Дітей-чорнобильців не будуть годувати до початку квітня

Протягом кількох останніх місяців з харчуванням дітей-чорнобильців відбувалися деякі метаморфози. Був період, коли школярів не годували взагалі, а „голодні дні” компенсували тушонкою і згущенкою. Потім на столах шкільних їдалень, замість комплексних обідів, з`явився „нещимний” суп. А тепер і взагалі на харчоблоках замки повісили –кажуть, аж до квітня. Що ж діється?

Чому нині школярі «зони» позбавлені гарячих обідів?

Міністерство соціальної політики України звернулося до дванадцяти обласних адміністрацій, у тому числі і Чернігівської, з листом, у якому, цитую: «З метою недопущення поширення негативних настроїв у суспільстві...» - інформують, що до початку квітня 2014 року дітей-чорнобильців годувати не будуть. Причина: тендерні торги, які планувалися наприкінці лютого, не відбулися через певні порушення. Принаймні так пояснює Тендерний комітет Мінсоцполітики. Отож разом з нашими школярами не отримуватимуть гарячого харчування загалом 233 тисячі маленьких українців.

Хто харчував наших дітей раніше?

10 січня минулого року, за результатами тендеру, Мінсоцполітики уклало угоди на харчування дітей вартістю 438,57 млн. грн. Серед тринадцяти компаній – ТОВ «Сінтезпродсервіс» отримав найбільший підряд - на 90, 04 млн. грн. Про це повідомлялося у «Віснику державних закупівель». А це означає, що дітей Козелеччини, Новгород-Сіверщини, Сосниччини, Ріпкинщини, Семенівщини, Чернігівського району та Корюківщини повинні були годувати якнайкраще.


За повідомленням Інтернет-видання «Наші гроші», засновники донецького ТОВ «Сінтезпродсервіс» Ганна Асланова, Ганна Сарбей (партнерка директора комунального підприємства «Донецька автопарковка» Миколи Парієнка по ТОВ «ДН-консалтинг») та Аліса Шай були акціонерами банку «Національний кредит», коли він був пов`язаний з братами Клюєвими. «Сінтезпродсервіс» регулярно отримує підряди на постачання продуктів для тюрем, але підряд Мінсоцполітики отримало вперше. У свою чергу донеччани «найняли» підрядником Чернігівське ТОВ «Готельно-ресторанний комплекс «РІКО» і поклали на нього увесь обсяг робіт по харчуванню дітей-чорнобильців. Як результат непорозумінь між цими двома «годувальниками” – позапланові тижневі «канікули» для шкільних їдалень у лютому. Тоді наша газета писала про цю неприємну подію та закликала батьків подбати про належні «тормозки» для 1585-ох учнів Корюківщини.

Як харчували наших дітей?

«Наприкінці лютого я прийшов до школи і зазирнув у їдальню, - розповідає голова батьківського комітету Корюківської ЗОШ №4 Михайло Давиденко, - дітям пропонували «нещимний» суп, булочку та четвертинку мандаринки, відзвітувавши, що діти-чорнобильці отримують комплексне харчування». Через кілька днів до райвідділу освіти було надіслано офіційного листа від батьківського комітету цієї школи із проханням розібратися у ситуації.

Телефоную до начальника відділу освіти Корюківської райдерж­адміністрації Лариси Остапенко. За її словами, до райвідділу освіти надійшов лише лист від корюківчанина Руслана Балути, він же телефонував і на «гарячу лінію». «Основ­на причина, - говорить Лариса Григорівна, - відсутність фінансування. Процедура отримання коштів така, що тільки у разі підписання усіх потрібних паперів, Мінсоцполітики здійснює оплату за надання послуг. Тобто, якщо не подати своєчасно увесь пакет документів, кошти не надходитимуть взагалі. Щодо товариства «РІКО», то у нас є листи від керівництва цього товариства, у яких обіцяно все компенсувати». Лариса Григорівна переконана, якщо б харчуванням дітей займалася місцева структура, або з області, то керівництво району й області, у разі порушень норм харчування, могли б безпосередньо впливати на ситуацію і такі дії були б ефективними.

Тушонка і згущенка

Статтями і фактами про порушення норм харчування рясніє Інтернет. На сполох протягом року били і Рівненська, і Житомирська області. «На розбірки» запрошували до себе у гості телеканал „1+1” Ріпки Чернігівської області. Наочно побачити „нечесне” харчування могли і батьки маленьких чорнобильців Корюківщини, коли наші діти принесли додому, так звану, компенсацію за призупинене гаряче харчування за тиждень: півлітрову баночку з тушкованим м`ясом, баночку згущеного молока, пакунок соку.

