РІШЕННЯ ІМЕНЕМ УКРАЇНИ Харківський окружний адміністративний суд


Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

Р І Ш Е Н Н Я
І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

Харків  

02 березня 2018 р. № 820/598/18  

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді - Бадюкова Ю.В., розглянувши в приміщенні суду в м. Харкові в порядку спрощеного провадження без повідомлення учасників справи адміністративну справу за адміністративним позовом ОСОБА_1  до  Чугуївського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Харківської області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов'язання вчинити певні дії,-

В С Т А Н О В И В:


ОСОБА_1 (далі позивач, ОСОБА_1М.) звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Чугуївського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Харківської області  (далі відповідач, Чугуївське ОУПФУ Харківської області), в якому просить суд:

- визнати протиправним рішення Чугуївського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Харківської області щодо відмови йому в перерахунку пенсії обчисленої з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року;
- скасувати Рішення №12596-02/23 від 04.12.2007 року Чугуївського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Харківської області "Про відмову в перерахунку пенсії";

- зобов'язати Чугуївське об'єднане управління Пенсійного фонду України Харківської області провести з 01.10.2017 перерахунок та виплату йому пенсії, обчисленої з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, відповідно до 59 Закону України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".          

В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що Міжрайонною радіологічною МСЕК № 2 йому було встановлено третю групу, а з 30.05.2012 року - встановлено другу групу інвалідності (безстроково), захворювання пов'язані з фактором іонізіруючого випромінювання дії на організм від наслідків аварії на ЧАЕС, довідка № 167416 від 30.05.2012 року.

Позивач перебуває на обліку в Чугуївському об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України Харківської області. Йому призначена державна пенсія по інвалідності в розмірі відшкодування фактичних збитків, а також додаткова пенсія згідно Закону України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи від 28.02.1991 року №796 - XII (надалі - Закон № 796 ).

При отриманні пенсії за жовтень і листопад 2017 року позивачу стало відомо, що відповідач з 01 жовтня 2017 року невірно нараховував та виплачував йому державні пенсії (основну та додаткову) і звернувся до відповідача із заявою від 20 листопада 2017 року щодо встановлення розміру пенсії відповідно статті 59 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» виходячи з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, але рішенням № 12596-02/23 від 04.12.2017 року Чугуївського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Харківської області «Про відмову в перерахунку пенсії» відповідач відмовив йому в перерахунку призначеної пенсій з огляду на відсутність підстав такого перерахунку та правомірність визначення розміру пенсії.

Відмовляючи, відповідач вказує що перерахунок пенсії відповідно до статті 59 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (далі - Закон № 796) проводиться особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок цього стали особами з інвалідністю - тобто передбачено тільки особам, які стали інвалідами під час проходження дійсної строкової служби та вказує що позивач був призваний на військові збори та брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і став інвалідом 2-ї групи та віднесений до 1 категорії осіб, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, тобто не під час проходження дійсної строкової служби. Вважає що рішення № 12596-02/23 від 04.12.2017 року Чугуївського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Харківської області «Про відмову в перерахунку пенсії є незаконним і таким що підлягає скасуванню, звязку з чим просив задовольнити позовні вимоги у повному обсязі.

Ухвалою від 05.02.2018 року зазначену справу прийнято до розгляду та відкрито спрощене провадження у справі.
На виконання ухвали відповідачем було надано відзив у строк встановлений судом, в якому просив суд відмовити у задоволені позову зазначивши, що  з адміністративним позовом не погоджується, оскільки  перерахунок пенсії відповідно до статті 59 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи"" (далі - Закон № 796) проводиться особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок цього стали особами з інвалідністю - тобто передбачено тільки особам які стали інвалідами під час проходження дійсної строкової служби.

ОСОБА_1 з 30.04.1986 по 20.05.1986 знаходився на учбових зборах, брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і став інвалідом 2-ї групи та віднесений до 1 категорії осіб,   які   постраждали   внаслідок   аварії   на Чорнобильській АЕС. тобто не під час проходження дійсної строкової служби.

Відповідно до ст. 54 Закону, пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, може призначатися за бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно із законодавством.

Зазначає, що мови та порядок призначення та мінімальні розміри пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва і захворювання, визначаються актами Кабінету Міністрів України з відповідних питань. Постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» визначено механізм обчислення пенсій, зокрема, по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, та встановлено мінімальні розміри пенсій по інвалідності. Підставою для обчислення пенсії по інвалідності відповідно до частини 1 статті 54 Закону є довідка про заробітну плату, що видана підприємством, установою, організацією або їх правонаступником. Зазначена довідка видається на підставі первинних документів: особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів, що містять відомості про нараховану заробітну плату, місце роботи (населений пункт, № зони, кратність чи об'єкт), період роботи в зоні відчуження, конкретні дні роботи чи їх загальну кількість, тривалість робочого дня. Копії первинних документів додаються до довідки про заробітну плату. Первинними є ті документи, що складені в період роботи в зоні відчуження. В мінімальному розмірі пенсія такої категорії осіб призначається якщо немає зазначеної вище довідки про заробітну плату).


