Звернення до Президента України В.О.Зеленського

«Шановні громадяни україни, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи та її наслідків! 
Ініціативна група з реалізації та захисту Конституційних прав і свобод громадян,  які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи та її наслідків пропонує ознайомитися з інформацією та прийняти участь в реалізації запропанованих питань викладених у зверненні до Президента України В.О.Зеленського».

Дадаток № 1
ЗУ №796-ХІІ не відповідає Конституції України
З радянських часів у Законі України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» № 796-ХІІ від 28.02.1991 р.
(далі ЗУ № 796-ХІІ)  закладена системна проблемна помилка, яка створила умови порушення Конституційних прав і свобод громадян, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу та її наслідків, які постраждали від радіаційного опромінення та які потребують повного відшкодування шкоди державою Україна, заподіяної їх здоров’ю внаслідок Чорнобильської катастрофи.
У відповідності до статті 9 ЗУ№796-ХІІ особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї, є:
1) учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС — громадяни, які брали безпосередню участь у ліквідації аварії та її наслідків;
2) потерпілі від Чорнобильської катастрофи — громадяни, включаючи дітей, які зазнали впливу радіоактивного опромінення внаслідок Чорнобильської катастрофи;
Як видно з тексту ЗУ№796-ХІІ громадяни, які брали безпосередню участь, постраждали від ліквідації аварії та її наслідків, а громадяни які зазнали впливу радіоактивного опромінення (евакуйовані,переселені),включаючи дітей, постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Звертаємо увагу на суттєві розбіжності:
стаття 9 ЗУ№796-ХІІ починається зі слів: «особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», а коли текст переходить до громадян, які брали безпосередню участь, то чомусь застосовується словосполучення: «у ліквідації аварії та її наслідків».
Заявляємо про те, що словосполучення «ліквідація аварії на Чорнобильській АЕС» не відповідає словосполученню визначеному в  Конституції України тобто є неконституційним, а саме:
Конституція України Стаття 16. ”Забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи — катастрофи планетарного масштабу, збереження генофонду Українського народу є обов’язком держави”.
Як видно з тексту ст. 16 Конституції України, словосполучення “ліквідація аварії на Чорнобильській АЕС” не існує, а є словосполучення “подолання наслідків Чорнобильської катастрофи — катастрофи планетарного масштабу”.
Також Рішенням Конституційного Суду України від 17 липня 2018 року № 6-р/2018 встановлено та визначено, що:
  • За статтею 16 Основного Закону України забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу, збереження генофонду Українського народу є обов’язком держави.
  • Виходячи зі змісту статті 16 Основного Закону України Конституційний Суд України зазначає, що обов’язок держави щодо подолання наслідків Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу, збереження генофонду Українського народу зумовлює надання особливого статусу громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Тобто, виходячи з тексту статті 16 Основного Закону України — Конституції України, а також Рішення Конституційного Суду України від 17 липня 2018 року № 6-р/2018 визначено Чорнобильську трагедію не як «аварія», а як “катастрофа”, а саме: Чорнобильська катастрофа – катастрофа планетарного масштабу, і це означає, що статус громадян, які брали безпосередню участь повинен бути визначений (прописаний) в ЗУ№796-ХІІ як статус «громадян, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу та її наслідків, які постраждали від радіаційного впливу та які потребують повного відшкодування шкоди державою Україна, заподіяної їх здоров’ю внаслідок Чорнобильської катастрофи».

