Міністерські вигадники

    
Хвилин за 17 до десятої години ранку прихожа до приміщення приймальні Кабінету Міністрів України вже була «окупована». Людський потік, почувши початок запису на особисту зустріч до Міністра соціальної політики України, котрий нібито виділяє для спілкування із соціально незахищеними громадянами дві години свого «дорогого і обтяженого невідкладними справами часу» один раз на два місяці, готові були повалити двері приймальні. 

     На щастя їм завадили милиці, костури, інвалідні візки, господарські сумки із запасами питва і їжі, якими припаслися на далеченьку дорогу чи не з усіх куточків, знедоленої безвідповідальністю та чиновницьким свавіллям, держави. Болі численних прохальників мали б виліковуватися на місцях, не в цих стінах. Тут нікого не чують! На місцях теж – зажирілі та некомпетентні правителі.

    Нам трьом вдалося протиснутися до жіночки не одразу, щоб потрапити у стихійний список щасливчиків на зустріч. Випав 33-тій номер у загальній черзі з душ понад 60. Щось залоскотало біля серця, що було прикрито залізничним квитком додому з вирушенням о 18.50.
     Невдовзі зазвучали офіційно присвоєні нам номери. І по черзі нас почали навчати уму розуму. До нас підійшов хвацький молодик. Прізвище пригадав, мав нещастя з ним років два назад поспілкуватися у стінах міністерства. Через його зверхність і маніпуляторський хист потреба у спілкуванні з ним у мене згасла одразу.

     Нагадаю причину нашої поїздки. Ще працівники рідного нам Головного управління ПФУ у зговорі з такими ж маніпуляторами Мінсоцполітики вирішили  зупинити десятки чинних судових рішень, які ми виборювали місяцями, а іноді й довше. А коли додати отой вовчий спротив, то стає ще більш сумно. Вражала їх тупість, котру вони виявляли в апеляціях, касаціях та вимогах роз’яснень чітко і недвозначно сформульованої другої частини 56-тої статті Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»:

« 2. Право на пенсію в повному розмірі мають громадяни, віднесені до категорій 1, 2, 3, 4, за умови стажу роботи не менш як: чоловіки - 20 років, жінки - 15 років, із збільшенням пенсії на один процент заробітку за кожний рік роботи понад встановлений цим пунктом стаж, але не вище 75 процентів заробітку, а громадянам, які відпрацювали за списком № 1, чоловіки - 10 років і більше, жінки - 7 років 6 місяців і більше - не вище 85 процентів заробітку, у разі призначення пенсії на умовах частини другої статті 27 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

     У позовах у нас була єдина вимога - обраховувати нам законну надбавку до державної пенсії за понаднормативний стаж за кожен рік по одному відсотку зарплати ліквідатора. Вони ж, умудрялися застосовувати цілу низку варіацій. Блудили при визначенні строку виходу на пенсію - для одних брали 25 років, для інших 35. А треба 20!?

     Вони ніяк не могли докумекатися сутності поняття «ЗАРОБІТОК». Їм чомусь приглянувся замінник - прожитковий мінімум для непрацездатних осіб. Але їм і цього виявилося замало. Вони забували, що ця величина змінна. Ще більше їх лютило, що цей чинник незалежно від їх волі зростає в рік по кілька разів. Приміром, в одному із рішень про призначення пенсії, датованому лютим 2018 року застосували прожитковий мінімум 2016 року, який зазнав зміни у травні – 1074 гривні. Отут згадалась мені фраза отого молодика : «Ми Вам платимо пенсію …». «Ми, то хто?!»,- зляпасили його миттєво.

     Подібних фраз ми начулися немало. Але насторожило інше - він намагався переконати, що наша пенсія не є уже державною, а пільговою по віку. «Собака», привнесена до нашого закону, розрекламованою владою «пенсійної реформи», як велике благо для нас, зарита у невеличкій фразі Закону України №2148 від 03 жовтня 2017 року - « … на умовах частини другої статті 27 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

     У мене велике занепокоєння викликає позиція окремих керманичів чорнобильського руху, що ратують за зміни до Закону 796-12, в яких прибрано поняття «державна пенсія».

