Пам’ятаємо та шануємо.

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

РОЗПОРЯДЖЕННЯ


.01.2016     м. Київ                                                                        № ____

Про  організацію  підготовки
та  проведення заходів з нагоди
30-ї річниці Чорнобильської
Катастрофи

З метою належної організації заходів з нагоди 30-ї річниці від дня аварії на Чорнобильській АЕС та на виконання Указу Президента України від            14 грудня 2015 року № 702/2015 „Про заходи у зв’язку з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи” і наказу МВС від 25.11.2015 № 1515 „Про затвердження Програми заходів МВС та Української Асоціації „Чорнобиль” органів та військ МВС на 2016 рік”

ВИМАГАЮ:

1. Департаменту персоналу, організації освітньої та наукової діяльності (Слівінський В.Р.), Департаменту забезпечення діяльності Міністра (Ковальчук Т.І.), Управлінню у справах учасників антитерористичної операції (Мельник В.В.) спільно з Українською Асоціацією „Чорнобиль” органів та військ МВС (Дурдинець В.В.) забезпечити організацію та проведення:

1) 26 квітня 2016 року об 11.00 на території Міністерства внутрішніх справ мітингу-реквієму біля Меморіалу на честь працівників та ветеранів органів внутрішніх справ, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, за участю членів колегії МВС, керівників структурних підрозділів апарату МВС, та персоналу, членів правління Української Асоціації „Чорнобиль” органів та військ МВС, запрошених працівників та ветеранів-чорнобильців, вдів померлих чорнобильців;

2) 26 квітня 2016 року о 12.00 у Центрі культури та мистецтв вручення державних нагород, відзнак Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, відомчих відзнак працівникам МВС і пенсіонерам органів внутрішніх    справ – учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та концерту-реквієму.

2. До 1 березня 2016 року підготувати:

1) подання до Адміністрації Президента України про заохочення державними нагородами та подання про нагородження відзнаками Верховної Ради України і Кабінету Міністрів України працівників МВС та пенсіонерів-чорнобильців органів внутрішніх справ;

2) до 15 квітня 2016 року накази МВС про заохочення працівників МВС та пенсіонерів органів внутрішніх справ, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, та працівників ГУНП в Київській та Житомирській областях, військовослужбовців Національної гвардії, які несуть службу в зоні відчуження;

3) до 20 квітня 2016 року порядок проведення мітингу-реквієму, вручення державних нагород, відзнак Верховної Ради, Кабінету Міністрів України та МВС працівникам та ветеранам ОВС, концерту-реквієму та тези виступу Міністра на вказаних заходах.

3. Управлінню медичного забезпечення та реабілітації МВС (Петраш О.В.) спільно з Українською Асоціацією „Чорнобиль” органів та військ МВС (Дурдинець В.В.) до 25 квітня 2016 року відвідати працівників МВС та ветеранів – учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які перебувають на стаціонарному лікуванні в госпіталі МВС, та надати їм посильну допомогу.

4. Заступнику Міністра внутрішніх справ Яровому С.А., голові Національної поліції України Деканоідзе Х., ГУНП в Київській області (Троян В.А.), ГУНП в Житомирській області (Рудик В.С.) забезпечити проведення 25 квітня 2016 року зустрічі керівництва МВС та активістів Української Асоціації „Чорнобиль” органів та військ МВС з особовим складом гарнізону органів і підрозділів внутрішніх справ зони відчуження Чорнобильської АЕС (за окремим планом).

5. Національній гвардії (Аллеров Ю. В.) 26 квітня 2016 року забезпечити церемоніал урочистого покладання квітів до Меморіалу на честь працівників та ветеранів органів внутрішніх справ, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, на території Міністерства за участю почесної варти, вінконосної групи, духового оркестру та артистів Академічного ансамблю пісні і танців для участі у концерті-реквіємі.

6. Департаменту забезпечення та зв’язку (Шалієвська Л.І.) забезпечити:
1) 25 квітня 2016 року виділення автотранспорту для проведення заходів у зоні відчуження (за окремою заявкою);

2) 26 квітня 2016 року виділення необхідного автотранспорту (за окремою заявкою);

3) 26 квітня звукопідсилювальною апаратурою мітингу-реквієму.