№ 19/09-23-01   від 23 вересня 2019 року
Президенту України
В. О. Зеленському
Контактна особа:
Івакін Борис Іванович
Посвідчення: Серія А, № 140465
Адреса: вул.Б.Чічібабіна, буд.1, кв.91
м. Харків, 61058
E-mail: borisivakin51@gmail.com
тел.: (050) 303 26 88
Про встановлення соціальної справедливості
по відношенню до громадян,
які брали безпосередню участь
у ліквідації Чорнобильської катастрофи —
катастрофи планетарного масштабу
та її наслідків.
Звернення
Вельмишановний, пане Президенте України!
Ініціативна група підтримує Ваші дії, як Президента України — гаранта додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина щодо встановлення Конституційного ладу у державі в цілому і особливо щодо встановлення соціальної справедливості по відношенню до всіх категорій громадян.
Саме з такою метою була створена Ініціативна Група на Зборах громадян, членів територіальних громад сіл, селищ та міст України, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу та її наслідків, які постраждали від радіаційного впливу та які потребують повного відшкодування шкоди, заподіяної здоров’ю внаслідок Чорнобильської катастрофи(Протокол Зборів від  25 жовтня 2017 року, м. Київ, Київський міський палац ветеранів), де зібралися представники з 15 областей України та м. Київ, про що належним чином було повідомлено Адміністрацію Президента,
Міністерство Юстиції України, Верховну Рада України, Кабінет Міністрів України.
Збори доручили Ініціативній групі розробити план дій для співпраці з органами державної влади та органами місцевого самоврядування щодо встановлення Конституційного ладу в Україні в цілому, а також окремо з питань встановлення соціальної справедливості по відношенню до всіх категорій громадян, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу та її наслідків, які постраждали від радіаційного впливу та інших шкідливих чинників і які потребують повного відшкодування шкоди, заподіяної здоров’ю внаслідок Чорнобильської катастрофи.
26.04.1986 р. в Україні сталася трагедія, яку весь світ визнав як Чорнобильську катастрофу — катастрофу планетарного масштабу.
Ситуація сьогодення:
У 1991 р був прийнятий Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» № 796-ХІІ від 28.02.1991 р
( Далі – ЗУ № 796-ХІІ).
З 1996 року почала діяти Конституція України (норми прямої дії  Основного Закону України).
У розділі XV  перехідних положень  Конституції України прописано:
“1. Закони та інші нормативні акти, прийняті до набуття чинності цією Конституцією, є чинними у частині, що не суперечить Конституції України.”.
Але до цього часу ЗУ № 796-ХІІ не приведений у відповідність до Основного Закону України — Конституції України.
В ЗУ № 796-ХІІ словосполучення “Учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС” не відповідає словосполученню “Чорнобильська катастрофа — катастрофа планетарного масштабу” визначеному в Конституції України
(додаток №1 ЗУ №796-ХІІ не відповідає Конституції України).
В подальшому, всі нормативно-правові акти, які базуються на хибному визначенні події — Чорнобильської трагедії як катастрофи планетарного масштабу (В ЗУ№796-ХІІ прописана як аварія) призвели до помилкового визначення та встановлення статусів громадян, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу та її наслідків, а також громадян, які постраждали від радіаційного впливу та інших шкідливих чинників.
Наприклад, в документі “Посвідчення”, яке наразі отримують вищезазначені громадяни вказується статус учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, який не відповідає статусу громадян, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу та її наслідків
(додаток № 2 Статус в документі Посвідчення “Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС” не відповідає статусу “Учасник ліквідації Чорнобильської катастрофи та її наслідків” у відповідності до визначення в ст.16 Конституції України).
Виникає питання чому учасникам ліквідації Чорнобильської катастрофи видаються Посвідчення «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», а потерпілим від Чорнобильської катастрофи видаються Посвідчення «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи»?.
Про особливий статус громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та особливу форму відшкодування завданої шкоди вказаній категорії громадян, за втрачене здоров’я, моральні і фізичні страждання, обмеження в реалізації своїх здібностей та можливостей забезпечити собі гідний життєвий рівень.
Конституційний Суд України по Справі № 1-11/2018(3830/15) від 17 липня 2018 року за № 6-р/2018 визначив:
  • Виходячи зі змісту статті 16 Основного Закону України Конституційний Суд України зазначає, що обов’язок держави щодо подолання наслідків Чорнобильської катастрофи –
  • катастрофи планетарного масштабу, збереження генофонду Українського народу зумовлює надання особливого статусу громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
  • Держава бере на себе відповідальність за завдану шкоду громадянам та зобов’язується відшкодувати її .
  • Пільги, компенсації і гарантії, встановлені у ЗУ№796-ХІІ є особливою формою відшкодування завданої шкоди таким особам за втрачене здоров’я, моральні і фізичні страждання, обмеження в реалізації своїх здібностей та можливостей забезпечити собі гідний життєвий рівень.
  • Встановлення у законах України пільг, компенсацій та гарантій громадянам України, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, обумовлено виконанням державою свого конституційного обов’язку, передбаченого статтею 16 Основного Закону України, щодо подолання наслідків Чорнобильської катастрофи
  • та збереження генофонду Українського народу. Такі пільги, компенсації та гарантії є особливою формою відшкодування завданої шкоди вказаній категорії громадян, а тому скасування чи обмеження цих пільг, компенсацій і гарантій без рівноцінної їх заміни свідчитиме про відступ держави від її конституційного обов’язку.
Повне відшкодування шкоди передбачає відшкодування шкоди, заподіяної їх життю, здоров’ю і майну внаслідок радіоактивного забруднення, та повинно реалізовуватися шляхом надання їм відповідних пільг, компенсацій і гарантій. Вибір такого особливого порядку відшкодування шкоди обумовлений надзвичайними масштабами катастрофи та її наслідків.
Повне відшкодування завданої шкоди визначає та включає в себе:
  • пенсійне забезпечення;
  • компенсації;
  • пільги;
  • медичне лікування
  • санаторно — курортне лікування;
  • безкоштовне забезпечення ліками;
  • матеріальне забезпечення (грошова компенсація) щодо придбання продуктів харчування у відповідності до фізіологічних норм харчування з урахуванням медичних рекомендацій відносно встановленого діагнозу.
 Щодо Державного реєстру України:
Інформуємо про ситуацію, яка склалася по відношенню до громадян, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу та її наслідків щодо обліку у Державному реєстрі України (єдина інформаційна система).
Кабінет Міністрів України Постановою від 9 червня 1997 р. № 571 затвердив «Положення про організацію і функціонування Державного реєстру України осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».
Це Положення визначає основи організації та функціонування Державного реєстру України осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (далі — Державний реєстр), як єдиної інформаційної системи державного обліку зазначених осіб
(додаток № 3 Державний реєстр України).
Складовою частиною Державного реєстру є Український військовий реєстр і його підрозділи, що ведуться Міноборони, МВС та СБУ.
Наразі створені і функціонують лише Український військовий реєстр і його підрозділи, що ведуться Міноборони, МВС та СБУ.
На жаль, на цей час, складова частина Державного реєстру України, яка передбачає облік громадян (цивільних), які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи –
катастрофи планетарного масштабу та її наслідків, не існує, банк персональних даних цивільних громадян відсутній тобто, функціонування Державного реєстру в повному обсязі не організовано і не здійснюється у відповідності до вимог ст. 16 ЗУ№796-ХІІ та Постанови Кабінету Міністрів України від 9 червня 1997 р. № 571 «Положення про організацію і функціонування Державного реєстру України осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».
Таким чином штучно створені умови прямої дискримінації щодо честі і гідності по відношенню до цивільних громадян, які свого часу були відряджені з підприємств та залучені до невоєнізованих формувань Цивільної оборони з метою ліквідації Чорнобильської катастрофи. Свого часу цивільні громадяни, знаходячись  в однакових умовах з військовослужбовцями виконували свої Конституційні обов’язки перед державою та народом України і разом  ліквідували Чорнобильську катастрофу, а зараз чомусь військовослужбовці і цивільні громадяни мають різні права і можливості.  Тобто, громадяни України, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи, які в один і той же час знаходилися в рівних (однакових) небезпечних для здоров’я і життя умовах на забрудненій території, отримали радіаційний вплив, після виходу на пенсію, отримали різні можливості щодо пенсійного забезпечення в порядку повного відшкодування шкоди заподіяної здоров’ю внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Фактично створені умови соціальної несправедливості серед громадян, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи, при яких одні отримують пенсії до 3000 грн., а інші понад 10000 грн., а це означає, що Бюджет України розподіляється упереджено і несправедливо і це є порушенням норм прямої дії Основного Закону України(ст.95 Конституції України), приниженням честі і гідності цивільних громадян, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи, порушенням конституційних прав і свобод людини і громадянина
(Додаток № 4  пенсії отримують у діапазоні:до 3000грн. та понад 10000грн.Лист ПФУ № 4809/04-21 від 15.02.2019 р).
Про системну принципову помилку, яка закладена у законодавчу базу Пенсійного забезпечення громадян, які брали участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи та її наслідків щодо нарахування пенсій на підставі довідки про заробітну плату за основним місцем роботи.
Головна проблема у питанні Пенсійного забезпечення громадян, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи та її наслідків полягає в тому, що практика нарахування пенсій базується на застосуванні довідок про заробітну плату громадянина з підприємства — основного місця роботи, що не відповідає положенню ст. 13 ЗУ№796-ХІІ, згідно якого саме Держава (а не підприємство — основне місце роботи громадянина) бере на себе відповідальність відшкодувати громадянам  завдану шкоду (пошкодження  здоров’я або втрату  працездатності) внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Така практика пенсійного забезпечення (нарахування пенсій з залученням довідки про заробітну плату) говорить не тільки про недосконале чинне законодавство України з цього питання, а навіть про ганебне ставлення до громадян, які мають особливий статус, а це означає , що такі громадяни потребують і особливого відношення з боку посадових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування.
Потрібно негайно змінити негативну практику нарахування пенсій з залученням довідки про заробітну плату на інший принципово новий підхід справедливого розподілу Бюджету України по відношенню до вищезазначених категорій громадян.
Вирішення цього питання викладено в пропозиціях Ініціативної групи
(Додаток № 5 Універсальна формула пенсійного забезпечення).
Про залучення громадян до складу невоєнізованих формувань Цивільної оборони
1 січня 2005 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до ст. 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Відповідно до цих змін (пункт 9 статті 7) особи, залучені до складу формувань Цивільної оборони і які стали інвалідами внаслідок захворювань, пов’язаних з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи, віднесені до інвалідів війни.
Оскільки механізм реалізації зазначених положень жодним нормативно-правовим актом не визначено, це призвело до вільного трактування вимог цієї статті Міністерством праці та соціальної політики України в результаті чого структурні підрозділи відповідного міністерства в регіонах (область, район) посилаючись  на рекомендації міністерства, вимагають виконати якісь додаткові умови, надати довідку окремо по кожному громадянину про залучення до дій у складі формувань цивільної оборони і  при цьому відмовляють громадянам, які були відряджені з підприємств до складу невоєнізованих формувань Цивільної оборони з метою ліквідації аварії на ЧАЕС в отриманні документу — “Посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни”
(додаток № 6 відповідь ХОДА щодо видачі Посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни)
При цьому жоден нормативний документ з питань цивільної оборони не містить однозначної вимоги щодо обов’язковості видання розпорядчого документу про залучення кожної конкретної особи до дій у складі формувань цивільної оборони.
Разом з тим, слід звернути увагу на те, що відповідно до існуючих під час аварії на Чорнобильській АЕС правил з діловодства (Інструкція Держархіву при Раді Міністрів СРСР) розпорядчі документи з питань Цивільної оборони підприємств, установ та організацій не
відносилися до їх основної діяльності, тому термін їх зберігання складав 3-5 років, після чого вони повинні були знищуватись.
Отже, на цей час, необхідні документи, які підтверджували участь формувань ЦО окремих підприємств, установ, організацій або знищені, або відсутні.
В усіх вищеперерахованих нормативно-правових актах відсутні правові підстави видачі вищевказаної довідки та відсутні будь-які зобов’язання накопичення та зберігання даної інформації
(додаток № 7 Залучення цивільних громадян до невоєнізованих формувань Цивільної оборони.)
З урахуванням вищевикладеного, формування Цивільної оборони, в т.ч. і невоєнізовані, створювалися саме з метою виконання робіт по ліквідації наслідків аварій, катастроф і стихійних лих. Таким чином Громадяни, які виконували роботи по ліквідації Чорнобильської катастрофи (аварії на Чорнобильській АЕС та її наслідків) залучалися до виконання цих робіт саме у складі формувань Цивільної оборони
(додаток № 8 відповідь ДСУзНС стосовно невоєнізованих формувань Цивільної оборони)
Висновок:
Таким чином, враховуючи вищезазначене, слід визнати що громадяни, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи залучалися до складу невоєнізованих формувань Цивільної оборони з метою виконання робіт по ліквідації Чорнобильської катастрофи та її наслідків і тому беззаперечно мають право на встановлення статусу “особа з інвалідністю внаслідок війни” та отримання документу — “Посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни”
Пропозиції Ініціативної групи.
Для вирішення вищезазначених проблемних питань просимо Вашої підтримки та допомоги щодо встановлення Конституційного ладу у державі та соціальної справедливості по відношенню до всіх категорій громадян, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу та її наслідків, які постраждали від радіаційного впливу та інших шкідливих чинників, і які потребують повного відшкодування шкоди, заподіяної здоров’ю внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Пропонуємо :
  1. Привести у відповідність Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (796-ХІІ) в частині яка суперечить Основному Закону України — Конституції України, а саме замінити словосполучення «аварія на Чорнобильській АЕС» на словосполучення «Чорнобильська катастрофа — катастрофа планетарного масштабу». 5.
    2.  Вирішити питання щодо визначення юридично статусів всіх категорій громадян які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи та її наслідків, і тих, які з різних причин постраждали від радіаційного впливу та інших шкідливих чинників;
    3.  Організувати функціонування Державного реєстру(єдиної інформаційної системи) у відповідності до вимог ст. 16 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» № 796-ХІІ та Постанови Кабінету Міністрів України від 9 червня 1997 р. № 571 «Положення про організацію і функціонування Державного реєстру України осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;
    4.  В Документі – «Посвідчення» прописати юридично визначений «Статус», який відображає окремо кожну з категорій громадян, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи та її наслідків, і тих, які з різних причин постраждали від радіаційного впливу та інших шкідливих чинників. також вказати реєстраційний номер, який буде відповідати номеру у Державному Реєстру України. Крім цього має бути прописано: «Пред’явник посвідчення є громадянин України, який має особливий статус і право на повне відшкодування шкоди державою Україна, заподіяної здоров’ю від радіаційного впливу внаслідок Чорнобильської катастрофи -катастрофи планетарного масштабу (включаючи пільги, компенсації і гарантії), встановленої чинним законодавством України»(додаток 9 Пропонуємо видавати “Посвідчення” такого зразку:…)
    5.  Припинити ганебну практику в системі пенсійного забезпечення щодо нарахування пенсій за довідками про заробітну плату з основного місця роботи. Застосувати запропоновану Ініціативною Групою принципово нову систему пенсійного забезпечення за єдиною формулою визначення пенсій окремо для кожного статусу. Визначити пенсії громадян, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи та її наслідків, і тих, які з різних причин постраждали від радіаційного впливу та інших шкідливих чинників, як «ДЕРЖАВНІ ПЕНСІЇ»
    Як тимчасовий варіант вирішення питання пенсійного забезпечення пропонуємо врегулювати його Постановою Кабінету Міністрів України;
    6.  Визнати факт залучення громадян, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи до складу невоєнізованих формувань Цивільної оборони з метою виконання робіт по ліквідації Чорнобильської катастрофи та її наслідків та встановити статус “особи з інвалідністю внаслідок війни» і видати їм відповідний документ — “Посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни» з обов’язковим облікуванням в “Єдиному державному реєстрі ветеранів війни”.
Виражаючи волю Громадян України, членів територіальних громад сіл, селищ та міст України, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу та її наслідків, які постраждали від радіаційного впливу та які потребують повного відшкодування шкоди, заподіяної здоров’ю внаслідок Чорнобильської катастрофи (Протокол зборів від 25 жовтня 2017 року, м. Київ, Київський міський палац ветеранів), дбаючи про забезпечення Прав і Свобод Людини та гідних умов її життя, піклуючись про зміцнення громадянської злагоди на землі України, прагнучи розвивати і зміцнювати демократичну, соціальну, правову державу беремо на себе відповідальність за свої дії та пропонуємо спільно вирішити питання щодо встановлення соціальної справедливості по відношенню до всіх вищезазначених категорій громадян.
Готові брати безпосередню участь у вирішенні зазначених проблемних питань.
Дозвольте завчасно подякувати Вам за розуміння та сподіваємося на плідну співпрацю.
З повагою, за дорученням Ініціативної групи
громадянин України, член Ініціативної групи                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Б.Івакін
Додатки до Звернення:
1 Додаток № 1  ЗУ №796-ХІІ не відповідає Конституції України.
2 Додаток № 2  Статус в документі «Посвідчення» не відповідає Конституції України.
3 Додаток № 3    Державний реєстр України(єдина інформаційна система).
4 Додаток № 4  Пенсії отримують у діапазоні:  до 3000грн. та понад 10000грн.
5 Додаток № 5 Універсальна формула пенсійного забезпечення.
6 Додаток № 6 Відповідь ХОДА щодо видачі Посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни.
7 Додаток № 7 Залучення цивільних громадян до невоєнізованих формувань Цивільної оборони.
8 Додаток № 8 Відповідь ДСУзНС стосовно невоєнізованих формувань Цивільної оборони.
9 Додаток № 9 Пропонуємо видавати  «Посвідчення» такого зразку….
Додаток № 2
Статус в документі Посвідчення “Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС” не відповідає статусу “Учасник ліквідації Чорнобильської катастрофи та її наслідків” у відповідності до ст.16 Конституції України.
При прийнятті Постанови КМУ від 11 липня 2018 р. № 551 «Деякі питання видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян» Міністерством соціальної політики України було запропоновано у зразках документу — “Посвідчення”, визначення статусу, як «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» замість статусу визначеного статтею 16 Конституції України та Рішенням Конституційного Суду України від 17 липня 2018 року № 6-р/2018 «Учасник ліквідації Чорнобильської катастрофи — катастрофи планетарного масштабу та її наслідків»
Зразок документу – «Посвідчення» (Додаток 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 11 липня 2018 р. № 551), яке було запропоновано, розроблено та видається Міністерством соціальної політики України громадянам, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу та її наслідків:
 «Посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС»
В той же час потерпілим від Чорнобильської катастрофи видаються Посвідчення такого зразку “Посвідчення Потерпілий від Чорнобильської катастрофи”
Виникає питання чому учасникам ліквідації Чорнобильської катастрофи видаються Посвідчення «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», а потерпілим від Чорнобильської катастрофи видаються Посвідчення «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи»?.

