Как это начиналось



Коментарі до постанови КМУ від 23.11.11 №1210 "Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи"

Урядом та Всеукраїнською громадською організацією інвалідів „Союз Чорнобиль України” у вересні поточного року було підписано Меморандум щодо спільних дій з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

З метою виконання зазначеного Меморандуму Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 23.11.2011 № 1210 „Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, якою затверджено Порядок обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (далі – Порядок), та підвищено розміри пенсій зазначених осіб.

Постановою передбачається забезпечити оптимізацію системи проведення експертизи щодо встановлення причинного зв’язку хвороб з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих факторів, що виникли внаслідок Чорнобильської катастрофи, шляхом оптимізації кількості міжвідомчих експертних комісій і дитячих спеціалізованих лікарсько-консультативних комісій.

Постановою передбачено провести осучаснення індивідуального заробітку для осіб з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, інвалідність яких пов’язано з Чорнобильською катастрофою, та непрацездатним особам, які втратили годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи.

У зв’язку з прийняттям постанови підлягають перерахунку:

- розміри пенсій осіб, віднесених до категорії 1 та у зв’язку з втратою годувальника;

- щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, особам, які належать до категорії 1, до категорії 2, 3 та 4;

- щомісячна компенсація сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Постановою встановлено нові розміри пенсійних виплат з 01.01.2012 та з 01.07.2012, в тому числі нижче яких не може виплачуватися пенсія, яка призначена відповідно до статті 54 Закону.

У зв’язку з прийняттям Кабінетом Міністрів України постанови від 23.11.2011р. № 1210 "Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", органами Пенсійного фонду області розпочато перерахунки пенсій інвалідам-ліквідаторам з 01.01.2012р.

Механізм перерахунку пенсій передбачає осучаснення до нинішнього рівня підвищеної до 5-ти кратного розміру ще під час робіт по ліквідації аварії оплати праці інвалідів-ліквідаторів 1986-1990 р.р., оскільки раніше нарахування проводилися із заробітку, який не відображав реального коригування на нинішній час.

З метою збільшення пенсій під час перерахунків проводиться також перевірка правильності оплати праці інвалідів-чорнобильців, виходячи з нормативно-правових актів, які діяли в зазначений період, і в залежності від статусу ліквідаторів (військовозобов’язаних, військовослужбовців, пожежників, правоохоронців, працівників інших підприємств та організацій).

Нарахування пенсій із осучасненого заробітку буде здійснюватися в розмірах фактичних збитків, нанесених здоров'ю, виходячи з рівня втрати працездатності, встановленого органами медико-соціальної експертизи.

При обчисленні пенсій будуть враховані також нові мінімальні їх показники, які обчислюватимуться в залежності від прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян. Величина прожиткового мінімуму з 01.01.2012р. проектом Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" передбачена на рівні 822 грн., причому протягом 2012 року відбудеться підвищення пенсійних стандартів з 1 січня, 1 квітня, 1 липня, 1 жовтня та з 1 грудня – отже, це буде підставою для перерахунків пенсій та надбавок.

Таким чином, інвалідам-ліквідаторам І групи пенсійні виплати будуть нараховуватися на рівні 285% прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян, інвалідам-ліквідаторам ІІ групи – на рівні 255%, а ІІІ групи – 225% прожиткового мінімуму.

Громадянам, які мають державні відзнаки, будуть нараховані пенсії за особливі заслуги перед Україною, що перевищують зазначені вище розміри.

Крім основних пенсій, передбачених чорнобильським законодавством, з 01.01.2012р. збільшуються також додаткові пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю:

– інвалідам-ліквідаторам І групи – з 30% до 50% прожиткового мінімуму;

– інвалідам-ліквідаторам ІІ групи – з 20% до 40% прожиткового мінімуму;

– інвалідам-ліквідаторам ІІІ групи – з 15% до 30% прожиткового мінімуму;

– дітям-інвалідам та хворим на променеву хворобу – з 15% до 18%;
– членам сімей в разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи – з 10% до 12%.

Враховуючи, що значна частина інвалідів-ліквідаторів мають подвійний статус інваліда війни, до їх пенсій додатково будуть нараховані надбавки і підвищення, які передбачені законодавством для ветеранів війни.

Комментариев нет:

Отправить комментарий