Допомога чорнобильцям

Цього року відзначається сумний ювілей – 30-і роковини Чорнобильської трагедії.

Героїчними зусиллями, ціною свого здоров'я і життя, майже 600 тисяч ліквідаторів, з яких близько 400 тис. – громадяни нашої країни, запобігли ще більш згубним наслідкам катастрофи планетарного масштабу, що сталася у Чорнобилі у 1986 році.

У Полтавській області на даний час державний реєстр постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи налічує 18 816 осіб, в тому числі – 9 676 ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС.

Базовим медичним закладом для лікування постраждалих мешканців Полтавщини внаслідок Чорнобильської катастрофи є обласна лікарня відновного лікування. Стаціонарне відділення для лікування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС у закладі працює вже 20 років – з 1995-го. Тут пацієнти-«чорнобильці» лікуються на 25-ти терапевтичних та 5-ти хірургічних ліжках. Найбільше серед хвороб їх непокоїть ішемічна хвороба серця, гіпертонічна хвороба, хронічна дисцикуляторна енцефалопатія, остеохондроз та ін. Крім того, до послуг пацієнтів – фізіотерапевтичне, бальнеологічне лікування та масажний кабінет, де вони можуть пройти й реабілітаційні процедури.

Умови для перебування пацієнтів у закладі постійно покращуються. А нещодавно один з пацієнтів стаціонарного відділення – Микола Міщук разом з депутатами обласної та міської рад Юлією Костенко та Анатолієм Костенком внесли свою лепту у цю справу. Вони проявили ініціативу надати посильну допомогу відділенню, придбавши 10 нових зручних матраців.

Їм, від імені медичних працівників та пацієнтів закладу подякувала головний лікар Ірина Бриль. Вона розповіла, що у минулому році медичними оглядами охоплено 96,9% постраждалих – пацієнтів лікарні. У амбулаторно-поліклінічних умовах проліковано 95,3%, у стаціонарі – 24 308 осіб (29,9%), тобто майже кожен третій постраждалий отримав стаціонарне лікування. Тож, для більш комфортабельного перебування у палатах у нагоді їм стануть нові матраци.

Благодійники запевнили, що вони мають бажання й надалі допомагати закладу. Вони закликають всіх бажаючих підхопити цю ініціативу та приєднатися до доброї справи.

Комментариев нет:

Отправить комментарий