додаток № 3
Державний реєстр України (єдина інформаційна система)
Державний реєстр України створюється відповідно до статті 16 ЗУ№796-ХІІ.
Метою створення та діяльності Державного реєстру є ефективне розв’язання завдань медико-соціального забезпечення осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Головними завданнями Державного реєстру є здійснення контролю за станом здоров’я осіб та вивчення близьких і віддалених медичних наслідків у осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Реалізація цих завдань забезпечується шляхом:
  • створення автоматизованої інформаційної системи персонального обліку осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і проживають на території України;
  • нагляду за станом здоров’я осіб, внесених до Державного реєстру, автоматизованого збору та постійного збереження інформації про стан їх здоров’я, зібраної під час проведення цільових диспансеризацій;
  • урахування індивідуальної та загальної дози внутрішнього і зовнішнього опромінення для надання повної та достовірної інформації щодо постраждалих осіб;
До складу Державного реєстру входять медичні, дозиметричні та соціологічні підреєстри, що забезпечують облік осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, відтворення доз їх опромінення, інформаційну підтримку заходів медичного та соціологічного забезпечення постраждалого населення.
У спеціалізованих підрозділах Державного реєстру створюються банки даних медичного, дозиметричного та соціологічного підреєстрів.
МОЗ затверджує перелік організацій, установ і закладів, які забезпечують реалізацію мети і головних завдань Державного реєстру.
Ведення і фінансування діяльності Державного реєстру координує МОЗ.
Міністерства, інші центральні та місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, громадські організації передають до Державного реєстру повну і вичерпну інформацію щодо медичних, дозиметричних і соціальних даних осіб, визначених статтями 10, 11, 27 ЗУ№796-ХІІ, для включення в банк даних необхідних відомостей про календарні строки їх роботи, період проживання на радіоактивно забруднених територіях, про місце роботи, про дози опромінення.
Організаційна структура Державного реєстру має такі рівні управління:
  • державний рівень — Український центр інформаційних технологій та Національного реєстру МОЗ;
  • обласний, міський рівень — обласна або міська клінічна лікарня (центр або диспансер);
  • районний рівень — центральна районна лікарня.
Організацію  та  ведення Державного реєстру в цілому, виконання завдань медичного, дозиметричного та соціологічного підреєстрів, а також Українського військового реєстру і його підрозділів, вдосконалення їх функціонування на всіх рівнях управління та використання накопиченої інформації забезпечує ДУ «Український центр інформаційних технологій та Національного реєстру МОЗ».


Додаток № 5
Універсальна формула пенсійного забезпечення
Пропонуємо застосувати універсальну формулу розрахунку пенсійного забезпечення для кожного статусу окремих категорій громадян:
Статуси:
1 — громадяни, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи та її наслідків;
2 — громадяни, які евакуйовані із зони відчуження (в тому числі особи, які на момент евакуації перебували у стані внутріутробного розвитку, після досягнення ними повноліття);
3 — громадяни, які відселені із зон безумовного (обов’язкового) і гарантованого добровільного відселення;
4 — громадяни, які постраждали від інших ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт;
5 — діти, які отримали пошкодження здоров’я внаслідок Чорнобильської катастрофи (грошове утримання);
6 — громадяни, які втратили годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи;
7 — інші громадяни, які з різних причин відносяться до категорії потерпілих та потребують пенсійного забезпечення.
Універсальна формула розрахунку пенсійного забезпечення:

П = Б + C + И

П — пенсія (грн.)
Б — базова ставка (грн.), яка береться за основу для всіх статусів і визначається одним з 3-х економічних критеріїв — соціальних показників та стандартів (мінімальна пенсія або мінімальна заробітна плата, або прожитковий мінімум);
С — доповнююча складова, яка має для кожного статусу своє визначення, яке розраховується за формулою: С = Б * k (1,2,3,4,5,6,7), де:
k — коефіцієнт для статусу, який визначається для кожного статусу окремо, є незмінним і має своє значення, наприклад:
k1- коефіцієнт для статусу 1 (громадяни, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи та її наслідків);
k2 — коефіцієнт для статусу 2 (громадяни, які евакуйовані із зони відчуження (в тому числі особи, які на момент евакуації перебували у стані внутріутробного розвитку, після досягнення ними повноліття);
і так далі.
И — доповнююча складова для всіх статусів однакова і залежить виключно тільки від групи інвалідності і визначається формулою для кожної групи інвалідності окремо, тобто И = Б * к(1,2,3) де:
к — коефіцієнт інвалідності, наприклад:
к1 — коефіцієнт інвалідності 1 (першої) групи, визначається як И1
к2 — коефіцієнт інвалідності 2 (другої) групи, визначається як И2
к3 — коефіцієнт інвалідності 3 (третьої) групи, визначається як И3
Потрібно визначитися на державному рівні з критеріями застосованими у формулі визначень: Б, k, к. Все інше розраховується автоматично у комп’ютерній програмі.
Проект розрахунку пенсійного забезпечення
Як приклад наводимо принцип розрахунку пенсійного забезпечення (П-пенсія) в порядку відшкодування шкоди державою Україна громадянам різних статусів, які підпадають під дію Закону України від 28.02.1991 № 796-XI «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»:
Статус 1 — громадяни, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи та її наслідків (“ліквідатори”)
Пенсія «ліквідатора» без інвалідності: П = Б + C1
Пенсія «ліквідатора» 1 гр. інвалідності: П = Б + C1 + И1
Пенсія «ліквідатора» 2 гр. інвалідності П = Б + C1 + И2
Пенсія «ліквідатора» 3 гр. інвалідності П = Б + C1 + И3
З урахуванням базової ставки з 01 січня 2019 — 1497 грн.
Пенсія «ліквідатора» без інвалідності: П = Б + C1 = 1497 + (1497×10) = 16467 грн.
Пенсія «ліквідатора» 1 гр. інвалідності: П = Б + C1 + И1=1497+(1497×10)+( 1497×5) = 23952
Пенсія «ліквідатора» 2 гр. інвалідності П = Б + C1 + И2=1497+(1497×10)+( 1497×3) = 20958
Пенсія «ліквідатора» 3 гр. інвалідності П = Б + C1 + И3=1497+(1497×10)+( 1497×1) = 17964
Б — базова ставка (грн.).
Беремо за основу базової ставки, наприклад, мінімальну пенсію в Україні, яка буде змінюватися:
— з 01 січня 2019 — 1497 гpн.
— з 01 липня — 1564 гpн.
— з 01 грудня — 1624 грн.
k1- 10 (коефіцієнт для статусу 1 (громадяни, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи та її наслідків);
к1 — 5 (коефіцієнт інвалідності 1 (першої) групи;
к2 — 3 (коефіцієнт інвалідності 2 (другої) групи);
к3 — 1 (коефіцієнт інвалідності 3 (третьої) групи.
Такий підхід до вирішення питання пенсійного забезпечення зробить систему розрахунку пенсійного забезпечення зрозумілою, прозорою, простою та надійною не тільки для фахівців пенсійних фондів, а головне стане зрозумілою та сприятливою для кожного громадянина, який постраждав від Чорнобильської катастрофи та потребує поважного відношення до себе і справедливого розподілу Бюджету України щодо пенсійного забезпечення.

