Держава виділила гроші на лікування чорнобильців Донеччини

Востаннє гроші з державного бюджету цій категорії пацієнтів виділяли 10 років тому, — розповідає директор РДЦ професор Олег Панченко:

«В декабре получили финансирование на медикаменты на выполнение чернобыльской программы. Это специализированная помощь. К сожалению, состояние здоровья чернобыльцев не улучшается, а только возникают осложнения и новые проблемы. А государство не уделяет достаточно внимания этой категории населения».

Відколи сталася Чорнобильська катастрофа і власне з’явилася така категорія як чорнобильці, хвороб у них тільки додається. Сьогодні медики нараховують у кожного по 8-10 діагнозів, — констатує заступник директора РДЦ Єлизавета Пугач:

«От 8 до 10  заболеваний нассчитывается у каждого пациента. Получается, что у чернобыльцев поражены практически все органы и системы».

Лікарі констатують: по допомогу до них звернулися вже 50 пацієнтів з різними патологіями. На жаль,є доволі складні випадки, як кардіологічного, так і неврологічного профілю, — каже завідувач відділення радіаційної медицини Світлана Гетьман:

«Пациенты тяжелые в плане кардиологическом и неврологическом. Это пациенты, у которых тажелые стенокардии, с високими цифрами артеріального давления, которые тяжело лечатся и тяжело корректируются».

Чорнобільці, що вже проходять лікування у РДЦ, задоволені: бо хвороб мають чимало, а ліки коштують дорого. А тут їм і фізіопроцедури роблять, і крапельниці призначають. Чорнобилець Геннадій приїхав до медичного закладу з Димитрова, чоловік повірити не може, що держава про нього згадала. Усі процедури у центрі йому роблять безкоштовно,наголошує Геннадій.

«Лечение бесплатное. Сейчас мне системы делают, уколы, очень много физиотерапевтических процедур, исследований — мне щитовитку делали, поджелудочную проверяют, обширно обследование».

Ще один пацієнт цієї категорії Віктор розповідає: лікується тут п’ятий день, задоволений, що гроші не витрачає з сімейного бюджету, бо стільки виділити на лікування він не зміг би.

«Уже пятый день здесь прохожу лечение. Процедуры, уколы, капельницы, таблетки дают», — каже Віктор.

Загалом на лікування до цього центру приїздять чорнобильці з різних міст Донеччини. Хоча проблемою сьогодні є те, що доїхати і отримати лікування можуть не усі, — наголошує обласний спеціаліст з радіаційної медицини, кандидат медичних наук Сергій Радченко:

«Те, кто в зоне досягаемости, они получают терапию. Это близлежащие города Дружковка, Дзержинск, Константиновка, Константиновский район., Краматорск, Артемовск. А такие города как Волноваха, Волновахский район, Славянск менее доезжают к нам».

Ще однією важливою проблемою сьогодні  є відсутність єдиного реєстру чорнобильців Донеччини. Тож у РДЦ не можуть сказати, скільки людей потребують медичної допомоги. А загалом очікують, що виділених 200 тисяч грн. має вистачити на лікування 250 чорнобильців. І сподіваються, що наступного року фінансування даної програми буде продовжено.

Наталя Поколенко з Донеччини
 для «Громадського радіо»

Комментариев нет:

Отправить комментарий