Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів у порядку контролю розглянув питання "Про стан виконання рішень Конституційного Суду України"


У засіданні взяли участь народні депутати, представники центральних органів виконавчої влади, Рахункової палати, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Пенсійного фонду, Фонду соціального страхування, наукових установ, органів місцевої влади, профспілок, громадських організацій.

Перший заступник голови Комітету Михайло Цимбалюк на початку зазначив: «Дуже сумно, що стільки років поспіль держава робить все для того, щоб люди, які все зробили для її захисту у страшній аварії, сьогодні залишилися без підтримки. Конституційний Суд двічі приймав рішення щодо відновлення виконання державою своїх прямих обов’язків, затверджених у статті 16 Конституції України. Сьогодні чиновники, які діють від імені тієї ж держави роблять все для того, щоб пояснити свою бездіяльність, посилаючись на Закон про Державний бюджет на 2018, 2019 рр. та вже й зрештою на 2020 рік.

Мета сьогоднішньої дискусії послухати тих людей, які діють від імені держави і наділені владними повноваженнями: чому так сталося, і послухати керівників громадських організацій, тих людей, які сьогодні опікуються або відстоюють інтереси наших громадян. Добре, що це обговорення відбувається напередодні набрання чинності Закону про Державний бюджет на 2020 рік, тому що кожного дня, кожної години ми втрачаємо тих людей, які не дочекалися підтримки держави».

Учасники засідання хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих чорнобильців, які потерпіли внаслідок аварії і які не дочекалися того дня, коли держава віддасть їм належне.

Заступник Міністра соціальної політики Віталій Музиченко у виступі підтвердив, що дійсно є проблема із виконанням соціальних гарантій і рішення Конституційного суду цьому підтвердження. За його словами, за останні два роки було прийнято ряд рішень Конституційного Суду, які, окрема, визначають ті законодавчі акти, що приймалися протягом кількох років, неконституційними і, відповідно, відновлюють ті соціальні гарантії і ті норми, які діяли до внесення змін. Зокрема, це рішення Конституційного Суду №12Р від 2018 р., яке стосується питання Закону «Про статус ветеранів війни і гарантій їх соціального захисту», тобто учасників війни. Також є рішення Конституційного Суду №5Р від 2018 р., яке стосується ветеранів праці, питання їх пенсійного забезпечення. Рішення Конституційного Суду №6Р/2018, яке стосується відновлення пільг компенсацій, та гарантій громадянам, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та прийняті вже в цьому році ряд рішень Конституційного Суду.

В.Музиченко звернув увагу на механізм надання соціальної підтримки і соціальних гарантій різним категоріям громадян. Він зазначив, що Конституційний Суд, коли вносив до своїх рішень щодо виконання безпосередньо, говорить про те, що відповідні суми мають фінансуватися з урахуванням спроможностей державного бюджету.

Як приклад, урядовець навів рішення №6р/2018, яке за орієнтовними розрахунками в річному обчисленні потребує додаткових видатків на рівні близько 12 млрд. гривень на різні соціальні гарантії, про що йде мова у відповідному рішенні Конституційного Суду.

«На сьогоднішній день можна констатувати те, що в законах про державний бюджет на 2018-2019 рр. відповідних видатків не передбачено. Це позбавляло можливість в повному обсязі реалізувати відповідні соціальні гарантії. За наслідками рішень Конституційного Суду необхідно забезпечити прийняття відповідних змін до законодавства щодо відновлення відповідних соціальних гарантій», - зазначив він.

В.Музиченко, говорячи про рішення №6р Конституційного Суду від 2018 р., повідомив, що у Верховній Раді зареєстровано ряд законопроектів, спрямованих на відновлення відповідних соціальних гарантій. Вони знаходяться на тій чи іншій стадії розгляду і після прийняття відповідних змін до законодавства можна буде говорити про необхідність передбачити відповідні видатки в державному бюджеті для того, щоб не отримати ситуацію, коли певна частина пільг перетворюється в декларативний характер. «І взагалі я можу констатувати, що значна частина соціальних гарантій, які передбачені різними законами, мають декларативний характер, оскільки не підкріплені фінансовими ресурсами. Тому з точки зору виконання відповідних рішень Конституційного Суду я зроблю два акценти: це необхідність внесення змін до законодавства щодо відновлення соціальних гарантій, а також паралельно внесення змін до Закону про державний бюджет або передбачення цих видатків при формуванні закону про державний бюджет на відповідний рік», - зазначив заступник Міністра соціальної політики.