Додаток №  7
Залучення цивільних громадян до невоєнізованих формувань Цивільної оборони.
В архіві Департаменту з питань цивільного захисту та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Київської обласної державної адміністрації, під грифом «обмеження доступу», наявні Розпорядження начальника Цивільної оборони Київської області з питань ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, видані починаючи з 26 квітня 1986 року. Зазначені розпорядчі документи начальника ЦО Київської області містять прямі вказівки щодо організації заходів Цивільної оборони, завдання з цього приводу всім службам Цивільної оборони Київської області, а також обласним організаціям та установам. При цьому вони не містять відомостей щодо залучення до цих робіт конкретних підприємств та окремих громадян.
У відповідності до вимог чинних на момент аварії на Чорнобильській АЕС нормативно-правових актів з питань цивільної оборони, в першу чергу — Положення про Цивільну оборони СРСР, затверджене постановою ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР № 1111 — 1976 року; наказу заступника Міністра оборони СРСР — начальника ЦО СРСР № 90 від 06.06.1975 року (Положення про невоєнізовані формування ЦО і норми оснащення (табелювання) їх матеріально-технічними засобами) та № 92 від 29.06.1976 року (Настанова про організацію та ведення Цивільної оборони в районі (сільському на сільськогосподарському об’єкті народного господарства), Розпорядження ЦО СРСР від 26.04.1986 року, начальника ЦО УРСР від 28.04.1986 року, начальника Цивільної оборони Київської області — голови Київської обласної Ради народних депутатів трудящих за 1986 рік (від 29.04.1986 року № 01, від 30.04.1986 року № 02, від 04.05.1986 року № 16, від 19.05.1986 року № 52 та ін.), Цивільна оборона організовувалась за територіально-виробничим принципом в усіх населених пунктах та на всіх об’єктах народного господарства, а до складу її невоєнізованих формувань зараховувались в обов’язковому порядку громадяни СРСР.
Додаток № 9
 Пропонуємо видавати громадянам, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу та її наслідків  документ – «Посвідчення» такого зразку:
Внутрішній бік «Посвідчення»

109 комментариев:

  1. Ну нравится ему планетарный масштаб.
    Через 30 лет может поменяют очередной раз.
    Актуальнее, занялись бы выполнением в полном обеспечением соц.защитой ликвидаторов потерпевших.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Участникам великой отечественной войны и в голову не приходило менять свой статус на участника второй мировой войны планетарного масштаба.
      менять год в постанове 1210 надо и ст.59 разширять на всех ликвидаторов.
      а тут гиперлуп чернобольский получился
      в стране куча дел, а тут статус с реестрами - жаль труда и времени человека, в швейцарии может кто-то это и принял к сведению.

      Удалить
    2. ......а вот МНЕ лично нДравицца ГАЛАКТИЧЕСКОГО масштаба ......ликвидатор последствий Галактического масштаба в которой находятся Земля, Солнечная система и все отдельные звёзды, видимые невооружённым глазом. Относится к спиральным галактикам с перемычкой .ну ПРАВДА!!!!! ...звучит?!!!

      Удалить
    3. Песня космических негодяев - В. Высоцкий
      https://www.youtube.com/watch?v=ohkcE5t7lS8

      Вы мне не поверите и просто не поймете -
      В космосе страшней, чем даже в Дантовском аду!
      По пространству-времени мы прем на звездолете,
      Как с горы на собственном заду,

      На Земле читали в фантастических романах
      Про возможность встречи с иноземным существом.
      Мы на Земле забыли десять заповедей рваных,
      Нам все встречи с ближним нипочем!...

      Удалить
    4. после введения планетарного статуса, нужно создать инициативную группу для уточнения статуса:
      1. глобальный планетарщик - кто летал над реактором.
      2. внутренний планетарщик - кто был под реактором.
      3. конкретный планетарщик - кто с реактором чо то делал.
      4. около планетарщик - чо то около делал.
      Это дасть возможность не выяснять в Украине кто "чернобыльнее", а писать в международные организации и выяснять кто "планетарнее".

      Удалить
  2. Много интересного и инновационного, но кто это донесет до небожителей, и кто это будет слушать, а тем более финансировать. Хотя и справедливо. Базовая пенсия должна начинаться с ликвидатора без группы, а потом плюс на группы. Время перемен, чем черт не шутит. Но благое дело требует не малых денег.

    ОтветитьУдалить
  3. Б.Івакін-
    «….закладена системна проблемна помилка, яка створила умови порушення Конституційних прав і свобод громадян, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу та її наслідків, які постраждали від радіаційного опромінення та які потребують повного відшкодування шкоди…»

    Ще раз концентровано і без «води»-
    «...які постраждали від радіаційного опромінення та... потребують повного відшкодування шкоди.»

    Отже ми постраждали від радіаційного випромінювання і вимагаємо відшкодування.
    В такому випадку (наприклад) я отримав більше опромінення. То чому в мене пенсія повинна бути такою ж як і гр. Мошонкіна,який отримав дозу опромінення в 10 разів меншу ? Де виправлення системних помилок?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. А как определить степень страдания от радиационного облучения? У одного от 10р признана онкология, у другого от 50р нет группы, работает и не страдает, жизнью доволен?

      Удалить
    2. "Что русскому хорошо, то немцу смерть". Инициатива бывает наказуема, и с обратным эффектом. Общество сплошного бардака, а тут попытка отыскать истину. Ну-ну.

      Удалить
    3. Этот комментарий был удален администратором блога.

      Удалить
    4. что за идиот тут пишет.при чем тут припятские.ведь речь идет не о переселенных а о тех кто работал.видно его в свое время опустили и поимели в Припяти поэтому он и пишет гадости.уберите этого козла с сайта.

      Удалить
    5. АНОНИМ 04.32., не только идиот, ему еще и злоба на всех и вся спать не дает. Вишь, как сидит ночами и выискивает куда своей злобе и лютой ненависти дать выход, что такого понаписать, да смуту внести...Это люди той категории, что сидели на печке, пили водку и строчили на работяг кляузы в НКВД. Одним словом паршивая сволочь.

      Удалить
    6. «Ще раз концентровано і без «води»-
      «...які постраждали від радіаційного опромінення та... потребують повного відшкодування шкоди.»

      …И тут мы подходим к сути.
      Если заявляем что мы постраждали от радиационного излучения, то от какого колличества его?
      Ведь радиационное излучение существовало всегда ( естественный фон).
      Может быть того что установлено санитарными нормами для атомщиков ?
      И если начать с этим начать разбираться, то мы плавно переходим к вопросу об обоснованности выдачи «связи заболевания с аварией на ЧАЭС»…
      Так что Борис Иваныч роет в правильном направлении…

      Удалить
    7. Борис Иваныч клонит к тому, что в итоге участниками боевых действий останутся экс-спикеры Литвин, и ликвидатор Плющ, и им подобные "герои". Несовершенство законов и постановлений наблюдается на протяжении всей человеческой деятельности, но ликвидаторы ( к примеру ) уже прожили с этими законами до седых голов, к тому же получая статус и связь на основании их действия ( законов и постановлений). А Борис предлагает все вывернуть на изнанку, а не позновато ли? С бредовой декоммунизацией общество уже столкнулось , все перечеркнув и поставив раком. Достаточно андреевских аналитиков. Пусть изначально, с анализом событий, пишут граммотные законы, а перетряхивать их с истичением времени, кромсая судьбы людей, удел дебилов волей судьбы добравшихся до власных кабинетов.

      Удалить
  4. за@бали ці планетарщики!! кого хрена вам несидиться ! добивайтеся закону який діяв в 1992році!!! у нас каждий суслик агроном! лізутьб куда собака хрен несує! вже один сука трусонюх наробив посанов і меморандумів - слава богу що здох! так тебер якась гнида знову з себе строє всезнайку !

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Конечно много лишнего написано ,но по пенсиям расписано не плохо для всех

      Удалить
  5. факт налицо или ...27 сент. 2019 г., 08:43:00

    За оперативними даними ПФУ від І.Ковпашко станом на лютий 2019 року чисельність ліквідаторів які беспосередньо брали участь у ліквідації наслідків аварії і які отримують пенсії: 354 120 + 16 151 (ліквідаторів отримують пенсії по "військовому" закону) = 370 271 особа.
    Питання: чи зросте через 10 років по оперативним даним ПФУ кількість ліквідаторів до цифри в 500 000 осіб?

