До уваги керівників чорнобильських ГО Донецької області

За останній час з'явилась інформація про те, що декілька чорнобильців у Донецької області позбавили статусу, що є тривожним сигналом для громадян які мають статус відповідно Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". Думаю прийшов час більш детально розібратися з питанням заміни та видачі посвідчень відповідно Постанови КМУ № 551 "Деякі питання видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян", та затвердженим нею Порядком видачі посвідчень.

Незважаючи на те, що п.7 вказаної постанови, зобов'язує Раду міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київську та Севастопольську міські державні адміністрації, провести до 1 січня 2020 р. заміну посвідчень у зв’язку із затвердженням нових зразків посвідчень, самої процедури заміни посвідчень в постанові не прописано, насправді відбувається не заміна посвідчень, а перегляд статусу! (Академічний тлумачний словник - ЗАМІНА)


На це було звернуто увагу Департаменту соцзахисту населення ДонОДА ще у квітні 2019 року, напередодні чергової річниці Чорнобильської катастрофи. Але за цей час цю проблєму ні Департамент, ні керівники чорнобильських організацій так і не спробували вирішити, очевидно сподіваючись, що воно якось саме "розсосеться". Але як бачимо не "розсасується"!

Тому керівник Покровської громадська організація "Покровський союз ветеранів-інвалідів Чорнобиля" - Гомляков Валерій Іванович пропонує провести збори керівництва чорнобильський організацій області з метою обговорення штучно створеної проблеми заміни поствідчень чорнобильцям.

Відповідно ст.19 Конституції України - органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, про що ці самі органи постійно пишуть у своїх відповідях, дуже часто, при цьому, порушуючи норми Конституції.

Але не тільки законами! Нагадаю, що до цього часу чинна Постанова КМУ від 4 лютого 1997р. № 135 "Про перевірку правильності видачі посвідчень "Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС" де в частиною первою пункту 3 визначено:

Міністерством з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями у посвідченнях, щодо правильності видачі яких немає сумнівів, на правій сторінці по діагоналі зліва направо ставиться штамп червоного кольору "Перереєстровано" і на вільному місці сторінки робиться запис про дату перереєстрації за підписом заступника керівника, який скріплюється печаткою. 

В кожного з нас є такий штамп, тобто щодо правильності видачі наших посвідчень (перевірених вже не один раз) неповинно бути сумнівів відповідно вказаної постанови КМУ!!! 

Тому, керівникам чорнобильських організацій, Гомляков В.І. пропонує зібратися 8 серпня 2019 року для обговорення та вирішення питань:

1. Делегування представників чорнобильських організацій у склад комісій з розгляду спірних питань щодо встановлення факту участі громадян у ліквідації ядерних аварій, ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосування ядерної зброї, з визначення даних про заробітну плату працівників за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, Регіональної комісії з визначення статусу осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

2. Обговорення проблєм заміни посвідчень громадянам які мають статус відповідно Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

3. Різне


Для реєстрації пропонуємо перейти за посиланням → РЕЄСТРАЦІЯ

Місце проведення → місто Костянтинівка, пр. Ломоносова, будинок 119, міський комунальний заклад культури палац культури та дозвілля.

Час проведення  → 8 серпня о 12.00

Просимо мати при собі печатку організації


48 комментариев:

  1. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  2. Правомірність видання тієї постанови 551, має вирішувати нова влада, на чолі з президентом Зеленським.(Це гроші на пенсії, сан кур лікування). А Гройсмана Реву і компанію потрібно притягати до кримінальної відповідальності, за утворення такої НЕПРАВОМІРНОЇ постанови.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. От якби Ви ще аргументовано роз*яснили в чому, кокретно, її неправомірність,-то вам би, як керівникові, ціни не було б...

      Удалить
  3. Пошёл, отдал документы, получил через месяц новое удостоверение, в чем проблема? Может ливаки рвутся?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Проблемы нет никаких… Но только если а вас нет никаких «скелетов в шкафу»…
      А если у кого есть какие то «чернобыльсие темные пятна» ? Тут уже дискомфорт...

      Удалить
    2. нескажіть ! у нас теж у декотрих партизан є проблеми! хоч були разом а з архіву приходить довідка що первинні докумени незбереглися ! причин багато і підвищена радіація і нач штабу розпіздяй ! і тупо непоступали ! хоч під час першої видачі і перерегістрації все було! що робити таким партизанам?

      Удалить
    3. Этот комментарий был удален автором.

      Удалить
    4. "що робити таким партизанам?"

