Прикарпатські чорнобильці пропонують.


П Р О П О З И Ц І Ї
до акції чорнобильців  20 серпня 2015 року

Вимагати від Президента України,Верховної Ради та Уряду  України:

1.        До 14 грудня 2015 року відновити дію статей  Закону України «Про статус і соціальний захист громадян,які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»,що стосуються ліквідаторів першої та другої категорії

2.       Поновити права ліквідаторів другої категорії на пенсії в залежності від зарплати за роботу в зоні відчуження.

3.       Визнати державним боргом виплати за рішеннями судів для ліквідаторів першої та другої категорії.

4.       Із 01 січня 2016 року виплачувати пенсії інвалідам Чорнобиля за нормою Закону в розмірах 6,8 та 10 мінімальних пенсій відповідно до груп інвалідності – першої,другої та третьої.

5.       До 26 квітня 2016 року виконати норму статті 16. « Організація єдиного державного обліку осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»

З метою найбільш ефективного вирішення завдань медико-соціального забезпечення осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, створюється Державний реєстр України (єдина інформаційна система), до складу якого входять соціологічні, дозиметричні і медичні підреєстри. Складовою частиною Державного реєстру України є Український військовий реєстр і його підрозділи, що ведуться Міністерством оборони України, Міністерством внутрішніх справ України та Службою безпеки України.

{Частина перша статті 16 із змінами, внесеними згідно із Законом № 230/96-ВР від 06.06.96}

Головними завданнями Державного реєстру України є здійснення контролю за станом здоров’я, вивчення найближчих та віддалених медичних наслідків у осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади, місцеві державні адміністрації, органи місцевого самоврядування, громадські організації передають у Державний реєстр України повну і вичерпну інформацію щодо осіб, визначених статтями 101127 цього Закону, для включення в банк даних необхідних відомостей про календарні строки їх роботи, період проживання на радіоактивно забруднених територіях, про місце роботи, про дози опромінення.

{Частина третя статті 16 із змінами, внесеними згідно із Законом № 231-V від 05.10.2006}

Реєстраційний номер у Державному реєстрі України повідомляється громадянам, а також лікувальним закладам за місцем їх проживання або роботи.

Громадянам гарантується збереження лікарської таємниці щодо відомостей, які знаходяться в Державному реєстрі України.

Працівники Державного реєстру України несуть відповідальність згідно з чинним законодавством за розголошення відомостей щодо осіб, внесених до Державного реєстру України.

Положення про організацію і функціонування Державного реєстру України розробляється центральними органами виконавчої влади, що забезпечують формування та реалізують державну політику у сферах охорони здоров’я, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, та затверджується Кабінетом Міністрів України.

{Частина сьома статті 16 в редакції Законів № 230/96-ВР від 06.06.96, № 231-V від 05.10.2006; із змінами, внесеними згідно із Законом № 5459-VI від 16.10.2012}

{Стаття 16 в редакції Закону № 2532-12 від 01.07.92}

6.       На базі даних Реєстру провести переоблік ліквідаторів першої,другої та третьої категорій  із 01 травня 2016 року до 01 січня 2017 року за участю громадських чорнобильських об’єднань.

7.       Верховній Раді України внести зміни до ЗУ 796-12  з метою виокремлення із загального списку щодо визначення  статусу  тих ліквідаторів,котрі брали участь  в ліквідації аварії на Чолрнобильській АЕС із 26 квітня по 14 грудня 1986 року.

8.      Акцію вважати безстроковою із 20 серпня 2015 року  із встановленням іменованих наметів  біля державних установ,надавши владі  не більше місяця для  вироблення узгоджених позицій  з протестувальниками щодо  виконання  вище зазначених вимог. В разі звичного ігнорування владними структурами законних вимог чорнобильців вдатися до радикальних заходів включно до блокування  роботи державних установ.

9.       Запропонувати обласним радам  обговорити проблеми чорнобильців  з прийняттям конкретних пропозицій щодо поліпшення  ставлення до них  на обласному рівні та ухвалити відповідні Звернення до Президента,Верховної Ради  та Уряду України на підтримку протестувальників.

Примітка: 

Дані пропозиції не є виключними,кожне громадське об’єднання  повинно внести до зазначеної ідеї свої пропозиції та зауваження. Загально прийнятий документ може набути чинності  за рішення трьох – ініціаторів даної акції.

 Голова ГО «Прикарпатбат Чорнобиль» 
 Ярослав Олійник.

5 комментариев:

  1. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  2. Все ,что не прошло на ВОВЧе рассылаю по другим сайтам.Валерий,может лучше рассказать как все эти годы максимальщики плотно держали под колпаком все переговорные группы...с какой целью они нагло туда лезли ? Думающий человек знает.
    И что это за мода,людей с другой,по сути мало отличающейся точкой зрения, на этом сайте просто распинают.Здесь окопались в основном те,кто привел зека к власти,он забрал ваши пенсии,но вы же за него голосовали,многие из вас-члены и бывшие депутаты-РЫГОАНАЛЫ...Нечего на зеркало пенять.
    Скажите прямо - максимальные пенсии не хочется терять,для этого надо перевести акценты.Что будет если этим же приемом будет пользоваться ваши оппоненты и выложат некоторые моменты ?

    ОтветитьУдалить
  3. Ярослав Олійник,голова ГО "Прикрпатбат Чорнобиль"16 авг. 2015 г., 16:37:00

    Що думаємо про 20-е серпня?
    Принагідно нагадаю,що 20 серпня мала розпочатися Всеукраїнська акція чорнобильців щодо захисту своїх прав та висловлення великого «Фе» нинішній владі. Як на мене,вона,нинішня влада у сукупності, занадто прогресувала щодо приниження ролі та захисту реальних захисників світу від термоядерної катастрофи у не дуже далеких 1986-1987 роках. Беру лише на підтвердження думки блокування компенсацій на житлово-комунальні послуги в тому разі,коли доходи ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС на члена сім’ї на місяць сягнуть 1710 гривень . А оподаткування пенсій?!
    Мій прогноз такий: акцію злили. Хто? Передбачаю,що самі ініціатори. Такий висновок напрошується із їх зустрічі в Мінсоцполітики. Вона їм більше всього була потрібна для чергового піару- раз, та для закулісся - два. Задумуючи любу акцію,треба завчасно чітко визначити її конкретну мету,час, учасників, форми протесту. Вимоги треба формулювати чітко,однозначно,без всяких «Якщо»,ще до оголошення акції. Заручитися підтримкою. Тобто,треба було запросити на погоджувальне зібрання мислячих чорнобильських активістів. Обсмоктати пропозиції. Дати час на прийняття рішень владі. Лише після того,якщо влада не відреагувала б на заявлене ( а що вона буде противитися у мене сумнівів немає) або погодилася на дрібниці (між іншим,на зустрічі з Розенком лише про це йшлося:говорили про якісь попередні домовленості,про поетапність пенсій для інвалідів, про оновлення постанови 1210 ітд.), збиратися активістам заново і приймати рішення. Відсутність стратегічного мислення і призвело до піарності цієї дууже нагальної акції у надто сприятливий момент - наближення 30-ої річниці аварії. Повторюється повторене .

    ОтветитьУдалить
  4. Поддерживаю на 100% особенно в той части где нужно к переговорам подключать мыслящих и активных Чернобыльцев тогда будет все прозрачно и ясно а так все покрыто мраком.

    ОтветитьУдалить
  5. На сайте СЧУ,наконец,выложена резолюция участников митинга протеста 20 августа.
    Сегодня должна состояться встреча с Яценюком.

    ОтветитьУдалить