Узяти до відома, що надання грошової допомоги вдовам померлих колишніх працівників-чорнобильців апарату МВС та придбання квіткової продукції буде здійснюватися Українською Асоціацією „Чорнобиль” органів та військ МВС за отримані нею благодійні кошти.

7. Управлінню медичного забезпечення та реабілітації (Петраш О.В.) забезпечити чергування медичного працівника під час проведення заходів та супроводження делегації ветеранів під час виїзду до зони відчуження.

8. Національній поліції України (Деканоідзе Х.) забезпечити 25 квітня 2016 року супровід автобуса з делегацією до зони відчуження.

9. Департаменту комунікацій (Шевченко А.В.) розмістити в засобах масової інформації серії публікацій про працівників МВС та ветеранів ОВС – учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та висвітлити заходи, що будуть проведені Міністерством внутрішніх справ з нагоди 30-ї річниці від дня аварії на Чорнобильській АЕС, у засобах масової інформації.

10. Апарату МВС, Головам Національної поліції України, Державної прикордонної служби України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної міграційної служби України, командувачу Національної гвардії України:

1) до 1 березня 2016 року подати до Департаменту персоналу, організації освітньої та наукової діяльності нагородні матеріали відносно працівників апарату МВС, центральних органів виконавчої влади або пенсіонерів – учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (відповідно до вимог наказу МВС від 18.01.2013 № 38) про:

— заохочення правами Міністра по п’ять осіб;
— відзначення державними нагородами по одній особі;
— заохочення відзнаками Верховної Ради України по одній особі;
— заохочення відзнаками Кабінету Міністрів України по одній особі;

2) провести зустрічі із учасниками ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Першочергову увагу приділити сім’ям померлих та тяжкохворим працівникам і військовослужбовцям. Надати їм всебічну допомогу у вирішенні питань соціально-побутового характеру;

3) провести роботу з упорядкування місць поховання померлих учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи;

4) забезпечити проведення поминальних молебнів, присвячених пам’яті померлих працівників органів внутрішніх справ унаслідок аварії на Чорнобильській АЕС;

5) протягом квітня 2016 року організувати зустрічі із учасниками ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, членами їх сімей. Ужити заходів щодо надання посильної допомоги потребуючим;

6) забезпечити участь підпорядкованого особового складу 26 квітня     2016 року у мітингу-реквіємі на подвір’ї МВС.

11. Управлінню у справах учасників антитерористичної операції (Мельник В.В.) спільно з Українською Асоціацією „Чорнобиль” органів та військ МВС (Дурдинець В.В.) та Організацією ветеранів центрального апарату МВС (Красюк І.П.) забезпечити участь вдів померлих колишніх працівників-чорнобильців апарату МВС у вказаному заході.

12. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника Міністра – керівника апарату Тахтая О.В.

Міністр                                                                                    А.Б. Аваков



ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ МВС України
від 25.11.2015 №

ПРОГРАМА

заходів Міністерства внутрішніх справ та Української Асоціації „Чорнобиль” органів та військ МВС щодо соціального захисту і комплексного розв’язання завдань з охорони здоров’я працівників центральних органів виконавчої влади, діяльність яких координується Міністром, військовослужбовців Національної гвардії України,  пенсіонерів та ветеранів органів внутрішніх справ та військової служби, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС на 2016 рік

Подвиг майже 33 тисяч працівників органів і підрозділів внутрішніх справ, військовослужбовців внутрішніх військ, медичних працівників та інших службовців МВС України в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС неодноразово відмічався керівництвом держави.

За виявлену мужність при ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи 3 пожежних удостоєні звання Героя Радянського Союзу, 4 – звання Героя України, 742 працівники нагороджені  державними нагородами СРСР та України.

Служба в екстремальних умовах ліквідації наслідків катастрофи для них була випробуванням на мужність, професіоналізм, моральну зрілість та вірність службовому обов’язку.

Практично всі ліквідатори аварії на даний час вийшли на пенсійне забезпечення,  половина з них визнано інвалідами, померло – 3564.