      А що робити ? Частині потрібно покаятися і замолювати гріхи!
      А іншій частині потрібно допомогти розібратися і встановити істину.
      Бо тут дуже багато спекуляцій на цю тему.
      І ,зрозуміло, що хтось зацікавлений в тому,щоб книга наказів,яка велась за межами зони відчудження (наприклад в 1987р.),була "дуже радіоактивно забруднена"...
      Тобто щоб вкоренилась така думка у людей,щоб співчували...

      Удалить
    5. "...Так що ящо обі...ралися то мовчіть і видайте людям посвідчення а перевірки зробіть своїм колегам по цеху а не работягам "

      Пане,Колесніков, а Ви впевнені, що нова влада захоче ходити "обі...раною" ?
      Чому б їм не виправити "косяки попередників" ? І пояснити все можна,ізначну підтримку в суспільстві отримати...
      А пояснити можна і боротьбою з корупцією, і наведенням порядку, і встановленням справедливості, і єкономією коштів ПФУ (бюджету)...

      Удалить
    6. Этот комментарий был удален автором.

      Удалить
    7. "... за нову владу я не говорив.не перекручуйте."

      Так я не перекручую, і не стверджую що Ви про неї говорили! Просто через декілька тижднів буде сформований новий склад кабінету міністрів.
      Тобто закінчувати обмін посвідчень (проти якого ви виступаєте) буде вже він,причому зі своїм баченням проблем, зі своїми підходами...
      Ось про це я писав... Я думав що це очевидно...

      Удалить
    8. "Пошёл, отдал документы, получил через месяц новое удостоверение, в чем проблема? Может ливаки рвутся?"

      Проблема лише в тому - хоче хтось бути бараном якого гоняють у різні напрямки, без всяких на то підстав, чі ні!!! Документи потрібні при первинному розгляді, а якщо статус вже є, які документи? замініть посвідчення и все. Так як це робиться з посвідченням інваліда війни, яке міняється без проблєм за пів години. У чому різниця? Проблему створими штучно, а когось "....в чем проблема? Может ливаки рвутся?""

      Удалить
  4. Не забывайте, что "косые" печати ставили при последней проверке в 1997 году. А после 1997 года сколько было еще первооткрывателей по группе, а скольких людей еще стимулировали суды по 6-8-10. Но самое главное, хоть с подтверждением в 1997 году хоть без подтверждения, но с удостоверениями выданными чиновниками Собеса, то есть глаза и мозги были на тот момент у чиновничьей братии перед тем, как выдать удостоверение и платить десятилетиями пенсии, а теперь получается ошибочка вышла на приличные денежные выплаты? Значит на момент выдачи удостоверения все соответсвовало. Ясное дело, что без микро фальсификата не обойдется, это обычное дело во всех льготных сферах, но не надо извращать ситуацию. Сколько было сложных ситуаций по подтверждению статуса, но если человек доказал и подтвердил тогда, какие вопросы сейчас (исключаю "темные" дела шитые белыми нитками, тут вариантов нет). А то может заставят отыскать портянки 86 года со следами радиактивной пыли, а у атошников через 30 лет не заставят поискать под ногтями остатки пороха.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Никто не мешает (и не мешал все эти годы) чиновникам от соц.политики провести проверку предоставленных для назначения статуса документов, это их право и обязанность. Но не в рамках замены удостоверения! Кто позволил тратить бюджетные деньги, которых постоянно не хватает на пенсии, для не нужных запросов в архивные учреждения практически по каждому!!! У меня есть полный пакет документов (хранятся в личном деле), а есть ли они у тех кто вынужден был покинуть свой дом в спешке с оккупированной территории, у кого был пожар, наводнение, кража, потеря документов при других обстоятельствах??? Пересмотр статуса через 33 года - это преступление, с которым мы соглашаемся!

      Удалить
    2. Правильно! Я понимаю, что удостоверение и статус,- это должно быть как индульгенция для чернобыльцев!
      Вот в средние века, если человек купил у церковников индульгенцию один раз,- то это ему автоматом прощает грехи даже на будущее !

      Удалить
  5. А кто нибудь получил новое удостоверение в донецкой области ? Я лично сдал документы ещё в апреле и до сих пор тишина

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Тоже самое,тихо.Сказали закончились бланки удостоверений!

      Удалить
  6. Одно из условий замены удостоверения по п.551 наличие справки МСЭК, где болезнь связана с ...... . Почему комиссия по замене это игнорирует? Мед. комиссия, это ,что дешевый фраер. Значит мед.комиссия себя дескредитирует,если тогда подтверждала заболевание, а эта комиссия "экспертов" сводит все на нет. А не дороговато ли так ошибаться для бюджета, а особенно для нервов и здоровья людей?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. "...Мед. комиссия, это ,что дешевый фраер.Значит мед.комиссия себя дескредитирует..."