На думку батьків, середня вартість такого набору складає не більше 30 гривень (оскільки законодавчо встановлена націнка на продукти харчування для школярів не може перевищувати 15% від ринкової ціни), тоді як середня вартість харчування однієї дитини у день становить -13,40 грн. (це, до речі, норми, затверджені Мінсоцполітики). За підрахунками, у тиждень виходить 67 гривень. Тож батьківська громадськість вважає, що їхніх дітей ошукали.

Зазначу таке: тільки у Корюківському районі відповідну компенсацію було видано 1585 учням. І найобразливіше не те, що, мабуть, на якомусь етапі фінансовий потік знайшов «відгалуження» у чиюсь кишеню, а те, що хтось наважився зазіхнути на законні права, переважно хворих, дітей.

На контролі у кого?

Головним розпорядником коштів для дітей-чорнобильців є Мінсоцполітики. Воно ж має функцію контролю, залучаючи представників профспілок, громадські організації і (увага!) батьківські комітети. Відповідність умов та норм харчування дітей перевіряє санепідстанція. «Із місцевого управління, важелі для контролю за якістю харчування, мають місцеві управління освіти» (Урядовий веб-портал).

Певний час щочетверга, створена робоча група при управлінні праці та соціального захисту населення, до складу якої входять директори шкіл і голови батьківських комітетів, моніторила ситуацію і звітувала про усі недоліки до області. Ті, у свою чергу, - до Мінсоцполітики. То чому ж при такій кількості контролюючих органів, норми харчування де-юре виконувалися, а де-факто – порушувалися? У шкільних кухнях час від часу протягом року не вистачало тих або інших продуктів, і кухарям-віртуозам доводилося готувати з того, що є.

А у Мінсоцполітики звітували: «Все гаразд!» Під чиїм тиском усіма відповідальними особами були підписані необхідні папери, сьогодні вже не так актуально, як те, що ми, батьки, чиїх дітей протягом року фактично обділяли, змовчали. А між тим, це, в першу чергу, у наших інтересах, і... можливостях. «Посилити контроль за такими компаніями, запровадити їхню пряму звітність батьківським комітетам, а висновки останніх мають грати вирішальну роль у питанні співпраці з тими чи іншими компаніями». Саме з цією метою у червні минулого року Мінсоцполітики було створено спеціальну комісію, яка здійснювала перевірки якості надання послуг з харчування дітям-чорнобильцям (Урядовий веб-портал). Однак, у нашому районі захистити права своїх дітей спробували лише батьки четвертої міської школи. Жодного звернення ні до санепідстанції, ні до прокуратури з боку батьківських комітетів не надходило. А немає звернень – ні з чим і розбиратися. Там, де мовчать – завжди панує тиша.

Якою буде компенсація цього разу?

Нагадаю, що дітей-чорнобильців не годуватимуть до квітня. Принаймні до цього часу Мінсоцполітики обіцяє розібратися у ситуації. Та чиновники кажуть, що «проти минулого року вартість послуг з харчування зросла, і цей факт «в умовах обмежених обсягів бюджетного фінансування не дозволить забезпечити потерпілих від аварії на ЧАЕС дітей протягом року необхідним харчуванням», - пише Інтернет-видання центральних органів виконавчої влади України «Урядовий кур`єр».

Знаючі люди взагалі побоюються зриву державної програми по харчуванню дітей-чорнобильців. Проте, цього разу, на час відсутності харчування, обіцяють щомісячну грошову допомогу, передбачену постановою Кабінету Міністрів України від 8.02.1997р. №155 «Про порядок та розміри компенсаційних виплат дітям, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи»: у віці від 6 до 10 років – 180 грн., від 11 до 14 років – 185 грн., від 15 до 18 років – 190 грн. на місяць, пропорційно навчальним дням.

Що треба зробити, щоб отримати таку компенсацію?

За словами начальника управління соціального захисту населення Світлани Самсон, робота з отриманням таких виплат у районі налагоджена. Особові справи на отримання компенсацій на кожну дитину в управлінні укомплектовані потрібними документами. Навчальні заклади, які знаходяться на забрудненій території, у свою чергу, передадуть табелі відвідування таких дітей школи. І компенсація буде нарахована. Отож, від редакції додамо, що ходити до школи за довідкою, а потім нести її до «собезу», як розповідають інтернет-видання, корюківчанам не треба.

На майбутнє

Ось-ось Мінсоцполітики визначиться, хто у цьому році годуватиме наших дітей. Неофіційні джерела говорять, що це буде чернігівське «РІКО». Отож, «годувальник» досвід має, і ми, батьки, також маємо досвід з цього приводу. Будемо пильними.

Р.S. «Мабуть, треба застосовувати такі непопулярні, але такі ефективні останнім часом методи тиску на владу, аби домогтися справедливості», - сказав якось у розмові голова батьківського комітету Корюківської ЗОШ I-III ст. №4 Михайло Давиденко.

ИСТОЧНИК:  

Комментариев нет:

Отправить комментарий