчих експертних комісій, у тому числі 919 тис. грн. для Центральної міжвідомчої експертної комісії. Це робить неможливим встановлення зв’язку захворювання і інвалідності з наслідками Чорнобильської катастрофи навіть у тих випадках, коли це для людини є життєво важливим.
Вважаємо, що наукові і клінічні підрозділи цього наукового центру, який має статус національної наукової установи, мають бути забезпечені у повному обсязі для гарантованого надання високоякісної спеціалізованої медичної допомоги постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Зважаючи на викладене, просимо Вас вжити невідкладних заходів щодо забезпечення повноцінного фінансування цього закладу і реалізації у такий спосіб вимог Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо безоплатного якісного лікування інвалідів, учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, потерпілих, дітей.

З повагою,
Президент ВГОІ«Союз Чорнобиль України»
Ю.Б. Андреєв

2 комментария:

  1. ХЕРНЯ ВСЁ ЭТО НАДО ПОДЫМАТСЯ ВСЕМ И НА КИЕВ ЛИКВИДАТОРЫ В РУЖЬЁ ВЛАСТЬ ПОНИМАЕТ ТОЛЬКО СИЛУ

    ОтветитьУдалить
  2. Иван Петрович Боголюбов. Крым.19 мар. 2014 г., 22:40:00

    " Мне 68 лет. Работал на промплощадке июнь-июль 1986 г. Я всем Вам верил, а оказалось мне чернобыльцу-побратиму Вы врали. По размерам пенсий : Моя жена получает минималку по стажу (работа село) - пенсия в рублях увеличиться в два раза. Мне тоже минимальщику по ЧАЭС 2 группа пенсия увеличиться почти в четыре раза в рублях. Уважайте возраст ликвидаторов мы уже не молодые люди, а вы вводите стариков в заблуждение. Это не уважение к друг другу. Можете врать о чем угодно и как угодно, но об пенсионном обеспечении или выплатах для чернобыльцев не врите уважайте чернобыльцев-побратимов, если вы конечно реальные ликвидаторы, а не жулики купившие бумажки. Мы с Вами стояли в протестах 10-8-6 и т.д. , а Вы нам пишите ложь. Прекратите истерию и пишите правду. Боголюбов Иван Петрович. Крым."

    ОтветитьУдалить