Першому заступнику Міністра соціальної політики України - керівнику робочої групи В. В. Мущиніну

Першому заступнику Міністра
соціальної політики України -
керівнику робочої групи
В. В. Мущиніну


м. Київ
22 квітня 2014 року

Шановний Віталію Вадимовичу!

9 квітня 2014 року біля Будинку Кабінету Міністрів України у Києві відбулася акція протесту громадських організацій, які опікуються соціальним захистом постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Учасники пікетування обрали Робочу групу в складі 11-ти осіб (Шевчук П. В., Гайдак В. В., Сердюк В. А., Білоєнко В. М., Тарасюк В. О., Федченко В. М., Гончаров М. М., Петренко О. В., Дерев’янкін М. І., Демченко Т. В., Линник С. О.) для ведення у подальшому переговорів з керівництвом Мінсоцполітики України та іншими органами влади.

Уже 10.04.2014 року відбулась перша робоча зустріч членів цієї Робочої групи з Міністром соціальної політики України Л. Л. Денісовою. У зустрічі приймали участь також начальник Управління експертизи соціально-трудових відносин Секретаріату Кабінету Міністрів України Красильщиков А. Л., заступник Міністра фінансів України – керівник апарату міністерства - Матвійчук В. М., представники Мінсоцполітики України: перший заступник міністра - Мущинін В. В., директори Департаментів - Подорожний С. М. та Шамбір М. І., провідні спеціалісти Міністерства - Іванова Л. Ф. та Роспутня В. О., заступник Голови правління Пенсійного фонду України - Никитенко В. С., перший заступник Голови Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України - Сіроштан В. Г.

 Під час цієї зустрічі, яка тривала понад 3-и години і відбувалася під головуванням Міністра соціальної політики України Л. Л. Денісової, сторони обмінялися наболілими питаннями з чорнобильської проблематики та визначили шляхи їх вирішення.

Наприкінці зустрічі Міністр соціальної політики України Л. Л. Денісова дала наступні доручення:
1.     Мущиніну В. В., Клименку А. А., Подорожному С. М.,   Сіроштану В. Г. до 14.04.2014 підготувати пропозиції стосовно внесення змін до Порядку відшкодування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, витрат на лікування у закладах охорони здоров’я на території України, придбання ліків, що відсутні в таких закладах, виробів медичного призначення, протезів, крім зубного протезування дорогоцінними металами та металокерамікою. 
2.     Мущиніну В. В., Іванкевичу В. В., Шамбіру М. І., Кравчуку В. О. до 14.04.2014 підготувати пропозиції з відповідними фінансово-економічними розрахунками стосовно підвищення пенсійного забезпечення окремих категорій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, розмір пенсії яких найнижчий.
3.     Утворити робочу групу. 
4.     Першому заступнику Міністра, керівнику робочої групи Мущиніну В. В.:
4.1     14.04.2014 провести її засідання, на якому обговорити пропозиції Мінсоцполітики та громадських організацій, що опікуються соціальним захистом постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи стосовно підвищення пенсійного забезпечення окремих категорій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, розмір пенсії яких найнижчий та внесення змін до Порядку відшкодування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, витрат на лікування у закладах охорони здоров’я на території України, придбання ліків, що відсутні в таких закладах, виробів медичного призначення, протезів, крім зубного протезування дорогоцінними металами та металокерамікою.
4.2     За результати засідання робочої групи підготувати проект нормативно-правового акта стосовно підвищення пенсійного забезпечення окремих категорій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, розмір пенсії яких найнижчий та забезпечити подання його Секретаріату Кабінету Міністрів України для розгляду 18.04.2014 на засіданні Урядового комітету соціально-економічного розвитку та з питань міжнародного співробітництва. 
На наступній зустрічі членів нашої робочої групи з представниками Міністерства соціальної політики України очолюваній Вами, першим заступником міністра Мущиніним В. В., продовжилося обговорення вищезазначених питань, яке закінчилося одностайним розумінням та конкретизацією пропозицій Переговорної групи, обраної від чорнобильських громадських організацій, що опікуються соціальним захистом постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи:
         1. Підвищення розмірів Державних пенсій для інвалідів з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та інвалідів з числа евакуйованих з зони відчуження, які отримують державні пенсії в найнижчих розмірах, буде здійснено поетапно:
         - з 01.05.2014 року – розмір призначеної та виплачуваної пенсії інвалідам цих двох груп буде дорівнювати 4500 (чотири тисячі п’ятсот) гривень;
         - з 01.07.2014 року - розмір призначеної та виплачуваної пенсії інвалідам цих двох груп, незалежно від групи визначеної їм групи інвалідності (чи 1-ша, чи 2-га, чи 3-тя група інвалідності) буде дорівнювати не нижче 6-ти (шести) мінімальних пенсій за віком, розмір якої встановлюється Законом України «Про Державний бюджет України» на відповідний рік, у тому числі на 2014 рік – він дорівнює з 01.01.2014 року 949 (дев’ятсот сорок дев’ять) грн.);
          - з 01.10.2014 року - розмір призначеної та виплачуваної пенсії інвалідам цих двох груп (тільки для тих інвалідів, які мають визначену їм групу інвалідності 2-гу або 1-шу) буде дорівнювати не нижче 8-ми (восьми) мінімальних пенсій за віком, розмір якої встановлюється Законом України «Про Державний бюджет України» на відповідний рік, у тому числі на 2014 рік – він дорівнює з 01.01.2014 року 949 (дев’ятсот сорок дев’ять) грн.;
         - з 01.01.2015 року - розмір призначеної та виплачуваної пенсії інвалідам цих двох груп (тільки для тих, які мають визначену їм групу інвалідності 1-шу) буде дорівнювати не нижче 10-ти (десяти) мінімальних пенсій за віком, розмір якої встановлюється Законом України «Про Державний бюджет України» на відповідний рік, у тому числі на 2014 рік – він дорівнює з 01.01.2014 року 949 (дев’ятсот сорок дев’ять) грн.

На наступній зустрічі, яка відбулась 16.04.2014 року під головуванням директора Департаменту пенсійного забезпечення Мінсоцполітики Миколи Івановича Шамбіра, продовжилося обговорення вищезазначених питань, яке закінчилося одностайним розумінням та конкретизацією пропозицій Переговорної групи в такому вигляді.

Підсумковий висновок на робочій зустрічі 16.04.2014 року: механізм з визначеними у ньому вищезазначеними розмірами Державної пенсії для вищезазначених 2-х груп інвалідів з числа постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи буде, безумовно, закріплено відповідною Постановою Кабінету Міністрів України ще у квітні 2014 року і за цією Постановою Кабінету Міністрів України вже з 01.05.2014 року почнуться виплати Державних пенсій у вищезазначених погоджених розмірах та що вищезазначені рішення а ні в якому разі не впливають на розміри раніше призначених та виплачуваних окремим інвалідам з числа постраждалих внаслідок Чорнобильської катастроф Державних пенсій в разі, якщо вони перевищують розміри, встановлені (погоджені) на робочій зустрічі в Міністерстві соціальної політики України 14 та 16 квітня 2014 року.
Крім того, на цих робочих зустрічах в Міністерстві соціальної політики України 10, 14 та 16  квітня 2014 року, було розглянуто питання і одностайно визнано доцільним, аби вищезазначені механізм та поетапність збільшення розмірів призначуваних та виплачуваних для вищезазначених категорій інвалідів з числа інвалідів – учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та з числа інвалідів – евакуйованих із зони відчуження були застосовані також до інвалідів з числа потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи громадян, які були відселені з зони безумовного (обов’язкового) відселення, та що ці механізм та поетапність підвищення розміру Державних їм пенсій почне застосовуватися на 1 (один) місяць пізніше – з 01.06.2014 року (усі інші етапи підвищення будуть збережені, тобто почнуть діяти для них відповідно з 01.07.2014 року, з 01.10.2014 року та з 01.01.2015 року), оскільки на день Робочої зустрічі – 16 квітня 2014 року в Україні відсутня інформація щодо кількості таких інвалідів та, в зв’язку з цим, Міністерство фінансів України не може прорахувати обсяг додаткових бюджетних витрат, необхідних для виплат таких пенсій у збільшених розмірах, і що на такі роботи для Мінсоцполітики України та Міністерства фінансів України конче потрібно не менше 2-х місяців.».