      Выскажу для всех нас грустную мысль.
      "Коммисия по установленю связи" могла бы чуть ли не каждому из нас написать-" возможно, или "не исключено что это заболевание связано с работами по ликвидации..."
      Все что мы "имеем"- это "Стохастические"(вероятностные) эфекты облучения, а их можна пересматривать, они не изучены...
      Кроме "лучевиков", где существует понятие "детерминированных эффектов",которые прямо связывают с облучением...

      Где то так..

      Удалить
    2. Согласен,но. Давайте весь мир поставим раком в сомнениях и пересомнениях. Может дойти до того, что мы ни кто и звать нас ни как. Да и вообще все человечество свора приспособленцев и лгунов, кроме Коболева,Парубия и им подобных.

      Удалить
  7. Петя ушел,комарилья осталась.Рева тащиться над нами на дачном участке от своего наследия.

    ОтветитьУдалить
  8. Дайте мне за горло Ревы и Розенко подержаться. Эту парочку в питомник диетологии пусть теперь покажут на личном опыте, как нужно мало кушать и быть в бодром здравии. Всю эту майдановскую братию на баржу и утопить в реке Припять. Да жаль не успеем, все уматнули "оздоравливаться" после непосильного труда на благо Украины.

    ОтветитьУдалить
  9. "Шкафы со скелетами" были проверены в 1997 году. Это был основной состав инвалидов-ликвидаторов. Если у них вызывают сомнения инвалиды получившие удостоверение 1 категории после 1997 года, а особенно в период 2006-2011, пусть их проверяют и ставят штемпсель, как у остальных. А не трепать нервы всем подряд. В любом случае любое удостоверение кому попало не выдавали. А если и были "избранные" то им любые проверки не страшны, у них документы, как обычно "оригинал".

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. За одно место подвесить тех чиновников, которые выдавали "липу", но это отдельная тема.

      Удалить
  10. мужики есть ли в Украине срочники семипалатенцы в коментариях не разу не встречал отзовитесь

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Правда переможе!6 авг. 2019 г., 22:47:00

      Тема "заміни посвідчення" ліквідаторам,котрім навмисно,як ствержувала Лубенська К*БІла було записано слово ----"Особа,яка ПОСТРАЖДАЛА внаслідок .......", за що агітувала Лубенська К*бл.,на прохання Реви-Геращенко(Ірки),свою роль---- ОТВЛЕКАЛОВКИ от теми підвищення пенсій виконала і зараз є не актуальна,а також тема ----- "Планетарного масштабу" та "Реєстру(електронного) всіх захворювань з персональними даними ліквідаторів іменні Віті Гайдака"!!!

      Удалить
    2. да есть срочникс симипалатинска 2я группа но он не посящяет этот сайт он у меня в союзе ЧЕРНОБЫЛЬСКИЙ НАБАТ это кузьменко николай 0986008987
      можеш через меня связатья с ним если хочеш

      Удалить
    3. номер тел не обслуживаетца мой номер 0501626994

      Удалить
  11. НАСЧЁТ УДОСТОВЕРЕНИЙ У МЕНЯ ТРОИМ НЕ ДАЛИ ЭТО БЫЛ 1 ПОВАР 2 ВОДИТЕЛЬ ЗАМПОТЫЛУ
    СЕЙЧАС ИДЁТ ВОПРОС ЛИШЕНИЯ СТАТУСА БЫВШЕГО ВОЕНКОМА ЛЖЕ ЛИКВИДАТОРА ВОТ ИЗ ЗА ТАКИХ КАК ЭТОТ ПОЛКАН МОГУТ ПОСТРАДАТЬ МНОГИЕ ПОТОМУ КАК ЭТА РИДИСКА НЕЗНАЕТ В КАКОЙ СТОРОНЕ ЧЕРНОБЫЛЬ

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. А если всех пропустить через полиграф ? Интересно сколько бы было?

      Удалить
  12. У нас соцзащите даже и понятия не имеют о замене удостоверения, а вернее удостоверения не меняют.
    Скиньте копию удостоверение нового на блог ради интереса.
    Троллей много, правды мало.

    ОтветитьУдалить
    Ответы

    1. ПКМУ
      від 11 липня 2018 р. № 551
      И зразки удостоверений.