М.Цимбалюк підтвердив, що у Верховній Раді зареєстровано ряд законопроектів і дуже важливо, щоб вони якнайшвидше були внесенні у порядок денний для розгляду.
Суддя Касаційного адміністративного суду Верховного Суду, президент Асоціації розвитку суддівського самоврядування Володимир Кравчук у виступі зазначив, що справи, які стосуються відновлення соціальних гарантій сьогодні є однією з чисельних категорій справ. «Це не може бути доказом важливості і вагомості цієї проблеми, але навіть та кількість рішень Конституційного Суду говорить про те, що питання соціального захисту і. зокрема, чорнобильців, воно постійно перебуває під пильним конституційним контролем. Є і зворотній бік цієї проблеми - ці права часто порушуються, незважаючи на те, що є рішення, які стосуються чорнобильців, і далі приймаються закони, які не виконуються», - сказав він.

За словами В.Кравчука, проблема вирішення соціального захисту прав має дві площини: перша - це коло тих громадян, які не зверталися до суду. По відношенню до них судова влада не може захистити їх від тих неотриманих пільг, які вони не отримали, коли діяли конституційні закони. І тут є один варіант вирішення цієї проблеми - це прийняття нового закону, який буде базуватися на тих конституційних принципах і відтворювати ті конституційні засади, які підкреслені в рішення Конституційного Суду.

Але є ще значна частина громадян, які під час дії законів, які згодом були визнані неконституційними, зверталися до суду за захистом своїх конституційних прав. Дехто з ним прямо апелював до Конституції, говорив про те, що закони явно неконституційні і тому «шановний суд, не застосовуйте їх». У більшості суди застосовували закон. Але закон згодом був визнаний неконституційним. Що робити з тими сотнями-тисячами справ, в яких люди дійшли до крайньої інстанції, мають, наприклад, рішення Вищого адміністративного суду чи Верховного Суду про відмову у задоволенні свого позову. Чи можуть вони одержати право на перегляд тих рішень? Практика така є і вона, на жаль, не на користь чорнобильців.

«Тому необхідно переглянути цю норму. Якщо ми хочемо мати дієвий конституційний контроль, якщо ми хочемо, щоб конституційна скарга працювала, то людина, яка отримала рішення на підставі неконституційного закону, потребує перегляду. Судовий захист порушених прав на підставі рішень Конституційного Суду може бути в рази дієвіший, якщо в Кодексі адміністративного судочинства буде усунуто цю норму», - наголосив він.

Учасники засідання заслухали представників інших державних органів та громадських організацій і об’єднань ветеранів-чорнобильців. У виступах промовці вказали на ряд проблемних питань, пов’язаних з виконанням рішень Конституційного Суду України, які потребують вивчення та відповідного реагування.

За результатами обговорення учасники засідання запропонували Верховній Раді прискорити ряду соціальних законопроектів, спрямованих на забезпечення виконання рішень Конституційного Суду України шляхом прийняття законів, які поновлять пільги та компенсації громадянам, постраждалим унаслідок аварії на ЧАЕС, гарантовані Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» до внесення змін Законом України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 № 76-VIII та соціальний захист учасників війни, членів сімей загиблих та осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною.

Учасники засідання також пропонували Уряду на виконання рішень Конституційного Суду України розробити та подати на розгляд до Верховної Ради проекти законів, які поновлять пільги та компенсації громадянам, постраждалим унаслідок аварії на ЧАЕС, та учасникам війни, особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, що були скасовані Законом № 76-VIII.


30 комментариев:

  1. Згадали,обговорили,нагадали,заслухали....і так кожен рік.
    Як це все....