Враховуючи вище викладене, відсутні правові підстави для перерахунку пенсії позивачу згідно статті 59 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» виходячи з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати.

Фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється згідно до вимог ст. 229         КАС України.

Так, з огляду на те, що згідно положень ст. ст. 12257 КАС України    передбачено, що даний спір віднесено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження, суд   вважає за можливе розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, враховуючи, що відповідача повідомлено належним чином про наявність позову щодо оскарження його рішення.
Відповідно до ч. 5    ст.262 КАС України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.
Враховуючи положення ч. 11    ст. 126 КАС, оцінивши повідомлені позивачем та відповідачем обставини, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.
З матеріалів справи встановлено, що згідно копії посвідчення серія А № 150231с, виданого 08.02.2013 року, ОСОБА_1 є особою, яка постраждала внаслідок чорнобильської катастрофи, категорія 1 ( а.с.11).
Згідно з вкладкою №656959с до посвідчення громадянина(ки), який(яка) постараждав(ла) внаслідок Чорнобильської катастрофи вбачається, що ОСОБА_1 є учасником ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС( категорія1) ( а.с.11).

Рішенням від 04.12.2017 року № 12596-02/23 Чугуївське ОУПФУ Харківської області позивачу було відмовлено в перерахунку пенсії згідно заяви від 20.11.2017 року щодо встановлення розміру пенсії відповідно статті 59 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» виходячи з пятикратного розміру мінімальної заробітної плати. Зазначений перерахунок пенсії відповідно до статті 59 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» проводиться особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок цього стали особами з інвалідністю тобто передбачено тільки особам які стали інвалідами під час проходження дійсної строкової служби (а.с.14-15).

Копією довідки від 20.05.1986 року №47 підтверджено, що ОСОБА_1  з 30.04.1986 року  по 20.05.1986 року знаходився на учбових зборах (а.с.13).

Із копії довідки до акту огляду МСЕК серія 10 ААА № 167416 вбачається, що ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1, 30.05.2016 року проходив огляд, група інвалідності друга з 30.05.2012 року, причина інвалідності захворювання пов'язане з виконанням обов'язку військової служби при ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (а.с.10).

Із копії посвідчення серія Є №106772, виданого 31.05.2012 року УПСЗН м. Чугуїв Харківської області встановлено, що ОСОБА_1 є інвалідом 2 групи і має право на пільги, встановлені законодавством України для ветеранів війни-інвалідів війни. Пенсійним посвідченням №1806512059 встановлено, що ОСОБА_1 отримує пенсію по інвалідності 2 грп. інвалід з числа учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, інших ядерних аварій та випробувань (а.с.11).

Відповідно до    ст. 5 КАС України    кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає,що рішенням, дією чи бездіяльністю суб'єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і просити про їх захист шляхом визнання бездіяльності суб'єкта владних повноважень протиправними та зобов'язання вчинити певні дії.

Відповідно до    ст. 6 КАС України    суд при вирішенні справи керується принципом верховенства права, відповідно до якого, зокрема, людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Суд застосовує принцип верховенства права з урахуванням судової практики Європейського суду з прав людини.

Відповідно до    ст. 77 КАС України    кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених    статтею 78 цього Кодексу.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів Україні щодо підвищення пенсій № 2148-VIII від 03.10.2017 року ч. 3 ст. 59 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» № 796-XII, який набрав чинності з 11.10.2017 року, викладено у наступній редакції: «Особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок цього стали особами з інвалідністю, пенсія по інвалідності обчислюється відповідно до цього Закону або за бажанням таких осіб - з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.

Відповідно до зазначеної норми Закону право на отримання пенсії, обчисленої з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року  є у наступних категорій осіб, а саме: 1) особи, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань; 2) особи, які брали участь у військових навчаннях    із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок цього стали особами з інвалідністю. Таким чином, пенсія по інвалідності з розрахунку п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року має бути виплачена зазначеним особам. Також суд зазначає, що проходження строкової служби віднесено до осіб, що брали участь у військових навчаннях та не відносяться до осіб, які брали участь у ліквідації аварії на ЧАЕС.

Порядок обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи затвердженому    постановою КМУ від 23.11.2011 року № 1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», також доповнено пунктом 9-1 такого змісту: "За бажанням осіб, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби та внаслідок цього стали особами з інвалідністю, пенсія по інвалідності обчислюється з пятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року».

