ЧОРНОБИЛЬСЬКІ ЛІКВІДАТОРИ ВИМАГАЮТЬ ВІД ДЕРЖАВИ СПРАВЕДЛИВИХ ПЕНСІЙ

Хвиля протестів чорнобильців триває. В Україні людей, які постраждали у ліквідації аварії на ЧАЕС два мільйони. Близько семисот тисяч із них – жителі Київської області. Від недавніх пір славнозвісні ліквідатори потерпають від нового закону. Його положення фактично скасовують основні пільги та соціальні виплати.

Нині пенсія у ліквідаторів в середньому 2 500 гривень. І це при тому що в середньому на ліки доводиться витрачати близько 4 000 гривень на місяць. Пан Павло пригадує себе ще до Чорнобильської трагедії, тоді йому було всього 25. Каже, був здоровим спортивним хлопцем, але Чорнобиль все змінив. Тепер він інвалід , має хворе серце. Тому вже не може обходитися без фінансової підтримки родини.

Таку історію розповідає чи не кожен другий ліквідатор. Пан Іван добре пам’ятає коли у далекому 86 потрібно було рятувати не тільки Україну, але й увесь світ від ядерного ворога. Тоді їм, ліквідаторам, обіцяли «золоті гори» та ледь не по життєве медичне забезпечення. Та в реальності все виявилося зовсім інакше. Нині вони змушені виборювати свої пенсії. За плечима у Чорнобильських ліквідаторів чимало судів, і безліч виграних справ. Проте виконувати рішення цих самих судів влада не надто поспішає. Мотивуючи це тим, що нині немає коштів.

Чоловік переконує, що вони не вимагають від держави зайвого, а лише хочуть отримати гідну компенсацію за втрачене здоров’я, а не кошти за якими ледве можна зводити кінці з кінцями. Ліквідатори кажуть, вони вже оголошували безстрокову акцію у квітні 2014. Тоді розбили намети під Верховною Радою, але через інаугурацію президента акцію завершили. Новообрана влада обіцяла, якщо ліквідатори приберуть намети з під ради, то чиновники задовольнять їх вимоги. Але сталося не так як гадалося. Тепер чоловіки налаштовані діяти рішуче.

Поки держава вирішує проблему з пенсіями для Чорнобильських ліквідаторів, їх з кожним роком стає все менше й менше. За даними громадських організації нині в Україні їх трохи більше 60 тисяч, а ще рік тому було на 10 тисяч більше. Тому сьогодні ліквідатори побоюються, що багато їх товаришів можуть і не дожити, до того часу, коли отримуватимуть справедливу пенсію.

Комментариев нет:

Отправить комментарий