На виконання Закону України  від 6 червня 1996 року № 230/96-ВР „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, актів Президента України та Кабінету Міністрів України з цих питань забезпечити проведення наступних заходів:

1. Спільно з Українською Асоціацією „Чорнобиль” органів та військ МВС спланувати заходи до 30-ї річниці від дня аварії на Чорнобильській АЕС, яким, зокрема, передбачити:

— відпрацювання та надання пропозицій до проекту Указу Президента України та загальнодержавного плану заходів, пов’язаних з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи;

— підготовку відповідних документів щодо відзначення державними нагородами, відзнаками Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та МВС України працівників та військовослужбовців, ветеранів-учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС;

— проведення меморіальних та ритуальних заходів, у т.ч. у храмах і церквах поминальних молебнів, мітингів-реквіємів за участю учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та членів їх сімей (за окремими планами);

— заснування пам’ятної відзнаки „30 років від дня Чорнобильської катастрофи”. Для цього відпрацювати відповідні положення, опис, малюнок та посвідчення, а також вирішити питання фінансування;

— відпрацювання нового зразка бланка Почесної Грамоти та Подяки Української Асоціації „Чорнобиль” органів та військ МВС;

— сприяння організації ветеранів-чорнобильців Національної академії внутрішніх справ України в підготовці та виданні книги спогадів учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС до 30–х роковин від дня аварії.


ДПООНД, Українська Асоціація „Чорнобиль”,
вищі навчальні заклади МВС,
обласні Асоціації „Чорнобиль”
Грудень 2015 р.  – квітень 2016 р.

2. Підготувати обґрунтовані звернення на адресу Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, зацікавлених урядових органів щодо забезпечення:

— прийняття Закону України, проект якого був погоджений МВС у січні  2015 року, щодо поновлення дії статті 13 Закону України „Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб», яким передбачено, що особам, які брали участь у ліквідації наслідків аварії під час проходження служби і віднесені до категорії I, розмір пенсії за вислугу років збільшується на 10 відсотків, а віднесених до категорій ІІ, ІІІ — на 5 відсотків відповідних сум грошового забезпечення;

— поширення норми проекту Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту (щодо ввезення на митну територію України транспортних засобів учасникам антитерористичної операції)» (реєстр. №2447а) щодо ввезення на митну територію України автомобіля без сплати передбачених законодавством платежів на всі категорії осіб, які відповідно до чинного законодавства мають право на забезпечення автомобілями;

— відновлення ст.ст. 50 та 54 ч. 4 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» у редакції 1996 року, а Постанову Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 №1210 відмінити як таку, яка всупереч Конституції України звужує зміст та обсяг існуючих прав та свобод;

—  унормування правонаступництва поліцією органів міліції із збереженням за колишніми працівниками органів внутрішніх справ передбачених законодавством соціальних та правових гарантій.
Українська Асоціація „Чорнобиль”,

обласні Асоціації „Чорнобиль”
спільно з Асоціацією ветеранів МВС України
Протягом року

3. Систематично проводити моніторинг виконання Чорнобильського законодавства. Щорічно при розгляді Закону України „Про державний бюджет” на наступний рік спільно з іншими громадськими організаціями вживати активних заходів щодо недопущення звуження існуючих прав та гарантій, передбачених чинним законодавством для ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

Українська Асоціація „Чорнобиль”,
обласні Асоціації „Чорнобиль” спільно
з Асоціацією ветеранів МВС України
Протягом року

4. Проводити зустрічі з ліквідаторами, сім’ями померлих учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, під час яких з’ясовувати їх соціальні проблеми та вживати практичні заходи щодо їх розв’язання і надання посильної допомоги.

Приділяти особливу увагу сім’ям хворих ветеранів, інвалідів, працівників та військовослужбовців.

Структурні підрозділи  апарату МВС,
НПУ, АДПСУ, ДСУНС, ДМСУ, ГУНГУ,
вищі навчальні заклади МВС,
обласні Асоціації „Чорнобиль”
Постійно

5. Забезпечити оздоровлення і лікування ветеранів, працівників органів внутрішніх справ та військовослужбовців Національної гвардії і, у першу чергу інвалідів, важкохворих, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у закладах охорони здоров’я і медичних реабілітаційних центрах МВС.

