Переселенців перевірятимуть не вдома, а в Ощадбанку, - волонтер

Міністерство соціальної політики планує змінити порядок перевірки переселенців

Як повідомила координатор з розвитку громадської організації Донбас-SOS Ольга Гвоздьова в ефірі Громадського, таке рішення прийнято в результаті розгляду скарги переселенки Ольги Антоненко, яка живе і працює в Києві, передає Depo.Донбас.

Зазначається, що йдеться про скасування перевірок на дому для підтвердження місця проживання людей, які працюють або навчаються на денному відділенні у "виші".

Антоненко розповіла, що це питання вона обговорювала із заступником міністра Віктором Іванкевичем, коли зателефонувала на "гарячу лінію". Вона зазначила, що 21 червня написала заяву в управління і соцзахисту праці про продовження на наступні півроку адресної допомоги, але дочекалася перевірки тільки 23 серпня.

"Одночасно з написаною заявою я надала довідку з місця роботи в школі. На той момент, коли я писала заяву, я була у відпустці, але відпустка закінчилася, ніхто не прийшов, і я не могла собі уявити, як вони мене знайдуть, якщо я працюю", - розповіла жінка.

Координатор волонтерської групи зазначає, що насправді перевіряючі завжди приходять пізніше, тому що в соціальній службі не вистачає інспекторів, щоб прийти до такої кількості зареєстрованих осіб. 

"Міністр в липні приїхав в Донецьку область, і вже там отримав з місцевого Управління соцзахисту зауваження і правки до цієї постанови. І одна з правок стосувалася якраз працевлаштованих людей та тих, хто вчиться на підконтрольній території і можуть довести, що вони тут проживають, тому їх не потрібно перевіряти", - повідомила Гвоздьова.

Вона також зазначила, що в такий спосіб механізм перевірки і перебування переміщених громадян має бути спрощений.

"Наші пропозиції прості. В нас є адресна допомога внутрішньо переміщеної особи на оренду житла і комунальних послуг, тому механізм перевірки потрібен тільки по цій адресній допомозі. Вся інша допомога не потребує перевірки", - вважає Гвоздьова.

На її думку не потрібно перевіряти й умови проживання, якщо людина може підтвердити, що вона мешкає тут.

"Також ми проти того, що СБУ і Нацполіція могли прийти з перевіркою, якщо є інформація, що людина не проживає. Адже як це пов’язано з соціальними виплатами, незрозуміло", - зауважила координатор.

Також вона зазначає, що волонтери пропонують розділити адресну допомогу та інші виплати.

 "Якщо в людини є довідка внутрішньо переміщеної особи, то вона отримає адресну допомогу. Всі інші соціальні виплати, в тому числі, і пенсія, не мають бути залежними від цієї довідки", - вважає вона.

У той же час зазначається, що в разі, якщо людина не претендує на виплати, отримувати справку їй все одно доведеться.

"Ми намагаємось донести Міністерству, що потрібно розділити ці речі. Але поки що зараз не тільки не йде в бік поліпшення ситуації, а навпаки, — погіршення. На минулому тижні ми дізналися, що планується нова постанова, згідно з якою переселенці мають приходити кожні три місяці в Ощадбанк для фізичної ідентифікації",- повідомила Гвоздьова.

Вона зазначає, що з одного боку — це знову черги в Ощадбанку, і будуть страждати люди, які не є переселенцями. З іншого боку це стане проблемою для людей з інвалідністю та літніх людей. Координатор зазначає, що у Мінсоцполітики обіцяють запустити базу переселенців 8 грудня, але це вже не вперше.

Зараз, наскільки нам відомо, дали доступ до регіональних управлінь соціального захисту, але й там є проблеми. Як тільки запуститься база, управлінням соціального захисту буде простіше відслідковувати ситуацію з внутрішньо переміщеними особами", - вважає вона.

Як повідомлялося раніше, Кабінет міністрів України перерозподілив 479 млн грн на щомісячну допомогу переселенцям на оренду житла та 8 млн грн на щорічну допомогу ветеранам.

Комментариев нет:

Отправить комментарий