Сподіваємось, що з 1 травня 2014 року Урядом України будуть виконані вимоги учасників акції протесту громадських організацій, які опікуються соціальним захистом постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, яка відбулась 9 квітня 2014 року біля Будинку Кабінету Міністрів України у м. Київ.



Від імені Переговорної групи, обраної від чорнобильських громадських організацій,
що опікуються соціальним захистом постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які проводили акцію протесту біля Будинку Кабінету Міністрів України,  яка відбулась 09.04.2014 року



П. В. Шевчук


В. В. Гайдак


31 комментарий:

  1. якщо це дійсно станется тоді е сподівання що ми дійсно наближаемося до европейських стандартів життя і майдан був не даремно

    ОтветитьУдалить
  2. НЕ ВЕРИТСЯ ЧТО С ПЕРВОГО МАЯ ТАКИ ВЫПЛАТЫ БУДУТ. АНДРЕЕВ И ШАМБИР БУДУТ ВСЁ ЭТО ЗАТЯГИВАТЬ. А ТАК ХОЧЕТСЯ ВЕРИТЬ ЭТОМУ.

    ОтветитьУдалить
  3. Дай БОГ!!!!!!Спасибо переговорщикам!!!

    ОтветитьУдалить
  4. Это всё слова бумага стерпит Я В ЭТО НЕ ВЕРЮ

    ОтветитьУдалить
  5. Сколько уже нас дурили, неперечесть. Поверим еще раз.Ну если обманите, грош цена в базарный день вашим пропозициям.Лишь бы хватило здоровья ждать и бороться.г. Харьков

    ОтветитьУдалить
  6. если с 1 мая они нам лапшу навесят то придется им 25 отдать ее обратно на выборах

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. они уже навешали.теперь пишут что сделают переращет на месяц позже.а пф вообще ничего не знает об этом

      Удалить
  7. почему в этих переговорах неввспоминают потерпевшых у кого есть группа инвалидности

    ОтветитьУдалить
  8. Главное помнить чья команда сегодня у власти, а команда эта Юли Тимошенко и поэтому если нас кинут с пенсиями и в этот раз, то голосовать нужно за новых людей, а не за старые басни, но будем посмотреть, как говорят в Одессе.

    ОтветитьУдалить
  9. Если опять обманут надо устроить чернобыльский майдан по всем городам.

    ОтветитьУдалить
  10. может не с 1 мая, а с Первым апреля?

    ОтветитьУдалить
  11. Турок 7:49, сначала вспомни кто относится к потерпевшим, а потом задавай вопрос! А тем более о тех, кто уже относится к 1 категории. Большой привет!!! А вот на счет грошовой ценности скажу прямо- казак, встань с дивана! Работа очень и очень, мягко выражаясь... Особенно, что не трудно предположить, с Шамбиром и Матвейчуком. Один - йоханый бабай, а второй - твою дивизию. Но наше дело правое, так жить больше не возможно! И отстаивать нужно всем миром, а не надеяться на дядю с тетей!

    ОтветитьУдалить
  12. пока эта кодла в виде шамбыря кучеренка подорожьного ,там фиг с маком вы получите ,ведь шамбыр горой за андреева и 1210,вот и делайте выводы 25 мая,кто за что и с кем.

