В Україні відсутні законодавчи акти для вирішення питань подальшої долі тимчасово переселених осіб.

9 квітня 2015 року в приміщенні Харківської міської громадської організації «Союз Чорнобиль», при сприянні «Чорнобильської історичної майстерні» відбулася зустріч фокус–груп в межах проекту, присвяченого зниженню конфліктності в суспільстві.

Профілюючим  питанням зустрічі було питання  соціального забезпечення громадян України, які тимчасово переселені з території  проведення антитерористичної операції.

Учасники першої фокус-групи, до складу якої ввійшли громадяни, що надають всебічну допомогу тимчасово переселеним особам, розглянули проблемні  питання та  труднощі, які перешкоджають  наданню допомоги, у виконанні громадського обов’язку.

До складу другої фокус-групи ввійшли  переселенці, які наголосили на недоліках в роботі соціальних служб та побуті.

Одностайно, учасники  обох груп, відзначили  відсутність законодавчих актів для вирішення питань подальшої долі тимчасово переселених осіб.

Координатор проведення соціальних досліджень у фокус-групах,  Горобчишина Світлана (м.Київ),  на початку зустрічі надала чітке визначення термінам «біженці» та «переселенці», наголосила, що серед усієї безлічі економічних, політичних, військових проблем, які змушена розв’язувати Україна, особливе місце посідають проблеми тих людей, які не з власної волі змушені були залишити свої зруйновані домівки, залишити робочі місця, що забезпечували стабільний рівень життя, і виїхати в нікуди.

Так чи інакше, треба вирішувати проблеми житла, працевлаштування, оформлення малечі в дит.садки, або школи, лікування  хворих і пристарілих.

Важливим стало те, що учасники круглого столу мали змогу порушити та обговорити проблемні питання щодо умов проживання та морально-психологічного стану переселених в наш регіон. Спілкування відбулося в дружній обстановці, кожен мав змогу висловити свою думку, свій погляд на дану проблему та запропонувати шляхи їх вирішення. Хочеться відмітити високу активність учасників в обговоренні теми, а також толерантні відносини та дружній діалог.

Слід зазначити , що була  досягнута мета досліду: визначені найбільш актуальні та наболілі проблемні місця співпраці тимчасово переселених осіб і місцевого населення в Харківській області.

Голова Харьківської міської громадської
Організації «Союз Чорнобиль»  
Губарєв А.О.

Голова Богодухівськоє районої громадської
Організації «Спілка Чорнобиль Богодухівщини»    
Деркач  В.П.


Комментариев нет:

Отправить комментарий