Органи державної влади, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцієюта законами України. (ч. 2 ст. 19 Конституції України).
"На підставі" означає, що суб'єкт владних повноважень, крім того, що має бути утворений у порядку, визначеному Конституцією та законами України, зобов'язаний діяти на виконання закону, за умов та обставин, визначених ним.
"У межах повноважень" означає, що суб'єкт владних повноважень повинен приймати рішення, а дії вчиняти відповідно до встановлених законом повноважень, не перевищуючи їх. Під встановленими законом повноваженнями прийнято розуміти як ті, на наявність яких прямо вказує закон - так звані "прямі повноваження", так і повноваження, які прямо законом не передбачені, але безпосередньо випливають із положень закону і є необхідними для реалізації суб'єктом владних повноважень своїх функцій (завдань) так звані "похідні повноваження".

"У спосіб" означає, що суб'єкт владних повноважень зобов'язаний дотримуватися встановленої законом процедури і форми прийняття рішення або вчинення дії і повинен обирати лише визначені законом засоби.

Згідно з частиною 2 статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті вони на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені    Конституцією    та законами України; з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); безсторонньо (неупереджено); добросовісно; розсудливо; з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації; пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Оцінюючи бездіяльність відповідача на відповідність критеріям зазначеним в ч. 2 ст. 2 КАС України, суд прийшов до висновку щодо її протиправності з приводу невиплати позивачу пенсії.

Відповідно до положень, закріплених  ст. 9 КАС України, розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.    

Відповідно до ч. 2 ст. 77 Кодексу адміністративного судочинства України, в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Статтею 90 КАС України передбачено, що суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні (ч. 1 ст.); жодні докази не мають для суду наперед встановленої сили (ч. 2 ст. 90); суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності (ч. 3 ст. 90).      

З огляду на вищевикладене суд зазначає, що відповідач, як суб'єкт владних повноважень не довів правомірності прийнятого ним рішення.
При зазначених обставинах, суд вважає вимоги позивача правомірними та такими, що ґрунтуються на положеннях діючого законодавства, належним чином обґрунтовані,  підтверджені матеріалами справи, а тому підлягають задоволенню.    

          Керуючись ст.ст.257,258,262246255,295 КАС України, суд

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов ОСОБА_1 до Чугуївського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Харківської області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов'язання вчинити певні дії - задовольнити.

Визнати протиправним рішення Чугуївського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Харківської області щодо відмови ОСОБА_1 в перерахунку пенсії обчисленої з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.

Скасувати Рішення №12596-02/23 від 04.12.2007 року Чугуївського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Харківської області "Про відмову в перерахунку пенсії".

Зобов'язати Чугуївське об'єднане управління Пенсійного фонду України Харківської області провести з 01.10.2017 перерахунок та виплату ОСОБА_1 пенсії, обчисленої з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, відповідно до 59 Закону України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".          

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку, передбаченому п.п. 15.5. п. 15 ч. 1 Розділу VII Перехідних положень КАС України до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів, з дня його проголошення.

В разі, якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.    

Повне рішення складено 02 березня 2018 року

  Суддя                                       Бадюков Ю.В.

95 комментариев:

  1. если кто знает как правильно написать заявление для перерасчета пенсии по постановлению №796 в пенсионный фонд.Я участник ликвидации аварии на ЧАС призывался военкоматом на военные сборы (партизан)

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Ярослав Олійник16 мар. 2018 г., 13:54:00

      ________________об’єднане управління ПФУ ___________________________________області
      Вул. _________________________________________

      ІВАНОВА Івана Івановича, учасника
      ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС
      у _____ році, ліквідатора другої категорії
      Вул.___________________________________-_
      тел. _________________

      Заява про перерахунок пенсії в розмірі відшкодування фактичних збитків із врахуванням п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати,встановленої на 01.01.2018 року ( ), відповідно до статті 59 Закону України «Про статус і соціальнийзахист осіб,які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»

      Я,як ліквідатор першоої категорії, маю право на пенсійне забезпечення відповідно до норм Закону України «Про статус і соціальний захист громадян,які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».
      Із наданого мені рішення про нарахування і виплати пенсії №_______ від «____» ___________ 2018 року я переконався,що обрахунок мого пенсійного забезпечення,як ліквідатора першої категорії зі статусом інваліда війни, не відповідає чинній статті 59 ЗУ «Про статус і соціальний захист громадян,які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»: « Особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок цього стали особами з інвалідністю, пенсія по інвалідності обчислюється відповідно до цього Закону або за бажанням таких осіб - з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року».

