Уряд може знизити тариф для сонячної енергетики

Зниження тарифу вплине на найбільшого оператора ринку сонячної енергетики України - компанію Activ Solar, яку пов'язують з екс-секретарем РНБО Андрієм Клюєвим Фото из открытых источников Міністерство енергетики та вугільної промисловості пропонує знизити тариф для сонячних електростанцій до рівня тарифу на електроенергію, яка виробляється з допомогою вітру. Про це сказано в розробленому Кабінетом міністрів проект закону "Про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику" щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії", текстом якого володіє "Капітал". Нові тарифи торкнуться тільки тих сонячних електростанцій (СЕС), які будуть введені в експлуатацію після 1 липня 2014 р.

На минулому тижні уряд затвердив проект закону і направив його на розгляд у Верховну Раду. У пояснювальній записці до документа сказано, що політика стимулювання виробництва електроенергії з альтернативних джерел повинна бути єдиною для всіх. "Існує необхідність скасування прихованих преференцій для окремих груп виробників електроенергії", - йдеться в документі. Як заявляв раніше глава Міненерговугілля Юрій Продан, сонячна енергетика у нас була поставлена в дуже комфортні умови через те, що там був впливовий куратор: "Це Андрій Клюєв, якщо ви знаєте. І там дійсно багато дивного. Наприклад, за рахунок держави будувалися об'єкти, туди підтягують мережі, для виробників сонячних батарей зберігається якийсь особливий тариф. Абсолютно корупційні схеми".

Згідно з чинним законом "Про електроенергетику", тариф на сонячну енергетику встановлюється наступним чином: роздрібний тариф для споживачів другого класу напруги множиться на піковий коефіцієнт (1,8) та на коефіцієнт "зеленого" тарифу (див. таблицю). Відповідно до законопроекту, СЕС, які будуть введені в експлуатацію з 1 липня 2014 року, вже будуть працювати за новим тарифом - не 3,5, як передбачає чинна редакція закону "Про електроенергетику", а 2,1. Піковий коефіцієнт для обчислення не буде застосовуватися зовсім.

Як раніше повідомляв "Капітал", в останні роки українська сонячна енергетика за темпами введення в дію потужностей стала однією з найбільш динамічних по розвивитку у світі. Починаючи з 2010 р. потужності СЕС практично щорічно подвоювалися. За даними Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, потужність встановлених в країні СЕС в 2011 р. склала 188,2 МВт, в 2012 р. - 371,5 МВт, в 2013 р. - 562,4 МВт.

За словами співголови Фонду енергетичних стратегій Дмитра Марунича, через зниження "зеленого" тарифу темпи розвитку галузі різко знизяться, так само як і її інвестпривабливість. "За останні роки галузь залучила 20 млрд грн інвестицій", - уточнив він.

Генеральний директор українського представництва компанії Activ Solar (найбільшого оператора ринку сонячної енергетики України) Михайло Черевко говорить, що у випадку різкого зниження тарифів галузь не зможе функціонувати. Втім, на думку президента Асоціації учасників ринку альтернативних видів палива та енергії України Віталія Давія, зниження тарифів абсолютно виправдано в нинішніх умовах економічного полуколлапса в Україні.

Компанію Activ Solar пов'язують з екс-секретарем РНБО Андрієм Клюєвим і його братом, депутатом Верховної Ради Сергієм Клюєвим. Загальна потужність побудованих компанією СЕС становить 474,9 МВт. За словами Марунича, якщо при новому рівні тарифів вдасться зберегти інвестиційну привабливість української сонячної енергетики в порівнянні з іншими країнами, то компанія продовжить реалізацію проектів в Україні. В іншому разі вона, скоріше за все, зосередиться на реалізації нових проектів за межами нашої країни.

На Activ Solar сильно вплинула анексія Криму. "Практично всі потужності компанії знаходяться в Криму, електроенергію з її станцій приймає "Крименерго", що є, в свою чергу, суб'єктом загальної енергетичної системи України і членом Енергоринку, який і платив за енергію за "зеленим" тарифом. З урахуванням того, що влада Криму вже заявила про націоналізацію об'єктів, виникають питання: хто буде платити Activ Solar і кому дістануться станції?" - вказує Давій.

За словами Михайла Черевка, сьогодні, у зв'язку зі складною і нестабільною ситуацією в Україні, особливо в південних регіонах країни, компанія Activ Solar призупинила проекти в Україні, які знаходяться на ранніх стадіях реалізації. Робота над проектами, які перебувають на пізніших етапах, зокрема на стадії пусконалагоджувальних робіт, триває, додав він. Однак, за словами Давія, київський офіс компанії Activ Solar практично розпущений, активи переведені на інші структури.

Комментариев нет:

Отправить комментарий