Если государство выплатило компенсацию, определенную в нормативных актах, на другие выплаты рассчитывать не стоит

Законодательные нормы изменчивы, а судебное решение не может гарантировать отсутствия таких изменений в будущем. Это в постановлении от 22.04.2019 отметил Верховный Суд, сославшись на практику Европейского суда по правам человека.

Одноразова виплата

У квітні 2016 р. ліквідатор аварії на Чорнобильській атомній електростанції звернувся до суду з позовом проти управління соціального захисту населення виконавчого комітету міської ради. Вимоги обґрунтовував тим, що, виконуючи службові обов’язки стосовно ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС із 1986 до 1991 р., у зоні іонізуючого випромінювання отримав шкоду здоров’ю та ІІ групу інвалідності довічно.

Громадянин наполягав, що відповідно до ст.1189 Цивільного кодексу, п.1 ч.1 ст.15 Цивільного процесуального кодексу в редакції 2004 р., Віденської конвенції про цивільну відповідальність за ядерну шкоду від 25.05.63, закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 №796-ХІІ він має право на відшкодування

ядерної шкоди, завданої його здоров’ю. На момент подання позову, зазначав чоловік, відшкодування в розмірі 45 мінімальних заробітних плат, передбачене в ч.2 ст.48 закону №796-ХІІ, не було. Тому просив стягнути з відповідача вказану шкоду в розмірі 62 тис. грн.
Рішенням першої інстанції, залишеним без змін постановою апеляційного суду, в задоволенні позову відмовлено. Суди зауважили, що УСЗН ВК міськради не є суб’єктом відповідальності за ядерну шкоду в розумінні положень закону №796-ХІІ, оскільки її взяла на себе держава.

Відповідно до положень закону №796-ХІІ у січні 1999 р. позивачу виплачено одноразову компенсацію за шкоду, заподіяну здоров’ю під час ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у розмірі 284 грн. Тому підстави для стягнення з відповідача коштів на користь позивача відсутні.

Зазначені вердикти позивач оскаржив до касаційного суду.

Спростування заявленого

Відмовляючи в задоволенні скарги, у постанові№377/287/16-ц ВС указав на таке.

Згідно зі ст.72 закону «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» від 8.02.95 №39/95-ВР відповідальність за ядерну шкоду є абсолютною. Остання настає незалежно від установлення вини оператора (установи, що експлуатує обладнання). Жодна особа, крім оператора, не несе відповідальності за ядерну шкоду.

У спеціальному законі №39/95-ВР ідеться про повне визнання державою відповідальності за шкоду здоров’ю, втрату працездатності, завдану особам, постраждалим від Чорнобильської катастрофи, та зобов’язання компенсувати цю
шкоду в повному обсязі. Таким чином, вирішуючи спір, суди дійшли правильного висновку, що УСЗН ВК міськради не є суб’єктом відповідальності.

Доводи касаційної скарги про те, що в січні 1999 р. ДСП «Чорнобильська АЕС» не виплатило позивачу одноразової компенсації в розмірі 284 грн., ВС розцінив як безпідставні, оскільки вони спростовуються матеріалами справи.

Згідно з практикою ЄСПЛ законодавчі норми можуть змінюватись, а відповідне судове рішення не є гарантією проти таких змін у майбутньому (рішення у справі «Великода проти України» від 3.06.2014).

Посилання в касаційній скарзі на неналежне застосування у справі положень Віденської конвенції про цивільну відповідальність за ядерну шкоду є необґрунтованими з огляду на таке. Характер відшкодування ядерної шкоди стосується не до цивільно-правової сфери, а соціального захисту, функції якого здійснює держава Україна.


2 комментария:

  1. Висилаю вам документ Чітайте и не повторюйті помилок Не пишіть в заяви с 1 жовтня и не робит силки на постанови КМУ а так все горазд
    ВИРІШИВ:

    Позов задовольнити частково.

    Зобов'язати Головне управління Пенсійного фонду України в Черкаській області (вул. Смілянська, 23, м. Черкаси, 18000, код ЄДРПОУ 21366538) здійснити перерахунок пенсії по інвалідності, ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, 20401) з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня 2019 року, відповідно до частини 3 статті 59 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” та виплатити різницю між належною до сплати та фактично виплаченою пенсією з 25 квітня 2019 року.

    В іншій частині позовних вимог відмовити.

    Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо її не було подано.

    У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційного суду за наслідками апеляційного перегляду.

    Апеляційна скарга може бути подана до Шостого апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом тридцяти днів з дня підписання судового рішення.

    Суддя А.В. Руденко

    ОтветитьУдалить
  2. Можете дать телефон адвоката Черкассы, что бы написать позывную заявку. Спасибо.

    ОтветитьУдалить