      Прошу зробити відповідний перерахунок мого пенсійного забезпечення.

      «____» _________________ 2018 року / Іванов І. І. /

      Удалить
  2. Віктор ! надішліть мені на пошту лист і я вам напишу

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Шановний Коля Семенчук!
      Надішліть, будь ласка, зразок заяви в ПФУ і позрв в СУД, як що можна? Дякую!

      Удалить
    2. Моя пошта qunter22@gmail.com телефон 0985181779

      Удалить
    3. Моя пошта qunter22@gmail.com телефон 0985181779

      Удалить
    4. пришліть лист мені на пошту будь ласка ,і я Вам всім відповім! а практично позов висить на сайті а в упф треба писати на їх бланку !

      Удалить
  3. Ярослав Олійник16 мар. 2018 г., 13:56:00

    Прошу звернути увагу на помилку - ліквідатора не другої,а першої категорії.

    ОтветитьУдалить
  4. Я потерпевший 1 категории, подскажите как правильно написать заявление на перерасчет

    ОтветитьУдалить
  5. Хлопці, в кого є, скиньте, будь ласка, на мою пошту kylasowa55@gmail.com зразок заяви до ПФ про нарахування з 2011 року, і позовну у районний суд. Наперед дякую.

    ОтветитьУдалить
  6. Николаю Семенчуку. мой тел 0679459454 электронной почты нету

    ОтветитьУдалить
  7. Будь ласка,хлопці,і мені скиньте зразок заяви до ПФ по ст59(ту яку треба писати спершу до ПФ)і позивну до райсуду.
    Моя пошта viktorpalamarchuk11@gmail.com

    ОтветитьУдалить
  8. Хлопці будь-ласка скиньте заяву до ПФ gunsssrocky11@meta.ua, і позовну заяву у районний суд. ДЯКУЮ

    ОтветитьУдалить
  9. И мне тоже, пожалуйста! lenaanatskaya@gmail.com "заяви до ПФ про нарахування з 2011 року, і позовну у районний суд". Для отца

    ОтветитьУдалить
  10. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  11. 19anatoliy61@ mail.ua Моя пошта.Ліквідатор 1 кат. 2 гр.інвалідності.Дякую

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Шановний Николай Семенчук!
      Надішліть, будь ласка, зразок заяви в ПФУ і позовну в СУД по 59 ст. на пошту:VIKA150475@GMAIL.COM ( ДЛЯ МОГО БАТЬКА).Буду дуже вдячна Вам!З повагою, Вікторія.

      Удалить
  12. Шановний Николай Семенчук!
    Надішліть, будь ласка, зразок заяви в ПФУ і позрв в СУД, як що можна? Дякую! anna20101994@meta.ua

    ОтветитьУдалить
  13. Шановний Николай Семенчук! Скиньте будь ласка, зразок заяви у ПФ про нарахування з 2011р. і позовну заяву в районний суд. Дякую! melnik.elena67@ukr.net

    ОтветитьУдалить
  14. Надішліть, будь ласка мені зразок позивної заяви до райсуду. по ст59. інвалід 2групи
    Моя пошта parapanov16@ukr.net

    ОтветитьУдалить
  15. Добрий ранок Всім ліквідаторам!!!Хто хоче подавати позови по Законодавству №2148 та №851:перше-подача заяви в УПФУ в 2-х примірн.по перерахунку(1 прим. у них,2-й тобі на руки з реєстрацією що вони отримали;друге-їхня відповідь згідно ст.59 Чорнобильського Закону "Про статус і........",третє-зверніть УВАГУ!!!!ЩО написано в пенсійному посвідченні в графі -Вид пенсії:По інвалідності (I/II/III грп.)потерпілі від аварії на ЧАЕС----НЕ ПРОЙДЕ,,,,а в багатьох ліквідаторів це є(потерпілі-це переселенці);повинно бути-----ЯК написано в довідці МСЕК(інвалід в/с з числа учасників ліквідації аварії на ЧАЕС і т.д.і т.п....ВСІ копії підуть в СУД--а там все повинно бути од А до Я.Сам готую подання в суд,саме ГОЛОВНЕ-сформулювати свої вимоги ЗАКОННО і ОБГРУНТОВАНО!!!!!ХАЙ ВАМ ЩАСТИТЬ!

    ОтветитьУдалить
  16. Уважаемый Николай Семенчук!
    Пришлите, пожалуйста, образец заявы в ПФУ и заявления в суд!Заранее благодарю!19borzow56@gmail.com

    ОтветитьУдалить
  17. Тоже самое Прошу на адресLozaaa@ukr.net .Заранее благодарен .Петр.

    ОтветитьУдалить
  18. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  19. Уважаемый Николай прошу ВАС тоже прислать мне образец обращения в ПФУ и образец позовной заявы в суд.Заранее спасибо.0977099X@GMAIL.COM.Ликвидатор аварии ЧАЭС 86г.

    ОтветитьУдалить
  20. Уважаемый Николай прошу Вас прислать мне Исковое заявление в суд. ПФУ мне отказал перерасчет пенсии. Заранее спасибо 0973778063 fedins51@gmail.com Ликвидатор аварии ЧАЭС с 26 апреля по 03 мая 1986г.

    ОтветитьУдалить
  21. Ответы
    1. Николай! К Вам обращается вдова ликвидатора- минимальщика 1 категории из военнообязанных запаса , как мне отстоять свое право на 50% пенсии по п. 9-1 пост. № 1210 , подскажите пожалуйста, надеяться уже не на кого. С уважением Татьяна.

      Удалить
    2. Этот комментарий был удален автором.

      Удалить
    3. Извините, что вмешиваюсь. Надеюсь, Вам это будет полезно. Право на получение пенсии по утрате кормильца урегулировано нормами стст 36-39 Закона Украины "Об общеобязательном государственном пенсионном страховании".
      http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1058-15/stru

      Удалить
    4. Мне нужно выяснить по п. № 1210, мой муж и так получал минипенсию по 9 пункту.

      Удалить
  22. А мені Миколо не треба ні заяв ні позовних , ти прикажи пенсійному фонду аби мені зразу гроші прислали ( і то в великій кількості , ну десь приблизно пів мішка ) Зазделегіть дякую .

    ОтветитьУдалить
  23. будь ласка и менi по ст 59 в ПФУ и в суд 2764011397@ukr.net дуже дякую!

    ОтветитьУдалить
  24. миколо я вас прошу вистав заяви на саити и кому будетреба тои скачае

    ОтветитьУдалить
  25. Тоже самое Прошу на адрес Barsukovitaliy@ukr.net .Заранее благодарен Виталий .

    ОтветитьУдалить
  26. Ярослав Олійник18 мар. 2018 г., 07:48:00

    ________________ об’єднане управління ПФУ ________________________області
    ___________________________________

    ___________________________________ , учасника ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС у ____ році, ліквідатора першої категорії зі статусом інваліда війни _________ групи

    З А Я В А
    про перерахунок пенсії в розмірі відшкодування фактичних збитків із врахуванням п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати,встановленої на 01.01. 2017 року відповідно до статті 59 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян,які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та постанови Кабінету Міністрів України №851 від 15 листопада 2017 року

    Я,як ліквідатор першої категорії зі статусом інваліда війни, маю право на пенсійне забезпечення відповідно до чинних норм Закону України «Про статус і соціальний захист громадян,які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».
    Постановою Кабінету Міністрів України №851 від 15 листопада 2017 року управління ПФУ були зобов’язані забезпечити проведення перерахунку пенсії з інвалідності військовослужбовцям, ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС першої категорії, обчисленої з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати,встановленої законом на 01 січня 2017 року за матеріалами пенсійних справ із 01 жовтня 2017 року. Із наданого мені рішення про нарахування і виплати пенсії №_______ від «____» ___________ 2018 року я переконався,що обрахунок мого пенсійного забезпечення,як ліквідатора першої категорії зі статусом інваліда війни, не відповідає чинній статті 59 ЗУ «Про статус і соціальний захист громадян,які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»: « Особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок цього стали особами з інвалідністю, пенсія по інвалідності обчислюється відповідно до цього Закону або за бажанням таких осіб - з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року».
    Із врахуванням положення постанови Кабінету Міністрів України №851 від 15 листопада 2017 року прошу:
    забезпечити проведення перерахунку мого пенсійного забезпечення в розмірі відшкодування фактичних збитків із застосуванням п’ятикратного розміру заробітної плати,встановленої законом на 01.01.2017 р. , за матеріалами пенсійної справи із першого жовтня 2017 року та виплатити мені різницю між належною до сплати та фактично виплаченою пенсією із 01 жовтня 2017 року до моменту належного перерахунку.

    «____» ______________ 2018 року /________________/

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Спасибо Ярослав,а это откуда взять???-------Із наданого мені рішення про нарахування і виплати пенсії №_______ від «____» ___________ 2018 року

      Удалить
    2. Ви приходите в рідне управління ПФУ з цією заявою (треба мати 2 примірники,один з відміткою про отримання забрати собі),подаєте своє пенсійне посвідчення і просите роздруківку Вашої пенсії - Розпорядження/рішення і тут же проставляєте у заяву № і дату.

