Держава повинна вже почати готуватись до 30-х роковин Чорнобильської катастрофи

Голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко відвідав сьогодні Чорнобильську АЕС, де відбулися офіційні заходи передачі міжнародної технічної допомоги в рамках програми «Оздоровчі та екологічні програми, пов’язані з Чорнобильською зоною відчуження».

Зокрема, був презентований та запущений у роботу новий екологічний проект – інсинератор для спалювання деревини, тобто сучасна установка для утилізації відходів термічним способом. У відкритті взяли участь керівництво Державного агентства з управління зоною відчуження, представники парламентського Комітету з питань екологічної політики та профільного Міністерства, а також Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський.

Також учасники заходів обговорили хід робіт на майданчику Чорнобильської АЕС за міжнародними проектами. Зокрема, наголосили на важливості питання реалізації проекту підсилення та герметизації будівельних конструкцій, що виконують функції огороджувального контуру нового безпечного конфайнменту (НБК). Наразі це є головним питанням, оскільки весь проект будівництва НБК залежить від завершення будівництва торцевих стін.

Окрему увагу було приділено необхідності вирішення питання щодо недостатнього фінансування у 2015 році за бюджетною програмою «Підтримка у безпечному стані енергоблоків та об’єкта “Укриття” та заходи щодо підготовки до зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, у тому числі на оплату робіт (заходів), виконаних у 2014 році згідно із затвердженим планом».

Голова парламентського Комітету М. Томенко наголосив на необхідності підготовки заходів та організації проведення 30-х роковин Чорнобильської катастрофи на національному та міжнародному рівнях. Зокрема, він повідомив про розроблений Комітетом Проект Постанови про вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та про заходи, пов’язані з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи у квітні 2016 року (реєстр. № 1477). А тому, на його переконання, треба якнайшвидше ухвалити цю Постанову в парламенті та вже починати реалізовувати на державному рівні заплановані заходи з нагоди 30-річчя Чорнобильської катастрофи.

Комментариев нет:

Отправить комментарий