    ОтветитьУдалить
  2. на конец получил 16,295 гр. по решению суда 2014 год. Но тогда курс был 8, 20 а сегодня 25, 0 так сколько я потерял денег, твари. Они решают все время не в нашу пользу. Понаделали себе огромные зарплаты, куда им спешить. Полно проектов разных, но току от них, как с козла молока. Полтавский ПФУ ответил. что пока нет денег на выполнение решения по 2019 году. и снова буду ждать 5 лет. Скоты конченные

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Кто бы себя не убеждал в душе, что люди и общественность имеют какое-то влияние на власть , зась. Произошла полнейшая деградация государственности в стране, развал всего от промышленности , и до гуманитарных и социальных институтов. Уже наше поколение застанет превращение страны в коллумбийский вариант, с кучкой олигархата и бесперспективной серой массы.

      Удалить
    2. Нам очень помогают стать Коллумбией. Кому нужна конкурентоспособная страна. Сначала вывели с ядерного клуба, затем с индустриального, а перспектива колхоз для иностранцев, остальные ,кто помоложе, врассыпную. Кто будет содержать пенсионеров?

      Удалить
  3. 12 грудня 2016 рік
    ПЕНСІОНЕРИ МІЛІЦІЇ НА ОДНУ ГОДИНУ ПЕРЕКЛИЛИ РУХ ТРАНСПОРТУ НА ОСНОВНИХ АВТОМАГІСТРАЛЯХ УКРАЇНИ!

    Вінниця: https://nnovosti.info/…/u_vinnitsi_zbuntuvalis_kolishni_mil…:

    Кіровоградська https://dostyp.com.ua/…/ieks-militsionieri-pieriekrili-tsie…

    Харків:https://www.youtube.com/watch…

    Волинь; http://www.volynpost.com/…/80144-na-volyni-nevdovoleni-vete…

    Полтава https://www.youtube.com/watch…

    ХМЕЛЬНИЧЧИНА https://www.unn.com.ua/…/1626675-pensioneri-silovikh-vidoms…

    ОДЕСА :http://stringer.media/…/2965-obeschannoe-vypolnili-pensione…

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. чинушам кислород надо перекрывать (т.е. зарплаты в 10-ки, 100-ни тыс.грв., взятки, откаты и т.д.) и за бугор их горшки мыть - вопрос как? хотя улицы тоже хорошо.

      Удалить
    2. Не вводите людей в заблуждение, публикация от 12 грудня 2016 рік

      Удалить
  4. Надо было проверять хероев ато где 80%фадьшивых а нн после 30лет мучить чернобыльцнв

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Ну по той информационной сенсации с убийством Шеремета, и других недавних расстрелах людей, где на первых "ролях" в преступлениях под участниками ато фигурируют уголовники и убийцы мирных людей, это похлеще чем термин фальшивые. Думаю,что о новоиспеченных героях еще много узнаем в ближайшей перспективе, там будет не до чернобыльцев.

      Удалить
    2. А шо там за мучения такие? Летом зашел в УПСЗН, спросил когда будут менять «ксиву».
      Сказали нет бланков, принеси фото, копию паспорта, паспорт и оригинал справки МСЕК…
      Принес, посмотрели,сверили, фото оставили, заставили написать заявление и сказали пошел вон…Я и пошел…
      А в средине осени позвонили и сказали приди забери «ксиву»…
      Пришел забрал и вся любовь…

      Удалить
    3. И где это так проверяют? Устроили такой шмон,требовали все подряд и запросы делали куда только можно. Так что кому как подфортило.

      Удалить
    4. А об маленькой такой бумаженции, как архивная справка, не забыл? Она то и является главным козырем, который побъет всю остальную макулатуру. Это только для военнослужащих, а для гражданских свой геморрой. Ну, а если кто на легке проходит, так кумовство никто не отменял, или тупое непонимание молодыми чиновниками, в областных комиссиях, требуемых истинных документов. А вообще какой-то мутняк по областям, одни почти закончили замену, другие в начале пути. Будут продливать или как? Или это было никому не нужное занятие и перевод денег? Или это очередная загрузка работой типографии "пятиюродного брата" слуги народа. Деньги зарабатываются в процессе очередного покращеннья. А как же, все для родного народа. Там где "помощь", там и откаты.