      Але повернемося до приймальні Кабінету Міністрів України. О тринадцятій міністерські чиновники змилися на обід. Поверталися хто коли.

Настала довго очікувана 15 година. «Ні ті шуму, ні ті писку!» Тікання годинника нервує. Минуло три хвилини… п’ять .. 20 .. 30… Десь за 20 хвилин на 16-надцяту вийшла розпорядниця і співчутливим голосом повідомила, що пана Реви не буде… Його замінить заступниця по євроінтеграції


 У приймальні Кабінету Міністрів України  26 лютого 2018 року.

Ярослав Олійник, голова
ГО «Прикарпатбат Чорнобиль»,
член Всеукраїнської  ініціативної
 групи по захисту  конституційних
прав ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС 

9 комментариев:

  1. Ярослав Олійник1 мар. 2018 г., 09:01:00

    Друзі! Скористайтеся нашим досвідом. Норма другої частини ст. 56 Чорнобильського Закону чинна. 24 січня 2018 року Львівський апеляційний адміністративний суд підтвердив право кожного ліквідатора другої категорії на надбавку до пенсії по одному проценту заробітку за кожен рік понад 20 років трудового стажу. Управління ПФУ — НАГОЛОШУЮ — нашу пенсію не вважають уже державною, а пільговою пенсією по віку як звичайним громадянам. Борімося і переможемо! Не даваймо себе обдурити.

    ОтветитьУдалить
  2. ПАНЕ ОЛІЙНИК - АПЕЛЯЦІЙНА ІНСТАНЦІЯ ПЕРЕВІРЯЄ ПРАВИЛЬНІСТЬ ПРИЙНЯТТЯ ПЕРШОЇ ІНСТАНЦІЇ , ЯКЩО ПЕРША ПРИНІМАЛАСЬ ЩЕ ДО ЗМІН В ЗАКОНІ , ТО ВИПЛАТЯТ ЗАБОРГОВАНІСТЬ ДО 03.10.2017 РОКУ . ЩЕ РАЗ ВАМ ПОЯСНЮЮ - СТ 56 Ч.2 ДІЙСНА ТОДІ КОЛИ ВАМ ПЕНСІЮ НАРАХОВУЮТЬ ПО Ч.2 СТ.27 ( ТОБТО ВІД ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ В ЗОНІ ВІДЧУЖЕННЯ ), А ВАШИМ ГЕРОЯМ РАХУЮТЬ ПЕНСІЮ ПО Ч.1 СТ.27 , ТОБТО ВІД ЗАРОБІТКУ ЗА 60 КАЛЕНДАРНИХ МІСЯЦІВ . ЯКЩО ВИ ПЕРЕЙДЕТЕ ТАК ЯК Я КАЖУ ТО 56 Ч.2 БУДЕ ПРАЦЮВАТИ . ПЕРЕПРОВІРТЕ ТЕ ЩО Я СКАЗАВ В ПЕНСІЙНОМУ ФОНДІ І НЕХАЙ ВАМ РОЗ'ЯСНЯТ .

    ОтветитьУдалить
  3. Ярослав Олійник2 мар. 2018 г., 12:55:00

    Друзі! Не потакайте крутіям з управлінь ПФУ. Стаття 49 Чорнобильського закону надає право ліквідаторам на дві пенсії - повну державну і другу за втрату здоров'я. 27-ма стаття про пільгові пенсії по віку для звичайних громадян. Ви хіба не уловлюєте різницю між поняттями - державна пенсія і пільгова пенсія для звичайних громадян. Іншого механізму ніж розрахунок пенсії від заробітку за 5 років не існує. Але йдеться про доплату за понаднормативний стаж. Адже наш Закон вимагає для призначення повної державної пенсії тільки 20 років стажу. За кожен рік понад 20 держава доплачує ліквідаторам за кожний рік по одному проценту заробітку. Що тут є незрозумілим.

