Информаційне повідомлення про зустріч вiд «Союзу Чорнобиль України»

Інформаційне повідомлення про зустріч представників «Союзу Чорнобиль України» та інших громадських чорнобильських організацій з Міністром соціальної політики України Л.Денисовою.

02 квітня 2014 року відбулася робоча зустріч представників кількох громадських чорнобильських організацій з Міністром соціальної політики України Л.Денисовою на її запрошення.

У зустрічі взяли участь також Голова підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, соціального захисту постраждалих профільного комітету Верховної Ради України, народний депутат України В.Кальченко, заступник керівника секретаріату цього комітету Г.Халімон, Перший заступник Міністра Мущинін В., керівники департаментів Міністерства.

Всеукраїнську громадську організацію інвалідів «Союз Чорнобиль України» представляли на цій зустріч віце-президент В.Яценко і голова виконкому В.Березін.

У вступному слові Міністр поінформувала про складну фінансово-економічну ситуаціє в країні, а також про заходи, які здійснюються владою з метою утримання на належному рівні соціального захисту чорнобильців. Зазначено, зокрема, що на рахунках державного казначейства залишається близько 10 млн.грн., у той час як для нормальної роботи потрібно у сотні разів більше. Накопичилось близько 700 млн.грн. боргів по соціальних фондах.

Фактично доведеться працювати «з колес», щоб забезпечити виконання соціальних програм.

 За словами Міністра, Міжнародний валютний фонд (МВФ), який раніше висував більш жорсткі умови для надання нашій країні кредиту, зараз «входить в ситуацію» і погоджується, що треба підтримати бідних людей. Місію МВФ вдалося переконати у тому, щоб: не обмежувати пенсії працюючим пенсіонерам; заморозити, але не зменшувати і не ліквідувати соціальні виплати; зберегти пільги на громадському транспорті. Урядом вживаються заходи щодо захисту бідних сімей від зростання тарифів на газ і житлово-комунальні послуги, на це спрямовується з держбюджету додатково 2 млрд.грн.

 Перемовини з МВФ наразі тривають і мають завершитися до кінця квітня. З урахуванням досягнутих домовленостей, а також за результатами роботи економіки, Урядом приймаються рішення щодо перегляду соціальних програм. Міністр також зазначила, що наразі немає коштів для виконання вимог щодо виплат пенсій інвалідам-чорнобильцям у розмірах не менше 6, 8, 10 мінімальних пенсій за віком.

 Голова парламентського підкомітету, народний депутат України В.Кальченко у своєму виступі зазначив, зокрема, що профільний парламентський комітет завжди підходив і підходитиме до чорнобильської проблематики не з політичної, а з технічної позиції. Він порушив, зокрема, питання щодо:

 - повернення бюджетної програми забезпечення чорнобильців житлом;

 - реалізації своєї законодавчої ініціативи щодо поновлення норм ст.54 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» про 6,8,10 прожиткових мінімумів пенсії для інвалідів ІІІ, ІІ і І груп;

 - проведення традиційних чорнобильських парламентських, або хоча б комітетських, чорнобильських слухань у квітні цього року.

 Віце-президент «Союзу Чорнобиль України» В.Яценко повідомив Міністру, що за останній місяць на адресу Міністерства направлено 10 листів, у яких наша організація намагалася поінформувати про найбільш гострі проблеми соціального захисту чорнобильців, а також про наше бачення шляхів розв’язання цих проблем. Їх умовно можна розділити на дві групи: ті, що потребують невідкладного вирішення, і ті, для вирішення яких треба напрацювати заходи, які б передбачали конкретні етапи і чіткі терміни їх вирішення. Чорнобильці мають право знати, в які терміни Уряд має вирішити проблеми, які для них є життєво важливими.

 Невідкладного розв’язання потребують зокрема, такі питання:

 - відновлення бюджетної підпрограми лікування важкохворих, у тому числу і фінансування експертних комісій по встановленню зв’язку інвалідності з наслідками Чорнобильської катастрофи. Для багатьох чорнобильців це буквально питання життя;

 -розпочати фінансування надання допомоги з протезування і оплати оперативного лікування чорнобильців;

 - привести у відповідність до вимог Закону України «Про статус…» порядок санаторно-курортного лікування постраждалих з тим, щоб не допустити зриву лікувально-оздоровчого сезону;

 - повернення бюджетної програми забезпечення постраждалих житлом.

 «Союз Чорнобиль України» подав також пропозиції Міністерству щодо вирішення таких питань:

 - відновлення норми ст.54 Закону України «Про статус…» про 6, 8,10 прожиткових мінімумів, якщо сьогодні для повноцінного відновлення цієї програми не вистачає коштів – ми пропонуємо зробити наступний крок – осучаснення пенсій ліквідаторам за показниками зарплати за 2007 рік, як це вже зроблено для всіх інших категорій пенсіонерів а не за 2006 рік;

 - внесення Кабінетом Міністрів законодавчих пропозицій щодо посилення захисту дітей і вдів ліквідаторів. Такі пропозиції вже напрацьовані, але їх «відкликали у шухляду».

 - посилення соціального захисту, передусім пенсійного забезпечення, учасників ядерних випробувань;

 -відновлення законодавчої норми щодо надбавки до пенсії військовослужбовцям, які брали участь в роботах по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС;

 -активізація роботи комісій з реставрації заробітної плати за період роботи у зоні відчуження, що дозволить поліпшити пенсійне забезпечення багатьох ліквідаторів. «Союз Чорнобиль України» вважає, також. за необхідне провести парламентські слухання, на яких узгодити позиції всієї чорнобильської громадськості, уряду і парламенту щодо шляхів розв’язання найгостріших проблем захисту постраждалих.

 По кожному з викладених питань Міністр дала доручення керівникам відповідних департаментів.

 «Союз Чорнобиль України» інформуватиме чорнобильців про хід виконання досягнутих домовленостей і доручень Міністра.

 В.Яценко і В.Березін виклали також позицію «Союзу Чорнобиль України» щодо відомої урядової постанови № 1210, яка встановлює порядок пенсійного забезпечення постраждалих. Виконання вимог деяких чорнобильських організацій стосовно відміни цієї постанови спричинило б різке (в 2 рази) погіршення пенсійного забезпечення багатьох категорій постраждалих. Зазначена постанова, безперечно, потребує сьогодні доопрацювання, з метою наближення до вже, згадуваної норми статті 54 Закону України «Про статус…». З цього питання Міністром також надані відповідні доручення.

 Також Міністр повідомила, що неможливо наразі виконати рішення судів щодо виплат пенсій інвалідам в розмірі 6, 8, 10 мінімальних пенсій за віком.

2 комментария:

  1. Зато потерпевшим майдановцам выплатят по несколько сотен тысяч плюс 5 тыс грн каждый месяц

    ОтветитьУдалить
  2. опа-на! это кому выгодно андрееву и его шкурникам постанова 1210.,потому что у них большие зарплаты. осучаснение пенсии добавится максимальщикам 200гр. а минимальщикам 20. вот и ваше равноправие.а все останется по старому ин.3гр.-89г. будет получать-максималку,а ин.1гр.-86г.-минималку. ликвидатор-86г. инв.1г.

    ОтветитьУдалить