Проект Резолюції Всеукраїнської акції солідарності чорнобільців 23.03.16р.


ПРОЕКТ

РЕЗОЛЮЦІЯ

Всеукраїнської акції солідарності чорнобильців у боротьбі за свої права

м. Київ
23 березня 2016 року

Ми, представники різних громадських чорнобильських організацій, напередодні 30-х роковин Чорнобильської трагедії об’єдналися у боротьбі за свої законні права, які систематично і брутально порушуються органами влади.

Зокрема, сумнозвісним Законом №76-VІІІвід 28 грудня 2014 року, всупереч вимогам Конституції України, позбавлено будь-якого захисту кілька сотень тисяч постраждалих, у тому числі дітей, фактично беззахисними залишилися учасники ліквідації аварії Чорнобильській АЕС та потерпілі 2-ї і 3-ї категорій. Скасована система забезпечення чорнобильців належним житлом. Інваліди, у тому числі діти, ліквідатори, інші постраждалі не можуть придбати життєво необхідні ліки за свої жалюгідні пенсії, які не лише не проіндексовані відповідно до зростання вартості життя, але й оподатковуються.

Органи влади цинічно ігнорують той беззаперечний факт, що завдяки подвигу ліквідаторів були врятовані Україна, Європа і Світ, зрештою, живуть і процвітають особи, яких український народ наділив владними повноваженнями.

Сьогодні більшість інвалідів і ліквідаторів, які є захисниками Вітчизни,страждають від цілої низки важких захворювань, вони щоденно змушені виборювати своє право на життя.

Ми неодноразово зверталися до Президента України, голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України, намагаючись донести найболючіші проблеми чорнобильців і наше бачення щодо шляхів їх вирішення. Нажаль, й досі ми не отримали відповіді, зокрема, й що стосується особистих зустрічей керівників держави з лідерами всеукраїнських громадських чорнобильських організацій. Влада не хоче іти на чесний, предметний діалог з рятувальниками України щодо поновлення належного соціального захисту чорнобильців, навіть напередодні 30-х роковин Чорнобильської трагедії.

Кабінет Міністрів України не виконує Указ Президента України «Про заходи у зв'язку з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи», а також Постанову Верховної Ради України «Про вшанування учасників наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та про заходи, пов’язані з 30-ми роковинам Чорнобильської катастрофи».

Протягом більше двох років Уряд України зволікає з прийняттям рішення щодо поліпшення пенсійного забезпечення людей, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи. Зрештою, на виконання пункту 6 Протоколу за результатами зустрічі Прем’єр-міністра України Яценюка А. П. 29 жовтня 2015 року з представниками учасників акції протесту чорнобильців біля будинку Уряду, в Міністерстві соціальної політики України було створено Робочу групу з опрацювання проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», з метою докорінного поліпшення пенсійного забезпечення інвалідів внаслідок Чорнобильської катастрофи. Всі громадські чорнобильські організації погодили такий проект Закону. Проте, його прийняття та внесення на розгляд Верховної Ради України гальмується Урядом України.

Ми, учасники Всеукраїнської акції солідарності чорнобильців у боротьбі за свої права, рішуче заявляємо, що така байдужість органів влади, нехтування законними правами захисників Вітчизни - ліквідаторів, а також інших категорій постраждалих, є неприпустимою.

Ми вимагаємо:

Від Президента України – вжити рішучих заходів щодо безумовного виконання Указу Президента України «Про заходи у зв'язку з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи».

Від Кабінету Міністрів України:

- невідкладно винести на розгляд Верховної Ради України законопроект щодо поліпшення пенсійного забезпечення чорнобильців, підготовлений Міністерством соціальної політики України спільно з громадськими чорнобильськими організаціями;

- розробити й прийняти Загальнодержавну програму подолання наслідків Чорнобильської катастрофи на 2016-2020 роки;

- забезпечити збереження існуючої мережі спеціалізованих медичних закладів для лікування чорнобильців та належного фінансування їхньої діяльності відповідно до вимог Конституції України та чинного законодавства щодо безоплатного та якісного лікування людей. Вжити заходів щодо створення таких закладів на територіях Донецької та Луганської областей;

- відновити бюджетну програму забезпечення житлом громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи;

- прийняти рішення щодо забезпечення інвалідів-чорнобильців необхідними автотранспортом.

Від Верховної Ради України:

забезпечитивиконання вимог Постанови Верховної Ради України «Про вшанування учасників наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та про заходи, пов’язані з 30-ми роковинам Чорнобильської катастрофи»;

- прискорити прийняття у другому читанні і в цілому законопроекту №2093, який відновлює конституційні гарантії захисту деяких категорій постраждалих, що порушені Законом України № 76-VІІІ від 2014 року;

- прийняти до 30-х роковин Чорнобильської трагедії такі законопроекти:

= про поліпшення пенсійного забезпечення чорнобильців, в редакції, що підготовлена Міністерством соціальної політики України спільно з громадськими чорнобильськими організаціями, після внесення до Верховної Ради України;

= про відміну податку 15% на пенсії інвалідів - чорнобильців, що сплачуються як компенсація за втрату здоров׳я;

= про поновлення доплат до пенсій ліквідаторам з числа військовослужбовців у розмірі 5% і 10% для ІІІ, ІІ та І категорій.

- ініціювати внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо визначення статусу постраждалих дітей, які після досягнення повноліття втратили цей статус і захворіли на онкологічні (в першу чергу рак щитоподібної залози) та онкогематологічні захворювання, а також уточнення норм цього закону, за якими відміна статусу території, що мала певну категорію радіаційного забруднення, не передбачає відміну або втрату статусу постраждалих для мешканців цієї території, які прожили під дією радіаційного фактору відповідну кількість років.

Нагадуємо, що згідно зі ст.16 Конституції України захист громадян, постраждалих внаслідок чорнобильської катастрофи, є обов’язком держави.

Ми вимагаємо від органів державної влади належного виконання цього конституційного обов’язку.

За дорученням учасників Всеукраїнської акції солідарності чорнобильців

Комментариев нет:

Отправить комментарий