О внесении изменения в статью 164 Налогового кодекса Украины относительно освобождения от налогообложения пенсий участников ликвидации последствий аварии на Чернобыльской АЭС

ПОРІВНЯЛЬНА ТАБЛИЦЯ

до проекту Закону України "Про внесення зміни до статті 164 Податкового кодексу України
щодо звільнення від оподаткування пенсій учасників ліквідаціїнаслідків аварії на Чорнобильській АЕС"


Зміст положення (норми) чинного акту законодавства

Зміст відповідного положення (норми) проекту акта

Податковий кодекс України


Стаття 164. База оподаткування
164.2. До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються:
164.2.19. суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання, отримуваних платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом, якщо їх розмір перевищує три розміри мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, - у частині такого перевищення, а також пенсій з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, такі пенсії підлягають оподаткуванню чи не оподатковуються в країні їх виплати.

Положення цього підпункту не застосовується до пенсій, призначених учасникам бойових дій у період Другої світової війни, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;


Стаття 164. База оподаткування
164.2. До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються:
164.2.19. суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання, отримуваних платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом, якщо їх розмір перевищує три розміри мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, - у частині такого перевищення, а також пенсій з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, такі пенсії підлягають оподаткуванню чи не оподатковуються в країні їх виплати.



Положення цього підпункту не застосовується до пенсій, призначених учасникам бойових дій у період Другої світової війни, інвалідам війни, особам, на яких поширюється чинність статті 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", та учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС;
  





Народні депутати України
Королевська Н.Ю.

Солод Ю.В.




КАРТА ПРОХОДЖЕННЯ ПРОЕКТУ
ПРОЕКТ ЗАКОНУ УКРАЇНИ
від 11.02.2016 р. N 3845-1

Про внесення зміни до статті 164 Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Суб'єкт законодавчої ініціативи: Народний депутат України
Автор законодавчої ініціативи: Королевська Н. Ю., Солод Ю. В.
Відповідальний комітет: Комітет з питань податкової та митної політики

Голова комітету: Н. Южаніна

Проходження проекту за стадіями


11.02.2016








ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта
26 квітня 2016 року виповнюються 30-ті роковини з моменту страшної для всього людства техногенної ядерної катастрофи - аварії на Чорнобильській атомній електростанції.
Учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС та її наслідків ціною свого життя і здоров'я врятували людство від згубних наслідків Чорнобильської катастрофи - катастрофи планетарного масштабу, за що заслуговують на велику вдячність, шану і належний соціальний захист. Десятки тисяч наших співвітчизників змушені були назавжди залишити рідні домівки на радіоактивно - забрудненій території. Понад 2 млн. українців до тепер відчувають негативний вплив Чорнобиля.
Приймаючи у 1991 році Закон України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" держава взяла на себе зобов'язання по забезпеченню належного соціального захисту чорнобильців.
Проте, нажаль, сьогодні спостерігається зворотній процес - соціальний захист чорнобильців щороку потерпає від ганебних законодавчих ініціатив по скасуванню їх прав і свобод, гарантованих Конституцією України та Законом "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", у тому числі від запровадження оподаткування пенсій.
Так, зокрема, з прийняттям Закону України "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України" N 76-VIII від 28 грудня 2014 року відбулось скасування низки соціальних гарантій особам, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, встановлених законом, змінено порядок їх здійснення, чим всупереч вимогам ст. 22 Конституції України звужено обсяг прав цих громадян на соціальний захист, а також порушені права на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї, які передбачені статтями 46 та 48 Конституції України.
Крім того, змінами до Податкового кодексу України запроваджено оподаткування пенсій розміром понад три розміри мінімальної заробітної плати. Проте, до 1 січня 2015 року оподаткуванню підлягала сума пенсії, що була вищою за 10000 грн. Тобто під оподаткування підпадали найвищі у державі пенсії, що отримують пенсіонери, які були народними депутатами, державними службовцями, що займали високі посади, суддями, прокурорами та ін.
Проте, нажаль, сьогодні оподаткування торкнулося і такої категорії людей як учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які ціною свого здоров'я заробили на достойні пенсійні виплати. Внаслідок цього відбулося зменшення пенсій, які вони отримують, тобто зменшилися можливості для підтримки їхнього здоров'я.
Тому, з метою відновлення належних умов соціального захисту учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, та у переддень 30-тих роковин Чорнобильської катастрофи, пропонується звільнити від оподаткування податком на доходи фізичних осіб та, як наслідок, військовим збором, пенсії зазначеної категорії осіб.
2. Цілі і завдання прийняття акта
Метою прийняття законопроекту є відновлення належного пенсійного забезпечення учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи шляхом відміни оподаткування пенсій, які вони отримують.
3. Загальна характеристика і основні положення проекту акта
Проектом Закону пропонується доповнити абзац другий підпункту 164.2.19 пункту 164.2 статті 164 Податкового кодексу нормою, яка передбачає звільнення від оподаткування пенсій, призначених учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання
У даній сфері правового регулювання діють: Конституція України і Податковий кодекс України.
Реалізація проекту не потребуватиме внесення змін до інших законодавчих актів України.
5. Фінансово-економічне обґрунтування
Реалізація положень поданого проекту Закону України не потребує додаткових фінансових витрат з Державного бюджету України.
Разом з тим, його реалізація матиме дуже незначний вплив на доходну частину бюджету.
Набрання чинності Законом до 15 липня поточного року відповідатиме статті 27 Бюджетного кодексу України, яка встановлює вимоги щодо введення в дію не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим, законів України, які впливають на показники бюджету і приймаються після 15 липня року, що передує плановому.
6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття акта
Звільнення від оподаткування пенсій дозволить відновити соціальну справедливість по відношенню до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, забезпечить зняття соціальної напруги серед цієї категорії пенсіонерів, буде сприяти відновленню раніше існуючого рівня їх соціального захисту.


Народний депутат України               Н. Ю. Королевська

ИСТОЧНИК: 

Комментариев нет:

Отправить комментарий