Павло Розенко - Моє системне інтерв"ю Дзеркалу тижня ...

Моє системне інтерв"ю Дзеркалу тижня. Достатньо велике. Але варто почитати щоби зрозуміти логіку тих реформ які ми проводили протягом останнього року. Виділю тут лише декілька фраз і моментів. Верифікація соцвиплат. Модна нині тема.

Ми вже зараз її здійснюємо на основі наявних у нас баз. Ми не сліпі кошенята. Система, що працює в Україні, функціональна. Усі запобіжники, що блокують "мертвих душ" і дублювання виплат, у нас є. Щомісяця встановлюємо близько 500 осіб, інформацію про смерть яких не було вчасно подано до ПФ.

Така сама ситуація з переселенцями. Торік з 1,1 млн пенсіонерів-переселенців, що отримують пенсії ми припинили виплати приблизно 180 тис. виплат пенсій на підставі інформації, отриманої від СБУ й правоохоронців.

Ми повністю підтримуємо процес "зовніішньої" верифікації яку проводитиме Мінфін. Але говорити, що верифікація — тільки економія, неправильно. Є і інший "бік медалі". Чому дехто забуває про судові рішення, які набули чинності, але невиконані, згідно з якими ПФ має виплатити людям борги на суму 4,5 млрд грн (переважно чорнобильцям, дітям війни й іншим категоріям)? А це не економія, це борги ПФ перед людьми які ми маємо погасити.

Субсидії.

У короткостроковій перспективі 2015–2017 рр. це однозначна перемога. Адже ми уникнули соціальних бунтів, а також маємо майже стовідсоткову оплату населенням рахунків за цей опалювальний сезон.

А ось якщо через три-п'ять років у системі субсидій залишиться більш як 5 млн сімей, це буде провалом. Тому систему субсидій, безумовно, ми будемо посьтупово трансформувати. Переглядати норми споживання, виводити людей із системи субсидій, підвищуючи рівень їхнього життя.
Пенсійна реформа.

Я наполягаю на запровадженні другого рівня пенсійного страхування - накопичувальної системи. У нас із МВФ тривають дуже важкі дискусії навколо всього соціального блоку.

Я категорично проти підвищення пенсійного віку на даному етапі розвитку суспільства. Допоки ми не зробили реальних кроків із підвищення тривалості та якості життя в Україні, питання підвищення пенсійного віку неактуальне. Про це ми нині й дискутуємо з МВФ. Моя позиція: питання підвищення пенсійного віку не повинно гальмувати впровадження накопичувальної системи.

В інтерв"ю ще багато цікавого: про проблеми тимчасових переселенців, про спільні проекти із світовим банком, про взаємодію з ДФС щодо зловживань з гуманітарною допомогою, про майбутню реформу служби зайнятості та децентралізацію системи соціальних послуг. Про монетизацію субсидій і пільг в Україні та ліквідацію системи спецпенсій. Про знищену у 2014 році систему соціпрацівників і про те, що за 2015 рік в соціальній сфері було здійснено більше реформ ніж за 15 попередніх рокіів іі про те, що рівень виконання Коаліційної угоди у нас на рівні 92%.

1 комментарий:

  1. И когда отдадут выплаты по решениям судов,только разговоры...

    ОтветитьУдалить