Чи можуть отримати статус інваліда війни мирні громадяни, які постраждали внаслідок проведення АТО

За час проведення Антитеростичної операції в України було поранено тисячі мирних громадян. Багато з них внаслідок таких поранень стали інвалідами. В свою чергу наша держава вважає, що такі люди отримали інвалідність внаслідок загального захворювання. Що ж може бути причиною інвалідності згідно законодавства України? Відповідь - у консультації  адвокатки, експертки Української Гельсінської спілки з прав людини Юлії Науменко.

Положенням про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності передбачено наступні причини інвалідності:

  • загальне захворювання; 
  • інвалідність з дитинства; 
  • нещасний випадок на виробництві (трудове каліцтво чи інше ушкодження здоров’я); 
  • професійне захворювання; 
  • поранення, контузії, каліцтва, захворювання (одержані під час захисту Батьківщини, виконання обов’язків військової служби (службових обов’язків) чи пов’язані з перебуванням на фронті, пов’язані з участю у бойових діях, пов’язані з виконанням службових обов’язків, ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи, ядерних аварій, ядерних випробувань, одержані в районах бойових дій у період Великої Вітчизняної війни…) 
  • захворювання (отримані під час проходження військової служби чи служби в органах внутрішніх справ, державної безпеки, інших військових формуваннях; пов’язані з впливом радіоактивного опромінення внаслідок Чорнобильської катастрофи; одержані в період проходження військової служби і служби в органах внутрішніх справ, державній пожежній охороні, органах і підрозділах цивільного захисту, Держспецзв’язку). 
Статтею 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» також не передбачено статус інваліду війни для осіб, які отримали поранення у період проведення антитерористичної операції.

Таким чином, наразі мирні громадяни, які отримали поранення внаслідок проведення антитерористичної операції, згідно чинного законодавства не можуть отримати статус інваліда війни.

В лютому 2015 р. в зазначений Закон було внесено зміни, якими передбачено, що інвалідами війни є особи, які стали інвалідами внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року за євроінтеграцію та проти режиму Януковича («Революції Гідності»). Зазначені зміни в Закон були прийняті лише через рік після «Революції Гідності». Стосовно постраждалих в зоні АТО зміни в законодавство не внесені досі, незважаючи на те, що з початку проведення бойових дій на сході України пройшло майже два роки.

Отже, на даний момент для вирішення питання щодо отримання мирними громадянами, які стали інвалідами в наслідок проведення АТО, статусу інваліду війни необхідно внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а також до Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, щодо віднесення до інвалідів війни осіб, які стали інвалідами внаслідок поранень чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних у районах бойових дій у період проведення антитерористичної операції.

2 комментария:

  1. Нет это неправильно! Нужно всем раненым, как и переселенцам дать звание инвалидов войны признать их героями, а всех тех, кто во время войны находится на территории Луганской Донецкой областей признать участниками войны со всеми вытекающими последствиями, Короче поступить точно так, как и с переселенцами чернобыльцев. Как думаете это справедливо? Ранение ничем не отличаются что у военного что у гражданского, так что они абсолютно одинаковые. Как ВЫ переселенцы считаете, это честно? Просто еще семь миллионов жителей Донбасса станут ХЕРОЯМИ войны. Вот все будет почестному.

    ОтветитьУдалить
  2. Чи можуть отримати статус інваліда війни мирні громадяни, які постраждали внаслідок проведення ліквідації аварії на ЧАЕС. А на таке питання хто нибудь відповість...... Мені лічно не дали, хотя ми працювали вмісті пліч опліч із воєними...

    ОтветитьУдалить