Мінсоцполітики України про виконання Резолюції Всеукраїнської акції солідарності чорнобильців у боротьбі за свої права від 23.03.2016 року.

Адміністрація Президента України
Копія:
Всеукраїнська громадська організація інвалідів
„Союз Чорнобиль України"

Мінсоцполітики розглянуло звернення Всеукраїнської громадсько’ організації інвалідів „Союз Чорнобиль України» стосовно виконання Резолюці всеукраїнської акції солідарності чорнобильців у боротьбі за свої права, яке надійшло із Секретаріату Кабінету Міністрів України від 04.06.20!( № 10173/7/1-16 до листа Адміністрації Президента України.

Законом України „Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 № 76-VIII (далі — Закон № 76-VIII було скасовано зону посиленого радіоекологічного контролю, у зв’язку з чиіу реформовано систему пільг і компенсаційних виплат потерпілим громадянам, які працювали та проживали у цій зоні. Також переглянуто виплати батькам потерпілих від Чорнобильської катастрофи дітей. Право на забезпечення путівками для санаторно-курортного лікування та відпочинок згідно із Законом № 76-УШ мають особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесені до категорії І, та діти-інваліди, інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи. Інші пільги та компенсаційні виплати для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС залишено без змін.

Верховною Радою України 17.03.2016 прийнято Закон України „Про внесення змін до Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо соціального захисту постраждалих осіб) № 1036-УШ (далі — Закон № 1036-УІИ), який 22.03.2016 направлено на підпис Президентові України.

Законом № 1036-УІП до ряду статей запропоновано уточнювальні зміни щодо гарантування пільг постраждалим громадянам та дітям, які проживали на територіях, які до 01.01.2015 належали до зони посиленого радіоекологічного контролю.

У зв’язку з ветуванням Закону № 1036-VIII Президентом України Мінсоцполітики повернулося до опрацювання питань внесення змін до Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», зокрема, щодо визначення статусу особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, категорії 1 громадянам, які проживали на території зони посиленого радіоекологічного контролю.

Про відзначення нагородами. Комісія державних нагород та геральдики (далі — Комісія) розглянула запропонований Кабінетом Міністрів України проект Указу Президента України „Про встановлення відзнаки Президента України медалі „За участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи» та матеріали до нього. За результатами розгляду Комісією прийнято рішення відхилити зазначений проект.

Разом з тим, Міністерством постійно опрацьовуються документи щодо відзначення учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС державними нагородами до роковин Чорнобильської катастрофи 26 квітня та Дня вшануванню учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, який щорічно відзначається 14 грудня.

Про зустріч з лідерами громадських організацій. Під головуванням Прем’єр-міністра України В. Гройсмана 25.04.2016 відбулась нарада з питань, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, із представниками центральних органів виконавчої влади та громадських організацій. Пунктом 1 протокольного рішення наради доручено Мінсоцполітики, Мінфіну, Мінекономрозвитку, Мін’юсту, Мінприроди, МОЗ та ДСНС за участю громадських організацій, які опікуються питаннями соціального захисту постраждалих громадян, підготувати нову редакцію Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі — Закон), передбачивши монетизацію пільг, посилення адресності їх надання та опрацювати питання щодо можливості запровадження державного медичного страхування для постраждалих громадян.

На виконання пункту 1 протокольного рішення, в Мінсоцполітики створено Міжвідомчу робочу групу та 25.05.2016 проведено засідання цієї групи за участю представників Міністерства та громадських чорнобильських організацій. В зазначених нарадах приймають участь і представники від Всеукраїнської громадської організації „Союз Чорнобиль України» та інші представники громадських організацій, зазначені у зверненні.

Також 12 травня п.р відбулася зустріч Міністра соціальної політики України А. Реви з представниками громадських чорнобильських організацій. У зустрічі брали участь зазначені у зверненні представники громадськості.

З 01.07.2016 не оподатковуватимуться пенсії, які не перевищують десяти розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (у розрахунку на місяць), встановленого на 1 січня звітного податкового року 10 740 грн (Закон України „Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій» від 02.06.2016 № 1411 -VII).

Про пенсійне забезпечення. Відповідно до статті 54 Закону пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи можуть призначатися за бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження у 1986-1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно із законодавством.

Умови, порядок призначення та мінімальні розміри пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи визначаються актами Кабінету Міністрів України з відповідних питань.

