Уряд затвердив Порядок виплати одноразової компенсації за шкоду, заподіяну внаслідок Чорнобильської катастрофи, та щорічної допомоги на оздоровлення деяким категоріям громадян

Кабінет Міністрів своєю постановою затвердив Порядок виплати одноразової компенсації за шкоду, заподіяну внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій, ядерних випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї, та щорічної допомоги на оздоровлення деяким категоріям громадян.

Як відомо, до Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” 21 квітня 2016 року Парламент вніс зміни, згідно з якими статтю 48 було викладено у новій редакції та розширено категорії осіб, які мають право на отримання одноразових компенсацій за шкоду, заподіяну здоров’ю, за втрату годувальника та надання щорічної допомоги на оздоровлення.

Нагадаємо, що одноразова компенсація виплачується учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, учасникам ліквідації наслідків інших ядерних аварій, особам, які брали участь у ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт, які стали інвалідами внаслідок відповідних ядерних аварій та випробувань, участі у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт, дружинам (чоловікам), якщо та (той) не одружилися вдруге, померлих громадян, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, участю у ліквідації наслідків інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт, сім’ям, які втратили годувальника, та батькам померлого із числа осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, дітям-інвалідам, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

Щорічна допомога на оздоровлення виплачується громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, які брали участь у ліквідації наслідків інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт і постраждалим за інших обставин від радіаційного опромінення не з власної вини, віднесеним до категорії 1, учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, інших ядерних аварій, громадянам, які брали участь у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт, і постраждалим за інших обставин від радіаційного опромінення не з власної вини, віднесеним до категорії 2 або 3, дітям-інвалідам, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

Зазначені компенсація та допомога виплачуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України. Постановою, прийнятою 26 жовтня ц.р. на засіданні Уряду, визначено механізм їх виплати.

6 комментариев:

  1. Я работаю в зоне отчуждения с самого начала и являюсь ликвидатором 2-й категории. Положена ли мне компенсация и помощь на оздоровление и в каких размерах. С ув

    ОтветитьУдалить
  2. С вами полностью согласен,я инвалид ликвидатор аварии на Чаэс,по 3гр получаю2512 гр а кто то решает за нас свои проблемы,ведь ликвидаторов инвалидов ,где то 60 тысяч,что это за власть,которая нехочет обеспечить пенсиями которые хотулутшат жизнь людей,которые несмотря на свое здоровье,исполняли долг перед Родиной,позор таким руководителям,Гройсман послушай людей,бог тебя накажет и твоих родных

    ОтветитьУдалить
  3. Юля одно и тоже что жид Яценюк и Гройсман где при ней была Денисова Люда министром социальной политики (давила Чернобольцев)где она сейчас вРегламентном Комитете Верховной Раде от Народного фронта пока она там Чернобыльцам ничего не светит Кужель надо спросить как с Людочкой говорила ПИАР ПРОДОЛЖАЕТСЯ и за Всех этих дряней не голосуйте!!!

    ОтветитьУдалить
  4. Ага! Вот и заработал я у государства льготу, не подавится бы. Так и хочется(как говорили мои знакомые), взять и кинуть каждому по колотушке в кабинет. А потом удивляются, почему такой народ нервный?

    ОтветитьУдалить
  5. Да за какие одноразовые компенсации вы говорите,какое государство,его давным давно нет,вся власть банкрот,сейчас людям натрут мозги,бюджетик роздерибанят, и в европу,подальше от чернобыльцев,авганцев,и так далее,главное им незабывать,кричать,Слава Украине,Героям Слава

    ОтветитьУдалить