РІШЕННЯ ХVІ звітно-виборної конференції Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» про основні напрями діяльності ВГОІ «Союз Чорнобиль України» щодо відстоювання законних прав чорнобильців.


РІШЕННЯ
ХVІ звітно-виборної конференції
Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України»

Про основні напрями діяльності  ВГОІ «Союз Чорнобиль України» щодо відстоювання законних прав чорнобильців.


11 листопада 2015 року                                     
                        санаторій «Маяк»
                                                                                                       Пуща-одиця
                                                                                                       м. Київ

Підтвердити необхідність пролонгації низки завдань, прийнятих на позачерговій XV виборній конференції Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України»  щодо посилення соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а саме:

  • Координувати зусилля і дії усіх чорнобильських громадських організацій з метою відстоювання законних прав та інтересів осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Продовжити також співпрацю з громадськими організаціями ветеранів війни і праці, воїнів-інтернаціоналістів.

  • Зміцнювати організаційну єдність ВГОІ «Союз Чорнобиль України», рішуче протидіяти будь-яким спробам розколу організації, підпорядкування її інтересам окремих осіб або груп осіб.

  • Відстоювати Закон України № 796 «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» як основу всієї системи соціального захисту чорнобильців. Переглядати норми зазначеного Закону можливо лише за умов, якщо відповідні законодавчі ініціативи будуть спрямовані на посилення  соціального захисту інвалідів, ліквідаторів, евакуйованих, інших категорій постраждалих.

  • Узгоджено з іншими громадськими чорнобильськими організаціями добиватися здійснення подальших кроків щодо поетапного відновлення дії у повному обсязі ст. 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» в редакції, що діяла до 2008 року, виконання судових рішень по пенсіях і компенсаціях ліквідаторам аварії на ЧАЕС, не допускаючи при цьому будь-якого дискримінаційного ставлення до чорнобильців певної категорії.

  • Продовжити активну співпрацю з Міністерством соціальної політики України і профільними комітетами Верховної Ради України з метою якнайскорішого прийняття таких законів:

- про соціальний захист дітей, які народилися від учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС і евакуйованих із зони відчуження, і які після досягнення 18 років втрачають статус потерпілого, внаслідок чого позбавляються будь-якого соціального захисту;

-  про скасування зв'язку смерті учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС з наслідками Чорнобильської катастрофи, як основної умови соціального захисту вдови і дітей померлого (загиблого) учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС;

- про відновлення соціального захисту, передусім належного пенсійного забезпечення громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій та випробувань із застосуванням ядерної зброї, з метою унеможливлення дискримінаційного ставлення до відповідних категорій постраждалих;

- про відновлення 5 і 10-процентної надбавки до пенсії військовослужбовцям-ліквідаторам відповідно ІІ і І категорій.
6.  Підтвердити послідовну позицію ВГОІ «Союз Чорнобиль  України» щодо можливості перегляду статусу «забруднених» населених пунктів лише на основі прийняття і реалізації Державної програми реабілітації зон радіоактивного забруднення, а також за умов збереження соціального захисту потерпілого населення.

7. Відстоювати необхідність якнайскорішої розробки і прийняття Національної програми мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи на найближчі 10 років.

8. Добиватися відновлення практики щорічного проведення парламентських слухань до Дня Чорнобильської трагедії, із залученням чорнобильських громадських організацій, як дієвого інструменту співпраці усіх гілок влади з громадськістю, а також запровадження практики щорічних зустрічей членів Президії ВГОІ «Союз Чорнобиль України» і керівників обласних організацій ВГОІ «Союз Чорнобиль України» з керівництвом адміністрації Президента України, органів державної виконавчої влади.

9.   Здійснювати заходи щодо зміцнення  зв’язків і поліпшення координації діяльності з братніми організаціями країн СНД і Балтії, інших країн в рамках Міжнародної організації «Союз Чорнобиль», з метою поліпшення соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Вважати також за необхідне здійснення таких невідкладних завдань:

10. При прийнятті Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» добиватися:

  •  суттєвого, не менше ніж у 2 рази, збільшення  фінансування бюджетної програми «Комплексне медико-санітарне забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (з 46,2 до 93 млн. грн.);  

  • відновлення державної бюджетної програми «Будівництво житла для інвалідів Чорнобиля та переселенців в обсязі не менше 300 млн. грн.;

  • додаткового фінансування бюджетної програми «Виплата щомісячної грошової допомоги у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та компенсація за пільгове забезпечення продуктами харчування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» з урахуванням реальної вартості необхідного набору продуктів харчування;

  • передбачення додаткового фінансування Пенсійного фонду України з метою виконання постанови Кабінету Міністрів України про поліпшення пенсійного забезпечення інвалідів-чорнобильців;

  • збільшення витрат на харчування у спеціалізованих медичних закладах  системи Міністерства охорони здоров’я і Національної академії медичних наук України.

 11. Спільно з ННЦРМ НАМН України підготувати пропозиції щодо внесення змін до Порядку встановлення зв’язку захворювань і інвалідності з наслідками Чорнобильської катастрофи, а також до Порядку реалізації бюджетної програми  2501460 «Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

12. Доручити Президенту ВГОІ «Союз Чорнобиль України» відстоювати на засіданні Організаційного комітету з відзначення 30-х роковин Чорнобильської трагедії необхідність здійснення таких заходів: (додається).

Закликаємо усіх членів ВГОІ «Союз Чорнобиль України», усіх чорнобильців до єднання заради відстоювання свого права на життя.  


Комментариев нет:

Отправить комментарий