      Удалить
  27. Ярослав Олійник18 мар. 2018 г., 08:32:00

    Ви приходите в рідне управління ПФУ з цією заявою (треба мати 2 примірники,один з відміткою про отримання забрати собі),подаєте своє пенсійне посвідчення і просите роздруківку Вашої пенсії - Розпорядження/рішення і тут же проставляєте у заяву № і дату.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Благодарю,но думаю,что просить распечатку не получится,скажут пиши на это заяву и ждать ответа.А заявления эти в 2-х экземплярах они примут от руки написанные на чистом листе???

      Удалить
    2. Ярослав Олійник18 мар. 2018 г., 18:25:00

      Тоді випустити із тексту речення про рішення.

      Удалить
  28. Шановний Сергію будьласка, якщо можна надішліть звернення до ПФ та позовну заяву до суду по 59 ст.на адресу p.prozhoga@gmail.com буду вдячний .

    ОтветитьУдалить
  29. Андрей Винниченко18 мар. 2018 г., 09:06:00

    Уважаемый Николай Семенчук!Пришлите,пожалуйста,образец заявления в ПФУ и Заявление в суд!Зарание благодарю! vinni.pooh@ukr.net

    ОтветитьУдалить
  30. Шановний Микола Семенчук!З огляду на звернення, що до Вас надходять, ПРОШУ теж надіслати Зразок адміністративного позову до суду по ст.59 ЗУ №2148 та №851.Буду щиро вдячний.Ел.пошта:-sir.volik2013@gmail.com.З повагою- Володимир

    ОтветитьУдалить
  31. Николай Михайлович,активируйте на компе ВАЙБЕР,хотел вам позвонить.(Это Юра.Срочник служил в Лубнах.)

    ОтветитьУдалить
  32. Дякую, Микола Михайлович, вчора отримав на свою скриньку.

    ОтветитьУдалить
  33. ЗАЙДИ НА ФЕЙСБУК ПОБАЛАКАЄМО

    ОтветитьУдалить
  34. Дякую,Микола Михайлович!!Здоров'я ВАМ,і ХАЙ ВАМ ЩАСТИТЬ!!!!!!!!

    ОтветитьУдалить
  35. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  36. Закон що дишлою куди повернув туди вийшло. Хочеться почитать рішення касаційного суду.

    ОтветитьУдалить
  37. Шановний Коля Семенчук!!!!! Отримав Ваші повідомлення!!!!!! Щиро Вам вдячний!!!!!!!

    ОтветитьУдалить
  38. Ці позови тільки для військовозобов*язаних які призивались через військомати і стали інвалідами при ліквідації аварії чи для всіх інвапідів ліквідаторів які єприрівнені до інвалідів війни .Дайте роз*яснення,Шановний Микола Семенчук.

    ОтветитьУдалить
  39. Таню, так це стосується "партизан" які призивалися до війська через військомати.Але управлінням пфу прийшла якась постанова чи роз'яснення але вони мовчать як риба!Можтиво наслідуючий місяць щось зміниться в пенсійному законодавстві.Нажаль по цивільним особам на даний час нічого немає крім як перейти на закон по пенсійному страхуваню там пенсія залежить від стажу і часу виходу на пенсію.



    ОтветитьУдалить
  40. подскажите что делать в пенсионном фонде не хотят давать распечатку пенсии .

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. заяву в двох екземплярах і хай реєструюь . на вашому - відмітка про прийнятя! в разі відмови до суду!

      Удалить
  41. Партизаны которые работали в з-й зоне получившие дозы облучения должны просить пересчитать пенсию и при ответе нет бежать в суд. Бред нашей жизни. Министры это ваша ошибка.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. як кажуть (моя гра "влада" - мої правила) а якщо без сміху. то напевно ці норми були обговорені і закладені в доповнення до закону ,але в останій момент із тексту зникли слова про партизан військовослужбовців і замінено на слово дійсної .оце і все! вони суки прорахували що неві подадуть до суду , так само як і пост.54. не всі подали .тим паче зараз .наставили перешкон судовою реформою, що навіть адвокати путаються ,а нете що простий громадянин ! і це називається в них-вільним доступом до правосуддя !

      Удалить
  42. вопрос ЯРОСЛАВУ ОЛІЙНИКУ вот ми пишемо в заяві про те щоб нам нарахували фактичні збиткі з 1 жовтня 2017 р . А які сроки подачи заяви для перерахунку взагалі.

    ОтветитьУдалить
  43. Ярослав Олійник19 мар. 2018 г., 13:42:00

    Кодекс адміністративного судочинства


    Стаття 17. Основні положення досудового врегулювання спорів

    1. Сторони вживають заходів для досудового врегулювання спору за домовленістю між собою або у випадках, коли такі заходи є обов’язковими згідно із законом.
    2. Особи, які порушили права і законні інтереси інших осіб, зобов’язані поновити їх, не чекаючи пред’явлення позову.