      Удалить
    5. Ничего я не забыл про справки архива МОУ… Просто а нас на «партизан» , (и уже очень давно, много лет тому назад) соцзащита подавала запросы в архив МОУ.
      Многих героев «приземлили» уже давно…Почему не проверили основательно в других регионах я не знаю…А сейчас, лично у меня,- проверка без напряга, пусть хоть каждый квартал проверяют…По барабану…

      Удалить
    6. А на нашем хуторе архивные справки понадобились только на сей раз, может у кого то и были, а до этого случая и учитывая 1997 год особой надобности не вызывали. На сегодня, по нашему району, некоторых озадачили, но они вроде порешали, ездили даже на спорную комиссию в Киев. О радикальных случаях слышал, но свидетелем не был. Читал в коментах, что некоторые судяться, само главное с какими документами обращаться в суд. Это конечно шок, после 30-и лет стажа оказаться за бортом.

      Удалить
    7. Аналогично,замена посвидчень прошла норм. Летом написали заявы+фото,в октябре-ноябре-декабре меняли. В 1997 упсзн дало запрос в архив МО и МЧС (для расшифровки объектов чаэс).
      Причесали еще тогда.
      Я думал так везде сделали.

      Удалить
  5. 25 чапаевская дивизия13 дек. 2019 г., 08:29:00

    А не шок 30 лет получать льготы без документов ???

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Ну если 30 лет платили и эти "документы" светились перед глазками чиновников ПФУ, УТСЗН, медкомиссий и в судах, то значит можно было. А у нас, как обычно многие действуют по принципу "что не запрещено, то разрешено". Если особа1 подала лажу на установление статуса, и этой особе1 выдали ксиву, то получается , или особа1 обладает гипнозом , или чиновники дебилы. Теперь эта особа1, как комнатный котик, который прожил в тепличных условиях со льготами и пенсией (до седых волос), а теперь получается за шкирку и на мороз. Может особа1 один пошутила показав "фантики", перед лицом чиновников, а те одним махом посвятили в чернобыльцы или еще круче в ликвидаторы. Так кто виноват? Это получается шоковый геноцид по отношению к особе1, сначала приласкали, а теперь под зад ногой. Особа1 в недоумении: " Как же так, и почему. Закон обратной силы не имеет."

      Удалить
    2. Да,геноцид это страшная штука...
      Не зря народная мудрость гласит,что " на хитрую...,есть "геноцид" с левой резьбой"...

      Удалить
  6. Ліквідатор 86 аноніму 12.12 2019р в 06.12Друже я теж судився з 2014 року мені виплатили з 01.01.2014 р по 1.07.2014 р потім ПФУ дав відповідь що з 3.08.2014р набрав чиності закон 1622 про внесення змін про державний бюджет Якшо зможете скитьте мені ріщення суду.Дуже вам дякую!

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Какая интересная жизнь настала суды,иски,адвокаты. У многих сейчас хобби такое, а шо делать. Поздновато кинулся, а можно было по льготе заочно юрфак закончить, в нашей "правовой" стране без юридического образования никак, нагибать будут везде кому не лень. Хотя, как подмечено, от решения суда до исполнения пропасть.

      Удалить
    2. Чтобы выиграть и получать у нашего казино, (подразумеваем ПФУ или государство), надо быть приближенным к этому казино.

      Удалить
  7. В нашем районе почти две сотни ликвидаторов. За 2 года после постановления о замене удостоверения выдали новых удостоверений меньше десяти.
    В справках с архива большинству пришел ответ - призывался через военкомат, далее часть, время прохождения сборов. Оказалось чернобыльцы десятилетиями получавшие пенсии как инвалиды чаэс не было выездов в зону, или работ, доз не установлено.
    К тому же большая часть не прошла проверку по документам в ПФУ по КСУ на ст. 59 им пенсии платят минималки - кстати и минималка для партизан сейчас приличная.