    ОтветитьУдалить
  13. Анонимный 23 апр

    ОтветитьУдалить
  14. Второй раз пытаюсь написать отзыв, но редактор не пропускает, а написать хочу о том, что у власти сегодня люди Юлии Тимошенко и если нас очередной раз кинут и пенсии согласно закона платить не начнут, то не нужно на выборах голосовать за Тимошенко, а там пусть думают.

    ОтветитьУдалить

  15. почему власть не думает о своем народе

    Ответить

    ОтветитьУдалить
  16. У госудаства нет денег, откуда они будут их брать для повышения пенсий???, надо изменять бюджет, для этого надо пройти все этапы ада в Верховной Раде(а мы видим чем Рада занимается в данный момент) и вообще(по-моему) - это предвыборный пиар

    ОтветитьУдалить
  17. дорогі товариші, які складали цей проект, а про інвалідів з числа потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи громадян ви чому забули ?!!! це що не люди, чи їм лікуватися не треба, а може для них ціна на ліки не така, як для ПЕВНИХ категорій. Знову несправедливість, знову порушення Закону. ви збираєтесь будувати європейську державу ? це там такі норми, що одну статтю Закону можна примінити лише частково, для ПЕВНИХ категорій?

    ОтветитьУдалить
  18. ПЕРЕГОВОРЩИКИ ЧЕМ ВЫ ОТЛИЧАЕТЕСЬ ОТ АНДРЕЕВА? А КАК ЖИТЬ ДРУГИМ ИНВАЛИДАМ. ПОЗОР. ТОЛЬКО БЫ СЕБЕ ЛЮБИМЫМ. НЕ НАРУШАЙТЕ ЗАКОН.

    ОтветитьУдалить
  19. не делите инвалидов на свой и чужой .соблюдайте закон 6 8 10 а не придумывайте.

    ОтветитьУдалить
  20. Переговорщики! Чем вы отличаетесь от Андреева?!

    ОтветитьУдалить
  21. Переговорщики, не делите инвалидов

    ОтветитьУдалить
  22. если только заплатят то можно говорить что бог есть ну а если нет то к власти пишли иуда иего свора надежда умирает посладней и грош цена такой власти

    ОтветитьУдалить
  23. влада повинна шукати можливості для виконання соціальних законів! влада шукає причини для НЕ ВИКОНАННЯ ЦИХ ЗАКОНІВ, ЯКЩО ЦЯ ВЛАДА НЕ СПРОМОЖНЯ ЗНАЙТИ МОЖЛИВОСТІ, ТАКУ ВЛАДУ ГЕТЬ!

    ОтветитьУдалить
  24. Ну що, шановні мої ЧОРНОБИЛЬЦІ, нас в черговий раз кинули через ...".пліт", ось ВАМ і така НОВА влада. І ЯЦЕНЮК і ДЕНИСОВА усі вони НЕПОТРІБ. Уже сьогодні 12 травня, а віз і нині там. ГЕТЬ ТАКУ ВЛАДУ.

    ОтветитьУдалить
  25. А как быть другим потерпелым чернобыльцам?Разве им не надо лечиться? Радиацыя не смотрела ты ликвидатор или эвакуеваный или переселенец Закон должен быть для всех один Я на группе с 1995 г прошла все инстанции судов- все умою пользу Дайте мне ответ

    ОтветитьУдалить
  26. Ответы
    1. Большое спасибо этой группе которая беспокоится за нас дай бог им здоровья и терпения....

      Удалить
  27. Смотрел переговорную группу и снова одно и тоже:МИНСОЦПОЛИТИКИ нехочет утверждать всем категориям 4.500тыс.гривен.А сделать все по категориям.
    2.По соцнесправедливости ликвидаторам и инвалидам;
    3.Дополнительные выплаты по категориям. Тогда переговорная группа потребовала ЗАКОН 6810 выполнить в полном объеме.

    ОтветитьУдалить