Канада виділила 12 млн дол. для Чорнобильського фонду "Укриття"

Додатково Канада буде надавати допомогу у зміцненні ядерної безпеки, а також у розвитку підприємств та боротьбі з організованою злочинністю

Міністр закордонних справ Канади Роб Ніколсон на своїй сторінці у Twitter повідомив, що влада країни прийняла рішення внести 12 млн дол. в Чорнобильський фонд "Укриття".

"Канада вносить 12 млн дол. для Чорнобильського фонду "Укриття". Ми як і раніше маємо намір підтримувати Україну", - написав він.

За словами Ніколсона, додатково Канада буде надавати допомогу у зміцненні ядерної безпеки, а також у розвитку підприємств та боротьбі з організованою злочинністю.

Чорнобильський фонд "Укриття" був створений у 1997 році для надання Україні допомоги в досягненні зведення відповідного об'єкта над зруйнованим реактором ЧАЕС. Загальна підсумкова вартість плану заходів на об'єкті "Укриття", основним елементом якого є будівництво нового безпечного конфайнмента (НБК), оцінюється на рівні 2,15 млрд євро. З цієї суми вартість будівництва НБК становить приблизно 1,5 млрд євро.

Новий безпечний конфайнмент, має 110 м у висоту, 165 м в довжину, 260 м в ширину і важить понад 30 тисяч тонн, що є найбільшою пересувною наземною спорудою в історії. Його будівництво триває з 2010 року на очищеній ділянці.

Він складається з двох половин, які виведені на проектну висоту. Зараз споруду оснащують важкими підйомними кранами та іншою спеціалізованою технікою, після чого конфайнмент буде насунуто на пошкоджений реактор, що відбудеться в кінці 2017 року. Термін експлуатації споруди – мінімум 100 років. Його конструкція дозволить в майбутньому демонтувати старе укриття і витягти радіоактивні матеріали, що містяться в ньому, а також провести операції з видалення відходів. На даний момент внески до Чорнобильського фонду "Укриття" внесли уряди 43 країн-донорів.


Комментариев нет:

Отправить комментарий