З 1 грудня пенсіонерам перерахують пенсії

Відповідно до Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” ( із змінами внесеними згідно із Законом України № 1384-VIII від 19.05.2016) з 1 грудня 2016 року прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність буде збільшено на 10% і становитиме 1247 грн.

Відповідно до ст.27 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” максимальний розмір пенсійної виплати (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) на 2016 рік є сталим – 10740 грн. і не буде змінюватись у зв’язку із зростанням прожиткового мінімуму для осіб які втратили працездатність.

Виходячи з розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність буде переглянуто :

• Мінімальний розмір пенсії за віком ( за наявності страхового стажу у жінок 20 років, а у чоловіків 25 років та пенсії яким були призначені до 01.10.2011 року, та за наявності страхового стажу у жінок 30 років, а у чоловіків 35 років в разі виходу на пенсію після 01.10.2011 року).

• Доплата за понаднормативний стаж відповідно до ст. 28 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (крім пенсіонерів, які працюють або провадять діяльність з отриманням доходу).

• Мінімальні розміри пенсій по інвалідності та в разі втрати годувальника згідно Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”

• Мінімальні розміри пенсій у разі втрати годувальника членам сімей військовослужбовців, які призначені згідно із Законом України ” Про пенсійне забезпечення осіб,звільнених з військової служби та деяких інших осіб”

• Пенсії за особливі заслуги відповідно до Закону України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною”

• Підвищення, передбачені Законом України ” Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”

та інші виплати, розмір яких визначений із прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Виходячи з розміру прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на один місяць з 1 грудня 2016 року буде переглянуто розмір надбавки передбаченої Законом України “Про донорство крові та її компонентів”. Надбавка особам, які мають статус “Почесний донор” становитиме 154,40 грн.

Виплата пенсії працюючим пенсіонерам, розмір пенсії яких перевищує 150% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність пенсія виплачується в розмірі 85% від призначеного розміру, але не менше 150% прожиткового мінімуму, що з 1 грудня 2016 року становитиме 1870,50грн. ( 1247грн. * 150%).

З 1 грудня 2016 року не зміниться:

• розмір підвищення до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання дітям війни, яке встановлене статтею 6 Закону України “Про соціальний захист дітей війни”, оскільки відповідно до п.4 постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2011 р. № 1381 підвищення виплачується у розмірі 66,43 грн.

• розмір підвищення до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання особам, яким виповнилося 100 і більше років, яке встановлене відповідно до абзацу 3 постанови Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2012 р. № 908 у розмірі 189,8 гривні;

Отже, пенсіонерам не потрібно звертатись до органів Пенсійного фонду, оскільки територіальними управліннями Фонду в області буде проведений автоматизований перерахунок пенсій.

1 комментарий: