Де колишнім чорнобильцям шукати здоров’я та за які кошти

Уже майже рік ладижинці живуть у чистій зоні. Можливо, хтось дорікне, що про екологічну (в т.ч. радіаційну) «чистоту» можна тільки мріяти.  Але це питання краще переадресувати Верховній Раді, яка наприкінці минулого року прийняла зміни до Закону «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

У зв’язку з цим було скасоване таке поняття як «зона посиленого радіоекологічного контролю», до якої ще недавно відносився Ладижин і ціла низка інших населених пунктів. А так як пільги для потерпілих від аварії на ЧАЕС 4-ї категорії були дійсні тільки на забрудненій території, то, зрозуміло, разом зі скасуванням зони кілька статей Закону «Про соціальний статус і захист потерпілих від аварії на ЧАЕС» для цієї групи людей  втратили свою силу.  Отже, нема зони - нема пільг.

    Але, виявляється, не все так сумно, як може здатися на перший погляд. Адже, хто спромігся уважно прочитати вище-згаданий закон, то помітив, що статус потерпілих за коли-шніми так званими чорнобильцями 4-ї категорії залишився. Отже, не все втрачено, панове. Що саме залишилося з того переліку, що гарантувала держава, читайте далі.

   Кажуть, кого що болить, той про те й говорить. Так і чорнобильці, хоча вже й колишні. Здебільшого їх хвилює здоров’я, а якщо точніше – його відсутність. Люди так і кажуть: ой нема того здоров’я. Де його шукати та за які кошти, сьогодні нам розповість Дмитро Буткалюк, заступник головного лікаря з медичної частини Вінницького обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення. В народі цей медичний заклад давно отримав коротку і влучну назву – «чорнобильська лікарня».

   - Пане Дмитре, чи можуть нині лікуватися у вашому закладі особи, які мали статус потерпілих від аварії на ЧАЕС 4-ї категорії?
   - Так, мають. Ці люди втратили пільги, але статус потерпілих з них не знято. Вони так і залишилися потерпілими. Отже, це наші профільні хворі. У нас є відповідні напрацювання щодо оздоровлення цієї категорії людей. У березні до нас приїздили спеціалісти міністерства соцполітики, аби ми поділилися набутим досвідом по роботі з потерпілими саме 4-ї категорії.

   - За лікування потрібно платити чи воно безкоштовне?

   - На це питання не можна відповісти однозначно: воно потребує детального розгляду. Зазначені особи зберігають статус потерпілих відповідно до закону (з поправками). У той же час ст.23 виключена з закону. Це означає, що пільги, пов’язані зі щорічним спеціалізованим медичним обстеженням, проходженням диспансеризації із залученням необхідних спеціалістів, скасовані. Але обов’язкове  обстеження в медичних закладах (ст.17 закону) не скасоване.  От і виходить, що для колишньої 4-ї категорії обстеження обов’язкове і тому воно безкоштовне, а лікування потребує деяких коштів.

   - Якщо не секрет, у скільки воно обійдеться чорнобильцю, який ще донедавна користувався посвідченням потерпілого 4-ї категорії?

   - У нашому закладі не встановлені ціни на ті чи інші процедури. Існують лише благодійні внески громадян,  розміри яких – довільні. Проведення УЗД, фізіотерапевтичних процедур тощо коштує половину реальної вартості. (Від автора: для прикладу, якщо УЗД черевної порожнини у місті коштує 280-300 грн., то у стінах диспансеру – 50 грн.). Приблизно така ж цінова політика і з іншими процедурами.

   - Якщо доводиться оперувати пацієнта, у скільки для нього обійдеться операція?

   - Все залежить від стану хворого і виду оперативного втручання. Скажімо, видалення жовчного міхура шляхом лапароскопії - в середньому 1800 грн. Це плата за медикаменти та витратні матеріали (голки, шприци тощо). До речі, саме фахівці  нашого закладу перші почали проводити такі операції. Тому сьогодні мають багатющий досвід.

   - Скільки коштує доба перебування у вашому медичному закладі?

   - Перебування та харчування для всіх категорій чорнобильців безкоштовне.

   - Болюче питання – постраждалі діти. Їх є декілька категорій. Наприклад, ті, що народилися від одного чи двох батьків, які мали 1-у чи 2-у категорію; які народилися в 4-й зоні тощо. Чи лікуєте ви їх?

   - Дітей до 18-ти років на лікування ми не приймаємо. Після досягнення 18-ти років усі діти-чорнобильці втрачають статус потерпілого, якщо не встановлена інвалідність. Отже, якщо статусу потерпілих немає, то лікування можливе лише в загальнопрофільних медичних закладах. Скажімо, в обласній лікарні ім.Пирогова тощо.                    

    - Для кого залишилося безплатне лікування?

   - Безкоштовно у нас лікуються хворі, віднесені до 1, 2, 3-ї категорії потерпілих від аварії на ЧАЕС.

   - Законом передбачено, що вдова чи вдівець померлого чорнобильця 1-ї категорії мають пільги покійного. Чи поширюються вони на лікування у диспансері?

   - Вдови постраждалих внаслідок аварії будь-якої категорії можуть користуватися пільгами на комунальні послуги чи інші. Але жодних медичних пільг вони ніколи не мали і не мають.

   - Скільки в рік лікується у вашому закладі ладижинців?

   - У середньому - до двохсот. Люди їдуть, бо знають, що у нас можна пройти кваліфіковане обстеження за допомогою високотехнологічного обладнання. Наприклад, у диспансері працює комп’ютерний томограф американського виробництва, потужні апарати УЗД суглобів, судин, серця, жіночих органів тощо.

   - Отже, шановні читачі, поки держава не забрала шанс лікуватися у спецзакладах, треба ним скористатися.

К.Самошевська 

Комментариев нет:

Отправить комментарий