УМЗР, НПУ, АДПСУ,
ДСУНС, ДМСУ, ГУНГУ,
Постійно

6. Забезпечити необхідний обсяг диспансерного обстеження, проведення заходів з профілактики й оздоровлення ліквідаторів, працівників та військовослужбовців, які несуть службу на територіях, що зазнали радіоактивного забруднення.

УМЗР, НПУ, АДПСУ,
ДСУНС, ДМСУ, ГУНГУ
Постійно

7. Організувати літнє оздоровлення неповнолітніх дітей учасників ліквідації наслідків аварії І та ІІ категорій в оздоровчих таборах системи МВС.

ДМЗ, ДКЗ, УМЗР,
НПУ, АДПСУ, ДСУНС,
ДМСУ, ГУНГУ
Червень-серпень 2015 року

8. Забезпечити функціонування фонду засобів реабілітації інвалідів Всеукраїнської Чорнобильської Спілки інвалідів МВС для працівників та пенсіонерів системи МВС, яким ця допомога потрібна.

Всеукраїнська Чорнобильська Спілка
інвалідів МВС України
Протягом року

9. Проводити роботу з наведення належного порядку в місцях поховання померлих учасників аварії, біля меморіалів, монументів, пам’ятників та пам’ятних знаків, споруджених на честь ліквідаторів наслідків катастрофи.

НПУ, АДПСУ, ДСУНС,
ДМСУ, ГУНГУ, вищі
навчальні заклади МВС,
обласні Асоціації „Чорнобиль”
Протягом року

10. Здійснити благоустрій територій у зоні відчуження та зоні безумовного (обов’язкового) відселення, де дислокуються підрозділи органів внутрішніх справ, військові частини, провести зустрічі з особовим складом, надати посильну допомогу, зокрема у вирішенні соціальних проблем та матеріально-технічному забезпеченні.

НПУ, ГУНГУ, Українська
Асоціація „Чорнобиль” органів
та військ МВС
Квітень, грудень

11. Уживати заходів щодо вирішення питань житлового забезпечення чорнобильців, насамперед інвалідів та важкохворих, які гостро потребують його поліпшення. Керівникам органів та підрозділів внутрішніх справ звертатися з відповідними клопотаннями з цього питання до органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади.

НПУ, АДПСУ, ДСУНС,
ДМСУ, ГУНГУ, обласні
„Асоціації Чорнобиль”
Протягом року

12. Підтримувати ділову співпрацю із громадськими організаціями чорнобильського спрямування, благодійними Фондами, у т.ч. зарубіжними, які мають за мету вирішення питань соціального захисту ліквідаторів, надання їм матеріальної допомоги, висвітлення їх героїчних дій.

Українська Асоціація „Чорнобиль”
органів та військ МВС, обласні
Асоціації „Чорнобиль”
Постійно

13 Департаменту комунікацій МВС, підрозділам у зв’язках з громадськістю на місцях про діяльність Асоціації, чорнобильських громадських організацій, працівників та військовослужбовців, ветеранів-чорнобильців, які виявили мужність та героїзм при ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи.

Забезпечити висвітлення в засобах масової інформації спогадів, питання соціального захисту та лікування.

ДК, НПУ, АДПСУ,
ДСУНС, ДМСУ, ГУНГУ,
обласні Асоціації „Чорнобиль”,
Протягом року

14. Пропагувати серед населення, працівників та пенсіонерів органів внутрішніх справ, військовослужбовців Національної гвардії, курсантів та слухачів закладів освіти системи МВС діяльність Національного музею „Чорнобиль” МВС.

Національний  музей „Чорнобиль” МВС,
вищі навчальні заклади МВС,
Українська Асоціація „Чорнобиль”
органів та військ МВС
Протягом року

15. Обладнати в музеях експозиції, присвячені ліквідаторам аварії.

НПУ, АДПСУ, ДСУНС,
ДМСУ, ГУНГУ, вищі
навчальні заклади МВС,
обласні Асоціації „Чорнобиль”
Постійно

Департамент забезпечення   діяльності Міністра

 Українська Асоціація                „Чорнобиль” органів та військ МВС

Комментариев нет:

Отправить комментарий