    Стаття 122. Строк звернення до адміністративного суду
    1. Позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.
    2. Для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.
    Для звернення до адміністративного суду суб’єкта владних повноважень встановлюється тримісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня виникнення підстав, що дають суб’єкту владних повноважень право на пред’явлення визначених законом вимог. Цим Кодексом та іншими законами можуть також встановлюватися інші строки для звернення до адміністративного суду суб’єкта владних повноважень.
    3. Для захисту прав, свобод та інтересів особи цим Кодексом та іншими законами можуть встановлюватися інші строки для звернення до адміністративного суду, які, якщо не встановлено інше, обчислюються з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.
    4. Якщо законом передбачена можливість досудового порядку вирішення спору і позивач скористався цим порядком, або законом визначена обов’язковість досудового порядку вирішення спору, то для звернення до адміністративного суду встановлюється тримісячний строк, який обчислюється з дня вручення позивачу рішення за результатами розгляду його скарги на рішення, дії або бездіяльність суб’єкта владних повноважень.
    Якщо рішення за результатами розгляду скарги позивача на рішення, дії або бездіяльність суб’єкта владних повноважень не було прийнято та (або) вручено суб’єктом владних повноважень позивачу у строки, встановлені законом, то для звернення до адміністративного суду встановлюється шестимісячний строк, який обчислюється з дня звернення позивача до суб’єкта владних повноважень із відповідною скаргою на рішення, дії або бездіяльність суб’єкта владних повноважень.
    5. Для звернення до суду у справах щодо прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби встановлюється місячний строк.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. на підставі викладеного!!! строк скоро скінчиться ітоді прийдеться поновляти

      Удалить
    2. Николай! я вдова партизана, прошу помощи у вас . Прочитайте мой коммент от 17 марта 19-30, если сможете ответить , спасибо!

      Удалить
  44. Здравствуйте, Николай! Систематически просматриваю информацию о чернобыльцах. Очень порадовался за вас. Такие люди как вы вдохновляют на действие. Искренне желаю вам добиться окончательного положительного результата в перерасчете пенсии. Я тоже "партизан", был призван в апреле 1986. Как и все прошу вас прислать мне образец иска в суд. Заранее благодарен. Мой адрес:ser0123@ukr.net

    ОтветитьУдалить
  45. ЯРОСЛАВУ ОЛИЙНИКУ . велике дякую. у вас мабудь е юредична освита.спасибі що не линуєтесь так багато писати.

    ОтветитьУдалить
  46. Шановний Микола Семенчук!Дякую за роз*яснення.Всього Вам найкращого!

    ОтветитьУдалить
  47. У Ярослава Олійника замполітовська освіта .

    ОтветитьУдалить
  48. Ну наконец-то!!!! заговорило братсво (хотя игорько-слезное) Осталось решить вопрос с КАДРОВЫМИ(офицеры и прапорщики) Нас "опрокинули" это точно. Держитесь друг за друга,в этом наше спасение перед властью наперсточников и барыг

    ОтветитьУдалить
  49. Волоцкий,Ви про що?Постанова 851,зміни до ст59 стосуються всіх військовослужбовців.Хто військовослужбовців ст10.Читайте уважно рішення суду!!!

    ОтветитьУдалить
  50. в постанові 851 та змінах написано дійсної строкової стужби ! закон 2262 розмежував строковиків і кадрових строковткам і сім'ям за втрату годувальника пенсія виплачується не так як кадровим із грошового забезпечення .але в ст.3 зазначено хто має право на пенсію НА РІВНІ ЇХ! і в подальшому іде перелік категорій яким призначається пенсія на рівніз ними , нажаль кадрових там немає але Ви маєте право подати до суду так як ви були військовослужбовцями, і суд може задовольнии вашу зачву ! Трепа подавати а несидіти сиднем !

    ОтветитьУдалить
  51. пробачаюся за помилки в тексті ! заяву

    ОтветитьУдалить
  52. галина валентиновна20 мар. 2018 г., 08:35:00

    у меня муж был призван через военкомат. может он подавать на перерасчет по 851.тогда в заявлении в пф на ихнем бланке нужно сразу указать что по 851 и ничего больше не расписывать?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. заява розміщена на сайті , вище !дивіться і пишіть якнаписано , можете добавити і постанову 851

      Удалить
  53. апелляцию не пройдет.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. судова прктика вже є! дивіться на номера справ в заяві ,витягуйте і читтайте і немеліть дурниць! є таке ззахворювання ЖАБА!О ВОНА ВАС І ДАВЕ

      Удалить
  54. для тих хто хоче судитись.більше 20 000 чорнобильців судились в період з 2008 року по 2012 рік.загальна сума заборгованості держави складає 6,2 мілліарда гривен.є рішення всіх інстанцій Українських судів. є рішення ЄСПЧ.А ТОЛКУ З ЦЬОГО,,,,МОЛОКА НЕ Є!!!