      Удалить
    2. Четко человек просит на блоге опубликовать полученное новое удостоверение, а не языком трепаться.

      Кто получил удостоверение??? пришли на блог, данные скроют.

      Удалить
  13. Хто може зробити нормальний аналіз і прогноз для чорнобильців? Тільки без «соплів» і «води»…


    КИЇВ. 8 серпня. УНН. У партії “Слуга народу” планують провести верифікацію всіх соціальних виплат — понад 700 млрд грн. Про це УНН сказала новообрана депутат від партії “Слуга народу” Галина Третьякова.
    “Сьогодні розмовляла про верифікацію всіх соціальних виплат. Пенсійний фонд — це 400 з гаком від всіх соціальних виплат — а їх там більше 700 млрд. Пенсійний фонд — один з. Загалом, інвентаризувати і перевіряти треба все. Розмовляла навіть з нашим антикорупційним комітетом, про те, що нам потрібно відпрацьовувати цей механізм ”, - сказала Третьякова.
    https://www.unn.com.ua/uk/exclusive/1817835-u-sluzi-narodu-khochut-provesti-verifikatsiyu-vsikh-sotsialnikh-viplat

    ОтветитьУдалить
  14. Нам это не грозит. Нас уже сто раз проверяли.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Нам это не грозит

      У меня просьба… У Вас большое зеркало есть? Подойдите к нему и посмотрите на своего
      Двойника в зеркале… Пошевелите пальцами правой руки… Видите что ваше зеркальное отображение шевелит пальцами ЛЕВОЙ (? !) руки ?
      А теперь правой рукой почешите лоб… Вы видите что ваш двойник сделал то же самое ,но левой рукой… А почему так ? Ведь если это зеркальная симметрия, то двойник должен был бы почесать… лобок(т.е. то что внизу)…Этот эксперимент не сложный ,но позволяет на некоторые вещи посмотреть по иному…

      Удалить
  15. Анониму 8 авг. 2019 г., 21:34:008 авг. 2019 г., 22:07:00

    И к чему ты эту херню написал лиж бы рисонуться да

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Не-а. Как может рисоваться аноним?
      Тут про иллюзии которые наблюдаем ,ну и сами себе строим...
      По поводу этих слов "Нам это не грозит"

      Удалить
  16. грозит полным геноцидом всему населению пока у власти иноверцы.чернобыльцы это первая ласточка

    ОтветитьУдалить
  17. ПОМОГИТЕ ЛИКВИДАТОРАМ-ЧЕРНОБЫЛЬЦАМ !!!!!!!! СТАТУС ЛИКВИДАТОРА ГРУПЫ И ПЕНСИИ НАДО ДАВАТЬ ПО ДОЗЕ ОБЛУЧЕНИЯ. ВСЕХ ПРОВЕРИТЬ ПО ЕМАЛИ ЗУБОВ И ПО СПЕКТРАЛЬНОМУ АНАЛИЗУ КРОВИ. ПОЛОВИНА ГЕРОЕВ ОТСЕЕТСЯ.

    ОтветитьУдалить
  18. БОЛЬНОЙ ТЫ НА ГОЛОВУ АНОНИМ 19.17.00. ТАК МОЖЕТ ПИСАТЬ НЕ ЛИКВИДАТОР А ТРОЛЬ. ВОН С САЙТА НЕ ЧИСТАЯ СИЛА.

    ОтветитьУдалить
  19. Хотят снять статус, потому что в справка о зарплате не вказана кратность архивы с первичными документами не сохранились и как доказать?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Юрию,якщо командировочний ,то зверніться в архів Чорнобильський спецкомбінат.

      Удалить
    2. Я там жил и ездил на работу у 30км зону.Единого образца справок не било тогда.Каждое министерство выдавало свою.Это сейчас комиссия требует чтобы была вказана кратность.

      Удалить
    3. Це справка форми 22,вона видавалась всім .У військових,це справка командира в/ч.

      Удалить
    4. На справке номер формы не указан.Когда была проверка у 1998году согласно постанове КМ№135 текст справки слово в слово соответсвовал постанове,а сейчас в постанове КМ №551 добавили додаткова заробIтна плата в пIдвищеному розмiрi пiдтвержена первичними документами а они гранятся 3 года архива организации нет утрачен. Придётся ехать на комисию и доказивать факт работы в 30км зоне.

      Удалить
  20. Интересно, а с афганцев тоже требуют справки сколько кто раз ходил на караван, сколько лично уничтожил духов, сколько раз был на больничке и прочие уточняющие данные????

    ОтветитьУдалить