    ОтветитьУдалить
  4. А ЩО ВИ ПАНЕ ОЛІЙНИК ТАКЕ КАЖЕТЕ , ЩО НЕМА ІНШОГО МЕХАНІЗМУ ЯК РАХУВАННЯ ВІД 5 РОКІВ , А СТ 57 , ЯКА ПЕРЕДБАЧАЄ РОЗРАХУНОК З ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ В ЗОНІ ВІДЧУЖЕННЯ . ПРОСТО ПФУ ЦЮ ТЕМУ ПРОПУСКАЄ ТІЛЬКИ ЧЕРЕЗ СУД .

    ОтветитьУдалить
  5. Ярослав Олійник3 мар. 2018 г., 13:01:00

    Стаття 57. Пільги по обчисленню середньомісячного заробітку

    Обчислення середньомісячного заробітку провадиться відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".
    У разі обчислення пенсії відповідно до частини другої статті 27 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" за бажанням того, хто звернувся за пенсією, середньомісячний фактичний заробіток для обчислення пенсії може визначатися за будь-які 12 місяців підряд роботи на територіях радіоактивного забруднення.
    Якщо особа, яка звернулася за пенсією, пропрацювала на територіях радіоактивного забруднення:
    менше 12 місяців, - середньомісячний заробіток визначається шляхом поділу загальної суми заробітку за календарні місяці роботи на кількість цих місяців;
    не менше 30 календарних днів у двох місяцях, - середньомісячний заробіток визначається за будь-які фактично відпрацьовані 30 календарних днів роботи;
    менше місяця, - середньомісячний заробіток визначається за цей календарний місяць з додаванням до заробітку на основній роботі.
    Порядок обчислення середньомісячного заробітку для призначення пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, призначеної відповідно до статті 54 цього Закону, визначається Кабінетом Міністрів України.
    Особам, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році, а також в евакуації населення на добровільній безплатній основі і стали особами з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи, що підтверджено відповідними документами, пенсія по інвалідності за їх бажанням обчислюється з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, що був встановлений на час їхнього перебування в зоні відчуження.

    ОтветитьУдалить
  6. Ярослав Олійник4 мар. 2018 г., 08:46:00

    Тим, хто не вірить у досвід прикарпатських ліквідаторів і персонально назойливому Аноніму, раджу пересвідчитися , що у спорах цієї категорії справ висловлена чітка правова позиція Верховного Суду України у постановах від 07 липня 2015 по справі № 21-727а15 та 20 вересня 2016 по справі №1601/12900/12.

    ОтветитьУдалить
  7. ПАНУ ОЛІЙНИКУ . СКАЖІТЬ БУДЬ-ЛАСКА ЧИ ПЛАТЯТ КОМУСЬ ЗАРАЗ ПО СТ 56 57 ? КОМУСЬ ТО ПОВИННІ ПЛАТИТИ , ІНАКШЕ НАВІЩО ЦІ СТАТТІ . СКАЖУ ВАМ ПАНЕ ОЛІЙНИК - ВИ МІЛКО ПЛАВАЄТЕ ПО ДАНІЙ ТЕМІ , І ЯКЩО БИ ВИ НЕ ЗАЛІЗЛИ В ЦЮ КУХНЮ , А ВЗАМІН ПРИЙШОВ БИ ЯКІСЬ НОРМАЛЬНИЙ АДВОКАТ , ТО ЧОРНОБИЛЬЦІ МАЛИ БИ НАБАГАТО БІЛЬШУ ПЕНСІЮ . А ТАК В ВАШОМУ ВИПАДКУ Є ПРИСЛІВ'Я ( ВСРАЛОСІ ТЕЛЄ В КАПУСТУ , І ЗБАВИЛО РОСІВ ) .

    ОтветитьУдалить
  8. БУТИ ЖУРНАЛІСТОМ , ЗАМПОЛІТОМ ЩЕ НЕ ОЗНАЧАЄ БУТИ АДВОКАТОМ .

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Ярослав Олійник6 мар. 2018 г., 08:45:00

      Якщо ти не лікар-
      то не став діагноз.
      Якщо ти не Бог -
      то не суди.
      Лізти в чужу душу -
      це велике нахабство!

      Удалить