    ОтветитьУдалить
  55. галина валентиновна21 мар. 2018 г., 15:16:00

    если кому то интересно почитайте ВЕРХОВНИ СУД УКРАЇНИ ПОСТАНОВА ВІД 1БЕРЕЗНЯ. Черкаский окружній адміністративний суд опирався на висновки Верховного суду

    ОтветитьУдалить
  56. Галина Валентиновна,дайте ссылку,пожалуйста !!











    ОтветитьУдалить
  57. галина валентиновна21 мар. 2018 г., 19:46:00

    прямо так и пишите что написано большими буквами

    ОтветитьУдалить
  58. УРА ВІДРОДЖЕННЯ ПРОКИНУЛОСЯ!!!! ВО ГГГЮЮЮЮЮЮКИ ПОЗОВ І ОБГОВОРЕННЯ ВИСИТЬ НА САЙТАХ БІЛЬШЕ МІСЯЦЯ І НІ ОДИН ЮРИСТ ЧИ ТА САМА ЛАРІСА З ВОВЧ НЕ СПОДОБИЛАСЯ СПУСТИИСЯ З ОЛІМПУ І ПРИЙТИ ЧИ ЗАТЕЛЕНОФУВАТИ ! А ТЕПЕР ЯК ЇХ НОСОМ ТКНУЛИ В ЧЕРКАСАХ ТЕ ЩО ЛЮДИ САМОТУЖКИ СТАЛИ ВІДТОЮВАИ СВОЇ ПРАВА І ГУРУВАИСЯ ВОНИ ТУТ ЯК ТУТ. А ЧОМУ ВИ НІЧОГО НЕРОБИЛИ ПІВ РОКУ! ХТО БРАТТЯ БАЖАЕ СКОРИСТАТИСЯ СВОЇМ ПРАВОМ - ПОСПІШІТЬ БО ДО КІНЦЕВОЇ ДАТИ 6ТИ МІСЯЦІВ ЗАЛИШИЛОСЯ МАЛО!А ІМЕННО 9 ДНІВ! ЦЕ СТРОК ЯКИЙ ПЕРЕДБАЧЕНО ДЛЯ ПРОДАЧІ ЗАЯВИ В УПФ! БЛАНК ЗРАЗКА ВИСИТЬ НА САЙТІ ! МИ ІДЕМО ВІРНИМ ШЛЯХОМ! БО ЦІ ПОЛІТИКИ ЧУЮТЬ ДЕ МОЖНА ПРОПІАРИТИСЯ!!

    ОтветитьУдалить
  59. галина валентиновна22 мар. 2018 г., 07:50:00

    прмо так и пишите "ПОСТАНОВА ВЕРХОВНОГО СУДУ УКРАЇНИ від 01.03.2016р"

    ОтветитьУдалить
  60. галина валентиновна22 мар. 2018 г., 07:53:00

    прямо так и пишите "ПОСТАНОВА ВЕРХОВНОГО СУДУ УКРАЇНИ від 01.03.2016р" прочитайте все вниматнльно

    ОтветитьУдалить
  61. так де ж той зразок подання до ПФ, що розробило "Відродження"???

    ОтветитьУдалить
  62. https://vidrodzhennya.org.ua/news/partiia-vidrodzhennia-rozrobyla-proekt-zaiavy-do-pensiinoho-fondu-pro-pererakhunok-pensii-chornobyltsiam-viiskovosluzhbovtsiam

    ОтветитьУдалить
  63. http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/JH4US1AA.html

    ОтветитьУдалить
  64. заявления в упор не вижу на сайте партии

    ОтветитьУдалить
  65. ОБІЦЯНОГО ТРИ РОКИ ЖДУТЬ ( ПОЧЕКУНИ)

    ОтветитьУдалить
  66. партія Відродження розробила проект заяви до ПФ, який оприлюднить перед виборами)))

    ОтветитьУдалить
  67. Шановний Николай Семенчук!
    Надішліть, будь ласка, зразок заяви в ПФУ і позовну в СУД по 59 ст. на пошту:VIKA150475@GMAIL.COM ( ДЛЯ МОГО БАТЬКА).Буду дуже вдячна Вам!З повагою, Вікторія.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Николай! А вдовам по 59 можно иск подавать? Прошу ответить, заранее спасибо.

      Удалить
    2. я думаю що можна! по 54 подавали ж то чому по 59 нможна?

      Удалить