Порядок обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1210 „Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

З 01.05.2016 проведено перерахунки пенсій з урахуванням нового розміру . прожиткового мінімуму, а саме, перераховано мінімальні розміри пенсій та доплати (надбавки, підвищення, допомога тощо), які визначаються залежно від розміру прожиткового мінімуму, (розмір прожиткового мінімуму збільшено із 1 074 грн до 1 130 гривень).

Крім того, згідно із Законом України „Про внесення змін до Закону України „Про Державний бюджет України на 2016 рік» від 19.05.2016 (щодо соціальних стандартів та обсягу субвенції на надання пільг та житлових субсидій)», відповідно до якого з 01.12.2016 прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, збільшиться до 1 24? грн, що буде підставою для перерахунку розмірів пенсій.

Про відновлення фінансування бюджетної програми „Забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Діяльність Мінсоцполітики у частині забезпечення функцій головного розпорядника бюджетних коштів, спрямованих на соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, регламентується Бюджетним кодексом України.
Згідно статті 23 Бюджетного кодексу України будь-які бюджетні зобов’язання та платежі з бюджету здійснюються лише за наявності відповідного бюджетного призначення, встановленого законом про Державний бюджет України у порядку, визначеному цим Кодексом.

Міністерством листами від 18.02.2016 № 2348/0/14-16/04 та від 21.04.2016 № 5977/0/14-16/04 направило Мінфіну пропозиції для врахування при внесенні змін до Державного бюджету України на 2016 рік видатків щодо забезпечення житлом громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, у розмірі 949,8 млн гривень.

Крім того, у зв’язку з відзначенням 30-х роковин Чорнобильської катастрофи Мінсоцполітики листом від 12.03.2016 № 3572/0/14-16/081 звернулося до Мінфіну з проханням передбачити у змінах до державного бюджету поточного року видатки на забезпечення житлом зазначеної категорії громадян.

Про забезпечення інвалідів-чорнобильців необхідним автотранспортом. Механізм забезпечення інвалідів автотранспортом регламентується Порядком забезпечення інвалідів автомобілями, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 19.07.2006 № 999 (зі змінами).

На розв’язання питань, пов’язаних із забезпеченням автотранспортом усіх інвалідів, які мають на це право, з Державного бюджету необхідно виділити близько 9,7 млрд гривень.

Законом України „Про Державний бюджет України на 2016 рік» не передбачено виділення коштів державного бюджету на придбання автомобілів для інвалідів.

Оскільки потреба інвалідів у автотранспорті набагато перевищує можливості видаткової частини державного бюджету, органи соціального захисту населення забезпечують інвалідів автомобілями поступово з дотриманням черговості серед них.

З урахуванням вищезазначеного, інвалідів І та II груп із числа учасників, ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи, щодо яких установлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою (категорія І), буде забезпечено автотранспортом у порядку черговості відповідно до вимог чинного законодавства.

Про соціальний захист громадян, хворих на рак щитовидної залози. Мінсоцполітики опрацьовується питання внесення змін до Закону, зокрема передбачається врегулювати питання стосовно соціального захисту громадян, хворих на рак щитовидної залози щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з наслідками Чорнобильської катастрофи.

Про соціальний захист громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях та військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї.

З метою посилення їх соціального захисту 21.04.2016 Верховною Радою України було прийнято Закон України „Про внесення змін до Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо усунення дискримінаційного ставлення до громадян, які брали участь у ліквідації наслідків інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях та військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї» № 1339-УШ (далі — Закон), який підписаний Президентом України.

Законом надано право громадянам, які брали участь у ліквідації наслідків інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт та вдовам зазначених громадян отримувати пільги та компенсації відповідно до норм Закону та посилить їх соціальний захист.

З метою виконання Указу Президента України від 14.12.2015 № 702 „Про заходи у зв’язку з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи», постанови Верховної Ради України від 12.11.2015 № 739-УШ „Про вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та про заходи пов’язані з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи» Мінсоцполітики, продовжує докладати зусиль щодо виконання зазначених заходів.

Заступник Міністра В. Мущинін

3 комментария:

  1. кое чего дохрена.нароссказывали что сам черт ногу сламает.кому шо а кому шиш.

    ОтветитьУдалить
  2. ЕДРИТ мою кочерыгу!!!!!!!!!!!!!!! ЭТО ж КААААААК ..заживём!!!!!!!!!!!!!!!!!!! и ТО , и СЁ , и ПЯТОЕ , и ДЕСЯТОЕ!!!!!!!!!!! ..не жизнь-"малина" ....растуды её в качель!!!!!!!!!!!!

    ОтветитьУдалить