    ОтветитьУдалить
  6. Один Бориска с "нашим земляком" уже убедили двуногое баранье, что свободная дерьмократия лучше чем "совок" , наелись все досыта.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. А как же в других странах, где нету дерьмократии?
      Смотрим перспективу…

      Чернобыльцам пересчитают дозы?
      https://medvestnik.ru/content/articles/Chernobylcam-pereschitaut-dozy.html
      «…В Минздраве, исходя из опыта прошедших 30 лет, считают, что и в дальнейшем последствиями для здоровья ликвидаторов и жителей загрязненных радионуклидами территорий останутся онкология и заболевания системы кровообращения (в первую очередь – сердечно-сосудистые и цереброваскулярные). Базовым порогом для отнесения пациента к группе пострадавших от лучевого воздействия в проекте является «подтвержденная объективными методами (цитогенетический анализ и другие) доза облучения не менее 0,5 Зв». В постановлении 2004 г. такого численного критерия нет в принципе.
      «Снизить порог»
      Что касается чернобыльцев, получивших малые дозы радиации, им, судя по всему, будет значительно труднее доказывать свою причастность к льготным категориям пациентов.
      Вице-президент Общества специалистов доказательной медицины, профессор НИУ ВШЭ Василий Власов отреагировал на проект постановления, высказав опасение: «Фактически речь идет об ограничении числа облученных граждан, которые могли бы претендовать на меры социальной защиты. Например, теперь не все злокачественные опухоли будут признаваться у облученных “обусловленными” радиацией, а только те, “развитие которых обусловлено воздействием ионизирующего излучения”»…
      (0,5 Зв- 50 Бэр. – 50Р.)

      Удалить
    2. Чего, ты, хочешь землянин? Вы сударь, случайно не работаете в КРУ при минсоце? Вы, лучше заострите внимание общества, как живут "слуги народа" с семьями, живущих в хатынках по 1000 кв/м, да в "лодочках" по миллиону баксов, да и еще и с льготами на бесплатный проезд в метро и троллейбусе. Что бьешся,что бы больше средств сэкономить, на народе, для жизнеобеспечения этих жердяев?

      Удалить
    3. Чего, ты, хочешь землянин?

      Владимир Высоцкий

      В далеком созвездии Тау Кита
      Все стало для нас непонятно, -
      Сигнал посылаем: "Вы что это там?"-
      А нас «посылают» обратно…

      …У таукитов
      В алфавите слов -
      Немного, и строй - буржуазный,
      И юмор у них - безобразный…

      Удалить
    4. Опять бред про дозы, утверждаю дозы почти у всех от «фонаря», я был причастен к тому как и кому писались дозы и куда носились ИД чтобы полежали и набрали дозу, пока начальство на партхозактиве вопросы решали. Сколько мне скажут написать , столько на вашем ИД и сделаю.

      Удалить
    5. Этот комментарий был удален автором.

      Удалить
  7. Кто может напечатать иск потверждения инв войны

    ОтветитьУдалить
  8. Полный бред в заявлении. Много и ни о чем. Очередная бумажная революцию в чернобыльском законодательстве, которая не нужна ликвидаторам. Много шума и нет дела. Нет конкретных цифр. Уже есть одна формула в ПК 1210. Зачем новое городить, когда итак все запутано.
    НЕобходимо вернуть нормы закона 796-12 для пенсии или осовременить ПК №1210.
    По праву ликвидатора инв.1 группы(не военный) не ставлю своей подписи под этим письмом. Потому как это есть уводиловка от истинных проблем ликвидаторов. Это есть попытка перхвата инициативы в свои руки под видом, что ликвидаторам такое нужно.


    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Здоровье отдал!Цинник, угомонись. Завидовать особо и нечему. Потому как пишу от имени покойного ликвидатора инв 1 группы Чаес. ...а для других напишу так, что разбираюсь в законодательстве... Не одному ликвидатора помощь юридическую оказывали. Многие из них так и не дождались выплат. В сырой земле лежать, хотя все отсужено

      Удалить
    2. Надо не формулы городить и постановы а выполнять уже давно принятый закон который то отменили то игнорируют или принять новый раз и навсегда для всех по категориям кто что заслужил.А как написано в удостоверении мне лично пофиг авария или катастрофа

      Удалить
    3. Партизанам вообще уже все пофиг. Отдаю должное досталось партизанам по самое не могу, работали бок о бок. Но нам кадровым сотрудникам ЧАЕС, командированным необходимо бороться дальше.

      Удалить
  9. Все перекрутили вдобавок. При чем тут державний регистр и "штучна дискриминация"?
    Державний регистр не влияет и не принимает никакого участия при создание законодательства, в частности на последние ПКМ о размерах пенсии. Данные регистра вообще не учитываются при начислении пенсии. НЕ нужно подавать информацию так, что Державний регистр - главный в дискриминации и назначании пенсий. Вносят в уши президенту неправдоподобную информацию. Главным при начислении пенсии есть ПФ. По законодательству прием , проверку всех документов для пенсии ПФ осуществляет. Руководствуется ПФ Законами и Постановами КМ при этом. Всех ликвидаторов интересует законный размер пенсии. И почему по судам до сих пор не выплатили?Речь идет о размере пенсии. Регистр существует под МОЗ. Там медицинская информация собрана.
    Складывается впечатление, что эта инициативная группа есть чья-то заказуха.Что это подставной и "подкормленный" лидер, который создает видимость только и воду мутит. Увы, нет лидеров в чернобыльском движении. Печально. Люди уходят из жизни...
    Интересно, кстати, правоустанавливающие документы поднять этой инициативной группы, когда создавалась, на чьи имена регистрировалась, кто печати изготавливал , а главное, кто давал разрешительные документы на ее создания...

    ОтветитьУдалить
  10. ну,чувак одежимый планетарным масштабом,ну шо тут скажеж,это ж надо такие опусы сочинять,такого нагородил...,ну шоб другим было шо делать...разбирают!
    КОНКРЕТНО
    1.или в постанову 1210-зміни,шо навряд ли
    2.ждем ВР ,повинна до 14 грудня родить справедливый закон по всем ликвидаторам(а не только военным),возможно из тех проектов,которые сейчас в комитетах,или прошли первое чтение,или зарегистрированных.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Согласна с вами. Ждём справедливости. А вот этот планетаршик сбивает людей и здравый смысл топит

      Удалить
    2. Анонимный27 сент. 2019 г., 15:54:00
      Найди в комитете з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів
      Верховной рады законопроект, за который ты пишешь и сбрось мне на почту bobr48bob@meta.ua или опубликуй здесь в комментариях. На сегодня в комитете социальной политики 127 законроектов. из низ 2 по чернобылю. Но они таксказать никчемные.
      Я просмотрел законопроекты которые в которые в комитете. Вот они:
      Законороект 1163 от 29.08.2019 Проект Закону про внесення змін до статті 65 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи"

      Законопроект 2006 от 03.09.2019 Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо забезпечення лікування та збільшення для них пільг


      Удалить
  11. Ну что вы сразу в штыки? Может человек хочет сделать нам «хорошо» ? Может стоит нам расслабиться и получать удовольствие ?

    ОтветитьУдалить
  12. Скільки можна, кромсати закон.33 роки пройшло, чи ви отримували опромінення від аварії чи катастрофи. ВИ ж від того не постраждали і потерпілі від вас більше не мають. Що передбачено законом то і отримуєте. То що ваші розумні законодавці придумують різні постанови, ділять і ліквідаторів і постраждалих.вносите дискримінацію між постраждалих і за Конституцію забули.А тепер за 33 роки побачили помилку і такого нагородили, що мабуть і самі в тому не розберетесь. Не пхайтесь туди куди вас не просять, і чого ви, такі мудрі не в Верховній Раді.

    ОтветитьУдалить
  13. А хто в ініціативній групі. Чи контактна особа, себе рахує за ініціативну групу?

    ОтветитьУдалить
  14. Правильно и грамотно составлено обращение поддерживаю и не слушайте всяких тут недоумков,чем отличается ликвидатор того же 1986 года без группы от ликвидатора 1986 года с группой есть многие больные хуже чем с группой купленной и это многие знают имеют по 3-5 ренген дозу и по 2й группе бегают точно как лоси а по 3й или без группы и доза по 25р сидят на минималке не выходя из дома по болезни где справедливость? Так что пора завязывать с этой всей хреновиной и поставить всё на свои места кто есть кто и чего заслужил а не бегать и сувать бабло медикам а потом тут выставлять себя умней всех.Заработали все и ликвидаторы и припятские только каждый своё вот и разделяют по этому в этом обращении и не надо хамить тут. С Ув.ликвидатор 1986 года доза почти 25р призван через военкомат.

    ОтветитьУдалить
  15. Пишу как бывший инженер-дозиметрист,проработавши в локалке с 86-го по 91 год.Про дозы все очень интересно было. Гражданских контролировать было легко- наряд-допуск,накопители и т. д. Тут все ясно. У военных -партизан все по другому. Обрабатывали партизан с Ораного-там в 87-88 годах за выезд или в Чернобыль на работы или водителям за выезд автоматом "насчитывали" минимум 0,3 ренгена,по блату и 0,6... И это во всех частях. А ведь были и повара и ремонтники-всем "щелкали" рентгены... Про ребят,что работали на самой станции-это герои в погонах!!!Многие хватанули много и добиться многие правды не могут.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Я работал н станции, 3 блок, цех радиационной безопасности, неоднократно был внутри объекта «Укрытие»(саркофаг), так как в руках была вся дозиметрия знал где столетии и как сифонит, до сих пор распечатки радиационной обстановки сохранились, 22 вахты и постоянно на вахте проживал в Чернобыле. С дозами гражданских не все так просто. Достоверных данных доз у большинства ликвидаторов НЕТ. Сейчас имею пенсию 4800 и 2 группу с потерей трудоспособности 80%.