    На днях у нас было ЧП в городе, городской суд находится рядом с военкоматом наши ребята-чернобыльцы стояли и обсуждали у суда дела по ст. 59.
    Рядом шли в военкомат толпа молодняка увидев чернобыльцев они построились военным строем, проходя чернобыльцев один здоровенный атовец-заводила выкрикнул равнение на лево, отдать честь совковским ментам и резервистам приравненным солдатам военной действительной срочной службы Чернобыльской аварии 1986 и толпа проходя мимо чернобыльцев стараясь чеканить шаг громко кричали - приравненным к солдатам срочной службы ментам и партизанам - ПИДАР@СЫ!,ПИДАР@СЫ!,ПИДАР@СЫ! и пошли смеясь в военкомат на комиссию в АТО.
    Я на это реагирую уже спокойно были недоразумения и бранные слова в мой адрес как партизану от простых людей, что как падлы на костях, чужой славе пасетесь, ну и так далее с пожеланиями.
    Общество завидует пенсиям, а с другой стороны презирает чернобыльцев. Нам уже падать ниже некуда, ищем где урвать, где отхватить, где по костям. Власть чернобыльцам даст пинка под зад у них свои выросли детки - атовцы.
    Я получил новое удостоверение выслушал от чернобыльцев массу предположений кем был, чем был на лпа. Зачем вам суды по ст. 59, если у вас нет нового удостоверения? А может и не будет. Чернобыльцев презирают, что работавший в 1986 одинаковый по льготам, пенсией с теми кто был 87-90 гг,за это общество чернобыльцев презирает.
    В кругу семьи каждый из вас герой главное урвать корочку, пенсию, льготы и плевать на общественное мнение. Вернется нам бумерангом партизано-ментовское неуважение к костям военных солдат срочной по полной, каждому в задницу.
    Граждане маразматики, проходимцы, жулики и тунеядцы мой комментарий не для вас.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Анонимный 13 дек. 2019 г., 14:34:00, если ты не пи...бол, то озвучь название своего района.

      Удалить
    2. Просьба,він не пи.бол,а пи..р,в якого навязчива неприязнь до партизан,ментів.Доречі,поганий стан.Може дуркою закінчити.

      Удалить
    3. Ну ты, нафантазировал уж слишком в мрачных тонах. Есть и в наших рядах хапуги, как и в других льготных категориях, как и вообще в обществе, это не является новостью. То, что общество аморально, и иногда алчность и халява заставляет, некоторых "побратимов", приспосабливаются в силу своей хитрожопости, с этим тоже можно согласиться. Ну время такое настало, все мы так живем. А настоящие ребята есть и были, только затопчут их "бывалые герои".

      Удалить
    4. Відносно,общество презирает чернобильцов...
      Рекомендую прочитати Постанову від 2 липня 1990р№148
      Про заходи ,щодо поліпшення медичного обслуговування і соціального забезпечення осіб,які брали участь у роботах по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС,і заткнути хавальнік.
      Відносно нарахування по ст 59
      Нарахування проводились по ст59 і по мінімальній пенсії ІВ в %,яка була більша,таку і нарахували.Ніякої перевірки в ПФ по документах не було,так як в них давно є відповідні копіїдокументів і особистій справі зазначено,чи ліквідатор -військовий,чи призваний на спецзбори,чи командирований.

      Удалить
    5. Ого,хорошо что со строя только пи...ми обзывали,а могли бы и от...ть.

      Удалить
  8. Ликвидатор 8713 дек. 2019 г., 14:47:00

    А как вернётся неуважение к тем, кто тушил пожар, разгребали завалы, вывозил из зоны пострадавших? Как,? Срочники хоть и принимали участие в этом, но их было мало, потом их заменили на узбеков. И кто их гнобит? Дядя, ты дурак, или у вас район такой? Какая разница, кто срочники, партизан, мент, военный? Все они под присягой. Так, что не мути воду, провокатор.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Тут что вырисовывается ?
      Ярлыки навешивать друг на друга, это у нас получается как два пальца об асфальт...Это мы могем...
      А вот чуток что то посложнее,(подумать там,внятно аргументировать, или еще чего нибудь)- тут сплошные проблемы...
      Не у всех,конечно, но у значительной части... Почему так ? А кто его знает...
      За неимением удовлетворительных аргументов почему так происходит,- спишем на влияние радиации...
      Но терпимей(толерантней) друг к другу быть, стояло бы попытаться...

      Удалить
  9. На горизонте верификация пенсий и соц.аыплат.для тех кому выписали новые корочки без комплесной проверки кошмар не закончен.

    ОтветитьУдалить