      Удалить
    2. «…Обрабатывали партизан с Ораного… там за выезд автоматом "насчитывали" минимум 0,3 ренгена,по блату и 0,6…»
      ---

      Инженер-дозиметрист и Рубин, А не приходилось ли вам обрабатывать партизан в августе –начало сентября 1986г. ?
      Меня интересует взгляд специалистов на дозиметрию, и учет доз при очистке кровли 3 э.б. Но не «таракановцев»,- там уже велся учет и фиксация доз с помощью ИД. Период интересует ДО того…

      Удалить
    3. «…Обрабатывали партизан с Ораного… там за выезд автоматом "насчитывали" минимум 0,3 ренгена,по блату и 0,6…»
      --Где-то так и было, но не для всех... Но меряют то всех партизан "одним аршином"...
      ---
      "Національна доповідь України
      http://dazv.gov.ua/images/pdf/national_dopovid_2016.pdf

      28 сторінка.

      «…Необхідно також зауважити, що в середньому дози опромінення військових ліквідаторів суттєво нижчі за офіційно зареєстровані та усталені у суспільній свідомості значення. Цей висновок добре узгоджується з результатами незалежного аналізу офіційних дозових записів та міркуваннями якісного характеру відносно особливостей дозиметричного моніторингу військових контингентів під час ЛНА...»

      Пишут здесь, что у нас значительно «приписанные» дозы…


      Удалить
    4. Пора б успокоиться, и не реагировать на разные провакционные доводы из желтой прессы. Прожитые годы не добавили ума и рассудительности?

      Удалить
    5. "Анонимный29 сент. 2019 г., 18:03:00

      "...доводы из желтой прессы. Прожитые годы не добавили ума и рассудительности?"
      ---
      Да, Вы правы, с умом у меня есть проблемы. Я этого и не скрываю...Я считал что термин "желтая пресса" НЕ относится к этому изданию…

      «Національна академія медичних наук України
      Національний науковий центр радіаційної медицини
      Національна доповідь України
      http://dazv.gov.ua/images/pdf/national_dopovid_2016.pdf «

      А «желтой прессой «, считал то что пишет ВИКИ…

      «Жёлтая пресса» (также бульварная пресса) — обозначение изданий печатной прессы, распространяемых по достаточно низкой цене и специализирующихся на слухах, сенсациях (зачастую мнимых), скандалах, сплетнях о жизни известных людей.»

      Теперь я вижу как жестоко я ошибался…Спасибо,что обратили мое внимание на недостатки!

      Удалить
  16. Ликвидаторов надо разделить от года пребывания в зонеЧАЭС , а то стригут всех под одну гребенку. Это будет справедливо для всех ликвидаторов.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Очень много кривотолков и суждений. Кто прав на 34 году? Одни по годам,другие по болячкам и рентгенам, третьи по зубам и пяткам. Не одну социальную группу так не обсасывали. Андреев предлагал по трусам и запаху от них. Полная бесконечная шизофрения.

      Удалить
    2. Если быть честными…
      Даже в 1986 году диапазон выполняемых работ(по радиационной опасности) простирался от хоз.работ в Ораном, и до работ в особо опасных зонах…
      Причем « особо-опасные зоны»,- это не 1,2 или 3 зоны…
      И хотя нам неприятно это признавать,-но мы иногда «паразитируем на этих ребятах»…

      Удалить
    3. Комментатору 19:48. Все имеющие статус, заболевание,группу ссылались на действующий закон. А хороший закон или нет время показало. А тем ребятам и почет, можно и по Герою Украины. Второю Мировую не могли победить только Александры Матросовы.

      Удалить
    4. «…Второю Мировую не могли победить только Александры Матросовы.»
      --
      Верно. Но ее не могло выиграть и войско состоящее только из интендантов, поваров,писарей и пр. Всегда был фронт и был тыл, была передовая, и были «штабные крысы»,- как их называли на фронте… Между ними всегда были «специфические» отношения… Вы же хотите забвения и братской любви,используя элементы демагогии (если вернуться к нашим баранам)…

      Удалить
  17. А это только у ликвидаторов и потерпевших требуется такая точная классификация? Что то не слышал, что бы по костям разбирали дедушек после Второй Мировой,афганцев, ну и наконец свежеиспеченных атошников. Луценко со слезами на глазах рассказывал, как его Саша вернулся с войны, и прямиком в депутаты, и у Пороха такой же герой сын. А там не следует все разложить по полочкам. А то на чернобыльцах мир клином сошелся.

    ОтветитьУдалить
  18. Дайте людям нормальную жизнь, с хорошей высокооплачиваемой работой и заметите, как уменьшится количество инвалидов, матерей-одиночек (с мужьями в кладовке), и других страдающих, кроме действительно требующих поддержки от государства.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. О чем и речь. В нашей стране страшно жить "чистым" украинцем, аж мурашки берут. А наши дети и внуки уже будут "чистыми" гражданами, без льгот,по наследству наши льготы не перейдут. А в трудовой кодекс нужно внести новую профессию - инвалид. 4 категория даст подробную информацию, и детали восхождения на пьедестал.

      Удалить
  19. Планетарщик!!!28 сент. 2019 г., 00:14:00

    Боря,ты чё на мой статус Планетарщика позарылся,негодяй? Я и только я истинный Планетарщик,и тебя негодяя в нашу палату больше не пустим!!! Иди на хрен до Вити Гайдака в его зачухану палату,а то вообще подымем бунт и тебя вообще не пустят в нашу дурку,будешь на холоде зимой бычевать,сочинитель хер.в!

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. а ты что директор палаты .наверно частый посетитель

      Удалить
  20. Б. Івакін-
    «…і це означає, що статус громадян, які брали безпосередню участь повинен бути визначений (прописаний) в ЗУ№796-ХІІ як статус «громадян, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи – катастрофи…»
    ---
    Ну так хто небудь пояснить мені чітко, «без води» і притягування фактів «за вуха» ,- хто ж такі «громадяни, які брали безпосередню участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи» ?
    Чому в ЗУ№796-ХІІ застосовується словосполучення «... безпосередню участь у ліквідації...» ?
    Не «виконували роботи в зоні відчудження», а брали «БЕЗПОСЕРЕДНЮ УЧАСТЬ»?
    Може ми чогось не розуміємо? Чи це я чогось не розумію?


    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Интересно а ,как весь офицерский корпус МВД и армии, а так же чиновники партаппарата брали "безпосередньо ......", или в зону запустили только тех кто держался за держак лопаты, а остальные типа поглазеть приехали? Дайте список в студию. А то получается противоположность, как в сексе, изнасиловал даму - преступник, приласкал - любовник, а механизм одинаков, и в том и в другом случае мужик делал свое дело - кобелинное.

      Удалить
    2. Экс спикер Плющ был главный безпосередник, да и харьковский генерал тоже.

      Удалить
    3. Законодатель, вероятно, планировал разделить статусы ликвидаторов.
      1. Непосредственный участник ликвидации.
      2. участник ликвидации.
      3. Если следовать такому сценарию,то все становится на свои места и становится логичным…
      Может это и надо требовать?

      Удалить
    4. Нахождение в зоне отчуждения, в местах повышенной радиации, одинаково может повлиять на здоровье участников ликвидации, независимо кто баранку крутил, кто копал и т.д. За первых мужиков в ночь аварии, это отдельная тема, но она не отражена конкретно в законе. Еще раз подчеркиваю, со всеми плюсами и минусами закона, получение статуса и связи было в рамках действующего законодательства.А кому неймется пусть стукнется об косяк, полегчает. К примеру , статус УБД не делился на категории стрелок, танкист,артеллерист или пистолетные и асфальтно-топтальные войска, личные заслуги определялись наградами. Но в нашем случае награды,это сплошной чес и бутор, кроме первых пожарных и тех водолазов открывших вентиля.

      Удалить
    5. Пусть законодатели,историки,археологи и медики лет так через сто дадут оценку происходящих событий со всеми ошибками и нарушениями.

      Удалить
    6. «Нахождение в зоне отчуждения, в местах повышенной радиации, одинаково может повлиять на здоровье участников ликвидации,..»


      Здесь ключевое понятие МОЖЕТ…
      Могу ли я рассчитывать на крупный выиграш в лотерею ?
      Ответ могу…
      А каковы шансы?
      Ответ- 50%... А как это? А вот так- толи выиграю,то ли нет…
      На самом деле реальность несколько сложнее…

      Удалить
    7. Понятие может-не может корректируеться мед.комиссией и вынесенным заключением. По этому есть ликвидаторы 2-3 категории, типа "здоровые и стойкие к радиации". Можно все опровергнуть и подвергнуть сомнениям. Так может и аварии не было? Может это страшный сон или кино фильм-катастрофа? Можно дойти до абсурда, и подвергнуть сомнениям все в нашем обществе. АСТАНАВИТЕСЬ!!!

      Удалить
    8. Да пусть группы купят все, и ты купи,кто не дает! Как бы цинично это не звучало время пришло такое! Мы мусолим тему о справедливости и о покупке групп, не велика ли радость быть инвалидом по психзаболеванию или другого диагноза. Девки в советское время и на шаг бы не подошли к таким джентльменам, с такой перспективой. А тут крутизна нового поколения - инвалиды. А суть то в чем - БАБОСЫ, а ярлык это второстепенно. Ведь на лбу нет тату, что перед вами псих с раздвоением личности. Одни бьются за группы, ну это для простолюдинов, другие покупают должностя от ментов до депутатов и президентов. Весь долбаный олигархат ,то же честно по закону, обдирает наш народ глумясь и смеясь над нами, вот где собака зарыта, на эту тему поговорить не хочется? А тут рвут друг друга за может - не может. Каждый сам кузнец своего счастья, надо поднимать задницу и действовать в свое время. Наша жизнь это не советские ясли, подтирать некому. Нет ума и смекалки, ну что ж увольте. 4 категория пример для подражания, было выгодно, семьями рванули из грязи в князи, и заметьте то же законно. А причина одна, обеспечить нехило свое бытие. А тут пришел облом, тема сошла на нет.

      Удалить
    9. Анонимный28 сент. 2019 г., 14:11:00
      Да пусть группы купят все, и ты купи,кто не дает! Как бы цинично это не звучало время пришло такое!


      А что делать тем у кого этот атавизм, этот рудимент, который называют совесть, еще остался и активно сопротивляется?
      И опять же таки- карма, о которой надо думать… Вот как тут быть?

      Удалить
    10. Ну насчет покупки группы было сказано с сарказмом.Как известно на пустом месте и прыщ не вскочет. Все имеющие группу, как ни крути, имеют или имели на то основание. Может 0,001% сделали себе все под ключ с чистого листа, и такое бывает. Но признать человеку группу, надо пройти целую цепочку структур, и если полная бутафория, прокол где то произойдет. А насчет кармы, ну это не для нашей нации. Питюня и друзья, как то не сильно за это беспокоятся. Нацисты-изверги и те многие дожили до 90 лет в объятиях дальнего зарубежья.

      Удалить
  21. Чем дальше в лес,тем больше дров...,а прошло почти 34 года...

    ОтветитьУдалить
  22. Анонимный28 сент. 2019 г., 14:11:00 Вот из за таких как ты и в больницу не возможно лечь везде в каждом кабинете вытрушивают в наглую последние деньги приучили их а у меня нет лишних за то есть совесть уловил.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Кто, как не мы сами порождаем коррупцию во всем. Пролезть без очереди, устроить ребенка и т.д. Этот порочный круг пронизал все слои общества. И если нам не дают и не предлагают, значит мы не на той должности или не учавствуем в активной жизни.

      Удалить
  23. Ладно хватит о великом. Давайте о будущей большой пенсии по группам без учета процентов. Кто за. Бориса в ходоки. Хотя есть Лариса, помощник депутата, может она поможет передать депешу Бориса, солнцеликому из 95 квартала.

    ОтветитьУдалить
  24. Вот именно без учета процентов было бы справедливо

    ОтветитьУдалить
  25. всем ликвидаторам 2-3 категории и без группы

    ОтветитьУдалить
  26. Прошу прощения,но хотелось бы уточнить у инициативной группы-какой бюджет у этого...мероприятия?

    ОтветитьУдалить
  27. Партизан 86, успокойся у тебя уже все ОК, пенсию подняли как минимум в два раза, или поддержите гражданских, либо постойте в стороне, подождите. Тут сейчас новая категория вырисовывается -«ликвидаторы чернобыльцы участники инвалиды АТО», уже даже не смешно.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. а гражданских некто не гнал на чаэс сами ехали за деньгами вам вели постанову 1210 берите и не гавкайте как собаки .а то гражданские готовы разорвать военных с жадности

      Удалить
    2. Этот комментарий был удален автором.

      Удалить
    3. а гражданские вольные и водочку можно пить было контроля не было .военный погоны носил все по приказу, так что гражданские сидите и не бздите до военных хотите прилипнуть ,это одинаково как до коровы седло присандалить

      Удалить
    4. Этот комментарий был удален автором.

      Удалить
  28. В нашем материальном мире любое телодвижение , хоть война, хоть участие в чем либо измеряется деньгами, ну кроме альтруизма и "безумного патриотизма". На период участия в "мирной катастрофе"- не военной (хотя ни чем не отличается от взрыва ядерного заряда ), такой, как ЛПА на ЧАЭС (позже, условия в ликвидации приравняли к военным, поэтому и дали инвалида войны), условия ликвидации и выполняемых работ оценивались кратностью, как главным показателем степени опасности выполняемых работ. Так, как это была не "война", присутствовала (правильная-неправильная) привязка зарплата-кратность. Ну кроме срочников и кадровых, настоящих военных. Там вопрос не стоял о кратности, или будут платить или не будут. А если и будут, только не срочникам. Поэтому логично сказать, что споры о том кто круче, согласно закона, определяет КРАТНОСТЬ, это для всех тех кому "личный героизм" и долю участия определило государство. По срочникам все ясно, не было той зарплаты для нормального начисления, а был советский долг( единственно под сомнением год участия), соответственно и 59ст. для них! Партизанам , учитывая смену эпох, и неразбериху с формой оплаты, тех совковых зарплат с современными зарплатами, возможно и правильно было примкнуть к срочникам, как военнообязанным, выгодней и законно! Но, если бы справедливо им осовременили, наврадли кто "примерял бы сапоги срочника". Поэтому справедливое оценивание каждого ликвидатора (кому заплатили) в выполняемых работах, возможно в тех рамках, которые ему установил закон, ДОЛЯ УЧАСТИЯ=КРАТНОСТь. А справедливо это или нет пусть решает власть. На данный момент 59ст. обнулила личную финансовую составляющую ( то есть зарплату,кратность,год) оставив только % потери здоровья. Может обнулит и % когда нибудь оставив только группы, хотя навряд ли. Нравиться это кому или нет,не нам решать. Может государство платить, пусть платит. А идеальной справедливости нет, не было и не надейтесь. А где она есть? Успокойтесь, и смотрите в свою тарелку!

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Получается, скажи какая у тебя кратность, и я скажу кто ты? А как же медали от плечей до ширинки?

      Удалить
    2. Надо новое удостоверение и медальку с указанной кратностью, и все станет на свои места, и год, и зона. Конечно малая погрешность будет присутствовать, без этого ни как, особенно для начальства: кратность 5+++, и все на крыше.

      Удалить
    3. Анонимный30 сент. 2019 г., 09:15:00

      Получается, скажи какая у тебя кратность, и я скажу кто ты?

      -Во всяком случае, в какой ЗОНЕ ОПАСНОСТИ ты работал,насколько высокий был риск...

      "А как же медали от плечей до ширинки?"

      - Не все,но в большинстве своем, показывают только близость либо к властным структурам, либо к общественным организациям...
      Практически, за редким исключением, НИКАК НЕ УЧИТЫВАЮТ заслуги человека на ЛПА..
      Тем более второе, или третье награждение за одно и то же- (деградация морали)...

      Удалить
    4. Кратность и определялась зоной опасности. Но есть такой термин "зона отчуждения", которая включала все три зоны опасности. А работу в ней для каждой в/ч определяло вышестоящее командование. Каждому работающему и выполняющему воинские обязанности в зоне отчуждения, отводится своя доля в общем деле , как ликвидация и ее последствия. И этой темой "до дурного" злоупотреблять не стоит, не давать повод злобным чинушам творить беспредел. Нахождение в "зоне отчуждения", по закону, определяет отношение человека к определенному статусу. А конкретная заслуга определяется краткостью, такой прейскурант за "подвиг" определила власть на то время. И не нужно лишней демогогии.

      Удалить
    5. Медально-ширинко-плечевая патология, то есть любовь к пустым цацкам, это следствие психо-эмоционального расстройства с раннего периода детства. В детстве лисапед до безумства наряжали розочками и катафотами (кто не знает,это светоотражатели с машин), повзрослев и отсутствие лисопеда вынуждает украшать помятый лапсердак, но еще есть место на пижаме.

      Удалить
    6. "Анонимный30 сент. 2019 г., 10:52:00
      Кратность и определялась зоной опасности...
      ...Каждому работающему и выполняющему воинские обязанности в зоне отчуждения,
      отводится своя доля в общем деле , как ликвидация и ее последствия..."
      ,,,,
      Точно!
      И пусть моя доля "в общем деле" будет и не очень заметной, но пенсию ,волчары позорные, положьте мне как всем,- и по максимуму!
      А еще прекратите говорить о зонах опасности... Потому как я, в таком случае, чувствую себя не кошерно! Пардон- не комфортно...

      Удалить
    7. Полностью солидарен. Сам являюсь бывшим военным, и согласен с тем, что не все справедливо получилось после расширения ст.59, но в этой статье железное обоснование для военнообязанных. И в ст.59 тоже много обобщили, но многие остались довольны. А то, что не у всех хорошо, ну многим...... по барабану, это ментальность. А во вторых, что могут сделать простые люди?

      Удалить
  29. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Тут полно ботов, которые вносят раздор,и делят ликвидаторов на военных и невоенных. Как всегда перетягивание на себя, кто сильнее, тот больше денег отхватит и поглатит. В данном случае отзватили партизаны и пр. Не гражданские.

      Удалить
    2. так военных послали ,а гражданские сами побежали переди тепловоза аж пятки сверкали а губы шептали деньги гроши .вот и разница надо было не ехать за грошима и болячек бы не было зачем бежали в зону за грошами

      Удалить
    3. Про аварию официально объявили после майских.это были особо важные задания,секретные выезды ,добровольно принудительные. Привлекали обученных специалистов : связисты, геодезисты, тепловики ...иначе людей бы увольняли или партбилет на стол. То был совместный труд и гражданских и негражданских. А заработок в мае1986 это было усиленное питание и стакан красного вина. Плюс старую одежду отобрали и новую выдали.. . Не пишите то, что в вашей душе давно завистью засело. Хотя бы ради памяти ушедших ликвидаторов 1986 года. Светлая память и прочь грязью поливать героев 1986 .

      Удалить
  30. Пока планетарщики буянят от вчерашнего похмелья, в нашем районе не выплатили пайковые по 400 грн.
    Мне партизану в соцзащите сказали - вы получаете как инв.войны доплату, поэтому пайковые не положено (новая бумажка пришла с области).
    Прошу дайте бумажку отошлю дементьеву (кроме него никто правду не публикует).
    Мне ответили в соцотделе - хер тебе, а не бумажка, иди домой старый (маразматик).

    Если с следующего месяца Вам не дадут пайковые ...радуйтесь, что Вы можете в проекте получить корочку не участник лпа, а будите "почетным планетарщиком"!!!

    Эх, туды ее коврижку...

    ОтветитьУдалить
  31. Когда ты подавишься завистью!!!??? Была квартира в Припяти-получил после аварии другую... Был на ликвидации с первых дней или вахт-получил в Киеве или по ЖЕЛАНИЮ в другом городе... Откуда такая ненависть к припятским!??? Опустили они тебя или что!??? В общей массе везде люди одинаковые-и хапануть игрупу купить...А кто эксплуатировал три блока ЧАЭС после аварии!??? Все предприятия Припяти продолжали работать и большинство не сбежали ,а начали работать на ликвидации. Ну а то,что только "припятским отменили пайковые" -показывает тупость или глупость ПОСТОЯННОГО ОБСИРАЛЬЩИКА... и 100%,что ЧАЭС и в глаза не видел...Почерк СЕЛЮКА явного...Да- за август получил 13-го сентября

    ОтветитьУдалить
  32. Спекулянты есть и были во все времена и на всех бедах. Но знаю семью ,которая покинула Припять, получив квартиру на Донбассе там где сейчас война, и скорее всего уехали от войны. И не дай Бог, кому то , дважды перенести такое морально-психологическое испытание. Не стоит думать , что личная проблема превыше проблемы другого человека. Особенно если на многие проблемы критики смотрят с экранов телевизоров. Да не судите ........

    ОтветитьУдалить
  33. Зачем писать неправду? Державний реестр существует и работает!
    в письме прослеживается восхваление военного регистра..Поэтому все очень очевидно, чья заказуха это письмо. По сути ни одного вопроса не поднято: Ни по пенсии по ЗУ 796-12, ни по выплатам по решению национальных судов и ЕСПЧ. Уже отсуженные деньги не платит держава. Об этом полное молчание в письме президенту.
    Нагнетают еще и тему, что Державний регистр порождает социальную несправедливость. На каких глупцов такое рассчитано? Все выплаты чернобыльцам идут через пенсионный фонд, управления соц.захисту во исполнение Постанов КМ. Державний регистр не принимает ПОСТАНОВ и не диктует КМ размеров выплат или льгот. Вкладывают в уши Президенту неправдоподобную инфу, все перекручивают и искажают. НЕТ настоящих лидеров в чернобыльском движении. Инициативная группа - это способ намутить и перетянуть инициативу пока не ясно в какие руки.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. "Анонимный30 сент. 2019 г., 16:45:00"
      "...Нагнетают еще и тему, что Державний регистр порождает социальную несправедливость..."
      --

      Может кто либо внятно растолковать как может регистр «порождать социальную
      Несправедливость?
      Что то я в замешательстве…

      Удалить
  34. Кстати данные Державного регистра совершенно не учитываются при начислении пенсии или подтверждения статуса.НЕт такого закона!!! Все первичные документы для этого оседают в ПФ, минсоцзащите , Городских(обласних) держадминистрациях, которые выполняют законодательство по льготам, пенсиям.

    ОтветитьУдалить
  35. С зарплаты пенсия, не с зарплаты пенсия, а назначенная,- и всем одинаковая…

    Народ, а давайте ,по возможности, «включать дурака» без фанатизма! А еще лучше его не включать совсем!
    Понятно что мы здесь спецы, но есть же здравый смысл…
    1. Если мы требуем « возмещения ущерба», то мы говорим о «рублях», о зарплате которая была на время, и во время, ЛПА…( в том числе, говорим и про зоны, кратность и пр.) По другому никак…
    2. Если мы не требуем возмещения ущерба,- то это пособие,стипендия либо еще чего нибудь…
    3. Так что нам надо? Б. Ивакин говорит об ущербе…Что надо вам?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. НУЖНА ПЕНСИЯ ПО ЗУ №796-12 без сопутствующих постанов кабмина, которые сужают размеры пенсии. И не устраивайте игру слов. Все это сложно для властей. Надо четко говорить , что по нормам 6-8-10. ИМенно так суды принимали решения в пользу ликвидаторов. НЕ надо вносить новую терминологию. Еще по старой держава не рассчиталась в полном обьеме. И это правда!!!! РешенияЕСПЧ " БУРМИЧ и другие" до сих пор не выполнено украиной.

      Удалить
    2. Анонимный30 сент. 2019 г., 17:09:00
      НУЖНА ПЕНСИЯ ПО ЗУ №796-12 без сопутствующих постанов кабмина,
      Надо четко говорить , что по нормам 6-8-10.

      Как говорил О. Бендер " А ключ от квартиры? "

      Удалить
  36. Спорить с больным,который так "любит" припятских больше не буду...Это клиника с другой области... У него страничка другая-"ПАЛАТА№6"... Таких надо "ограждать" от людей ...Одно и тоже и все с желчью,ненавистью и ....тупостью.

    ОтветитьУдалить
  37. Все инициативы умерли. Всех поделили и размеживали. После 1210 одни затаили обиду другие откололись в умилении. Сейчас идет продолжение сериала "разделяй и властвуй", возможно с долей справедливости. Но то, что власть не собирается кормить чернобыльскую араву факт на лицо, а мечтать об эльдарадо 2008-2010, особенно зональникам, это терять время.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. чернобыльскими вопросами ведают профаны. Имею в виду письмо, с которым они обратились к Гаранту, набор слов и вытяжка из законов..сорри, создали организацию в 2017 году для специальной агитации и влияния на правительство, типа от имени народа. Как некрасиво в письме лить грязь на Державний регистр и хвалить других. Но те люди или совершенно не разбираются или преследуют свой интерес. Только наносят вред . По сути письмо В Администрацию должно состоять из одного абзаца: выплачивать пенсии по ЗУ 796-12 в расчете 6-8-10. И выплатить наконец-то решения национальных судов.... Так суды украины и ЕС присуждали. НИ один ликвидатор не откажется от письма с требованиями 6-8-10, и выплат нац.судов! И всем ликвидаторам совершенно наплевать участник ликвидации аварии или катастрофы...О ликвидаторах забыли. Забыли совершенно!!!

      Удалить
  38. а если у держави нет денег, так честно и скажите! Белыми нитками шиты к Гаранту подобные письма о якобы заботе и беспокойсте... НЕт моей подписи под этим письмом и не будет никогда!.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. НЕт моей подписи под этим письмом и не будет никогда!.


      А разве она настолько важна? (Как и моя)
      Тогда кого, и зачем пугаем?

      Удалить
  39. а теперь от планетарных масштабов к приземленным...,так сказать до уваги дуже показові моменти:
    1.В ВР попереднього(8) скликання був комітет під назвою;Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи
    , а уже в ВР останнього(9) скликання став комітет під назвою:Комітет з питань екологічної політики та природокористування.крапка., ради правди в ньому зробили підкомітет по Чорнобилю,керує ним представник команди ЗЕ, креативний,молодий(85 р.н.,майже ровесник аварії),так от знаєте який перший законопроект він зареєстрував-
    "ПРО ОБМЕЖЕННЮ ОБІГУ ПЛАСТИКОВИХ ПАКЕТІВ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇН" NO KOMENT!
    що тут скажеш- масштаб,теж планетарне мислення,куды там опуститись до проблем Чорнобильців,хай гризуться,вимирають...просто нема більше слів!

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Пока судить рано об эффективности новых лиц, если конечно за ними изначально не сидит дергающий за нитки Карабас-Барабас. Если и в этот раз будет прокол планетарного масштаба для щырых украинцев, ну тогда не знаю, это судьба. Люди всегда смотрят на обвертку конфетки, в надежде получить желаемое, а в итоге получим сюрприз. Да неужели так легко манипулировать людьми? Читайте "Капитал" К.Маркса.

      Удалить
  40. Когда-же тебя жаба задавит?.

    ОтветитьУдалить
  41. Самое для меня смешное, что, если в удостоверении заменить словосочетание "ликвидатор последствий аварии" на "ликвидатор последствий катастрофы", то ликвидатор будет уравнен в правах с пострадавшими от катастрофы. Объясняю. разница между аварией и катастрофой регулируется Законом о гражданской обороне. Там написано, что авария может перерасти в катастрофу с течением времени, поэтому для ликвидаторов нет разницы чьи последствия они ликвидировали. Очевидно, что пожарные в ночь 26 апреля ликвидировали последствия аварии с одним погибшим и несколькими облученными и обожженными. После смерти пожарных и облученных в конце мая 86, после эвакуации больше 100 тысяч человек авария переросла в катастрофу. Исходя из этого, быть ликвидатором аварии более статуснее, чем быть ликвидатором катастрофы. Или ты в одном строю с погибшими пожарными, или с эвакуированными... Выбирайте!

    ОтветитьУдалить
  42. Кстати, катастрофу ликвидировать вполне можно и на дальних подступах, а зона аварии всегда строго очерчена...

    ОтветитьУдалить
  43. Заступник голови правління пенсійного фонду Машкін, теж вже дає злочинні вказівки в регіони - не виконувати, переглядати рішення суду по яким чорнобильці роками отримують свої законні пенсії... ЖАХ, ГАНЬБА.. Азаровщина повертається... Єднаймося та скидаємо з крісел в яких вони думають будуть седіти вічно...До боротьби!!✌️,

    ОтветитьУдалить
  44. Не менше 6-8-10 ЄСПЛ визнав правільною пенсію інвалідам ЧАЕС, Ліквідаторам без групи не менше 5. Кінець. НЕ УВОДЬТЕ ПРЕЗИДЕНТА ВІД ІСТИНИ.

    ОтветитьУдалить